NB I: az MTK-nál a Red Bull Salzburgtól is merítenek

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2021.01.19. 17:50
null
Az MTK-nál tényleg a fiataloké a jövő – jól tudja ezt az NB I-ben 16 évesen bemutatkozó Biben Barnabás (balról a második) és a 18 esztendős ghánai Clinton Osei (balról a harmadik) is (Fotó: mtkbudapest.hu)
A labdarúgó NB I-ben ősszel az MTK-ban töltötték a legtöbb időt a pályán a 21 év alatti magyar fiatalok, miközben a klubnál nem titkolják, salzburgi mintára próbálnak tehetséges külföldi játékosokat is a klubhoz csábítani. A legújabb szerzemény a 17 éves, U19-es északmacedón válogatott Hrisztijan Georgievszki.

 

Az egy idényt az MTK utánpótlásában is eltöltő Szoboszlai Dominik példája kapcsán egyre nagyobb figyelmet kap itthon a Red Bull Salzburg játékospolitkája, és most már az NB I-ben is akad követője a salzburgi stratégiának. Az osztrák klubnál az a cél, hogy minél fiatalabb korban szerződtessék az ígéretes tehetségeket a világ legkülönbözőbb pontjairól, akik aztán fokozatosan eljuthatnak az első csapatig, és ha ott is bizonyítani tudnak, akkor jelentős haszonnal továbbértékesítik őket – ahogy ezt a Lipcsébe szerződő Szoboszlai esetében is láthattunk.

MAGYAR FIATALOK – ELŐNY AZ MTK-NÁL
Az őszi szezonban a 21 év alatti magyar fiatalok az MTK-nál töltötték a legtöbb időt a pályán az NB I-ben, összesen 3339 percet (a Puskás Akadémia 2606 perccel a második). A játékosok között Mezei Szabolcs 971 perccel végzett a 2. helyen (a koronavírus miatt szorult a 2. helyre, a felcsúti Kiss Tamás mögé), Schön Szabolcs (837 perc) és Kata Mihály (718) is sok lehetőséget kapott a bizonyításra, s Varju Benedeket (453) és Biben Barnabást is ki lehet emelni (359), ahogy a szintén az U21-es korosztályhoz tartozó Palincsár Martint is (330).
Részletes statisztikák itt!

Az MTK-hoz két évvel ezelőtt több ghánai fiatal is érkezett, akik közül a 20 éves Nasiru Banahene játékjogát már el is adták Finnországba, több mint tízszeres haszonnal, a 18 éves csatár, Clinton Osei pedig az utánpótlásból felkerülve ősszel mutatkozott be az NB I-ben, három meccsen egy gólpasszt adott, tavasszal egyre nagyobb szerephez juthat. Említhetjük továbbá a bosnyák U-válogatott Andrija Drljo példáját, aki nyáron érkezett a Dinamo Zagreb korosztályos csapatától az MTK U19-es együtteséhez, de azóta már az első csapatban is debütált az élvonalban. A névsor kedden a Rabotnicskitől szerződtetett, 17 éves, U19-es északmacedón válogatott középpályással, Hrisztijan Georgievszkivel bővült. A Nemzeti Sport Online megkeresésére Polyák Balázs sportigazgató sem cáfolta, merített ötletet a salzburgi példából.

„Látjuk a világ labdarúgásának a folyamatait és manapság azok a játékosok tudnak igazán sikeresek lenni, akik mentálisan erősek. Aki megfutamodik és a könnyebb utat választja, az nem az, akit mi keresünk. Ezért szükségünk van arra, hogy az utánpótlásban is nagyobb versenyhelyzetet teremtsünk – a jók között lehet jobban fejlődni. Ezért nemcsak magyar, hanem külföldi játékosok felé is fordulunk. Az északmacedón Bojan Miovszki húszévesen került hozzánk és fél év alatt az első csapat meghatározó játékosává nőtte ki magát. A napokban szerződtettük honfitársát, Hrisztijan Georgievszkit is, aki majd a tizennyolcadik életévét betöltve léphet pályára. A salzburgiakat akár mintaként is tekintve, mi is úgy gondolkodunk, hogy a futball üzlet, és az a célunk, hogy a saját akadémiánkon keresztül fiatalon tudjunk beépíteni játékosokat az első csapatba. Üzleti alapon gondolkodunk, ám a sport elsősorban az eredményekről szól, mind a két területen sikerre törekszünk. Banahenét ha kényszerből is (az NB II-ben nem szerepelhetett légiós), de jelentős haszonnal értékesítettük, és Gera Dániel vagy Katona Máté Ferencvároshoz igazolása is egy lehetséges utat mutat a fiataloknak” – fogalmazott Polyák Balázs.

A sportigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, az, hogy külföldről is szerződtetnek fiatalokat, nem jelenti azt, hogy a magyarok háttérbe szorulnának, mert ha egy magyar fiatal jobb, mint a posztján szereplő külföldi, akkor biztosan előnyt élvez. Példaként említette a 18 éves Kata Mihályt, a 19 éves Varju Benedeket, a 20 éves Mezei Szabolcsot, valamint Biben Barnabást, aki novemberben töltötte be a 17. életévét, de már tíz mérkőzésen játszott az NB I-ben. Ugyanakkor rajtuk kívül is gyakori résztvevői a felnőttcsapat edzéseinek a klub utánpótlásában lévő, legtehetségesebb 16-17 éves fiatalok.

„A Salzburghoz hasonlóan minden évben el kell adnunk játékosokat ahhoz, hogy az üzleti modellünk működőképes legyen. Akkor tudunk újabb fiataloknak lehetőséget adni, ha közben a kimenetet is biztosítjuk, és folyamatosan felszabadítunk számukra helyet az első keretben. Természetesen tapasztalt játékosokra is szükség van, akik segítik a szakmai céljainkat, ezért is szerződtettük például Varga Rolandot. Lencse László helyére ezzel szemben azért sem igazoltunk új játékost, mert Clinton Oseiben látjuk a lehetőséget. U19-es csapatunkban ősszel bizonyított és vezetőedzőnk, Michael Boris hamar jelezte, az első csapatban számolna vele. Akárcsak Andrija Drljóval, aki a Ferencváros ellen mutatkozhatott be az NB I-ben.”

Vannak azonban bizonyos megkötések, amiknek meg kell felelni, mint például az a FIFA-szabály, mely szerint az Európai Unión kívülről érkező játékost 18 év alatt nem szerződtethetnek – erre válaszul egyre elterjedtebb az a gyakorlat, hogy a fiatal afrikaiak csak edzenek az őket kiszemelő európai klub utánpótlásában, és csak a 18. életévük betöltése után kötnek szerződést, Clinton Osei esete is ide sorolható, aki már két éve az MTK-nál van. Aztán hátráltató tényező volt az a hazai korlátozás, mely szerint az NB II-ben nem játszhatnak légiósok – Banahenét ezért is engedte el az MTK a finn Honkához (először, 2019 nyarán kölcsönbe) –, ez azóta úgy módosult, hogy egy 20 évnél fiatalabb külföldi szerepelhet a másodosztályban. Ebben az idényben viszont a koronavírus jelent akadályt, Osei és Drljo csapatba építését is nehezítette a betegség. Továbbá az is szinte biztosra vehető, hogy a tavaszi U21-es Eb miatt legalább öt korosztályos válogatott játékosát több hétig nélkülöznie kell majd Michael Borisnak.

Schön Szabolcs szerződtetését két évvel ezelőtt jelentette be Polyák Balázs sportigazgató (Fotó: mtkbudapest.hu)
Schön Szabolcs szerződtetését két évvel ezelőtt jelentette be Polyák Balázs sportigazgató (Fotó: mtkbudapest.hu)

Ezzel együtt az MTK-nál törekednek arra, hogy minél több utánpótlás-válogatott labdarúgót felfedezzenek, akik korosztályos szinten valahol már bizonyítottak, az afrikai fiatalok pedig egy hosszabb tesztidőszak során mutathatják meg, mit tudnak (januárban is edzett a csapattal egy ghánai játékos, Kaka Goodwords, akinek még nem döntöttek a sorsáról).

„Sokan kudarcnak tartják, ha egy fiatal külföldre kerül, utána pedig hazaigazol – ahogy például Schön Szabolcs hozzánk került az Ajaxtól. Én azonban úgy fogom fel, hogy az a játékos, aki több évet eltölt az Ajax vagy a Red Bull Salzburg utánpótlásában, ahol óriási a versenyhelyzet, garantáltan jó képzést kapott ahhoz, hogy profi labdarúgó lehessen. Ahogy például a Harvardon ösztöndíjas diák is remek eséllyel pályázhat jó állásokra, úgy is, ha nem marad az Egyesült Államokban. Az MTK-ban ezt szeretnénk elérni, hogy a klub garanciát jelentsen a fiataloknak a megfelelő képzésre, arra, hogy az akadémiánkról kikerülve felnőttek között is bizonyíthatnak, esélyt kaphatnak a továbblépésre, függetlenül attól, magyarok vagy külföldiek.”

TÉLIJÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK-NÁL
Érkezők: Nikolai Alho (finn, HJK – Finnország), Hrisztijan Georgievszki (északmacedón, Rabotnicski Szkopje – Észak-Macedónia), Varga Roland (Ferencváros)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Horváth Olivér (Haladás), Lehoczky Roland (Szentlőrinc)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek: Biben Barnabás, Andrija Drljo (bosnyák-horvát), Clinton Osei (ghánai)
Kiszemeltek: Kaka Godwords (ghánai)
Távozók
: Gera Dániel (Ferencváros), Katona Máté (Ferencváros), Lencse László (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz:
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik