Egy gól elég volt: a Ferencváros nyerni tudott Fehérváron

Vágólapra másolva!
2021.09.22. 19:45
A Ferencváros nyerte a nyárról elhalasztott rangadót a Fehérvár ellen, a címvédő ráadásul idegenben szerezte meg a három pontot Ryan Mmaee fejesével. A mérkőzést a labdarúgó NB I 2. fordulójából halasztották el.
A Fradi nyerte a rangadót (Fotó: Török Attila)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A Fradi nyerte a rangadót (Fotó: Török Attila) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

NB I
A 2. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
Mol Fehérvár FC–Ferencvárosi TC 0–1
(R. Mmaee 83.)
Székesfehérvár,
MOL Aréna Sóstó, 6006 néző. V: Karakó

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A rendőrök már a pályaudvarnál felsorakoztak: többtucatnyian, sorokba rendeződve várták a városba érkező zöld-fehér szurkolókat, akik persze nemcsak vasúttal, hanem személyautókkal is szép számban érkeztek az egyik legfőbb rivális elleni idegenbeli bajnokira.

A hazai drukkerek közül sokan még az arénán kívül sétálgattak, amikor a fővárosi drukkerek már a helyükön álltak a vendégszektorban, egy óra volt a kezdésig, amikor lelkes éneklésbe kezdtek. Hogy elnyomja az énekelgető ferencvárosi ultrák hangját, a helyi hangosbemondó jó néhány decibellel feljebb kapcsolta a hangfalakból bömbölő Vidi-indulót – szóval a rivalizálás már a mérkőzés előtt megkezdődött.

A lelátók kezdtek benépesülni, amíg a játékosok melegítettek, Stopli, a helyi kabalaállat klubpólókat hajított ki segítőjével a lelátóra, a szurkolók szaladtak érte, volt, aki kis híján felbukott a lépcsőn rohanva. A kezdő sípszó előtt aztán kiderült, a székesfehérvári szurkolók sem vették félvállról a Ferencváros elleni ütközetet, a kapu mögötti szektorukban óriási pókemberes molinót feszítettek ki a következő felirattal: „A város ma piros-kék hősökért kiált!”.

A fehérváriak látványos élőképpel készültek (Fotó: Török Attila)
A fehérváriak látványos élőképpel készültek (Fotó: Török Attila)


Nos, a hősökre még várni kell…

Egyik csapat sem rontott neki a másiknak, a Szabics Imre és a Peter Stöger edzette csapat is a biztonságra törekedve játszott a találkozó első felében. Gyorsan kirajzolódott, hogy a hazaiak szakmai stábja, ha nem is szokatlan, de némileg váratlan hadrendben küldte pályára a csapatot: a Fiola Attila, Adrian Rus, Stopira belső védő trió mellett jobbról Loic Nego, balról a korábbi ferencvárosi Marcel Heister kapott szerepet. Szabics Imre úgy gondolhatta, a jó formában lévő zöld-fehérekkel szemben fő a biztonság, és masszív hátvédsorral próbálták meg lezárni a támadók elől a területet. A Ferencvárosnál az volt feltűnő, hogy a védekező középpályás Aissa Laidouni a megszokottnál jóval többet lépett hátra a védők vonalába a labdáért, megpróbálta összegyűjteni és elosztani, márpedig ez korábban Ihor Haratin feladata volt – a jelek szerint a tunéziai labdarúgó veheti át a Lengyelországba távozó futballista szerepét.

Az első félidő nemcsak gól, de – sajnos – számottevő helyzet nélkül ért véget. Jellemző volt, hogy a hazaiaknál több mint húsz perc elteltével két védő, Loic Nego és Fiola Attila akciója hordozta a legtöbb veszélyt, Nego beadását követően Fiola fejelhette a labdát a kapura.

Fiola Attila látványos mozdulata (Fotó: Árvai Károly)
Fiola Attila látványos mozdulata (Fotó: Árvai Károly)

A két szél közül a jobb oldal volt aktívabb, a ferencvárosi szurkolók kifütyülte Marcel Heister a megszokottnál többet hibázott, a labda hol a talpa alatt gurult ki, de volt olyan bedobás is, amikor kicsúszott a keze közül, és két méterrel az orra elé pottyant. A szélső védők közül Loic Nego volt aktívabb, a válogatott játékos betegségéből visszatérve bátran, megalkuvás nélkül robotolt a (másik) oldalvonal mellett. A Fradi a megszerzett labdával a lehető legrövidebb idő alatt, a lehető legkevesebb passzal próbált eljutni Kovács Dániel kapujáig, ám az akciók a tizenhatos előterében elhaltak. Eldar Civic bal lábbal többször is végzett el szögletrúgást, és bár magassági fölényben voltak a vendégek, a beadások nem voltak elég élesek, így a hazaiak mindet hatástalanították. Láthatóan egyik fél sem sürgette a játékot, alighanem úgy voltak vele, az a legfontosabb, hogy ne kapjanak ki a riválistól, még ha azért csak egy pontot is adnak.

A számok is kiegyenlített félidőt mutattak, 54 százalékban volt a vendégeknél a labda, négyszer próbálkoztak kapura lövéssel, míg a hazaiak kétszer. A szünet után a szerdán kétszázadik fehérvári mérkőzésén pályára lépő Nikolics Nemanja indította útjára a labdát, az első komoly lehetőség pedig Dárdai Pál előtt adódott: a fehérvári középpályás megdolgoztatta Dibusz Dénest, akinek a találkozónak ebben a periódusában egyértelműen több dolga volt, mint addig. Noha a mérkőzés addig viszonylag sportszerű keretek között zajlott, Fiola Attila és Tokmac Nguen kakaskodása sokat rontott az összképen, a két futballista hosszasan fenyegette egymást, sőt a fejüket összekoccantva jelezték, keménységért sem mennek a szomszédba.

A finom mozdulatokból amúgy is kevés volt ezen a napon.

(Fotó: Török Attila)
(Fotó: Török Attila)

 

Hiába sorakoztatott fel a két csapat jó néhány remek futballistát, hiába volt a magyar mellett ukrán, szlovén, bosnyák, zöld-foki-szigeteki, marokkói, albán, tunéziai válogatott futballista a pályán, sokan tudásuk alatt teljesítettek. Pedig lehetőség lett volna a (több) gól megszerzésére, a hajrában kontratámadás végén Myrto Uzuni is kihagyta az addigi legnagyobb vendéghelyzetet, a szélső nem véletlenül fogta a fejét, Kovács Dániellel szemben állva könnyedén eldönthette volna a találkozó sorsát.

A vendégszurkolók mégis megemelték hangjukat, nem sokkal később Peter Stöger pályára küldte a régi kedvencet, a napokban az Üllői útra visszatérő Muhamed Besicet, aki utoljára 2014 májusában, Haladás elleni 1–0-s idegenbeli győzelem alkalmával lépett pályára – nem mostanában volt.

Besic egyből pályára került (Fotó: Török Attila)
Besic egyből pályára került (Fotó: Török Attila)

Az igazi csattanó azonban a végére maradt!

A remek formában lévő Ryan Mmaee ezúttal is jókor volt jó helyen, a legutóbb a marokkói válogatottban is pályára lépő csatár bizonyította, jó húzás volt a nyáron Ciprusról megszerezni. A futballista egyetlen villanásával küldte padlóra az addig nagyot küzdő fehérváriakat – a légiós a tizenhatodik ferencvárosi meccsén a nyolcadik gólját szerezte.

Ezen a napon ez gól nemcsak három pontot, hanem kincset ért!

Ryan Mmaee győzelmet érő fejese (Fotó: Török Attila)
Ryan Mmaee győzelmet érő fejese (Fotó: Török Attila)

 

NB I, 2021–2022, 2. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
AUGUSZTUS 6. (péntek)
Kisvárda–Gyirmót FC Győr 2–1
Kisvárda, Várkerti StadionPintér Csaba
2022
AUGUSZTUS 7. (szombat)
Mezőkövesd–ZTE FC 3–2
Mezőkövesd, Városi StadionPillók Ádám
1455
MTK Budapest–Budapest Honvéd 1–0Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
2831
AUGUSZTUS 8. (vasárnap)
DVSC–Újpest FC 2–2Debrecen, Nagyerdei Stadion
Bogár Gergő7266
Puskás Akadémia–Paks 1–6
Felcsút, Pancho ArénaAntal Péter 782
SZEPTEMBER 22. (szerda)
Mol Fehérvár FC–Ferencváros 0–1Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóKarakó Ferenc
6006
AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda 6 5 1 10–5 +5 15
2. Ferencvárosi TC 5 4 1 11–5 +6 12
3. Paksi FC 6 3 1 2 17–13 +4 10
4. Puskás Akadémia 5 3 2 7–9 –2 9
5. Mol Fehérvár 6 2 3 1 8–7 +1 9
6. Debreceni VSC 6 2 2 2 17–12 +5 8
7. Mezőkövesd 6 2 2 2 9–12 –3 8
8. MTK Budapest 6 2 1 3 8–9 –1 7
8. Budapest Honvéd 6 2 1 3 8–9 –1 7
10. Zalaegerszegi TE 6 1 2 3 9–13 –4 5
11. Újpest FC 6 3 3 8–11 –3 3
12. Gyirmót FC Győr6333–10–73

A Puskás Akadémia–Ferencváros mérkőzést 2022. január 26-ára halasztották el.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik