NB I: a Ferencváros vendégeként nem sok babér termett eddig a debrecenieknek

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.10.07. 12:28
null
Rangadót játszik a Fradi a Debrecennel (Fotó: Kovács Péter)
A korábban elhalasztott Fehérvár–Újpest mérkőzés hétfői bepótlása miatt ezúttal két találkozót is pénteken rendeznek a labdarúgó NB I-ben. A 10. forduló nyitányán a Vidi a Zalaegerszeget, majd az Újpest a remeklő újonc Kecskemétet fogadja. Szombaton először csap össze az élvonalban a Kisvárda és a Vasas, ezt követően a Honvéd a sereghajtó Mezőkövesd ellen javíthat. Vasárnap a Pakshoz a nyolc forduló óta veretlen Puskás Akadémia látogat, a forduló zárásaként a Debreceni VSC elleni bajnokin – a hétközi súlyos belgrádi vereség után – újra szerb edzővel kerül szembe a Ferencváros mestere, Sztanyiszlav Csercseszov.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 10. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

MOL FEHÉRVÁR FC–ZALAEGERSZEGI TE FC


♦ Eddig 87-szer találkoztak az NB I-ben, az örökmérleg: 40 fehérvári siker, 24 iksz, 23 ZTE-győzelem. A gólkülönbség 145–98 a hazaiaknak, így a vendég zalaiak elérhetik most a jubileumi 100. találatukat.

♦ A Zalaegerszeg márciusban – még Waltner Róbert dirigálásával – 2–0-ra legyőzte otthon a Fehérvárt, és ezzel véget vetett az ellene 12 és fél éven át tartó bajnoki nyeretlenségi sorozatának (5 döntetlen, 8 vereség). A Magyar Kupában közben is volt némi sikerélményük a zalaiaknak: 2020 márciusában a negyeddöntő első mérkőzésén 2–0-ra nyertek, a visszavágón azonban 5–0-ra alulmaradtak és kiestek.

♦ Fehérváron 41 élvonalbeli találkozót rendeztek, a mérleg 26 Vidi-győzelem, 10 iksz és 5 ZTE-diadal. A legutóbbi öt Fejér megyei meccsüket kivétel nélkül a Vidi nyerte; a zalaiak 1985-ben, 1995-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2009-ben tudtak győztesen távozni a Sóstói Stadionból.

♦ Az új Mol Aréna Sóstóban 2020 februárjában 4–1-re, novemberében 2–0-ra, egy évre rá 3–0-ra maradtak alul az egerszegiek. A Zete az első két meccsen begyűjtött egy-egy piros lapot, az előbbin Szépét a 48., az utóbbin Szalai Dánielt a 71. percben küldték le idő előtt a pályáról.

♦ Az előző körben első ízben szerzett pontot idegenben a Fehérvár, a felcsúti 1–1-nek köszönhetően ebben az idényben most először történt meg az is, hogy két egymást követő bajnokin nem kapott ki.

♦ A ZTE eddig mindegyik meccsén szerzett legalább egy gólt, viszont az előző két fordulóban nem tudott nyerni (1 iksz, 1 vereség) és legutóbb a Vasas ellen (1–1) fordult elő vele az idényben, hogy hátrányba került.

♦ A Vidi hazai pályán még nem vesztett pontot ebben a bajnokságban, háromból három győzelem és 8–2-es gólkülönbség a mérlege. Legutóbb március 13-án a Ferencvárostól kapott ki a Mol Aréna Sóstóban (0–2).

♦ Idegenbeli teljesítménye alapján (2 diadal, 2 iksz, 1 fiaskó) a Zalaegerszeg vezeti az NB I vendégtabelláját – igaz, csak jobb gólkülönbségével előzi meg a Paksot. A ZTE házon kívül egyedül Kecskeméten kapott ki (1–3).

♦ Legalább két gólt szerzett a Fehérvár az előző hét otthoni NB I-es találkozóján, és ezeken – egy kivételtől eltekintve – minimum három gól született.

♦ Mindkét szakvezetőnek negatív a mérlege a leendő ellenfelével szemben: Michael Boris négyből csak egy bajnokit – még az MTK-val – tudott megnyerni a Zalaegerszeg ellen, Ricardo Moniz pedig az FTC-vel háromból szintén egyet a Fehérvárral szemben. A fennmaradó találkozókat mind a ketten elvesztették.

ÚJPEST FC–KECSKEMÉTI TE

♦ Tizennégy meccset játszottak már az élvonalban, az örökmérleg erősen a fővárosiak felé billen: 7 Újpest-diadal, 3 döntetlen, 4 kecskeméti siker. Ez egy gólokban gazdag párharc, hiszen 12 meccsükön legalább 2-szer került a kapukba a labda, a meccsenkénti átlag 3.6 gól.

♦ A Szusza Ferenc Stadionból eddig mind a hét bajnoki alkalmával vesztesen tért haza a KTE. A budapesti lila-fehérek 2014 májusában aratták a legnagyobb különbségű, 6–1-es győzelmüket a Bács-Kiskun megyeiekkel szemben. Érdekesség, hogy Kassai Viktor játékvezető azon a meccsen két tizenegyest ítélt az Újpestnek, ráadásul a kecskeméti védők két öngólt is vétettek.

♦ A Kisvárda elleni 4–0-s sikerrel egymás után második győzelmét arra az Újpest, hasonlóra legutóbb még az előző bajnokságban, áprilisban volt példa, akárcsak arra, hogy a fővárosi csapat négy gólt szerezzen egy meccsen. Akkor a ZTE-t verte ugyancsak 4–0-ra. A fővárosi lila-fehérek góljaik 60 százalékát a legutóbbi két fordulóban érték el, tízből hatot.

♦ Nyolcadik idényét tölti az élvonalban a Kecskeméti TE, és továbbra is ez története eddigi legjobb rajtja (4–4–1). Az FTC legyőzésének köszönhetően már 16 pontja van, és a 10. forduló előtt az idényben először foglalja el a második helyet Szabó István alakulata, amelynek a legkisebb a becsült keretértéke (4.46 millió euró), és 24.1 évvel a második legfiatalabb csapat az NB I-ben. Ezt megelőzően 2011-ben produkált majdnem ilyen jó idénykezdetet a KTE, akkor Tomiszlav Szivicssel kilenc forduló alatt 13 pontot, vagyis hárommal kevesebbel gyűjtött.

♦ A Kecskemét az egyetlen csapat a mezőnyben, amely a szünetben még sosem állt vesztésre a bajnokságban. Szabó István gárdája háromszor vezetett az első félidőt követően, hatszor döntetlen állással vonult pihenőre. Az Újpest ezzel szemben 2–2–4-es mérlegével és nyolc pontjával a 12 együttes közül utolsó az első játékrészek eredményei alapján.

♦ A pályaválasztói jogok felcserélése miatt a lila-fehér gárda játszott eddig a legtöbbször hazai pályán, hatszor. A mérlege 50 százalékos (2–2–2), s vendéglátóként a legtöbb gólt kapta a mezőnyben, 12-t.

♦ A Kecskemét négy fellépés után vendégként még nyeretlen, háromszor ikszelt, az egyetlen vereségét a hosszabbításban esett góllal szenvedte el Fehérváron (1–2).

♦ Legalább három gól esett az Újpest előző négy hazai bajnokiján.

♦ Szabó István korábban kétszer irányította a kecskemétieket az újpestiek ellen és még sosem ünnepelhetett győzelmet: 2012 májusában a Széktói Stadionban 0–0-ra végzett, majd 2012 szeptemberében idegenben egy 2–1-es vereséget volt kénytelen elkönyvelni.

SZOMBAT

KISVÁRDA MASTER GOOD–VASAS FC


♦ 2018 nyarán egymást váltották az NB I-ben, a Kisvárda akkor debütált, így az élvonalban még sohasem találkoztak.

♦ Az NB II-ben kétszer mérkőztek meg, a 2013–2014-es idényben idegenben 3–2-re, otthon 4–1-re diadalmaskodott a Vasas. A Ligakupában 2013 őszén a Fáy utcában 1–0-ra a fővárosiak, Kisvárdán 2–1-re a szabolcsiak nyertek. Június végén a BVSC Tatai úti sporttelepén megrendezett felkészülési meccsükön kétszeri várdai vezetés után 2–2-re végeztek.

♦ Érdekesség, hogy a Vasast nyolc forduló után átvevő Kondás Elemér 2017 nyarától egy éven át a Kisvárdát dirigálta, és juttatta fel a másodosztályból az NB I-be, ott azonban két 4–0-s vereséget követően menesztették.

♦ Még mindig az újonc Vasas az egyetlen nyeretlen csapat az élvonalban (6 iksz, 3 vereség), a legutóbbi, ZTE elleni hazai 1–1-nek köszönhetően azonban az angyalföldi együttes feljött az utolsó előtti helyre, de még így is kiesésre áll.

♦ A fővárosi piros-kékek szerezték eddig a legkevesebb gólt az NB I-ben, nyolcat, így a meccsenkénti átlaguk mindössze 0.89. Az InStatscout adatai szerint Holender Filipék csupán a gólhelyzeteik alig több mint egyötödét használták (22 százalék) ki eddig, amivel utolsó előttiek a mezőnyben.

♦ Sorozatban harmadik bajnokiját bukta el Újpesten (0–4) a Kisvárda, ráadásul közben még gólt sem szerzett, és ezeken a meccseken már a félidőben is mindig vesztésre állt. Legutóbb augusztus 31-én, a 3–1-re megnyert paksi bajnoki 52. perccében a bolgár Janisz Karabeljov talált be, így a piros-fehérek góltalansági sorozata már 308 játékperce tart. (Hasonló szériájuk legutóbb másfél évvel ezelőtt, 2021 február–márciusában volt a várdaiaknak, akkor még Supka Attila irányította az együttest, abban az idényben a cseh Jaroslav Navrátil révén 362 perc után törte meg a gólcsendjét.) A rossz szereplés hatására Török László vezetőedző és stábja a hét elején fel is ajánlotta a lemondását, amit Révész Attila nem fogadott el, sőt, azt ígérte, hogy a jövőben ismét jobban belefolyik a szakmai munkába.

♦ A Várda 2–2–1-es otthoni mérlegével a középmezőnyben van, házigazdaként az FTC mögött, az Újpesttel holtversenyben a második legtöbb gólt érte el, tízet.

♦ A Vasas a négy idegenbeli meccsén bezsebelt három pontjával (3 iksz, 1 vereség) a középmezőnyben áll a vendégtabellán. Egyedül a legutóbbi idegenbeli fellépésén, Újpesten (1–2) kapott ki.

♦ Török László a hazaiak és Kondás Elemér a vendégek mestere eddig egyszer meccselt egymással, 2012 augusztusában Kondás a Debrecennel 2–1-re verte meg Török Kecskemétét az Oláh Gábor utcai stadionban.

BP. HONVÉD–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC


♦ Eddig 20-szor találkoztak az NB I-ben, az örökmérleg minimális különbséggel a borsodiak felé billen: 7 kispesti siker, 5 iksz, 8 mezőkövesdi győzelem. Mindössze két olyan bajnoki meccsük volt ezek között, amelyeken nem esett gól, épp a legutóbbi kettő.

♦ A Honvéd 2020 júniusában tíz napon belül kétszer is 2–1-re nyert a matyóföldiek ellen: előbb a Magyar Kupa döntőjében, majd vendégként a bajnokságban. Azóta azonban képtelen győzni a borsodiak ellen: négyszer ikszelt, kétszer kikapott.

♦ Szinte hihetetlen, de a kispesti gárda pályaválasztóként csupán egyszer tudott diadalmaskodni a Kövesddel szemben: 2016. december 10-én Eppel Márton találatával (1–0). A többi nyolc fővárosi bajnoki találkozójukból öt zárult döntetlennel, három borsodi sikerrel. Az új Bozsik Arénában rendezett tavaly októberi meccsükön úgy fordított a hajrában 3–2-re a Kövesd, hogy Pillár Róbert piros lapja miatt 73 percen át emberhátrányban játszott.

♦ A legutóbbi öt fordulóban csupán egy győzelmet hozott össze a Honvéd – bár az nagyot durrant, mert idegenben gyűrte le az előző bajnokság ezüstérmesét, a Kisvárdát.

♦ Már öt bajnoki óta nyeretlen a sereghajtó Mezőkövesd, mely ráadásul a legutóbbi négy NB I-es meccsét el is bukta. Pedig az előző fordulóban már az új edző, Kuttor Attila irányított. A tréner az első kövesdi kinevezésekor, öt évvel ezelőtt is döntetlennel nyitott (1–1 a Pakssal szemben), az első győzelem akkor csak az ötödik bajnokiján jött össze, viszont éppen Kispesten, a régi Bozsik Stadionban (2–1).

♦ A Bp. Honvéd előző hat hazai találkozójából öt döntetlenül végződött, a kivétel a nyitányon a ZTE-től elszenvedett 1–0-s vereség.

♦ A matyóföldi együttes látogatóként újpesti döntetlennel rajtolt (1–1), majd az előző négy idegenbeli meccsét elveszítette, a legutóbbi hármon csupán egy gólt szerzett, Székesfehérváron.

♦ Kevés találat van mostanság a kispestiek otthoni bajnoki meccsein: az előző hat találkozóból ötön nem született több két gólnál, sőt, ezekből három – közte a legutóbbi kettő – 0–0-ra végződött.

♦ A Mezőkövesd legutóbbi három bajnokiján viszont minimum három gól biztosan esett.

VASÁRNAP

PAKSI FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC


♦ Huszonkét NB I-es találkozón vannak túl, a gólátlag elég magas: 3.7. Az örökmérleg az elmúlt egy évben billent át a tolnai csapat javára: 9-szer nyert a Puskás Akadémia, 10-szer a Paks, a döntetlenek száma 3. A legutóbbi öt összecsapásukból csak egyszer, legutóbb – a 2–0-s felcsúti találkozón – volt öt gólnál kevesebb.

♦ 2019 áprilisa óta, vagyis több mint három éve nem ikszeltek, azóta négyszer diadalmaskodott a Paks, ötször a Puskás Akadémia. A tolnaiak mind a négyszer minimum négy gólt értek el.

♦ Hornyák Zsolt irányítása alatt már kétszer fordult elő, hogy a felcsútiak fél tucat gólt kaptak a paksi zöld-fehérektől: először 2020 novemberében a tolnai városban (2–6), majd tavaly augusztusban a Pancho Arénában (1–6). Ez utóbbi a Puskás Akadémia legsúlyosabb veresége az NB I-ben.

♦ Pakson 10-szer mérkőztek, a mérleg 8–1–1 a a hazaiak szempontjából, akik több mint kétszer annyi gólt szereztek (30) a felcsútiaknál (14). Az első öt és a legutóbbi három találkozó kivétel nélkül a tolnaiak sikerét hozta. 2019 áprilisában gól nélküli döntetlenre végeztek, 2020 februárjában pedig úgy nyert 2–0-ra a PAFC, hogy az első félidő végén három percen belül Könyves Norbertet, majd Böde Dánielt is kiállította a paksiaktól Pintér Csaba játékvezető.

♦ A tolnai együttes a ZTE-hez hasonlóan mind a nyolc eddigi mérkőzésén betalált az ellenfelének. Legutóbb még az előző kiírás utolsó előtti fordulójában, a Kisvárda elleni hazai találkozón maradt gólképtelen (0–1).

♦ Nyolc forduló óta nem kapott ki a Puskás Akadémia (3 győzelem, 5 döntetlen), ez a leghosszabb aktív veretlenségi sorozat az NB I-ben. A felcsúti gárda egyedül az FTC ellen maradt alul, még a nyitó körben.

♦ A támadójáték hatékonyságát tekintve ez a két csapat jelenti a végleteket a mezőnyben. Az InStatscout kimutatása szerint ugyanis eddig a Paks használta ki a gólhelyzeteit a legnagyobb százalékban (39), a Puskás Akadémia pedig a legkevésbé (19 százalék).

♦ A Paks hazai pályán kétszer nyert és egyszer vesztett, a Puskás Akadémia idegenben 50 százalékos teljesítményt nyújtott (1 siker, 3 iksz, 1 kudarc), az idénybeli egyetlen házon kívüli győzelmét éppen legutóbb, Zalaegerszegen aratta (2–1).

♦ Waltner Róbert együttesének a legutóbbi hét bajnokijából haton legalább három gól esett, Hornyák Zsolt csapatának az előző kilenc találkozójából pedig nyolcon viszont maximum kettő.

♦ A két csapat edzője eddig hétszer mérkőzött meg egymással, és Waltner Róbertnek csupán egyszer sikerült nyernie Hornyák Zsolt ellen, tavaly áprilisban Felcsúton még a ZTE vezetőedzőjeként. Emellett háromszor ikszeltek, s háromszor Hornyák együttese kerekedett felül.

FERENCVÁROSI TC–DEBRECENI VSC

♦ 1943-ban csaptak össze először az élvonalban, azóta ez lesz a 99. bajnoki találkozójuk. Mostanáig a 46-szor a Fradi győzött, a döntetlenek száma 25, a Loki-győzelmeké 27.

♦ Az előző 21 találkozójukból a DVSC mindössze hármat tudott megnyerni, legutóbb tavaly decemberben a zöld-fehérek ötmeccses győzelmi sorozatának vetett véget a Loki. A 2–0-s diadal edzőbuktató siker volt, hiszen utána köszöntek el Peter Stögertől.

♦ Az eggyel korábbi, 2019. február 16-i 2–1-es DVSC-diadal pedig arról marad emlékezetes, hogy Zsóri Dániel a 93. percben lőtt ollózásos góljáért Puskás-díjat kapott.

♦ A Ferencváros vendégeként nem sok babér termett eddig a debrecenieknek, az 50 alkalomból 12 döntetlen mellett csupán négyszer – 1999-ben, 2001-ben, 2002-ben és 2012-ben – tudtak győzni. Az FTC 1943-tól 55 éven át őrizte meg hazai veretlenségét a Lokival szemben (22 győzelem, 2 döntetlen), most pedig bajnokin már több mint tíz és fél éve, 2012. március 3. óta nem kapott ki pályaválasztóként a DVSC-től (9 győzelem, 4 iksz).

♦ A Ferencvárossal Csercseszov januári érkezése óta most először fordult elő, hogy egymás után két tétmeccset is elveszítsen (0–2 Kecskeméten, majd 1–4 Belgrádban a Crvena Zvezda ellen az Európa-ligában). Legutóbb majdnem egy éve történt hasonló, amikor Peter Stögerrel hazai pályán 2–1-re kikapott a ZTE-től, majd a glasgow-i El-meccsen 2–0-ra a Celtictől. Ha az FTC vasárnap a Lokival szemben is alulmarad, a tétmérkőzéset tekintve olyan hármas vereségszériába kerülhet, amire a Kubatov-érában külföldi trénerrel még soha nem volt példa. Előzőleg ugyanis 2011 szeptemberében, nem sokkal Détári Lajos vezetőedzői kinevezése után esett meg, hogy zsinórban három tétért zajló találkozót buktak el a zöld-fehérek (0–2 Győrben, 0–1 Kecskeméten, majd 0–1 otthon a Videoton ellen).

♦ A Loki kispadján a múlt héten a Honvéd elleni 4–3-as győzelemmel debütált Szrdjan Blagojevics. A szerb mesterre nem jellemző az ilyesmi, mert legutóbb 2015 augusztusában az FK Bezanijánál fordult elő vele, hogy diadallal indított, akkor mindjárt kettővel. Azóta mostanáig hat bemutatkozása volt, de mindegyik vereséggel indult.

♦ Az FTC hazai pályán négy meccs után még hibátlan, a legutóbbi három bajnokiján egyszer sem állt meg három gólig a Groupama Arénában.

♦ Az előző tíz hazai meccséből csak egyet vesztett el a Ferencváros, tavasszal, az utolsó előtti fordulóban az MTK bánt el vele.

♦ A Debreceni VSC idegenben még nyeretlen, egyedül a nyitányon Kisvárdáról tudott elhozni egy pontot (2–2). A legutóbi három házon kívüli fellépésén úgy szenvedett vereséget, hogy mindig már a szünetben is vesztésre állt.

♦ A Ferencváros az előző kilenc hazai bajnokijából hetet úgy nyert meg, hogy már az első félidő után is előnyben volt.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2022–2023-AS IDÉNY KÖZBEN
2022. 08. 31.
DVSC
Joao Janeiro helyett ideiglenesen Dombi Tibor
2022. 09. 06.
Vasas
Kuttor Attila helyett Kondás Elemér
2022. 09. 06.
Mezőkövesd
Supka Attila helyett Kuttor Attila (szept. 14-én nevezték ki)
2022. 09. 21.
DVSC
Dombi Tibor helyett Szrdjan Blagojevics

 

NB I, 2022–2023, 10. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Október 7., péntek
18.00: Mol Fehérvár–ZTE (Tv: M4 Sport)
Székesfehérvár, Mol Aréna SóstóCsonka Bence
20.05: Újpest–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
Október 8., szombat
17.00: Kisvárda–Vasas (Tv: M4 Sport)Kisvárda, Várkerti Stadion
19.30: Budapest Honvéd–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Budapest, Bozsik Aréna
Október 9., vasárnap
15.30: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) Paks,Fehérvári úti Stadion
18.00: Ferencváros–DVSC (Tv: M4 Sport)
Budapest, Groupama Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 7 6 1 18– 3 +15 18
2. Kecskeméti TE 9 4 4 1 12– 6 +6 16
3. Paksi FC 8 4 2 2 15–14 +1 14
4. Kisvárda 9 4 2 3 16–16 0 14
5. Puskás Akadémia 9 3 5 1 10– 7 +3 14
6. Zalaegerszegi TE 8 3 2 3 15–12 +3 11
7. Mol Fehérvár 8 3 1 4 10–13 –3 10
8. Debreceni VSC 9 2 4 3 14–17 –3 10
9. Újpest FC 8 2 3 3 10–14 –4 9
10. Budapest Honvéd 9 2 3 4 10–16 –6 9
11. Vasas FC 9 6 3 8–11 –3 6
12. Mezőkövesd 9 1 2 6 10–19 –9 5

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik