Elképesztő hangulat, Dibusz-parádé: rangadót nyert a Ferencváros!

BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), PUSZTAI VIOLA (videó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), PUSZTAI VIOLA (videó), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2019.10.27. 17:00
A Ferencváros nyerte az ősz egyik legnagyobb magyarországi rangadóját, ráadásul a Mol Fehérvár FC otthonában: a zöld-fehérek 2–1-re győztek, a mérkőzés két hőse a zseniálisan védő Dibusz Dénes és a duplázó Sigér Dávid volt.


Sigér Dávid gólöröme (Fotó: Török Attila)
Sigér Dávid gólöröme (Fotó: Török Attila)


LABDARÚGÓ NB I

10. FORDULÓ
Mol Fehérvár FC–Ferencváros 1–2

Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó, 12 192 néző. Vezette: Berke
Gólszerző: Milanov (87.), ill. Sigér (25., 64.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Akinek fogalma sem volt róla, milyen mérkőzést rendeznek a Mol Aréna Sóstóban, csak sétált gyanútlanul vasárnap délután a székesfehérvári Csíkvári úton, a körítésből könnyen kitalálhatta, hogy itt bizony futballrangadó lesz. Éppen úgy érezhette magát az ember, mint egy nyugat-európai topligás mérkőzés előtt: hömpölygő embertömeg a környező utcákban, streetfood-árusok, kiskapus foci, labdazsonglőrködés a stadion előtti téren, bent pedig csaknem telt ház, és lélekemelő atmoszféra.

Rangadóhangulat volt – végre!

Az első helyezett Mol Fehérvár fogadta a harmadik helyen álló, de a vesztett pontok alapján ugyanannyi ponttal álló Ferencvárost, vagyis először találkozott a most futó bajnoki idényben az elmúlt évek kimagaslóan legjobb két csapata – a hazaiak tavaly képviselték Magyarországot az Európa-liga csoportkörében, a vendégek most teszik ugyanezt. Nyilván nem is voltak túl frissek, csütörtökön még Moszkvában nyertek európai kupameccset a CSZKA ellen (1–0), most pedig legnagyobb bajnoki riválisuk otthonában készültek hasonló bravúrra.

Hangulatkép (Fotó: Török Attila)
Hangulatkép (Fotó: Török Attila)

Szerhij Rebrov ferencvárosi vezetőedző három helyen változtatott az orosz fővárosban győztes csapatán, Lovrencsics Gergő helyén Botka Endre volt a jobbhátvéd, Olekszandr Zubkov helyett a Moszkvában győztes gólt szerző Varga Roland ragadt bent a csapatban a jobbszélső posztján, s centerként Franck Boli helyett ezúttal Isael igyekezett helyt állni.

A hazai oldalon Marko Nikolics vezetőedző viszont kényszerből kellett, hogy változtasson, mert a bemelegítésnél megsérült a csapatkapitány, Juhász Roland, a helyén Adrian Rus lépett pályára a védelem tengelyében. Nem volt könnyű helyzetben a fiatal román légiós, hogy egy ilyen meccsen kellett beugrania, eleinte látszott is rajta a megilletődöttség, voltak kapkodó és pontatlan megoldásai, de aztán remekül felvette a játék ritmusát.

A papírformának megfelelően mindkét fél hátul négy védővel, elöl egy centerrel állt fel, a fő taktikai különbséget a középpálya elrendezése adta: a piros-kékeknél lényegében csak Elek Ákos feladata volt a szűrés a védősor előtt, a többi középpályás inkább a támadójátékot szolgálta, míg a Fradinál mindhárom középső, védekező középpályás (Ihor Haratin, Danilo Ihnatenko, Sigér Dávid) a pályán volt, ők gyakran váltogatták a helyüket. Papíron 4–3–3-as rendszer volt ez, de közelebb állt a 4–5–1-hez, a két szélről rendre visszalépett Varga Roland és Tokmac Nguen.

Parázs meccsre volt kilátás, és úgy is indult a találkozó. Az első harminc percben öt sárga lapot kellett kiosztania Berke Balázs játékvezetőnek. A 17. percben kisebb tömegverekedés is kialakult, amely során a földön fekvő Ihnatenko törlesztésként belerúgott Boban Nikolovba – sárgával bűnhődött tettéért, akár pirosat is kaphatott volna, de az ezt reklamáló Kovács István sárgult be inkább.

Szerencsére a 25. percben jött egy gól, így a játékosok egymás helyett kénytelenek voltak a futballal foglalkozni. Azt megelőzően inkább a Fehérvár volt a kezdeményezőbb, próbálta ráerőltetni az akaratát a Ferencvárosra, a vendégek térfelén volt többet a labda, de azért közel sem volt nyomasztó a hazaiak fölénye, ráadásul nemhogy gólig, de valódi helyzetig sem tudtak eljutni.

