Mezeket le! – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.10.04. 23:06

Megértem, hogy az újpestiek idegesek. A csapatuk gyenge, mondjuk, ezt eddig is tudhatták. A viszonyokkal a szurkoló is tisztában van, más klubok sokkal jobb körülmények között dolgozhatnak, évek óta nem kevesen a lilák költségvetésének a sokszorosát költhetik el, semmi meglepő sincs abban, hogy a megerősödött versenytársak mögött lemaradt a hússzoros bajnok.

Oké, a Gyirmóttól otthon kikapni nem öröm, emiatt értem a csalódottságot, drukkerként én is dühös lennék. De a reakciót akkor is túlzónak érzem: vetessük le a mezt a játékosokkal! Szuper! Mindegyikről? Klubtól függetlenül, ez eddig bárhol megtörtént, túlkapásnak éreztem. A szurkoló vegyen jegyet, kiabáljon, szidja a bírót, az ellenfelet, a sajátjait, ezt megteheti – de miért gondolja magát szakértőnek, hogy megállapítsa, ki méltó a neki legfontosabb mezre és ki nem? Értsen a szóból a focista, szedje össze magát,világos, hogy mit akar üzenni a drukker mindezzel, de konkretizáljuk már, kit akar megfenyíteni. Banai Dávidot, aki egész életében Újpesten védett, eddig akárhova hívták, maradt, mert szereti a klubot? Kivetődött és elment a lába között a labda, akkor már gúnyolódni kell rajta?!

Hozzátehetjük: a második gyirmóti gól előtt földöntúli bravúrt mutatott be, a tizenegyesnél késett egy ütemet. Vagy vegye le Lirim Kastrati, aki most ugyan lemaradt a gyirmóti centerről, májusban viszont eldöntötte a kupafinálét? Akkor felbecsülhetetlen ereklye volt az ő dressze, ma vegye le és szégyellje magát? Vegye le Giorgi Beridze, akit azonnal vinne az összes NB I-es klub? Vegye le Máté Zsolt, aki a szurkolók közül, a tribünről került a pályára? Vegye le Simon Krisztián, aki sírva fakad, ha kihagyja a fontos helyzetet a derbin, Nemanja Antonov, aki erős és sokat fut, de ugyanúgy zavarja a labda, mint amikor idejött? Vegye le Nikola Mitrovics, aki a karrierje legvégén is igyekszik segíteni a csapatot, vegye le Mory Kone, aki egy hete sincs a klubnál, és nagyjából az sem tudja, mi történik körülötte? Kivel van a baj? A tulajjal, hallom a szurkolók reakcióját minden meccsen, de ez egy ilyen világ: aki pénzt ad a futballra, üzletet remél (ez Madridban, Párizsban, Münchenben, Tiraspolban is így van), ha neki nem fontos az Újpest, akkor adja el, mondják. Kinek? Tessék összefogni, több százezer újpesti szurkoló van az országban, nincs közöttük húsz-ötven-száz tehetős cégvezető, bankfőnök, menedzser, aki akár az önkormányzat támogatását megszervezve összedobna annyi pénzt, amennyiért Roderick Duchatelet eladná a részét? Értem a frusztrációt – de a fenyegetőzés, attól tartok, nem visz előrébb.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik