NB I: a Fradi a legjobb formát mutató hazai ellenféllel melegít az El-re

Vágólapra másolva!
2023.03.03. 13:34
null
Sztanyiszlav Csercseszov a pénteki bajnokin visszavághat a Ferencvárossal a Mezőkövesdnek az őszi vereségért (Fotó:<a href="https://www.facebook.com/photo/?fbid=772784040872194&amp;set=a.281090326708237"> fradi.hu</a>)
A második kör utolsó fordulója következik a labdarúgó NB I-ben. Az Európa-liga nyolcaddöntőjére készülő Ferencváros rendhagyó módon már péntek este pályára lép, a bajnokságban tavasszal még veretlen Mezőkövesdet látja vendégül, amely ősszel hátrányból győzte le a zöld-fehéreket. Szombaton a harmadik Kisvárda a második Kecskemétet fogadja, és győzelme esetén megelőzheti. Ha az alsóházi helyosztón a Vasas nyerni tud Fehérváron, elkerül az utolsó helyről, a Vidi pedig kieső pozícióba csúszik vissza. Vasárnap Batik Bence a Puskás Akadémiával tér vissza Kispestre, az Újpest pedig négy kör után játszik ismét otthon, a Loki ellen.        

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 22. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

FERENCVÁROSI TC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Eddig 21-szer találkozott a két csapat egymással NB I-es mérkőzésen, a mérleg 14 ferencvárosi siker, 4 döntetlen, 3 mezőkövesdi győzelem.

♦ AZ FTC pályaválasztásával a 13. bajnoki összecsapásuk következik, és a zöld-fehérek még sosem kaptak ki a Mezőkövesdtől (9 diadal, 3 iksz, 29–9-es gólkülönbség). A borsodiak legutóbb 2019 novemberében szereztek pontot az Üllői úton (1–1), majd egy évvel később, épp a címvédő elleni 0–3 zárta le Kuttor Attila első matyóföldi vezetőedzői korszakát.

♦ A Ferencváros kétszer kapott ki a bajnokságban, előnyről azonban csak a kövesdiek ellen, még az október 16-i odavágón (1–2). 2019 augusztusában Felcsúton 1–0 után 1–4 lett a vége, azóta az NB I-ben ez volt az egyetlen eset, hogy a zöld-fehérek vezettek, mégis vereséggel zárták a meccset.




♦ Ez lesz a kövesdiek jubileumi, 250. mérkőzése, és ha nyernek, a 80. győzelme az élvonalban, az eddigi mérlegük 79 gy., 65 d., 105 v.

♦ A Ferencváros 12 mérkőzéses veretlenségi sorozatban van az NB I-ben (9 siker, 3 iksz).

♦ A Mezőkövesd ugyan kedden a Magyar Kupában 4–1-re alulmaradt otthon a ZTE ellen, de tavasszal még nem kapott ki a bajnokságban (3 diadal, 2 iksz), és közben mindössze a fehérvári Lirim M. Kastrati tudott betalálni neki.

♦ Az élvonal két legjobb formában lévő csapata találkozik ebben a párosításban, mindkét gárda 11 pontot gyűjtött az előző öt bajnokiján.

♦ Hátrányból a Kövesd szerezte eddig a legtöbb pontot (13) az NB I-ben, pedig már 15-ször vezettek az ellenfelei. Háromszor sikerült fordítania, négyszer pedig egy pontot megmentenie.

♦ A Fradi veretlenül vezeti a hazai tabellát (8 győzelem, 2 döntetlen), a Kövesd pedig 1–3–6-os mérlegével vendégként az utolsó előtti, egyetlen diadalát épp legutóbb, Pakson aratta (2–0).

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–KECSKEMÉTI TE


♦ A legfelső osztályban csak egyszer találkoztak, ősszel a vendég Kisvárda háromszor is vezetett, de a KTE mindannyiszor egyenlíteni tudott, utoljára a 87. percben (3–3).

♦ A Magyar Kupában 2020 októberében játszottak egymással az akkor NB III-as Kecskemét otthonában, és a Supka Attila irányította élvonalbeli Kisvárda Horváth Zoltán góljával 1–0-ra győzött.

♦ A Kecskemét rendelkezik jelenleg a második leghosszabb veretlenségi sorozattal az NB I-ben: az előző hét fordulóban hatszor ikszelt, a Fehérvárt pedig legyőzte. A Kisvárda is jól áll ebben a tekintetben, hiszen a legutóbbi öt bajnokiján nem kapott ki.

♦ Az előző öt fordulóban egyformán teljesített (1 diadal, 4 döntetlen), a két együttes sőt, még a gólkülönbségük is azonos (7–6) ebben a periódusban.

♦ Jelentős eltérés van viszont, hogy amíg a Kisvárda – a Honvéddal egálban – a teljes bajnokság alatt a harmadik legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 35-öt, a KTE viszont a második legkevesebbet, mindössze 22-t.

♦ A Várda pontjainak éppen a felét gyűjtötte be vendéglátóként, az otthoni mérlege 4 diadal, 4 iksz, 2 fiaskó, a Kecskemétnek pedig 50 százalékos az idegenbeli mutatója (2 gy., 6 d., 2 v., 9–9-es gólkülönbség).

♦ A két csapat vezetőedzője jól ismeri egymást, hiszen Szabó István Török László segítője volt, amikor 2012 nyarától 7 mérkőzés erejéig az utóbbi irányította a KTE-t, majd a távozása után egy meccsre ideiglenesen Szabó vette át a posztot. A két szakember NB I-es mérlege közel van egymáshoz, Szabónak 36 találkozó után 55.56, Töröknek 28-at követően kereken 50 százalékos.

PAKSI FC–ZALAEGERSZEGI TE FC

♦ Az NB I-ben lejátszott 22 mérkőzésük után minimális előnnyel a vendégek állnak jobban: 7 paksi siker, 7 döntetlen, 8 ZTE-győzelem. Még sosem végeztek 0–0-ra, és az is csupán hatszor fordult elő, hogy csak az egyik kapuba került be a labda, a gólátlag igen magas, 3.7.

♦ A zalaiak tavaly októberben a 3–0-s sikerükkel vetettek véget a tolnaiak ellen nyolc bajnokin át tartó, hároméves nyeretlenségi sorozatuknak.

♦ Tízszer csaptak össze úgy, hogy a paksiak voltak a házigazdák, és a találkozóik fele zárult az atomvárosiak győzelmével. A ZTE csak kétszer tudott nyerni, 2008-ban Pécsen 3–0-ra, majd 2010-ben Pakson 2–1-re.

♦ Közös a két gárdában, hogy első tavaszi győzelmüket aratták az előző körben: a Paks öt-, a Zalaegerszeg hatbajnokis nyeretlenségét törte meg ezzel.

♦ A tolnai együttes meccsein volt eddig a legtöbb találat, 71, ami 3.38-as átlagnak felel meg. A kapott gólokban 36-tal az egész mezőnyben a paksiak állnak a második legrosszabbul, a 35 szerzettet tekintve viszont a harmadik legjobbak.

♦ A tolnaiak hazai pályán eddig többnyire nyernek vagy veszítenek, csupán a Kisvárdával ikszeltek, az otthoni mérlegük 4–1–5.

♦ A ZTE az előző négy idegenbeli találkozójából hármat elbukott – csak Kisvárdán szerzett pontot (3–0) –, a legutóbbi kettőn gólt sem rúgott.

MOL FEHÉRVÁR FC–VASAS FC

♦ Már 95 élvonalbeli csatát rendeztek a két piros-kék gárda között, ezekből 33-at a Fehérvár nyert meg, 32 döntetlen lett, 30 Vasas-diadalt hozott.

♦ A legutóbbi nyolc találkozójukból csak kettő végződött a Fejér megyeiek sikerével, ezeket 2018 tavaszán játszották, amikor a fővárosiak búcsúztak az élvonaltól (2–1 és 3–0).

♦ Az előző öt egymás elleni bajnokijukból négyen volt legalább egy kiállítás, de előfordult, hogy három is. Ősszel a Vasas első győzelmét a 11. fordulóban, épp a Vidi ellen érte el ebben a bajnokságban (2–0), bár ellenfele Nikola Szerafimov kiállítása miatt a hajrában csaknem 20 percet emberhátrányban játszott.

♦ A fehérváriak az előző négy alkalommal a felcsúti Pancho Arénában fogadták az angyalföldieket, a legutóbbi három meccs ezekből 2–1-es eredményt hozott: kétszer a Vasas, egyszer a Vidi javára. Ez lesz az első összecsapásuk a Mol Aréna Sóstóban.

♦ Közös a csapatokban, hogy mindketten az őszi záró fordulóban tudtak legutóbb győzni és már öt bajnoki óta húzódik a nyeretlenségük. A Vasas azonban eközben csak egyszer, míg a Fehérvár háromszor veszített, így nem meglepő, hogy a Fejér megyeiek 0–2–3-as mutatójukkal sereghajtók a formatabellán.

♦ A Vidi 4–5–1-es mérlegével a középmezőnyben van a hazai tabellán, amelyen a KTE-vel holtversenyben a második legjobb a gólkülönbsége (+8), a legutóbbi öt otthoni meccsén nem veszített (1 diadal, 4 iksz).

♦ A Vasas szerdán Magyar Kupa-negyeddöntőt nyert Pakson, és eddig a bajnokságban is egyedül ott tudott idegenben győzni, a házon kívüli mérlege 1–6–3. Vendégként a legutóbbi három alkalommal döntetlenre végzett.

♦ Csak erre a két együttesre igaz az NB I-ben, hogy ha hátrányba került, még sosem tudott fordítani: mindkettejüknek csupán három döntetlent sikerült összehozniuk ezekből a szituációkból.

♦ A 2020–2021-es idényben mindkét csapat vezetőedzője dolgozott az akkor NB II-es Debrecennél, ahol a jelenleg a Vasast irányító Kondás Elemért váltotta Huszti Szabolcs, akivel a feljutást is kiharcolta a Loki. Az OTP Bank Ligában jelenleg dolgozó trénerek közül jelenleg Husztinak a második leggyengébb az élvonalbeli örökmérlege (4 győzelem, 7 döntetlen, 9 vereség), a mérkőzésenkénti pontátlaga pedig még az 1-et sem éri el (0.95).

VASÁRNAP

BUDAPEST HONVÉD FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Huszonháromszor találkoznak az NB I-ben, az örökmérleg a piros-feketék felé billen: 10 kispesti siker, 6 döntetlen és 7 felcsúti diadal.

♦ Az előző években azonban a felcsútiak voltak a sikeresebbek, hiszen 2019 novembere óta a Honvéd kilencből csak két meccset tudott megnyerni: 2021 februárjában Gazdag Dániel duplájával, tavaly májusban pedig a bennmaradást biztossá tevő meccsen nyert, mindkétszer 2–1-re a Pancho Arénában. A több mint három esztendő alatt 5-ször győzött a PAFC, 2-szer pedig ikszeltek.

♦ Nyárig a Honvéd védője volt, ősszel már a Puskás Akadémia labdarúgójaként, korábbi csapata ellen lőtt győztes gólt (1–0) Batik Bence, aki a nem ferencvárosi mezőnyjátékosok közül a második legjobb Instat-teljesítményindexszel (234) rendelkezik az NB I-ben.

♦ A kispestiek 2013 augusztusában egy 3–0-s diadallal indították a párharcot a régi Bozsik-stadionban, ahol az első négy találkozóból egy 0–0 mellett hármat sikerült behúzniuk. A Honvéd pályaválasztása mellett csupán egyszer tudott nyerni a Puskás Akadémia, 2020 novemberében az Új Hidegkuti-stadionban, zárt kapuk mögött, David Vanecek ráadásban elért góljával 1–0-ra.

♦ A Honvéd a leghosszabb ideje nyeretlen csapat a magyar élvonalban, még az utolsó előtti őszi fordulóban a Vasast gyűrte le, azóta 3 döntetlen és 3 vereség az egyenlege.

♦ Bár a Puskás Akadémia csütörtökön a Loki elleni kiharcolta a négy közé jutást a Magyar Kupában, az NB I-ben hullámzóan szerepel és a legutóbbi öt bajnokijából – 2 iksz és 2 vereség mellett – csak egyet, a ZTE ellenit tudta megnyerni.

♦ A kispesti csapat a hazai pályán elért győzelmek (1), az otthon szerzett gólok (10) és pontok számát (13) tekintve is utolsó az NB I-ben.

♦ Bár a felcsútiaknak 50 százalékos a házon kívüli teljesítményük (2–6–2), a legutóbbi négy vendégfellépésükről egyszer sem tudtak győztesen hazatérni (3 iksz, 1 vereség).

ÚJPEST FC–DEBRECENI VSC

♦ Ez a forduló legnagyobb múltú párosítása, hiszen a két csapat már a 108. meccsét játssza a legfelső osztályban, az örökmérleg 50 újpesti sikert, 35 döntetlent és 22 debreceni győzelmet mutat.

♦ A legutóbbi 13 találkozójukból 7 végződött a lila-fehérek győzelmével, 4 iksszel és csak 2 a Loki diadalával. Igaz, az utóbbiak fölényes sikerek voltak, mert 2020 januárjában 4–0-ra, tavaly októberben 4–1-re nyert a DVSC a Nagyerdőben.

♦ A Loki az Újpest vendégeként mindössze négyszer tudott diadalmaskodni, 1982-ben, 2003-ban, 2012-ben, majd legutóbb 2013 novemberében, amúgy hatalmas a lilák fölénye, hiszen az 53 alkalomból 33-szor győztek, a döntetlenek száma 16.

♦ A debreceniek az Újpest elleni legutóbbi 10 idegenbeli bajnokijukból hetet elbuktak, háromszor pedig be kellett érniük az egy ponttal.

♦ Egy négymeccses idegenbeli sorozatot követően tér haza a lila-fehér alakulat, amely az FTC (0–6) után a Lokitól kapta eddig a legtöbb gólt (1–4) ebben a bajnokságban. Ha nyer az Újpest, a klub történelmének jubileumi, 1600. élvonalbeli győzelmét ünnepelheti.

♦ Bár a Debrecen az FTC elleni 0–2 után csütörtökön a Magyar Kupában is kikapott otthon, a Puskás Akadémiától (1–3), a zöld-fehérek után – a Kisvárdával egálban – így is második legtöbb győzelmet tudja felmutatni (8) a mezőnyben.

♦ Az Újpest a pontjainak majdnem kétharmadát (23-ból 15-öt) hazai pályán gyűjtötte be, 2023-ban az egyetlen Megyeri úti bajnokiját megnyerte, a DVSC viszont a tavasszal még nem kapott ki házon kívül (1 győzelem, 1 iksz).

NB I, 2022–2023, 22. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Március 3., péntek
20.15: Ferencváros–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport)Budapest, Groupama Aréna
Farkas Ádám
Március 4., szombat
14.15: Kisvárda–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
Kisvárda, Várkerti Stadion
17.45: Paks–ZTE (Tv: M4 Sport)Paks, Fehérvári úti Stadion
20.15: Mol Fehérvár–Vasas (Tv: M4 Sport)Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
Március 5., vasárnap
15.00: Budapest Honvéd–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport+)Budapest, Bozsik Aréna
18.30: Újpest–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC21154245–16+2949
2. Kecskeméti TE21712230–22+833
3. Kisvárda2188534–35–132
4. Debreceni VSC2186736–33+330
5. Puskás Akadémia2179526–25+130
6. Zalaegerszegi TE2176827–24+327
7. Mezőkövesd2176823–27–427
8. Paksi FC2175935–36–126
9. Újpest FC21651026–37–1123
10. Mol Fehérvár21561025–31–621
11. Budapest Honvéd21471022–35–1319
12. Vasas FC21310816–24–819
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik