NB I: az MTK és a Gyirmót alighanem utolsó esélye, szektorbezárás a Fradi-pályán

Vágólapra másolva!
2022.05.03. 13:20
null
Az MTK-tól nagy hajrá kellene a bennmaradáshoz (Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap)
Az első idei hétközi fordulóval folytatódik a labdarúgó NB I. A 31. kör kedden a Mezőkövesd–Debrecen találkozóval indul, és ha a hazaiak győznek, már mindenképpen megőrzik élvonalbeli tagságukat, a döntetlen pedig egyik csapatnak sem kedvezőtlen. A folytatásban a 10. helyen álló Honvéd a jó formában lendült és a negyedik helyért küzdő Fehérvárhoz látogat, és veresége esetén még bőven marad izgulni valója. Szerdán lép pályára a kiesésre álló MTK és Gyirmót, és amelyikük nem nyer, annak végleg eldőlhet a sorsa. A Ferencváros most, a ZTE ellen tölti le korábban kiszabott szektorbezárási büntetését, csütörtök este pedig a második helyért küzdő Kisvárda rossz sorozatát szeretné megtörni a tavaszra feljavult Újpest ellen. 

A második, harmadik és negyedik helyért, valamint a bennmaradásért zajló harc hozhat izgalmakat a háromnapos hétközi fordulóban. Az alsóházból az üldözöttek közül kedden előbb a Debrecen és a Mezőkövesd, majd a Bp. Honvéd lép pályára. A borsodi csapat győzelmével biztosan megnyugodhat, bár a Loki elleni esetleges iksz egyik csapatnak sem jönne rosszul.

Szerdán az üldözők napja következik, a Puskás Akadémiát fogadó MTK-nak a Honvéddal szemben öt, a Debrecennel hat pont hátrányt kellene ledolgoznia, a Paksot vendégül látó Gyirmótnak pedig még ezeknél is eggyel többet. Mindehhez három forduló áll a rendelkezésükre, amely alatt összesen maximum kilenc pont szerezhető.

Mindenesetre az MTK-nak a közelmúltban akkor sikerült nyernie a Puskás Akadémia ellen, amikor arra nagyon nagy szüksége volt, a Gyirmót pedig ebben a bajnokságban már kétszer is megverte a Paksot.

Ha az utolsó két helyen álló csapatok most nem győznek
és a többi eredmény is számukra kedvezőtlenül alakul, szerda estére a Gyirmót és az MTK is biztos kiesővé válhat.

Egyenlő pontszám esetén előbb a több győzelem, majd a jobb gólkülönbség rangsorol, utóbbiban az MTK áll a legrosszabbul (mínusz 28-cal).

A Ferencváros–ZTE mérkőzés különlegessége, hogy az MLSZ fellebbviteli bizottságának helybenhagyó döntése értelmében a B1, B2, B3 és C1 szektorok zárva lesznek. A zöld-fehér klub úgy rendelkezett, hogy a B-típusú szurkolói kártyával rendelkezők a D3 és D4 szektorok megnyitott részeire is jegyet tudnak vásárolni, illetve a lezárt szektorokba érvényes bérletek a D3 és D4 szektorok külön meghatározott helyeire lesznek érvényesek. További részletek a klub honlapján olvashatók.

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 31. FORDULÓJA ELÉ

KEDD

MEZŐKÖVESD ZSÓRY–DEBRECENI VSC

♦ Tizenhatszor meccseltek eddig az élvonalban, az örökmérleg az ebben a bajnokságban aratott két győzelemmel billen a borsodiak felé: 7-szer nyertek a mezőkövesdiek, 4 találkozójuk lett döntetlen, 5-ször pedig a debreceniek győztek.

♦ 2013-tól 2016-ig a matyóföldiek nyeretlenek voltak a Lokival szemben (2 iksz, 2 vereség), a két csapat előző öt csatájából viszont négy a kövesdiek sikerével végződött és csak egy a vasutasokéval. A legutóbbi, februári nagyerdei összecsapásukon először alakult ki háromgólos különbség a két csapat között: a vendég borsodiak Cseri Tamás nélkül is 4–1-re lépték le a DVSC-t.

♦ Mezőkövesden nyolc találkozó után teljesen kiegyenlített a párharc, mindkét együttes 3 győzelmet aratott, 2-szer pedig iksz lett a csatájuk vége. A gólkülönbség 10–10.

♦ Közös a két csapatban, hogy az előző három fordulóban csak 3 pontot gyűjtöttek (1 siker, 2 vereség). és ezeket kiesésre álló gárdák ellen szerezték meg. A Debrecen a Gyirmótot, a Kövesd az MTK-t verte meg.

♦ A Debrecen támadójátékával gondok vannak, hiszen a legutóbbi öt bajnokiból négyen gólképtelen volt Joan Carrillo gárdája.

♦ A Mezőkövesd otthon csak 14 pontot zsebelt be, öttel kevesebbet, mint idegenben (19). A hazai mérlege 4–6–4, viszont a saját közönsége előtti előző nyolc találkozóból csak egyet tudott megnyerni, Marin Jurina találatával a Gyirmótot verte 1–0-ra.

♦ A Loki nem büszkélkedhet a 4–3–8-as idegenbeli mutatójával, ráadásul vendégként az előző két találkozóját elbukta, és a legutóbbi négyen 1 győzelem (1–0 Pakson) és 3 fiaskó az egyenlege.

♦ Supka Attila NB I-es vezetőedzői pályafutása első mérkőzését 2003 áprilisában Békéscsabán a Debrecen ellen vívta (0–3), majd tavaly őszi mezőkövesdi kinevezése után a bemutatkozó mérkőzésén éppen a Lokit győzte le, amelynek korábban 51 élvonalbeli bajnokin ült a kispadján, és amellyel 2005-ben, majd 2006-ban is aranyérmet ünnepelhetett.

MOL FEHÉRVÁR FC–BP. HONVÉD

♦ Nagy múltú párharc ez, hiszen 1968 óta ez lesz a 112. összecsapásuk a legfelső osztályban. Bár ebben az évtizedben a fehérváriak a sikeresebbek, az örökmérleg a fővárosiak fölényét mutatja: 42-szer győzött a Vidi, 48-szor a kispestiek, 21 találkozó pedig döntetlenre végződött.

♦ A Bp. Honvéd 2017 tavaszán a bajnokságot utolsó fordulójában vívott emlékezetes „aranycsatában” Kispesten 1–0-ra legyőzte a Videotont, azóta azonban 14 mérkőzésen – 4 döntetlen és 8 vereség mellett – csak kétszer tudta ezt megismételni, közülük a második éppen a Nebojsa Vignjevics kinevezése utáni első kispesti diadal volt (3–1), ráadásul 0–1-ről fordítva.

♦ Az előző öt egymás elleni meccsükön mindig minimum három gól esett.

♦ A Fehérvár pályaválasztása mellett 27-szer nyert a Vidi, 10-szer ikszeltek és 17-szer távoztak győztesen a kispestiek. Legutóbb tavaly januárban – több mint hétéves nyeretlenségi sorozatot lezárva – , még Pisont István irányításával vitték el a három pontot (1–2).

♦ A tragikus évkezdet után – hét vereség egyhuzamban – az előző hat fordulóban nem kapott ki a Vidi (4 győzelem, 2 iksz). Ennél hosszabb aktív veretlenségi sorozata jelenleg csak a Ferencvárosnak és a Puskás Akadémiának van.

♦ A Honvédnak ellenben most van először ötmeccses nyeretlenségi szériája a 2021-2022-es idényben (3 döntetlen, 2 vereség). Igaz, korábban, még Horváth Ferenc edzősége idején egyszer zsinórban három, majd négy bajnoki bukott el a kispesti csapat.

♦ A Fehérvár a Mol Aréna Sóstóban legutóbb Stopira góljával a 95. percben mentette ikszre a Puskás Akadémia elleni találkozóját (2–2), előtte a Kisvárdát 5–3-ra legyőzte, így az előző két otthoni meccsén összesen négy pontot gyűjtött be a két dobogóssal szemben. A hazai mérlege 8 diadal, 2 iksz, 4 fiaskó, amivel a negyedik legjobb a mezőnyben.

♦ A Honvéd a legutóbbi hét házon kívüli bajnokijából csak egyen tudott győzni, Újpesten. Emellett 2-szer ikszelt, 4-szer kikapott ebben az időszakban, az idegenbeli összmérlege 4–3–8. Rajta kívül még három csapat szerzett 15 pontot vendégként, kevesebbet viszont csak az MTK, 13-at.

♦ A Vidi a legutóbbi öt hazai bajnokiján rendre legalább két gólt kapott.

SZERDA

GYIRMÓT FC GYŐR–PAKSI FC

♦ Ötször mérkőztek meg eddig az NB I-ben, és meglepetésre a kiesésre álló hazaiak állnak jobban, a mérleg 2 gyirmóti siker, 2 iksz, 1 paksi diadal.

♦ A Paks az egyetlen a mezőnyben, amely ellen a sereghajtó kisalföldi csapat még nem vesztett pontot ebben a bajnokságban. Mindkétszer egy góllal volt jobb Csertői Aurél együttese (2–1 és 3–2).

♦ Gyirmóton csupán kétszer találkoztak az élvonalban, 2017 februárjában gól nélküli döntetlent játszottak, tavaly októberben 2–1-re győzött a győri gárda. A három pontot érő gól Florent Hasani nevéhez fűződik.

♦ Bár Újpesten Denis Ventúra találatával a 90. percben mentett meg egy pontot, sorozatban már a tizedik mérkőzésén is képtelen volt nyerni a Gyirmót (5 iksz, 5 vereség). Ez nemcsak most, hanem az egész bajnokság is leghosszabb nyeretlenségi széria a mezőnyben. (Még az idény elején az Újpest kilenc fordulón át nem tudott győzni.)

♦ A Paks felforgatott csapattal előnyről, az utolsó másodpercekben bekapott góllal maradt alul otthon az FTC-vel szemben, így két győztes meccs után veszített ismét. Továbbra is a legtöbb gólt rúgta (70) és a legtöbbet kapta (57), valamint a bajnok zöld-fehérek (+29) után, a Kisvárdával holtversenyben a második legjobb a gólkülönbsége (+13).

♦ A Gyirmót 2–7–6-os mutatójával otthon továbbra is a leggyengébben teljesítő csapat a mezőnyben, ősszel pont a Paksot, tavasszal az Újpestet tudta csak legyűrni. A legutóbbi 5 hazai meccsén 3 döntetlen és 2 vereség a mérlege.

♦ A tolnai gárdának házon kívül enyhén negatív a mérlege (5 siker, 3 döntetlent, 6 kudarc), ezzel a középmezőnyben van. A felcsúti vereség óta azonban idegenben felfelé ível a formája (1–1 Kispesten, majd 3–2-es diadal Zalaegerszegen).

♦ A Gyirmót előző tíz hazai mérkőzésén két gól volt a maximum, annál több sosem született.

♦ A Paks legutóbbi négy bajnokiján viszont legkevesebb három gól esett.

♦ Öt sárga lap miatt Ádám Martin a legutóbbi fordulóban első meccsét hagyta ki ebben a bajnokságban. Ha a 29 gólos támadó ismét eredményes lesz, utoléri az 1980–1981-ben 30 találattal gólkirály és európai Ezüstcipős Nyilasi Tibort.

MTK BUDAPEST–PUSKÁS AKADÉMIA


♦ Eddig 15-ször találkoztak a legfelső osztályban, 9-szer győzött az MTK, 5-szer a Puskás Akadémia, 1 mérkőzés lett döntetlen, mindjárt a legelső, még 2013 novemberében, Székesfehérváron.

♦ Mindössze két olyan meccsük volt, amikor egygólosnál nagyobb differencia alakult a két csapat között, mindkétszer az előző bajnokságban: 2020 októberében az MTK, tavaly áprilisban a PAFC győzött 3–0-ra a Pancho Arénában.

♦ A legutóbbi öt egymás elleni találkozójukból négyet az éppen aktuális vendégcsapat nyert meg.

♦ Amikor az MTK volt a pályaválasztó, még egyszer sem ikszeltek. Négyszer a fővárosiak győztek és háromszor a felcsútiak (2016 áprilisában, Dunaújvárosban, Zsótér Donát; majd az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, tavaly januárban Géresi Krisztián, októberben Komáromi György góljával, egyaránt 1–0-ra).

♦ Az MTK-nál jót tett az újabb edzőváltás, hiszen Horváth Dávid – aki sorrendben már a negyedik szakvezető ebben az idényben – egy 3–2-es zalaegerszegi diadallal mutatkozott be. Ezzel egyben megszakadt a Hungária körútiak ötfordulós nyeretlensége (2 döntetlen, 3 vereség), és megmaradt az esélyük a bennmaradás kiharcolására.

♦ A Puskás Akadémia a Mezőkövesd legyőzése és a Kisvárda kispesti döntetlenje – a szabolcsi rivális a hajrában mentett meg egy pontot – következtében kétpontos előnyre tett szert az élvonal legkeletibb csapatával szemben az ezüstéremért zajló küzdelemben. A felcsútiak azonban nem dőlhetnek hátra, mert a záró három fordulóban kétszer lépnek pályára idegenben, míg riválisuk, a Kisvárda csak egyszer.

♦ A kék-fehérek 30 forduló alatti hazai produkciójuk alapján is kiesésre állnának, mert a 4–4–7-es mérlegükkel egyedül a Gyirmótot előzik meg. Különösen a vészes gólszegénységük feltűnő, mert a Hidegkuti Nándor Stadionban megrendezett 15 találkozójukon még a tíz rúgott gólt sem érték el, és megragadtak kilencnél (0.6-os meccsenkénti átlag).

♦ A PAFC 25 pontjával fölényesen második a vendégtabellán, mert bár 10 ponttal van lemaradva a bajnok Ferencvárostól, ám öttel előzi meg a mögötte álló Kisvárdát. A felcsútiak mutatója 6–7–2. Amikor elhagyták a Pancho Arénát, csupán Pakson és Újpesten kaptak ki.

♦ A Puskás Akadémia iráni csatárának, Sahab Zahedinek két egymást követő fordulóban is dupláznia sikerült. Hasonlóra közel öt éve nem volt példa. Legutóbb ugyanis 2017 augusztus-szeptemberében fordult elő, hogy a horvát Josip Knezevic előbb Sopronban a Haladás (5–1), majd a Megyeri úton az Újpest (3–1) ellen szerzett két-két gólt.

FERENCVÁROS–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Eddig 76 találkozójuk volt a legmagasabb osztályban, az örökmérleg: 40 ferencvárosi diadal, 21 döntetlen, 15 zalaegerszegi siker.

♦ Októberben a ZTE a bajnokság eddigi egyik legnagyobb meglepetését aratta azzal, hogy Nikola Szerafimov és az azóta Ázsiába szerződött Koszta Márk góljával 2–1-re diadalmaskodott az Üllői úton. Ezzel a Fradi elleni közel 11 éves nyeretlenségi sorozatát sikerült lezárnia a kék-fehér együttesnek.

♦ Két szempontból is emlékezetes marad az FTC számára a legutóbbi, februári, 3–1-re-re megnyert egerszegi mérkőzés. Egyrészt Kristoffer Zachariassan már a 12. másodpercben betalált, és bár hivatalos statisztika nincs róla, ez a bajnokság (egyik) leggyorsabb találata. Másrészt a zöld-fehérek ekkor vették vissza az első helyet a Puskás Akadémiától, és azóta ki sem engedték a kezükből.

♦ A Ferencváros pályaválasztása mellett 37 NB I-es meccset játszottak, 25-ször nyertek a fővárosiak, 8-szor ikszeltek és csak 4-szer tudtak győzni a zalaiak: 1983-ban (0–2, Kecskeméten!), 1987-ben (1–3), 2001-ben (0–1) és tavaly ősszel.

♦ Az FTC a biztos bajnoki arany ellenére Pakson is folytatta győzelmi sorozatát, amely így már négy, a veretlensége pedig 11 forduló óta tart (8 győzelem, 3 iksz). Ez utóbbi a teljes 2021-2022-es idény abszolút leghosszabb pontszerző szériája. (Az előző kiírás záró szakaszában Szerhij Rebrovval zsinórban 18 bajnokiján nem kapott ki a Fradi.)

♦ A Zalaegerszegnél megszakadt valami, mert a kiesőjelölt MTK-től kapott vasárnapi pofon sorozatban már a harmadik veresége volt Molnár Balázs csapatának. Eddig maximum két egymás utáni fiaskóra volt példa a Zeténél ebben az idényben, ráadásul a három bajnoki alatt összesen tíz gólt szedett be a korábban 642 játékpercig áttörhetetlen védelme.

♦ A Ferencváros az őszi hullámzó hazai teljesítményt követően tavasszal már vendéglátóként is félelmetes ellenfél, hiszen az előző négy bajnokiját kivétel nélkül megnyerte az Üllői úton – sőt, a legutóbbi hármon már a félidőben is vezetett.

♦ A zalai gárda legutóbb egy sima négyest kapott Újpesten, így már három találkozót zárt szerzett gól nélkül. Legutóbbi idegenbeli találatát február 19-én Gyirmóton még Koszta érte el. Az együttes eredménytelensége így már összesen 342 játékperce tart.

♦ A Fradi előző öt bajnokiján legkevesebb három gól esett.

CSÜTÖRTÖK

KISVÁRDA MASTER GOOD–ÚJPEST FC

♦ Tizenegy NB I-es összecsapásuk volt eddig, az örökmérleg 3 kisvárdai győzelem, 3 döntetlen és 5 újpesti siker. A párosítás érdekessége, hogy ebben a bajnokságban még egyik mérkőzésükön sem volt érvényes gól.

♦ Kisvárdán ötször találkoztak az élvonalban, 2-szer nyertek a hazaiak, 1-szer a lila-fehérek, a legutóbbi 2 bajnokijuk pedig döntetlen lett. 2020 decemberében úgy végeztek 1–1-re, hogy Jelena Richárd révén a hosszabbításban egyenlítettek a piros-fehérek, tavaly októberben pedig Driton Camaj kiállítása miatt közel 60 percet emberhátrányban játszottak.

♦ Február elején a Magyar Kupában csaptak össze, és a Szusza Ferenc Stadionban Csongvai Áron ráadásban betekert mesteri szabadrúgásával, hátrányból felállva 2–1-re nyert az Újpest, egy évvel korábban, a várdai kupaelődöntőn pedig Giorgi Beridze találata döntött a fővárosiak javára. A Szabolcs megyeiek így a tétmeccseket figyelembe véve már hatos nyeretlenségi szériában (3 iksz, 3 fiaskó) vannak a lila-fehérekkel szemben, és ezalatt mindössze kétszer találtak be.

♦ Bár a Kisvárda három bajnoki óta veretlen (1 diadal, 2 iksz), az előző tíz fordulóban összeszedett 11 pontjával csak a két kiesésre álló csapatot – az MTK-t és a Gyirmótot – előzi meg a formatabellán.

♦ Az Újpest a korábbi hármas diadalsorozata után már a második meccsét fejezte be győzelem nélkül: a Fradi elleni derbi elvesztése után az előző körben az NB II felé tartó Gyirmótot sem tudta legyűrni (2–2) a Szusza Ferenc Stadionban. Kilenc forduló lepergését követően játszott ismét döntetlent.

♦ A Kisvárda továbbra is első a hazai táblázaton, 9–3–2-es mérlegével, de eggyel kevesebb mérkőzése ellenére, eggyel jobb gólkülönbségével előzi meg a szintén 30 pontos Ferencvárost.

♦ A Várda a legutóbbi három otthoni meccsén mindig egy-egy gólra volt képes, ez két alkalommal mégis elég volt neki a győzelemhez, egyszer viszont vereséghez vezetett (1–2 a Mezőkövesd ellen).

♦ A lila-fehéreknek az Üllői úti derbin megszakadt a házon kívüli hármas győzelmi szériájuk. Bár az első öt idegenbeli fellépésükből három is ikszre végződött, a legutóbbi kilencből már egy sem (4 győzelem, 5 kudarc).

♦ A most zajló bajnokságban az Újpest ellen ítélték meg a legtöbb tizenegyest, 12-t, és a IV. kerületi szurkolók nagy bánatára valamennyit értékesítették is az ellenfelek.

♦ Három gólnál kevesebb esett a Kisvárda előző három NB I-es meccsén.

NB I, 2021–2022, 31. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Május 3., kedd
16.30: Mezőkövesd–Debrecen (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd,Városi StadionBognár Tamás
18.30: Mol Fehérvár–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár,Mol Aréna SóstóBerke Balázs
Május 4., szerda
16.30: Gyirmót–Paks (Tv: M4 Sport)Győr, Gyirmót, Alcufer Stadion
17.00: MTK–Puskás Akadémia (Tv: Duna World)
Budapest,Új Hidegkuti Nándor Stadion
18.30: Ferencváros–ZTE (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Május 5., csütörtök
18.00: Kisvárda–Újpest (Tv: M4 Sport)Kisvárda,Várkerti Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 30 20 5 5 53–24 +29 65
2. Puskás Akadémia 30 14 10 6 41–31 +10 52
3. Kisvárda 30 13 11 6 45–32 +13 50
4. Mol Fehérvár 30 12 7 11 43–40 +3 43
5. Paksi FC 30 12 5 13 70–57 +13 41
6. Újpest FC 30 11 7 12 45–43 +2 40
7. Zalaegerszegi TE 30 10 9 11 40–50 –10 39
8. Mezőkövesd 30 10 7 13 35–45 –10 37
9. Debreceni VSC 30 9 8 13 43–48 –5 35
10. Budapest Honvéd 30 9 7 14 46–48 –2 34
11. MTK Budapest 30 7 8 15 22–50 –28 29
12. Gyirmót FC Győr306101429–44–1528

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik