MK: budafoki sikerével fél lábbal az elődöntőben a Sopron

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.03.29. 17:54
null
A mérkőzés kulcsjeleneteiből végül a fehér mezes soproniak jöttek ki jobban (Fotó: Koncz György)
Az NB III-ban szereplő Budafok labdarúgócsapata hazai pályán 2–1-re kikapott az NB II-es Soproni VSE-től a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.

 

LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
BUDAFOKI MTE–SOPRONI VSE 1–2 (0–1)

Promontor utca, 1000 néző. V: Takács J.
BUDAFOK: Szabó B. – Margitics (Fekete M., 81.), Vaszicsku, Grúz, Vég – Kovács D., Csizmadia, Veszelinov, Vankó (Patkós, 81.) – Oláh L., Pölöskey P. Vezetőedző: Prukner László
SOPRON: Gelei V. – Fazakas, Sifter T., Póti, Németh M. – Csordás Sz. – Kapacina (Deme, 82.), Nagy P. – Garda (Fehér Z., 72.), Erdélyi, Gyürki (Soós, 60.). Vezetőedző: Supka Attila.
Gólszerző: Pölöskey P. (92.), ill. Kapacina (29. – 11-esből), Erdélyi (78.)
MESTERMÉRLEG

Prukner László:
– Az első félidőben bátortalanul játszottunk, a szünet után azonban felülmúltuk a Sopront, de a második góllal sajnos lenulláztuk magunkat.
Supka Attila:
– Amiért jöttünk, azt elértük, a továbbjutás a kezünkben van, de a játékban még javulnunk kell, még koncentráltabban kell futballoznunk.

A BMTE-pálya melletti büfé teraszán a portugál–magyart tárgyalják.

„Á, ha nincs Ronaldo, akkor is rúgnak egy hármast!”

Bősz helyeslés.

Aztán kibeszélik Elek Ákos átigazolását Kazahsztánba. Meg Guzmics Richárdét Kínába. A büfé egyik tablóján Mészöly Kálmán fiatal edzőként, a lelátón Mészöly Kálmán, saját személyében. A lelátófeljáró előtt a Puskás-díj pontos másolata.

A pályán meg Oláh Lóránt, Csizmadia Csaba, Grúz Tamás, a kispadokon Prukner László és Supka Attila, ketten három híján 500 NB I-es mérkőzést számlálnak edzőként. Mielőtt teljesen egy 2006-os NB I-es mérkőzés tripen éreznénk magunkat, szögezzük le, ez a Budafok–Soproni VSE MK-negyeddöntő.

Vannak kezdeti nehézségek.

„Nem oda!” – jön a bekiabálás Pruknertől.

„Hova?!” – érkezik a felelet a pályáról.

Ebben maradnak is.

Az asszisztenst egy beintésnél megtalálják azzal, hogy biztosan napba nézett, a szél feltámad, a 7. percben megnyomja Kovács Dávid oldalszabadrúgását, a labda centikkel kerüli el a bal alsó sarkot. Tíz perccel később Vaszicsku Gergő óriási bedobása okoz káoszt, „cserébe” egy soproni ellentámadás után ketten is gólt szerezhetnének, elpuskázzák.

Supka Attila a füvet szemléli, csóválja a fejét, és filozofikusan inkább nem is szól semmit.

A 27. percben aztán előbb egy lecsúszott beadás esik be kis híján a Budafok kapujába, a szöglet után Csordás Szabolcs fejesét óriási bravúrral védi még Szabó Balázs, a kipattanónál történtek miatt meg a játékvezető tizenegyest ítél. „Kapacina, lőj egy gólt!” – éneklik a soproniak, Kapacina Valér engedelmeskedik, nagy erővel a bal alsóba lő (0–1), és el is telt 29 perc.

A soproni előny kis híján nagyon rövid életű, jön egy újabb veszélyes bal oldali szabadrúgás, Vaszicsku Gergő a lécre fejel egy megcsúsztatott labdát, majd elkeseredésében villámgyorsan be is szed egy sárga lapot. A figyelmeztetések és a Vaszicsku-helyzetek is megsűrűsödnek (a soproniaknak vannak problémáik a szögletek és szabadrúgások elhárításával), a félidőt pedig egy Pölöskey Péter-félollózás (Sifter Tamás blokkol) zárja.

Fordulás után Kovács (majdnem) tökéletes szabadrúgása a lécről vágódik le a gólvonalra, a helyiek szerint a gólvonal mögé, viszont nem ők döntenek, hanem a játékvezetői csapat. Ők meg jelzik: nincs gól. A következő kisebb felháborodást egy lepattanó lövés (a vendéglátók most kezezést reklamálnak) váltja ki. Vankó Imre egész jó helyzetben borzasztóan eltöri a labdát a 66. percben, majd Oláh Lóránt emelget egy kicsit a büntetőterületen belül, elesik, semmi (nem is volt tizenegyes).

„Egy kis szerencse lehetne már, de nagy szerencse sem baj” – jegyzik meg a budafokiak, akik kétségtelenül többet tesznek az egész mérkőzésen a gólszerzésért, de az eredmény ettől függetlenül 0–1. Oláh újabb összezuhanását sem követi büntető (a budafoki türelem fogytán), a 72. percben Vankó ereszt meg egy egészséges, lapos lövést ballal, a labda elsurran a bal alsó mellett. Aztán Vankó és Oláh hozza a frászt a vendégekre, kaotikus jelenetsorok után Gelei Vincéé a labda.

Se kis szerencse, se nagy szerencse.

Sőt. A 78. percben egy hosszan előrevágott labdára Erdélyi László rajtol rá, Szabó Balázs ütemkéséssel jön ki messzire a kapujából és nem tud felszabadítani, Erdélyi pedig gyakorlatilag besétál a kapuba (0–2). Ezzel úgy tűnik, vége is a mérkőzés érdemi részének (egy kimaradt vendégziccer elrontja a Sopron parádés helyzetkihasználását), a Budafokban már kevés az erő, és talán a hit is. A 92. percben aztán csak megszerzi a megérdemelt szépítő gólt a házigazda, Csizmadia Csaba nyesését Pölöskey Péter bólintja be (1–2). Egygólos győzelmével a Sopron nagyon közel került az elődöntőhöz.

A visszavágót április 5-én rendezik meg.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

2017. március 28. (kedd)
Mezőkövesd–Szolnok (II.) 3–1
2017. március 29. (szerda)
Budafok (III.)–Sopron (II.) 1–2
Ferencváros–DVTK 2–1
Újpest–Vasas 1–2

VISSZAVÁGÓK
2017. április 4. (kedd)
19.45 (Mezőkövesd): DVTK–Ferencváros
2017. április 5. (szerda)
17.00: Szolnok (II.)–Mezőkövesd
17.00: Sopron (II.)–Budafok (III.)
20.30 (Hidegkuti Stadion): Vasas–Újpest

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik