BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre) 2021.10.27 13:23 Frissítve: 2021.10.27 19:31

A Fradi egy hetessel intézte el a Tökölt a Magyar Kupában

Az NB I-es bajnoki címvédő Ferencváros 7–0-ra nyert a Pest megyei 1. osztály 14. helyén álló Tököl otthonában a labdarúgó Magyar Kupa főtáblájának 4. fordulójában.

Hatszor örülhettek Uzuniék az első félidőben (Fotó: Török Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

 

MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ
VSK Tököl (megyei I.)–Ferencvárosi TC 0–7 (0–6)
Tököl, 2000
néző. Vezette: Nazsa Tamás (Horváth Zoltán, Medovarszki János)
Tököl: Szabó Zs. (Koman, 52.) – Pap B., Árkocsevics, Bödő, Kulcsár O. – Csajági (Pray, 52.), Barizs, Bányai, Galambos (Sipos, 81.) – Kulcsár R. (Marlyin, 81.), Nagy-Jáger (Fazekas Á., 69.). Vezetőedző: Mészáros Attila
Ferencváros: Bogdán – Besic (Csontos, a szünetben), S. Mmaee, Kovacevic (Szánthó, a szünetben), Cabraja – Somália, Loncar – Zubkov (Gavrics, a szünetben), Zachariassen, Marin (Vécsei, 62.) – Uzuni (Mak, 62.). Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző:
Zubkov (0–1) a 12., Uzuni (0–2 – 11-esből) a 15., Uzuni (0–3 – 11-esből) a 19., Zachariassen (0–4) a 26., Zubkov (0–5) a 42., Zachariassen (0–6) a 45., Mak (0–7) a 83. percben
MESTERMÉRLEG

Mészáros Attila: – Kicsit izgultam a mérkőzés előtt, reméltem, hogy helytáll a csapat, s a játékosaim élvezik a futballt. Az első félidőben aztán megijedtem, a Ferencváros nagyon elkapta a fonalat. A szünetben elmondtam, jobban kell figyelni a védekezésre, szűkíteni kell a területet, s a második félidőben csak egy gólt kaptunk. Sajnos mostanában sok meccsünket elvesztettük, a kupaszereplés kicsit rányomta a bélyegét a bajnokságra, annyira várták már a srácok a Fradi elleni összecsapást, úgyhogy mostantól a bajnokságra összpontosíthatunk. Remek, hogy ilyen sok néző előtt játszhattak a srácok, hatalmas élmény volt!
Peter Stöger: – Kapott gól nélkül akartuk zárni a meccset, s minél több gólt szerezni, mindkettő sikerült. A pálya állapota nem volt tökéletes, nehéz volt közönségszórakoztató játékkal kirukkolni, de igyekeztünk, s elértük a célt. Az első félidő remek volt, a másodikban hiányzott az átütőerő a csapatból. Néhány labdarúgómnak, mint például az első ferencvárosi góljait szerző Kristoffer Zachariassennek különösen fontos, hogy sikerélményben volt része. Egyébként imádom ezeknek a kupamérkőzéseknek a hangulatát. Ez a párharc is rávilágított, milyen szerepet tölt be a Ferencváros a magyar futballban, rengeteg embert megmozgatott a vendégszereplésünk. Beszélhetünk arról, mennyi magyar volt a kezdőben, és megértem, ha valaki nem elégedett a jelenlegi helyzettel, de ne feledjük, nincs tizenöt magyar futballista a keretben, ráadásul Botka Endre, Sigér Dávid és Dibusz Dénes sem volt bevethető állapotban, Vécsei Bálint viszont válogatott formában van. Aki nem játszik, annak többet kell mutatnia, bizonyítania kell.

 

ÖSSZEFOGLALÓ

Hatalmas lelkesedéssel készült a Pest megyei első osztályban szereplő Tököl a Ferencváros vendégjátékára. A sporttelephez érve érezni lehetett, minden a szerdai Magyar Kupa-találkozóról körül forog: a gimnazista önkéntesek ott segítettek, ahol csak tudtak, a büfések szinte megállás nélkül csapolták a sört, a rendezők útba igazítottak. A klub igyekezett megadni a módját, szurkolói sálakkal és pólókkal készült, amelyeket tököli és ferencvárosi címerrel láttak el – sokan éltek a vásárlás lehetőségével, úgyhogy szép számú relikviát értékesített az egyesület. A házigazda szervezésből jelesre vizsgázott, amennyire lehetett, a pályát is igyekezett a lehető legjobb állapotba hozni, ám e tekintetben csak mérsékelt siker övezte az erőfeszítéseket.

Nemcsak a városból, Csepel-szigetről is érkeztek a környékbéli futballkedvelők, hogy a napsütéses időben – ugyanakkor a legkevésbé sem szurkolóbarát időpontban – megnézzék a Ferencvárost: Szigetszentmiklósról, Halásztelekről, Szigethalomról, Ráckevéről és Makádról is jöttek a drukkerek, és feltűnő volt, hogy az őszi szünet beköszöntével milyen sok család választotta programul a meccset. Hiába, a rekordbajnok 2007. október 27-én, tehát napra pontosan tizennégy évvel ezelőtt vendégszerepelt legutóbb a városban, akkor Brettschneider László duplájával, valamint Lipcsei Péter és Horváth Péter góljával 4–0-ra nyert.

Persze nem mindenki a zöld-fehérek miatt váltott belépőt, a hazaiak rengeteg rokona, barátja ment ki a legjobb tizenhat közé jutásért vívott összecsapásra. Volt, aki nem csupán szurkolói pólóban feszített, hanem molinót is kihelyezett a kerítésre: „Szabó Zsombi, add ide a mezed!” – szólt a felirat, amelyet, mint kiderült, a tököli kapus barátja készített, s az édesapa helyezett ki. Az amúgy Ferencváros-szurkoló család és barátai ezen a szerdán félretették a klubszínek iránti érzelmeket, és a tököli kapusért szorítottak.

Ami különös volt, hogy a ferencvárosi kezdőcsapatban Bogdán Ádám révén egyetlen magyar játékost köszönthettek a nézők, ellenben a hazai stílusért rajongók az első, labdarúgásra emlékeztető momentumot a hazaiak 21 éves tehetségétől, Nagy-Jáger Dávidtól láthatták, aki a jobb szélen becsapta a marokkói válogatott Samy Mmaeét: kiosztott neki egy magyaros kötényt. Percekkel később aztán vezetést szerzett a Fradi, Olekszandr Zubkov átvétel után lőtt gólt 11 méterről, majd az albán közönségkedvenc, Myrto Uzuni momentumai következtek: öt percen belül kétszer buktatták a tizenhatoson belül, s mindkét tizenegyesnél a kapu jobb oldalába lőtte a labdát, Szabó Zsombor hiába érezte az irányt.

„Ennek csúnya vége lesz...” – sóhajtott nagyot egy sokat megélt néző. Bizony ráérzett, kissé mintha megzuhant volna a hazai csapat. Ugyanakkor időnként a vendégek is szenvedtek – leginkább a pálya miatt. Mulatságos volt, amint az Angliát megjáró Muhamed Besic, aki egy-két éve még álomszerű gyepen rúgta a labdát, a tököli centeren nem tudott megbirkózni a göröngyös talajjal; a hazai szurkolók legnagyobb örömére előfordult, hogy azután vesztett labdát, hogy rálépett, s elpattant tőle. De nem ez volt Samy Mmaee legjobb meccse sem a Ferencvárosban. Csajági Lajos futotta le a jobb szélen, s bár nem lett helyzet az elvesztett párharcból (a labdát Bogdán Ádám könnyűszerrel lehúzta), nem festett jól, hogy egy amatőr futballista így túljárt az eszén. Adnan Kovacevic sem emlékszik majd szívesen vissza Nagy-Jáger Dávid megmozdulására – a laza bokájú tököli támadó neki is adott kötényt. A félidő második felében azonban átszakadt a gát, a mindaddig kissé önbizalom nélkül futballozó, visszafogottan teljesítő Kristoffer Zachariassen megszerezte első, majd második gólját is a Fradiban – a csapat szurkolói csak bízhatnak benne, hogy a sikerélmény révén visszatalál rosenborgi önmagához. A két találat között Olekszandr Zubkov is gólt lőtt, így hatgólos különbséggel vonulhattak pihenőre a felek.

Peter Stöger a rotálás jegyében három helyen is változtatott a csapatán, majd jó negyedóra elteltével kihasználta maradék cserelehetőségét is: a legjobbak nem játszották végig az összecsapást, Zubkov, Uzuni és Marko Marin is kapott némi pihenőt. A fordulás után visszavett a lendületből a vendégegyüttes, s ha alkalomadtán helyzetbe került, a csereként beálló Koman Konstantin bravúrral hárított – még mielőtt lecserélték volna Uzunit, az albán ziccerénél óriásit védett. Mivel a tempó nem volt egetrengető, a hazaiak nem fulladtak ki.

„Elfáradtak a fradisták” – konstatálták a hazai nézők. Hogy ezért vagy sem, a második játékrészen inkább már csak túl akartak lenni a ferencvárosiak, hiányzott az elsőben látott akaraterő a csapatból. Ezt persze a tököliek aligha bánták, s bár a hajrában Róbert Mak bevette a kapujukat, majd a hosszabbításban Sipos Roland elpuskázta a hazaiak egyetlen ziccerét (Bogdán Ádámba lőtte a labdát), a nagy különbségű vereség ellenére büszkén, vastaps közepette vonulhattak le a pályáról: a második félidőben majdnem negyven percig féken tartották a magyar futball legerősebb, Európa-ligában szereplő együttesét. 0–7

 

PERCRŐL PERCRE

90+1. perc: VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK! Könnyedén nyert és továbbjutott a Ferencváros!

90. perc: a csereként beálló Sipos került ziccerbe a tökölieknél, de nem tudta ellőni Bogdán mellett – nem lett meg a szépítés.

89. perc: Mak iramodott meg ismét, közel került a kapuhoz, majd lőtt, de ez a próbálkozás ismét a felső kapufát találta el, akárcsak három perccel korábban. 

86. perc: Loncar nagyjából 23 méterről eresztett el egy lövést, ami a felső kapufán csattant. 

83. perc: már 7–0 a Fradinak, a csereként beálló Mak is betalált! Remek labdát kapott két védő között a Ferencváros támadója, majd higgadt befejezést válaszott. 

80. perc: Marlyn és Sipos állt be Galambos és Kulcsár helyére a tökölieknél.

79. perc: Mak futott el bal oldalt a védők mellett, veszélyesen középre tette a labdát, de csak szöglet lett belőle. 

72. perc: Zachariasssen jobbról érkező beadása  után Gavric közeli próbálkozását követően Komant érzékeny helyen találta el a labda.Néhány mély levegővétel után tudja folytatni...

68. perc: Újabb hazai csere: Nagy-Jáger helyén Fazekas Ádám.

62. perc: Kettős csere a vendégeknél. Marin és Uzuni le,  Vécsei és Mak be.

61. perc: Mmaee hazatett labdáját Bogdán nem találja el túl jól, de Csontos kisegítette.

59. perc: Marin labdaszerzése után Szánthó lőtt jobbról, 9 méterről, Koman lábbal védett.

58. perc: Zachariassen visszatért.

57. perc: Cabraját szerelte a jobbon Pray, majd megindult a kapu felé, aztán Somáliával szemben elesett a tizenhatoson belül, nem volt szabálytalanság.

56. perc: Zacchariassen kapott egy nagyot a tizenhatoson belül, lent maradt, ápolás.

54. perc: Uzuni léphetett ki ziccerben, a jó ütemben kimozduló Koman védeni tudott!

52. perc: Zachariassen labdaszerzése után Gavric lövése szállt mellé. Aztán váratlan edzői húzás: kapuscsere a Tökölnél. Szabó helyén Koman, és beáll Pray is Csajági helyére.

50. perc: Az első tököli szöglet, veszélytelen.

49. perc: A hangulattal tényleg nincs baj, most például a késői ebédidőre való tekintettel most például felharsant a „Jó étvágyat, Tököl!” biztatás a lelátón.

48. perc: Csajági szép cselekkel indult meg a saját térfeléről, egészen a tizenhatosig robogott a jobb szélen, beadását azonban Somália lefülelte.

47. perc: Gavric rögtön ki is harcolt egy szögletet, aztán jöhet Marintól az ismétlés, egyik sem volt veszélyes.

46. perc: A Tököl kezdte a második félidőt.

A Ferencvárosnál három csere lesz. Gavric, Szánthó és Csontos állnak be, Zubkov, Kovacsevics és Besic mennek le.

45. perc: A középkezdésre már nem jut idő, vége az első félidőnek.

45. perc: Már hat. Loncar balról emelt középre, Zubkov sarokkal készítette le a röviden kifejelt labdát Zachariassen számára, ő pedig futtából 15 méterről nem is hibázta el a lövést, 0–6.

42. perc: Öt. Zachariassen csapott le a labdára az ötös jobb sarkánál majd jól gurított vissza Zubkov elé, akipedig 14 méterről, ballal nagyon okosan a kapu hosszú oldalába tekert, 0–5!

Uzuni szépségdíjas mozdulata nem ért gólt (Fotó: Török Attila)

 

41. perc: UZUNI OLLÓJA UTÁN SZABÓ VÉD! Somália tekerte középre a labdát jobbról, Uzuni kissé balról 12 méterről látványos mozdulattal ollózva lőtt kapura,  Szabó hasonló látványos mozdulattal vétődve tolta oldalra a labdát!

39. perc: Újabb vendégszöglet: Marin most beadja, Nagy-Jáger kifejelte.

36. perc: Cabraja kapott egy jó labdát a balon, lerobogott vele az alapvonalig, ahol a kapu helyett az oldalvonal felé fordult, majd két passz után máris a saját térfelükön találták magukat a vendégek... 

34. perc: Marin végzett el szögletet jobbról, lapos begurítása után addig kombináltak a vendégek, míg végül Zachariasssen a blokkba lőtt...

30. perc: Hosszas készülődés után Marin végzett el szabadrúgást 28 méterről. A készülődés olyan jól sikerült, hogy az előrehúzódó Kovacsevicset lesen állította meg a játékvezetői sípszó...

26. perc: Ott a negyedik! Jobbról Zubkov emelt középre,  középen Uzunitól elpattant Bödö szorításában, de épp íg lett jó a berobbanó Zachariassen számára, aki 8 méterről jobbal a kapu közepébe pofozta a labdát, 0–4.

24. perc: Csajági húzott el Mmaee mellett a jobb oldalon, be is tudta adni, de Bogdán kezébe ívelt.

23. perc: Árkocsevics végzett el szabadrúgást 25 méterről, középről, Bogdánkikísérte a kapu mellé pattogó labdát.

22. perc: Nagy-Jáger bukkant fel a jobbon a tizenhatos oldalánál, meg is csinálta a cselt Cabrajával szemben, de beadni már nem tudott, mert elcsúszott.

19. perc: Megint Uzuni állt a labda mögé és ismét a jobb alsót választotta, Szabó megint jól érezte az oldalt, ehhez is hozzáért, de megint nem tudott hárítani... 0–3.

18. perc: Újabb büntető a vendégeknek egy újabb Bödö–Uzuni összecsapás után! Ráadásul a haza védő még egy sárgát is kap.

15. perc: A sértett hajtotta végre a tizenegyest, és úgy lőtt a jobb alsó sarokba, hogy Szabó még beleért a labdába, de hárítani már nem tudott, 0–2!

14. perc: Tizenegyes a Ferencvárosnak: Uzuni tört kapura ziccerben, elvitte a labdát a kilépő Szabó mellett, de éles szögből már nem tudta kapura lőni, Bödö becsúszva állította meg a labdát, ami visszakerült az albán csatárhoz, akit Bödö megrúgott. A játékvezető a büntetőpontra mutatott.

12. perc: Vezet a Ferencváros! Szöglettel felérő szabadrúgás balról, Szabó kapus kiüti, de középre, Zubkov pedig levette, majd 12 méterről jobbbal a kapuba bombázott, 0–1!

10. perc: Zubkov végezhetett el szabadrúgást kissé jobbról 22-23 méterről, de méterekkel a kapu fölé lőtt a hazai drukkerek nagy örömére...

9. perc: Nagy-Jáger kerülte meg kétszer a jobb oldali szögletzászlónál Mmaee-t, másodjára elhasalt a védő mellett, de a labda Kulcsár Roland elé került,akinek lapos beadására nem érkezett társ.

8. perc: Besic szöktette a jobbon Zubkovot, aki előtt viszont megpattant a göröngyös talajon a labda, így nem sikerült beadnia. 

5. perc: Jó hazai labdaszerzés után Galambos iramodott meg a vendégek térfelén a kapu felé, de Somália beérte és szerelni tudta.

3. perc: Az egyik oldalról Cabraja, a másikról Besic próbálkozott beadással, sikertelenül.

1. perc: A Ferencváros kezdett, Uzuni tette hátra labdát.

Érkeznek a csapatok a pályára. A Ferencváros  zöld-feketében, a hazaiak fehér mez, fekete nadrág színösszeállításban játszanak majd.

A tököli stadionban remek a hangulat, a hazaiak nagy ünnepként élik meg a mérkőzést, a vendégek számára minimális elvárás a továbbjutás.

Köszöntjük olvasóinkat!

ELŐZMÉNYEK, ÉRDEKESÉGEK

A Pest megyei első osztály 14. helyén szerénykedő VSK Tökölnek aligha lehetnek vérmes reményei a Ferencváros ellen, az Európa-liga főtábláján szereplő magyar bajnoknál nemhogy a továbbjutás, a döntős szereplés is elvárás.

„Az öltözői hangulat lehetne kicsit jobb is, de mivel az MTK ellen csak gól nélküli döntetlenre futotta, a Celtictől pedig kikaptunk, érthető, ha kicsit magunk alatt voltunk az utóbbi napokban – mondta Vécsei Bálint, a zöld-fehérek középpályása. – Szerdán javítunk, ugyanis csak a továbbjutás elfogadható. Az előző körben a Hatvan elleni meccset sem vettük félvállról, szerencsére elég bő a keret ahhoz, hogy egyik találkozón se kelljen tartalékolni. Mindenki a legjobbját akarja nyújtani, úgyhogy a sorozatterhelés ellenére sem valószínű, hogy a második félidőben visszaveszünk a tempóból.”

A Magyar Kupa korai szakaszában az alacsonyabb osztályú együttesek gyakran kapnak élvonalban szereplő ellenfelet, s az ilyen meccs legtöbbször ünnepnek számít a hazai csapatnak. Ez szerdán, Tökölön sem lesz másként, ám mivel a 28 esztendős középpályás 2016 júliusa és 2020 januárja között a Luganóban futballozott, kíváncsiak voltunk, vajon Svájcban hasonló-e a helyzet az ilyen párosításoknál.

„Ugyanez volt a lebonyolítási szisztéma, egy meccs döntött, amelyet a kisebb csapat otthonában rendeztek – folytatta Vécsei Bálint. – Az ilyen találkozó Svájcban is ünnep volt, a hazai együttes felszabadultan futballozott, próbálta élvezni a meccset, és nemegyszer meg is nehezítette az esélyesebb csapat dolgát. Nem tudom, a Tököl milyen taktikát választ ellenünk, de Svájcban többször megesett, hogy az alacsonyabb osztályban játszó nemcsak védekezett, hanem bátran nekiment az ellenfélnek. Nem volt jellemző a rugdosódás vagy a túlzott keménység, senkinek sem az volt a célja, hogy szétrúgja a másikat, de ha kellett, bátran támadtak, próbálták játszani a futballt.”

Talán mondani sem kell, Tökölön hatalmas az érdeklődés a Ferencváros vendégjátéka iránt, és bár a hétköznapi, kora délutáni időpont nem kedvező, Márczy Gábor elnök szerint kétezer szurkoló is lehet a mérkőzésen. A Pest megyei I. osztályban 14. helyezett VSK Tököl keretét jobbára környékbeli fiatalok alkotják, bár a 33 esztendős Patály János korábban Nyíregyházán is futballozott. A jövőre százesztendős klubot az önkormányzat és néhány helyi vállalkozó támogatja, és hatalmas sikerként élik meg, hogy nemcsak a Fradit láthatják vendégül, hanem később az Amatőr-kupa döntőjében is ott lehetnek. A két csapat 2007. október 27-én az NB II-ben is összecsapott Tökölön (a 2008–2009-es idényben is szembenéztek, de a Tököl akkor Csepelen fogadta riválisát), a hazaiakat akkor egy 25-szörös válogatott labdarúgó is erősítette.

„Háromezer szurkoló látta a napra pontosan tizennégy éve rendezett meccset, óriási esemény volt a Ferencváros vendégjátéka – ment vissza az időben az 51 éves, nem mellesleg tököli származású Hamar István, aki legendának számít a településen. – Úgy emlékszem, könnyedén, négy-nullára nyert a Fradi, de a srácoknak és a nézőknek is örök emlék az a párharc. Sajnos a bajnokságban gyengén szerepelünk, de bízom benne, az ország legnépszerűbb csapata ellen azért sikerül tisztességgel helytállni!”    

MAGYAR KUPA
4. FORDULÓ
– élőben az NSO-n!
13.30: Jászberényi FC (III.)–Vasas FC (II.)
13.30: ESMTK (III.)–Békéscsaba 1912 Előre (II.)
13.30: FC Nagykanizsa (III.)–Tatabánya SC (III.)
13.30: Szegedi VSE (megyei I.)–Ceglédi VSE (III.)
13.30: VSK Tököl (megyei I.)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Kisvárda Master Good–MTK Budapest
17.00: WKW ETO FC Győr (II.)–Puskás Akadémia FC
18.00: Szombathelyi Haladás (II.)–Gyirmót FC Győr
18.00: Budafoki MTE (II.)–Újpest FC
18.00: Kecskeméti TE Hufbau (II.)–Debreceni VSC
18.00: Szeged-Csanád Grosics Akadémia (II.)–Mezőkövesd Zsóry FC
18.00: Aqvital FC Csákvár (II.)–Pécsi MFC (II.)
19.30: Zalaegerszegi TE FC–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)

2022.10.05 23:41:17

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.10.05 09:40:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az 1922-es bajnokin már a fogadási csalás is téma volt.

2022.10.02 13:50:46

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A Fehérvár továbbra se képes idegenben nyerni, ezúttal a Puskás Akadémiával ikszelt.

2022.10.02 13:35:11

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A jól játszó hazaiak még gólt sem engedtek a küszködő zöld-fehéreknek.