CS. P. 2022.01.11 17:20 Frissítve: 2022.01.11 17:48

MTK: számtanból megbukott, a futballpályán korszakos csatárcsillag vált belőle

Halálának 60. évfordulóján két helyen tartottak koszorúzást kedden Orth György (1901–1962) tiszteletére.

Orth György emléktáblájánál (Fotó: Árvai Károly)

 

A magyar labdarúgás legendás alakja, az MTK, illetve a Hungária nyolcszoros bajnok, 32-szeres válogatott csatára, háromszoros gólkirálya, a későbbi edző emlékére mellszobránál helyezett el koszorút valamikori klubja délelőtt zárt körű eseményen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.

Fotó: MTK

Egykori iskolájában, a Vas utcai Széchenyi István Kereskedelmi Technikumban pedig a játékos emléktáblájánál rótta le kegyeletét a Magyar Labdarúgó-szövetség nevében Sipos Jenő szóvivő, az MTK Baráti Kör képviseletében Pandzarisz Sándor elnök és Bodrogi Tamás elnökségi tag, valamint a kezdeményező, Joó Alfréd MTK-klubtörténész.

Miként az iskola aulájában található tábla is rögzíti, a klasszis csatár 1915 és 1918 között járt az intézménybe, amelynek tanulója volt – számos híresség, így Szerb Antal író vagy Horváth Elemér, a magyar kosárlabdaélet nagy alakja mellett – a későbbi MTK-s csapattárs, az Orthnál két évvel idősebb Mándi Gyula 31-szeres válogatott fedezet, majdani Aranycsapat-edző is.

Az Orth és társai című portrékötetben a szerző, Fekete Pál több Vas utcai iskolához kapcsolódó történetet is felelevenít, az utolsó tanévről például az alábbit:

„A Vas utcai kereskedelmi utolsó éves diákjai, köztük Orth is, érettségi előtt állottak. Gyuri könnyű szívvel készült az érettségire. Közben azonban egy kínos közjáték zavarta meg a jó eszű Orth utolsó vizsgáját. Az MTK ugyanis Bécsben szerepelt, s a csapattal elvitték a kék-fehérek Orthot is. A Vas utcai iskola válogatott csapata ugyanebben az időben megérezte legjobb játékosának hiányát. Ezt viszont nem tudták Gyurinak megbocsátani a tanárai. Különösen dr. Híres Gergely, a kereskedelmi számtan tanára neheztelt az iskolai csapat színeit cserben hagyó diákjára. Híres is nagy futballbarát volt, a drogisták klubjának elnöke. Így történt aztán, hogy Orth György az osztályvizsgán számtanból elbukott. Nem mehetett érettségire, pótvizsgára utasították. A fiatal Orth ekkor döbbent először rá arra, hogy a labdarúgóélet útjain sok buktatóval találhatja magát szemben az ember.”

Fotó: MTK

 

2022.01.18 23:32:13

Labdarúgó NB I CSILLAG PÉTER

ALAPVONAL. Józan belátás, végtelen türelem és tudatos közeledés segíthet megbirkózni a történelem súlyos örökségével, és legjobb hitünk ellenére sem lehetünk meggyőződve arról, hogy nemes futballszakmai törekvések átírhatják a sok évszázados társadalmi kódokat.

2022.01.17 21:22:16

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nálam ilyen Aschner Lipót. Jövő héten lesz 150 éve, hogy megszületett, ma hetven esztendeje hunyt el, ám mint a kiemelkedő személyiségek általában, nem csupán a kerek évfordulókon érdemeln(én)ek említést. A minőségre esküdött, ám a földön járt. »Amíg én állok az Újpest élén, addig sportbeli elhatározásokat sohasem fog nálunk anyagi szempont irányítani.«

2022.01.16 22:00:48

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Lehet, míg az Aranycsapat a modern futball origója, addig Deák Bamba a hőskor ideájának utolsó világszínvonalú példázója? Aki a diadal reményének eleven modellje volt Szentlőrincen és az Üllői úton, a közösség daliájaként, s a játék leginkább mámorító pillanatával, a góllal oly sokszor adott örömet, mint rajta kívül senki a világon ily rövid idő alatt.