Sigér vezető gólja



Természetszerű, hogy a gól után még inkább a fehérvári csapatnak kellett szorgalmaznia a támadásokat, és ha a Fradi nem is hátrált be, leginkább az ellentámadások lehetőségében bízhatott. Ehhez képest a labdát nagyon jól megtartotta és megbecsülte a vendégcsapat, ha hozzájutott. A fehérváriak szerb mestere a szünetben aligha dicsérte meg övéit a statisztikai adatok láttán: kapura lövési kísérletek 1–3; kaput eltaláló lövések 0–2, szögletarány 0–3. Minden mutató – még a labdabirtoklási is (47–53 százalék) a vendégek enyhe fölényét jelezte.

A második félidő elejét még határozottabban megnyomta a hazai együttes. Ezúttal már Dibusz Dénestől is szükség volt bravúrra, amikor Armin Hodzic veszélyeztetett. A csapat házi gólkirálya, az NB I gólkirályi címéért is versenyben álló bosnyák támadó a szünetben állt be, és máris többet tett, mint Futács Márkó. A 60. percben aztán megint ő villant meg, a tizenhatos jobb sarkáról egy nyílegyenes és erős ballábas lövéssel kis híján kipókhálózta a jobb felső sarkot, de Dibusz Dénes a levegőben úszva, nagy bravúrral szögletre tolta a labdát. Azonban a szögletből sem lett semmi, két perccel később pedig büntetett a Ferencváros: Sigér Dávid második góljával megduplázta előnyét a vendégcsapat.

A legfőbb érdem azonban Isaelé, aki egy bedobás után sarokkal tálalt a csapattárs elé, akinek megpattanó lövése utat talált a kapu közepébe.



Ezután szinte fővárosi különverseny indult „A mérkőzés játékosa” címért, mert noha a két gólt a középpályás szerezte, Dibusz Dénes újabb és újabb bravúrokkal járult hozzá az eredmény őrzéséhez. Néhány percen belül három újabb elképesztő védéssel bizonytalanította el a fehérvári támadókat. Előbb Nikolov közeli fejesét követően csípte el a jobb felső sarok előtt a labdát, aztán korábbi ferencvárosi csapattársa, Petrjak életerős bombáját hatástalanította, majd Elek fejesét is védte – egyszerűen nem találták az ellenszerét.

A második félidő második felében viszont mintha a hazaiakon is a fáradás jelei mutatkoztak volna, mert közel sem tudták annyira a kapuja elé szegezni a vendégcsapatot, mint ahogy vélhetően szerették volna, az FTC a Dibusz-bravúrok percei után kiszabadult a szorításból, jórészt sikerrel próbálta a pálya középső részére terelni a játékot.

A hajrában mégis visszatértek a fehérváriak reményei, mert Georgi Milanov góljával szépítettek. A vendégek vezetőedzője lökést reklamált, és talán nem is indokolatlanul: Funsho Bamgboye Lasha Dvali elleni párharca után tíz játékvezetőből talán hét is szabadrúgást ítélt volna kifelé, Berke Balázs azonban nem, így rendkívül izgalmas végjáték következett, amely stílszerűen zárult le: Dibusz Dénes két elképesztően nagy védésével.

A bajnokság első szuperrangadóját a Ferencváros nyerte meg.

A MÉRKŐZÉS UTÁN DIBUSZ DÉNES ÉS ELEK ÁKOS ÉRTÉKELT AZ NSO TV-NEK


A DUPLÁZÓ SIGÉR DÁVID IS DICSÉRTE DIBUSZT, ÉS KIEMELTE A CSAPAT ALÁZATOS VÉDEKEZÉSÉT IS

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!
NB I, 2019–2020, 10. FORDULÓ
OKTÓBER 26., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Mezőkövesd–Debreceni VSC 3–1Mezőkövesd, Városi StadionBognár Tamás 2628
Kisvárda–Puskás Akadémia 0–1

Kisvárda, Várkerti Stadion

Bogár Gergő2684
Paksi FC–Diósgyőri VTK 1–2
Paks, Városi Stadion Kassai Viktor
1397
Bp. Honvéd–Kaposvár 2–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor StadionErdős József
2543
Újpest FC–ZTE FC 0–0
Budapest, Illovszky Rudolf Stadion Karakó Ferenc2619
OKTÓBER 27., VASÁRNAP
Mol Fehérvár FC–Ferencváros 1–2
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóBerke Balázs12 192
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA

Az 1. fordulóból elhalasztott Ferencváros–Debreceni VSC mérkőzést 2020. április 7-én játsszák le.

AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 10 7 1 2 20– 8 +12 22
2. Mezőkövesd Zsóry FC 10 7 1 2 15– 8 +7 22
3. Ferencvárosi TC 9 7 1 1 13– 6 +7 22
4. Puskás Akadémia FC 10 6 2 2 18–10 +8 20
5. Kisvárda 10 4 1 5 13–15 –2 13
6. Budapest Honvéd 10 4 1 5 13–15 –2 13
7. Debreceni VSC 9 4 5 17–17 0 12
8. Újpest FC 10 3 2 5 12–15 –3 11
9. Paksi FC 10 3 1 6 12–19 –7 10
10. Diósgyőri VTK 10 3 1 6 9–18 –9 10
11. Zalaegerszegi TE FC 10 2 3 5 14–13 +1 9
12. Kaposvári Rákóczi FC 10 2 8 7–19 –12 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik