NB I: Kristoffer Zachariassen dicséri az Újpestet, de: „A Fradi jobb csapat!”

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.04.24. 07:45
null
Kristoffer Zachariassen is motiváltan lép pályára a telt házas Groupama Arénában (Fotó: Árvai Károly)
Édesapja hajóján járta a vizeket, és a norvég hegyekben síelt a Ferencváros támadója, Kristoffer Zachariassen, aki utóbbi három mérkőzésén három gólt lőtt az FTC-ben.

 

–  Második magyarországi derbijére készül. Izgatott?     
– Mi az hogy! – vágta rá Kristoffer Zachariassen, a Ferencváros norvég támadója, aki legutóbbi három mérkőzésén gólt szerzett, a bajnokságban a Debrecen és a Honvéd, a Magyar Kupa elődöntőjében pedig a Győr kapuját vette be. – Vasárnap telt ház lesz a Groupama Arénában, napokkal a mérkőzés előtt eladták a jegyeket, felejthetetlen este elé nézünk. Az Újpest a hét közben ugyan Pakson kikapott a Magyar Kupa elődöntőjében, ám a bajnokságban bizonyította, egyáltalán nem olyan rossz csapat, mint azt korábban az eredményei mutatták. Ellenfelünk jó formában van, ám semmi kétség, a Fradi jobb csapat, hazai pályán győznünk kell.

NÉVJEGY – Kristoffer Zachariassen
Kora: 28 éves
Nemzetisége: norvég
Posztja: támadó
NB I-es mérkőzései: 22
NB I-es góljai: 3

– Akár újabb Zachariassen-góllal?    
– Én lennék a legboldogabb.

– Azért kérdezem, mert legutóbbi három mérkőzésén három gólt szerzett: minek köszönhető a jó forma?     
– Talán nem mellékes, hogy az utóbbi időben más pozícióban játszom, és a bizalmat is élvezem a szakmai stáb részéről.

– Játszott a pálya közepén, de a jobb, illetve a bal oldalon is. Hol érzi a legjobban magát?     
– A nyolcas pozíció a kedvencem. Peter Stöger korábban gyakran a jobb szélre tett, korábban sosem futballoztam ott, de egyre inkább belerázódtam abba a szerepkörbe is. Némi időre volt szükségem, míg megszoktam, hiszen Rosenborgban a bal oldalról indultam. Egyre inkább élvezem a futballt, a jelek szerint némi időre volt szükségem, amíg felvettem a ritmust, megismertem a magyar bajnokságot.

Telt ház lesz a Groupama Arénában (Fotó: Árvai Károly)
Telt ház lesz a Groupama Arénában (Fotó: Árvai Károly)

– Azt szokták mondani, a messziről jött játékosnak nagyjából fél évre van szüksége, hogy új állomáshelyén a legjobbját tudja nyújtani. Van ebben igazság?     
– Az én példám mindenesetre ezt mutatja, úgyhogy teljesen egyetértek ezzel a megállapítással. Új helyre kerültem, az új csapattársakat is meg kellett szoknom, ez nem megy egyik napról a másikra. Lehet, van olyan futballista, akinek zökkenőmentesen megy, ha egyik országból a másikba szerződik, de a legtöbben azért nem vagyunk ilyenek.

– Korábban sosem élt sehol máshol, mint Norvégiában, milyen volt tehát Magyarországra költözni?     
– Nagy változás volt az életemben. Nem csak klubot és várost, hanem országot is váltottam. Az öltözőben sokféle kultúra keveredik, érdekes volt ezt is át- és megélni. Miközben az edzésekre készülődünk, az egyik sarokban franciául beszélgetnek, a másikban szerbül, a harmadikban németül, a negyedikben angolul.

– Norvégiában mesebeli szigeten nőtt fel, színes tengerparti házakkal, fjordokkal a környéken. Nem hiányzik a kisvárosi élet?     
– Kétségtelen, hogy az otthoni életemet nem lehet összehasonlítani az ittenivel. Budapest nagyváros, míg Sotrában jó, ha harmincezren laknak. Mostanra azonban nagyon megszerettük a budapesti életet is. Norvégiában édesapámnak van egy hajója, azzal gyakran kimegyünk a környékbeli vizekre, apu rákokra halászik, ez az ő hobbija. Engem ez sohasem vonzott. A család, a barátok természetesen hiányoznak, de a Ferencváros és Budapest lenyűgöző.

Szinte biztosra vehető, hogy ezúttal is nagy lesz majd a forgalom Banai Dávid (sárgában) kapuja előtt (Fotó: Árvai Károly)
Szinte biztosra vehető, hogy ezúttal is nagy lesz majd a forgalom Banai Dávid (sárgában) kapuja előtt (Fotó: Árvai Károly)
NS SZAKÉRTŐ

Csank János, korábbi szövetségi kapitány, a Ferencváros egykori vezetőedzője:–

A Ferencváros felé billen a mérleg nyelve. Esélyesebbnek érzem a hazai csapatot, ám ez a fölény nincs akkora, mint négy-öt héttel ezelőtt. Ráadásul a derbikre különösen nehéz tippelni, az eredményt gyakorlatilag képtelenség eltalálni... Az újpestiek az utóbbi hetekben feltámadtak, a forduló előtt meglepődve láttam, hogy a negyedik helyen állnak a tabellán, miközben nem is olyan régen még a tizedik helyről pillantgattak hátrafelé. Bevallom, a sok légiós miatt nehezen azonosulok a csapatokkal, ugyanakkor azt is el kell ismernem, hogy a lilák az elmúlt hat-nyolc évben valahogy mindig jó futballt játszottak, még akkor is, ha rosszul szerepeltek. Rendre támadó szellemben léptek pályára, és ez szimpatikus. Mindkét csapatban vannak olyan futballisták, akik egyéni villanásaikkal képesek eldönteni az ilyen derbiket, a hazaiaknál Tokmac Nguen egyre jobb formába lendül, itt van az utóbbi hetekben gólokat szerző Kristoffer Zacharisassen is, míg Újpesten telitalálat volt Budu Zivzivadze leigazolása, ő olyan típusú csatár, aki felteszi az „i”-re a pontot, míg a francia Yohan Croizet is jó játékos. Sok múlhat azon, hogy a Ferencváros mennyire tartja nyomás alatt az Újpestet, képes lesz-e felgyorsítani a ritmust, ott tartani a labdát az ellenfél térfelén. Nem könnyű a mostani Ferencváros ellen játszani.

– Kislánya nyolc hónapos múlt. Élvezi az apaszerepet?     
– Minden pillanatát. Ebben is sokat változott az életem, ahogy a feleségem fogalmazott, vége a videojátékok korának... A kislányom Norvégiában született, három hetes volt, amikor Budapestre költözött, és azóta is minden pillanatát élvezem a vele, velük eltöltött időnek.

– Nem lehet, hogy neki köszönhetően lendült ennyire játékba?     
– Elképzelhető. Tényleg minden korábbinál kiegyensúlyozottabb és boldogabb vagyok. Márpedig egy játékosnál alapkövetelmény a nyugodt családi háttér. Ráadásul kifejezetten családcentrikus vagyok, így számomra ez hatványozottan fontos.

– Összejöhet idén a duplázás? A bajnoki cím mellett a Magyar Kupát is megnyerheti a Ferencváros?     
– A hét közben jól vettük a kupaakadályt is, Győrben jól játszottunk, úgy is mondhatnám, profi munkát végeztünk. Odamentünk, megmutattuk, melyik a jobb csapat, és győztünk.

– Játszott már kupadöntőt?     
– Odahaza Norvégiában egyszer, ám azt sajnos elbuktam. Pocsék érzés volt, napokig nem tudtam aludni. Remélem, javítok a statisztikámon, és a második kupadöntőmet megnyerem. Most azonban nincs fontosabb az Újpest elleni mérkőzésénél. A bajnoki címünk szempontjából is fontos kilencven perc vár ránk!

NB I
29. FORDULÓ
VASÁRNAP
17.30:
Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
19.30: Gyirmót FC Győr–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!

NS-grafika: Dancsák András – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
NS-grafika: Dancsák András – A KÉPRE KATTINTVA NAGYOBB MÉRET ÉRHETŐ EL!
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 28 18 5 5 49–22 +27 59
2. Kisvárda 29 13 10 6 44–31 +13 49
3. Puskás Akadémia 29 13 10 6 38–30 +8 49
4. Paksi FC 29 12 5 12 69–55 +14 41
5. Mol Fehérvár 29 11 7 11 40–40 0 40
6. Újpest FC 28 11 6 11 42–39 +3 39
7. Zalaegerszegi TE 29 10 9 10 38–47 –9 39
8. Mezőkövesd 29 10 7 12 34–42 –8 37
9. Debreceni VSC 29 9 8 12 43–45 –2 35
10. Budapest Honvéd 28 9 5 14 44–46 –2 32
11. Gyirmót FC Győr 28 6 8 14 26–41 –15 26
12. MTK Budapest 29 6 8 15 19–48 –29 26
NB I, 2021–2022, 29. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Április 22., péntek
MTK–Mezőkövesd 0–4
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionBerke Balázs
1950
Április 23., szombat
Kisvárda Master Good–DVSC 1–0 Kisvárda,Várkerti StadionZierkelbach Péter
2455
ZTE FC–Paksi FC 2–3
Zalaegerszeg, ZTE ArénaBogár Gergő
2063
Mol Fehérvár FC–Puskás Akadémia 2–2Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBognár Tamás
3103
Április 24., vasárnap
17.30: Ferencvárosi TC–Újpest FC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama ArénaKarakó Ferenc
19.30: Gyirmót FC Győr–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)
Győr, Gyirmót, Alcufer StadionVad II István
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik