NB I: „A klubok kínjukban nyúlnak olcsón megszerezhető légiósokhoz”

Vágólapra másolva!
2020.01.12. 12:44
null
Ki üljön a padon? Nyilván olyan játékos, aki tud is segíteni (Fotó: Tumbász Hédi)
Az élvonalbeli futballra alkalmatlannak bizonyuló légiósokról szóló összeállításunk után a mezőkövesdi Tóth László, valamint a diósgyőri Benczés Miklós beszélt a szerződtetések miatti problémákról.

 

Szombati számunkban összeállítást készítettünk azokról az NB I-es légiósokról, akiket a magyar klubok az előző esztendőben szerződtettek, ám csupán epizódszerep jutott nekik – néhány élvonalbeli bajnoki vagy még annyi sem. Kevés olyan együttest találni az élmezőnyben, amely legalább egy labdarúgóval nem nyúlt volna mellé a mögöttünk hagyott esztendőben, és mivel sok kicsi sokra megy, cikkünkben tizennégy olyan külföldit gyűjtöttünk össze, aki csak elvétve kapott lehetőséget, néhányukkal azóta már szerződést is bontott a klubja. Diósgyőrben például ott volt Yannick Ndzoumou, valamint Ismaila Ousman: mindketten 2019 telén érkeztek, s kettejüknek összesen négy bajnoki, valamint 146 perc jutott. Mostanra mindketten távoztak Miskolcról, míg a tavaly nyáron szerződtetett Joachim Adukornak két meccs jutott az őszi szezonban.

„A két kameruni játékossal kapcsolatban egyszerű választ adhatok: nem én voltam a sportigazgató, amikor a klubhoz kerültek, az elődömet kellene megkérdezni arról, miért látott bennük fantáziát – mondta a Nemzeti Sportnak Benczés Miklós, a DVTK sportigazgatója, akinek elődje Tajti József volt a klubnál, a vezetőedző pedig Fernando Fernández. – A kinevezésemet követően Feczkó Tamás vezetőedzővel úgy ítéltük meg, ezek a labdarúgók nem képesek hozzátenni a játékunkhoz, ezért megváltunk tőlük. Joachim Adukor esete más, ő sérülés miatt játszott kevesebbet, így pedig hiba lenne pálcát törni felette. Épüljön fel, álljon edzésbe, és majd kiderül, képes-e bizonyítani. Ami magát a jelenséget illeti: napi szinten kapjuk az ajánlatokat a játékosügynököktől. Senki sem közepes vagy jó játékosokat kínál, mindenki kiemelkedőt. Ugyanakkor a csalódást keltő légiós nem kifejezetten a magyar futball, sokkal inkább a labdarúgás egészének problémája. A világ valamennyi bajnokságában akadnak olyan igazolások, akik nem váltják be a reményeket. Még a legprofibb bajnokságokban is, ahol sokkal több pénzből gazdálkodó és sokkal kiterjedtebb megfigyelőhálózattal rendelkező klubok is nyúlnak mellé.”

A Mezőkövesd Zsórynál többnyire jó érzékkel szerződtetnek légióst, Arcjom Kancavi viszont kilógott a sorból. A fehérorosz középpályás nyáron érkezett a bajnokság meglepetéscsapatához, ám egyetlen perc sem jutott neki, nem csoda, ha télen elhagyta az együttest.

„Korábbi U21-es válogatott játékosról beszélünk, az előző fél évet arra szántuk, hogy felépítsük, és megnézzük, erősítést jelent-e az NB I-ben – mondta Tóth László, az egyesület szakmai igazgatója. – Minimális befektetéssel szereztük meg, a szerződésében pedig szerepelt, a télen opciós jogunk lesz a megvásárlására, ezzel értelemszerűen nem éltünk. A tabella első hét helyezettje közül egyedül a Mol Fehérvár és mi tartjuk be az MLSZ magyar játékosokra vonatkozó ajánlását, ha ezt nem vesszük figyelembe, talán a fehérorosz játékosnak is jutott volna lehetőség, így viszont szűkebb volt a mozgásterünk, a keret többi légiósa pedig jobb teljesítményt nyújtott nála, egyiküket sem tudta kiszorítani. A többi csapat igazolásairól nem szeretnék beszélni, a jelenség okát viszont elsősorban abban látom, hogy a legtehetségesebb magyar játékosoknak élő szerződésük van, és sokszor csak horribilis összegért lehet őket kivásárolni. Emiatt a klubok kínjukban nyúlnak olcsón megszerezhető, klub nélküli légiósokhoz, mert ha szerencséjük van, kevés anyagi befektetéssel igazolhatnak értékes játékost. A mi klubmodellünkbe viszont az ilyesmi nem fér bele.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik