BABJÁK BENCE, JUDI ÁDÁM, SOMOGYI ZSOLT 2021.10.05 09:32 Frissítve: 2021.10.05 10:19

NB I: a negatív spirálban egyre mélyebbre süllyed az Újpest

Nyolc forduló után nyeretlenül, az utolsó helyről várja a folytatást a májusban Magyar Kupát nyerő Újpest. Elemzésünkben a lila-fehér mélyrepülés okait vizsgáltuk: többek között a fáradtságból adódó hibák, a piros lapok, a balszerencse, a hétről hétre változó taktikai felállás és a keveset mutató nyári igazolások vezettek a vesszőfutáshoz. A Nemzeti Sport emellett exkluzív interjút készített a klub tulajdonosával, Roderick Duchatelet-vel.

 

Csapás csapás után: az Újpest szombaton az addig nyeretlen Gyirmóttól szenvedett vereséget hazai pályán, így a lila-fehéreké az egyedüli nyeretlen csapat az élvonalban (Fotó: Török Attila)

Május 3-án minden rózsaszínűnek tűnt. A Mol Magyar Kupa döntőjének kétszer tizenöt perces hosszabbításában Lirim Kastrati lövése utat talált a hálóba, és mivel a Mol Fehérvár akkor már kettős emberhátrányban futballozott, érezni lehetett, hogy a serleg az Újpesthez kerül.

FAZEKAS LÁSZLÓ
„Egyértelmű a helyzet: teljesen elfogadhatatlan a mostani állapot. Ilyen nagy múltú klub nem állhat kieső helyen, súlyos problémák vannak a csapatnál. Nagy baj, hogy a különböző nemzetiségű játékosok nem tudnak egymással kommunikálni. A saját példámon tudom, sokat segít a teljesítményben a közös nyelv. Ráadásul nincs vezére a csapatnak. Mindig kell legalább egy vezérnek és két-három húzójátékosnak szerepelni az együttesben. Persze vannak taktikai problémák is, nem mellesleg szerencse is kell a futballhoz. Itt, Belgiumban nem foglalkoznak Roderick Duchatelet-vel és az Újpesttel, jelenleg el vannak ájulva az FC Bruges Bajnokok Ligája-szereplésétől” – mondta lapunknak az Újpest korábbi 92-szeres válogatott támadója.

A lefújás után kezdődhetett az ünneplés, és azokban az örömittas pillanatokban néhány órára minden problémáról megfeledkeztek a negyedik kerületben. A többségi tulajdonos, Roderick Duchatelet és a szurkolók közötti vitáról, az évek óta húzódó címerproblémáról, arról, hogy a tavaszi idény elején még kieső helyen állt a csapat. Akkor csak a győzelem számított, na meg a tény, hogy a kupa elhódításának köszönhetően a klub a nyáron az európai porondon is megmutathatja magát.

A múlt szombati események éles váltást jelentettek. Miután lefújták a Gyirmót ellen 3–1-re elveszített bajnokit, a lila-fehér mezesek nagy része az öltöző felé vette az irányt, néhányan viszont kint maradtak a gyepen, hogy a játékosokat magukhoz hívó szurkolók elé sétáljanak. Sokat elárul, hogy elsőként Yohan Croizet indult a drukkerekhez, mezét a dresszére ácsingózó gyerekcsoportnak adta, gesztusáért még tapsot is kapott az egyébként meglehetősen indulatos drukkerektől.

Eltelt nyolc forduló, a csapat nyeretlenül, utolsó helyről várja a folytatást, és a hazai pályán elszenvedett lélekromboló vereség után a klubhoz idén februárban csatlakozó légiós érezte azt elsőként, hogy illene a nézők elé fáradnia...

Nem csoda, ha a később a „Vedd le a mezt!” rigmus zúgott fel, az indulatok kifakadásának végül a saját nevelésű Simon Krisztián próbálta elejét venni azzal, hogy jelzett társainak, mire a futballisták a stadion elé vonultak az őket már ott váró drukkerekkel beszélgetni. Bizonyára volt miről...

De mi vezetett idáig?

Intő jel, ha már a második fordulóban kifogy a benzin

DUNAI ANTAL
„Sok kapcsolatom nincs már az Újpesttel, nemigen ismerem a klubnál dolgozókat. Korábban egymás után hétszer nyertünk bajnokságot, rengeteg szép emlék köt a csapathoz, de nem elfogadható, ami most ott megy. Szegény Bene Ferenc vagy Göröcs János, ha látná, hogy nyolc forduló után utolsó helyen van a csapat a tabellán, nem hinne a szemének. Sok oka van ennek, hogy ide jutott a klub. A mostani helyzet miatt nem csupán az edző a hibás, olyan tréner nincs, aki gólt tud rúgni. Kubala László mondta nekem, amikor edző lettem: nem a szakvezető a lényeg, a játékosok a legfontosabbak. A játékosoknak viszont mindent meg kell tenniük a pályán, na, ezt nem látom a mostani futballistákon. Megváltozott a világ, régen sok saját nevelésű futballista játszott az Újpestben. Szomorú vagyok, nem jó úton jár a klub” – fogalmazott a lila-fehérek korábbi 31-szeres válogatott, olimpiai bajnoka.

Az NB I-es nyitányra a Vaduz elleni idegenbeli meccsről esett be az együttes, ehhez képest Michael Oenning csak egyetlen helyen változtatott a kezdőcsapaton, kapusposzton. A felcsúti együttes szintén nemzetközi kupaszereplés után volt, ám négy helyen frissített a kezdőjén.

Az idény elején aligha jelenthet gondot heti két meccs, ettől még tény, a nyitányon a Puskás Akadémia mindhárom pontot elvitte a Szusza Ferenc Stadionból.

A mérkőzés után a német szakvezető arról beszélt, hogy a következő heti, Basel elleni Ekl-meccsen a frissítés a legfontosabb, ehhez képest a csapat összeállítása mindössze két helyen változott, ez pedig odáig vezetett, hogy a második fordulóban, a DVSC elleni idegenbeli 2–2 után a szakember arról beszélt, hogy a második félidőre csapatából kifogyott a benzin. Az Újpest két góllal vezetett a szünetben, ám Abdoulaye Diaby kiállítása miatt már a 14. percben emberhátrányba került. Ennek fényében dicséretes volt a döntetlen, ám intő jel, ha a csapat már a második fordulóban fáradtsággal küzd.

A sérülések némileg megkötötték a vezetőedző kezét, ugyanakkor a szűkösebb időszakra tekintettel kissé érthetetlen, hogy a Megyeri úton közönségkedvencnek számító Simon Krisztián eddig kizárólag csereként lépett pályára az NB I-ben, Szakály Péternek pedig négy meccsen tíz percnyi játéklehetőség jutott.

NAGY LÁSZLÓ
„A Ferencváros elleni hozzáállást ki lehet emelni, éppen ezért érthetetlen, ha egy csapat több mint egy félidőt emberhátrányban játszva úgy tud futballozni és küzdeni, miért nem képes ezt átültetni a többi találkozóra. Való igaz, nem a legerősebb a játékosállomány, ám kívülről nem látjuk az igazi problémákat. Szomorú vagyok, hogy nyolc forduló után az utolsó helyen szerénykedik az Újpest. Ilyenkor szokták azt mondani, hogy az NB III-as csapattal is meg lehet szerezni nyolc forduló alatt három pontot. Meg kell oldani a problémákat, a játékosoknak meg kell érteniük, hogy miért is vannak itt. Nem siránkozni kell, dolgozni és teljesíteni. Nem látom, mit akar játszani a csapat, csak remélni tudom, hogy előbb-utóbb talpra áll az együttes. A tulajdonos nem annyit költ a csapatra, mint amennyit kellene, ráadásul nincs annyi szponzor sem, mint más kluboknál. Nem mindig az edzőváltás jelenti a megoldást. Ezt a teljesítményt viszont nehéz megmagyarázni, ezt egyetlen Újpest-szurkoló sem fogadja el” – mondta az klub korábbi 25-szörös válogatott csatára. 

A két bajnokit követően a Basel elleni idegenbeli túráról hazatérve a Honvéd elleni 1–1 nem számított katasztrófának. A csapat pénteken landolt, vasárnap mérkőzést játszott, amit meg is nyerhetett volna, ha Nemanja Antonov nem szabálytalankodik teljesen feleslegesen 1–0-s vezetésnél a tizenhatosán belül. A fáradt test ugyanakkor gyakran hoz rossz döntést.

Túl sokáig tartott a kísérletezés

A rossz tendencia az MTK elleni hazai meccsen sem fordult meg, az Újpest sorozatban harmadik bajnokiján került előnybe, és ezúttal sem tudott nyerni, sőt, Vancsa Zalán 92. percben szerzett góljával az MTK mindhárom pontot elvitte a Megyeri útról.

Nyilván a sérülések és az eltiltások is belejátszottak ebbe, ám tény, a negyedik fordulóban a negyedik különböző taktikai felállást választotta az Újpest, a kísérletezés Pakson is folytatódott, most pedig ott tartunk, hogy nyolc forduló után öt különböző szerkezetben vágott neki a kezdő sípszónak a csapat. Ez aligha segít abban, hogy a játékosok összeszokjanak, és megtalálják pontos helyüket a pályán, aminek a meg nem értés és a kommunikációs zavar a következménye.

A legutóbbi, Gyirmót elleni meccsen a hazai szurkolók egy csoportja Banai Dávidot „találta meg”, pedig aligha a kapus tehet az eddigi eredményekről. Tény, a harmadik gyirmóti gólt megelőző tizenegyesnél talán feleslegesen indult ki a kapujából, ám honnan tudja a kapus, hogy mire számíthat a védőktől, ha szinte minden héten más szerkezetben futballozik előtte a csapat. Ráadásul a tolnaiak elleni 2–1-es vereséget követő bajnoki szünetben sem sikerült rendezni a sorokat.

Piros lapok és kérdőjeles nyári igazolások

A ZTE elleni hazai bajnokin Branko Pauljevics kiállítása után mintegy huszonöt percet futballozott emberhátrányban az Újpest, kétszer vezetést szerzett, másodszorra a 92. percben, ám ez sem volt elég a győzelemhez. A 2–2-es döntetlen után már másról sem lehetett hallani, mint a nyeretlenségről, ilyen előzmények után pedig csoda lett volna, ha az együttes pontot szerez a Ferencváros otthonában.

TULAJDONOSVÁLTÁS  LEHET A NEGYEDIK KERÜLETBEN
Az utóbbi hónapokban egyre többször lehetett hallani, olvasni, hogy hamarosan tulajdonosváltás jöhet az Újpest FC-nél, és egy tehetős ázsiai befektető kezébe kerülne a magyar klub. Az üzletember még ebben a naptári esztendőben színre léphet, ám mivel az utóbbi években számos pletyka kelt szárnyra, majd halt el ebben a témában, érdemes óvatosan kezelni a híreket. Az Újpest FC ügyvezetője, Berta Csaba lapunknak mindenesetre egyértelműen fogalmazott a kérdésben: „Miért kellene egy klubnak, amely csak a hivatalos oldalán és hivatalos platformokon kommunikál, belebocsátkoznia pletykákba, vagy egyáltalán reagálni rá. Ha bármelyik klubnál tulajdonosváltás történik, azt a hivatalos sajtótájékoztatón jelentik be.”

A csodára esély sem volt, Abdoulaye Diaby ismét piros lapot kapott, ismét a 14. percben. Meglehet, Michael Oenningnek igaza van, és hosszú távon valóban erősítést jelenthet a 21 esztendős védő, csak éppen három bajnokin két piros lapnál jár. Ugyanakkor nem ő az egyetlen nyári igazolás, aki eddig nem győzte meg a szurkolókat. A Vincent Onovo pótlására kiszemelt Luca Mack stabil kezdő, ellenben Sztefan Jevtoszki eddig kilenc percet töltött a pályán az NB I-ben, a Kisvárdáról érkező, eleinte sérüléssel bajlódó Fernando Viana háromszor kapott lehetőséget csereként, a legutóbbi szerzemény, Mory Koné pedig egyelőre talány. Eddig egyetlen olyan futballistát sem látni a nyári érkezők közül, aki most, a kritikus pillanatban lendíthetne a csapat szekerén. A Fradi elleni csupa szív játékért így is járt a taps a lila-fehér drukkerektől, mígnem a Gyirmót ellen szinte minden romba dőlt.

Az első hét fordulóban öt gólt szerző vendégegyüttes 27 perc alatt rúgott hármat a szétesően és hitehagyottan futballozó Újpestnek, a második félidőben pedig csak a szépítésre futotta. Egyetlen olyan futballista sem volt a pályán, aki a sereg élére állt volna, vagy aki képes lett volna úrrá lenni a káo­szon. Ahogyan a tulajdonos lapunknak is elmondta, negatív spirálba került a csapat, így aztán nyolc forduló után nyeretlenül, mindössze három pontot szerezve az utolsó helyen szerénykedik a hússzoros bajnok.

A májusi emlékek mára alaposan megfakultak.

EXKLUZÍV INTERJÚ AZ ÚJPEST FC TULAJDONOSÁVAL, RODERICK DUCHATELET-VEL

A belga üzletember szerint nem az edzőváltás a megoldás, a kapu mögötti üres lelátók sem zavarják, és kizártnak tartja a lila-fehér kiesést.

Roderick Duchatelet téli erősíéseket tervez és jobb szereplésre számít az Újpestnél (Fotó: Micheller Szilvia)

– Az Újpest harminchárom éve nem kezdte ilyen rosszul a bajnokságot. Miben látja az okokat?
– Több összetevője van a gyenge kezdésnek, az egyikről a közelmúltban videós összeállítást is készítettünk. Emellett több játékos sérüléssel bajlódott az idény elején, más futballistáinkat meglepően hosszú időre tiltották el a piros lapjuk után. Az Európa-konferencialiga-szereplés idején nem tudtuk úgy pihentetni és frissíteni a játékosokat, ahogy kellett volna, ami még több sérüléshez és rossz eredményekhez vezetett. A csapatot mentálisan is megviselték a vereségek, negatív spirálba került.

 
 Mezeket le! – Somogyi Zsolt jegyzete

– Az előző idényben az Újpest Magyar Kupát nyert, a keret jelentős része pedig együtt maradt. Ennek fényében különösen érthetetlen a gyengélkedés.
– A nyáron távozó Vincent Onovo viszont nagyon hiányzik. Amíg itt futballozott, sokan észre sem vették, mennyire hasznos, olyan típusú középpályás, akinek akkor tűnik fel a hiánya, miután elment. Annak idején Bojan Szankoviccsal már átéltük ezt.

– Valós veszélynek érzi a kiesést?
– Ez nem történhet meg, a csapatban megvan a kellő minőség ahhoz, hogy az eddigieknél jobb eredményt érjen el. A téli átigazolási időszakban pedig erősíthetünk a hiányposztokon.

– A keret minősége alapján mit tartana reális elvárásnak?
Ha sikerül a terveknek megfelelően megerősíteni a csapatot, az utóbbi évekhez hasonlóan ismét a nemzetközi kupaszereplésért küzdhetünk.

– Merész tervek, ám a Gyirmót elleni hétvégi vereségnél úgy tűnt, a szenvedély, az érzelem és a küzdeni akarás is hiányzott a játékosokból. Hogyan lehet kirángatni a csapatot a gödörből?
– Ha a támadósorunkban rejlő potenciált nézzük, akkor mindenki könnyed győzelmet várt, csakhogy a tizenkét csapatos bajnokságban egyetlen vetélytárs ellen sem mehetünk biztosra. Itt minden meccs egy-egy csata. A Gyirmót ellen új szerkezettel kísérleteztünk, ami nem úgy sült el, ahogyan reméltük. A mérkőzés nagy nyertese a vendégek vezetőedzője, Csertői Aurél volt, aki remekül felkészítette a csapatát arra, hol tudnak megsebezni minket, a játékosai pedig tökéletesen kivitelezték az általa megálmodott taktikát.

– Nyolc fordulót követően nyeretlenül áll az utolsó helyen az Újpest. Továbbra is bízik Michael Oenning vezetőedzőben?
– Nem az edzőváltás a megoldás. Michael Oenninget remek szakembernek tartom, de meg kell találni az egyensúlyt a csapatban. Minden játékosnak tudnia kell, mi a feladata az adott poszton, és mindenkinél fenn kell tartani a motivációt.

– Mikor döntene az edzőváltás mellett?
– Csak akkor, ha azt látom, nincs más megoldás, és nincs fejlődés. Ugyanakkor a mostani idényben egyszer futballoztunk igazán rosszul, sajnos épp legutóbb, a Gyirmót ellen. A Ferencváros otthonában viszont tíz emberrel is jól játszottunk, és a korábbi fordulókban sem lehetett panasz a teljesítményünkre. Más tényezők miatt nem született még meg az első győzelem.

– A saját felelősségét miben látja?
– A végső döntés mindig az enyém, akár a vezetőedző kiválasztásáról, akár a játékosok szerződtetéséről van szó. Vagyis az én hibám, ha hiányzik a minőség a csapatból.

– A hazai meccseken szinte teljesen hiányzik a futballhangulat. Nem zavarja a kapu mögötti üres szektor látványa?
– Nem különösebben. Az sokkal jobban bánt, hogy a két kapu közötti szektorokban is kevesen vannak. Emellett annak is örülnék, ha több nő, valamint több család választaná hétvégi programnak a hazai mérkőzésünket.

– A Gyirmót elleni meccs után néhány szurkoló megtapsolta azokat a játékosokat, akik a tőlük mezt kérő kisgyerekeknek odaadták a dresszüket, a drukkerek másik csoportja viszont le akarta vetetni a labdarúgókkal. Erről mi a véleménye?
– Azok, akik a lefújás után a stadion elé vonultak, nem szurkolók, hanem tiltakozók. Ha a meccs alatt nem tudják buzdítani a csapatot, a lefújás után se kezdjenek magánakcióba. Akad olyan játékos, aki korábban is gyengébben teljesített, más viszont szombaton futballozott először formán kívül a mostani idényben. A Gyirmót ellen csapatszinten buktunk meg, és nagyon szűk látókörre vall, ha valaki az idény eddigi összes keserűségét azokra a játékosokra vetíti ki, akik a Gyirmót ellen pályára léptek.

33 ÉVE VOLT ENNÉL ROSSZABB KEZDÉS!
– Nehéz helyzetben van az Újpest, amely több mint három évtizede nem kezdett ilyen rosszul. Hogy emlékszik vissza az akkori eseményekre?
– Olvastam a Nemzeti Sportban, hogy 1988  őszén is nagyon gyenge volt a rajt – mondta lapunknak Szlezák Zoltán, korábbi kilencszeres válogatott játékos, aki 1987 és 2002 között 356 NB I-es bajnokin szerepelt a lila-fehéreknél, kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes. – Ahogy visszaemlékszem, az azt megelőző évadban esélyünk volt a második helyre, Tatabányán, az utolsó meccsen dőlt el, hogy bronzérmesek leszünk, aztán a nyáron több tapasztalt játékos is távozott, jöttek fiatalok, még én is annak számítottam, és beragadtunk.
– Nagyon más világ volt, de lehet-e párhuzamot találni abban, hogy ilyenkor mi lehet a megoldás?

– Igen, más volt, és szerintem számíthatott, hogy akkoriban nem voltak külföldiek. Tudom, ez ilyen világ, de mi félszavakból értettük egymást: elmentünk vacsorázni közösen, megbeszéltük, hogy szedjük össze magunkat, ez az Újpest, ennél több kell mindenkitől, de előre csak csapatként léphetünk. Amikor sokfelől érkeznek a játékosok, nehezebb egységet teremteni.
– Hogyan lehet elindulni felfelé?
– Kellenek a vezérek, akikre mindenki hallgat, és akik képesek hatni a többire. Fontos a nyugalom, és ha nem megy a futball, mert ilyen mindenkivel megesik, akkor küzdeni kell. Többet edzeni, többet pihenni, többet futni, és akkor előbb-utóbb megfordul a szerencse, eléd pattan a labda, segít a kapufa, a küzdelemnek lesz eredménye, jönnek a pontok. Nagyon más megoldást nem látok.
– Nehéz helyzet ez.
– Nagyon, mindenki látja. Én meg elhiszem, hogy mindenki mindent megtesz, abban vannak kétségeim, átérzi-e az összes játékos, melyik klub tagja. De nem volt olyan régen a Mol Fehérvár elleni kupadöntő, ezek a srácok érezhették, milyen a közönség támogatásával futballozni – csak jobb, mint szombaton, amikor füttyszó volt és kritika. Olvastam, hogy az edzésen jól mennek a dolgok, ez már pozitívum, esetleg kérelmezzük az MLSZ-nél, jöjjenek ki a tréningre, és adjanak arra a pontot – viccelek, a pályán kell bizonyítani. Össze kell fogni!
– Ezt talán mindenki tudja, a kérdés viszont: azt hogyan kell?
– Belülről kell fakadnia mindenkiben, hogy jobban kell dolgoznom, többet kell tennem. Nincs más út, csak a munka, csapatként lehet csak megindulni felfelé. Fáj a szívem nagyon, de bizakodom, mást nem tehetek.

 Az összeállítást készítette: Babják Bence, Judi Ádám, Somogyi Zsolt

2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.

2022.11.19 00:08:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És itt jutunk el a csercseszovi futballfelfogás alapjához: a labdarúgóit felszabadítja a kötöttségek alól, és hagyja, hogy abban a szerepben, taktikával játssznak, amiben a leginkább ki tudják bontakoztatni képességeiket..