MK: a Vasas a 86. percben lőtte a továbbjutást érő gólt

Vágólapra másolva!
2022.09.17. 16:59
Ha nem is könnyen, de mind a négy érintett NB I-es csapat megnyerte mérkőzését a labdarúgó Magyar Kupa szombaton 15 órakor kezdődő programjában: a Kisvárda a BVSC-t, a ZTE a Kaposvárt verte meg két góllal, a Mezőkövesd Szekszárdon nyert 3–0-ra, míg a Vasas a hajrában csikarta ki a továbbjutást érő 2–1-es győzelmet Balassagyarmaton. Az NB II-es csapatok közül kiesett a Soroksár és a Gyirmót: előbbit a szomszédvár ESMTK gyűrte le, utóbbit az Iváncsa.
Vasas-gólöröm Balassagyarmaton (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Vasas-gólöröm Balassagyarmaton (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

BALASSAGYARMAT–VASAS 1–2

Tipikus kupamérkőzést rendeztek Balassagyarmaton. Az NB III-ban szereplő házigazda hangulatos pályáján, a Kövi Pál Sportközpontban a kispadok mögött a fák lombjait fújta a szél, a főlelátó pedig megtelt hazai drukkerekkel. Azt láthatták, hogy az élvonalban újonc és első idei győzelmére hajtó Vasas első valamirevaló helyzetét Géresi Krisztián hagyta ki, ám mert a következő percben Ihrig-Farkas Sebestyén megszerezte a vezetést a vendégeknek, úgy tűnhetett: sima angyalföldi sikert hoz ez a mérkőzés – a papírformának megfelelően. Ám az is igaz, hogy a Vasas vezető gólja sokkal inkább a hazai védelem hibájából és nem a Vasas minőségi futballjából következett, és aki azt gondolta, hogy a vezető gól után el is dől a mérkőzés, jókorát tévedett.

A balassagyarmatiak ugyanis nem hagyták magukat, a védelem előtt futballozó Petneházi Márk jól osztogatott, és a félidő közepén Bartos Julián került helyzetbe, bár a labda elgurult a kapu mellett, a támadó átesett az elévetődő Dombó Dávidon, Nazsa Tamás játékvezető pedig büntetőt ítélt. A sértett a léc alá lőtte a labdát, és ez a fordulat érezhetően megzavarta a fővárosiakat. A Vasas nem találta a ritmust, és képtelen volt átjátszani a jól szervezett balassagyarmati védelmet. Nem volt meglepő, hogy Kondás Elemér a szünetben, majd a második félidő elején is cserékkel próbált lendületet adni a piros-kékeknek, érkezett többek között Novothny Soma és Holender Filip, ám a balassagyarmatiak jól tartották magukat, sőt amikor éppen egy órája tartott a mérkőzés, Dombó Dávid védése kellett ahhoz, hogy a házigazda ne kerüljön előnybe.

Már nagyon úgy tűnt, hosszabbításra kerülhet sor, amikor egy szabadrúgást követően Litauszki Róbert továbbcsúsztatta a labdát, amelyet Novothny Soma lőtt a hálóba közelről – ha a vártnál nehezebben is, de ezzel továbbjutott a Vasas.

„Körülbelül ilyen harcos, küzdelmes mérkőzésre lehetett számítani – mondta lapunknak közvetlenül a lefújás után Novothny Soma, a győztes gól szerzője. – Nagyon jól küzdött a Balassagyarmat, szimpatikus csapat, amely kivívta a tiszteletünket. A továbbjutás volt a célunk, és tudtuk, hogy nem kapjuk meg ajándékba, meg kellett küzdenünk érte. Dolgozunk tovább.”

A hazai játékosok, a szurkolók vastapsa közepette hagyták el a pályát – lám, nem minden az eredmény, mert előfordulhat, hogy vereség esetén is jár az elismerés.

„Nagyon jó volt egy első osztályú csapat ellen futballozni – mondta Bartos Julián, a Balassagyarmat támadója. – Nekem különösen érdekes összecsapás volt ez, hiszen gyerekként évekig voltam a Vasas utánpótlásának a tagja, onnan hosszú, kanyargós út vezetett ide, Balassagyarmatra. Az egyenlítő gól előtt próbáltam a labda után menni, amikor átestem Dombó Dávidon, szerintem jogos volt a tizenegyes. Nagyon jó érzés volt gólra váltani a büntetőt, de sajnos ez nem volt elég a még nagyobb bravúrhoz. Remélem azonban, hogy ez a találat lendületet ad a folytatáshoz, mert szeretnék visszakerülni a másodosztályba, de nem mondtam le az álmaimról, ki tudja, talán még az NB I-et is elérhetem…”

BVSC–KISVÁRDA 0–2

Kezdettől nagy volt a Kisvárda Master Good fölénye, még úgy is, hogy az élvonalbeli csapat a bolgár válogatottba meghívott Janisz Karabeljovot és a Montenegró legjobbjai között számításba vett Driton Camajt, illetve más kulcsembereit is nélkülözte.

Épp felbátorodott, és Szalánszki Gergő révén veszélyes jobboldali támadást vezetett a BVSC, amikor válaszként Lucas góljával vezetéshez jutott a vendégcsapat. A második találatra sem kellett sokat várni, Vida Kristopher megszerezte pályafutása első magyarországi gólját tétmérkőzésen. Hogy nem lett nagyobb a különbség szünetig, az a Matheus Leoni ziccere után nagyot védő Szemerédi Norbert kapuson múlott elsősorban.

A második félidőben energiatakarékosabb futballra váltott a Kisvárda, a BVSC részéről továbbra is Szalánszki volt a legveszélyesebb játékos. A vendégek részről Mario Ilievszki megmozdulásaiban volt benne a veszély, de az eredmény nem változott, a Kisvárda magabiztos győzelemmel jutott tovább.

A mezőkövesdiek három gólt ünnepelhettek Szekszárdon (Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél)
A mezőkövesdiek három gólt ünnepelhettek Szekszárdon (Fotó: Tolnai Népújság/Makovics Kornél)

 

SZEKSZÁRD–MEZŐKÖVESD 0–3

Aggódtak a szekszárdi klubvezetőség tagjai, hogy a hétvégén zajló Szekszárdi Szüreti Napok egyik legnagyobb eseménye, a 15 órától zajló szüreti felvonulás elviszi a szurkolókat a szintén 15 órakor kezdődő Magyar Kupa-mérkőzésről. Nos, végül a szakadó eső győzött, hiszen a felvonulás az időjárási körülmények miatt elmaradt, de a meccsre is csak körülbelül százötven néző látogatott ki, pedig kilenc éve nem játszott a kupában NB I-es csapat ellen a Szekszárd (akkor a Ferencvárost fogadta).

A Mezőkövesdet először irányította újra vezetőedzőként a héten a klubhoz visszatérő Kuttor Attila, aki magabiztos továbbjutást várt a nem is olyan tartalékos együttesétől. A mérkőzést ennek megfelelően indították a borsodiak, a megilletődötten kezdő Szekszárd ellen gyorsan helyzeteket alakítottak ki, amelynek a 19. percben meg is lett az eredménye, Besirovic lőtt közelről a kapuba.

A hazaiak először csak a második játékrész elején, a 48. percben jutottak el az ellenfél kapujáig, Arena Ármin 25 méteres lövése a jobb sarok mellett ment el. A tudásbeli, illetve gyorsaságbeli különbség aztán egyre inkább kijött, az 52. percben egy jobb oldali szöglet után a csereként beálló horvát Lukic passzolt a hálóba, majd kisvártatva Besirovic ívelt előre, a bal oldalon érkező Cseri Tamás egyből középre tette a labdát, s Sztefan Drazsicsnak csak a hálóba kellett lőnie. A borsodiak a várakozásoknak megfelelően érvényesítették a papírformát, semmi nem veszélyeztette a továbbjutásukat.

„Mi domináltunk végig, még úgy is, hogy a pálya talaja az esőzés miatt idővel egyre mélyebb lett – értékelt a találkozó után Cseri Tamás, a kövesdiek szélsője. – Kuttor Attilával már dolgoztunk korábban, tudjuk, hogy mire számíthatunk tőle és azt is tudjuk, hogy ő mit vár el tőlünk. Remélem, hogy a közös munka gyümölcse a bajnokságban is megmutatkozik és egyre több pontot gyűjtünk.”

Christy Manzinga két gólt szerzett a zalaegerszegi csapatban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)
Christy Manzinga két gólt szerzett a zalaegerszegi csapatban (Fotó: Somogyi Hírlap/Lang Róbert)

 

KAPOSVÁR–ZALAEGERSZEG 0–2

Az első félidőben is fölényben játszottak a vendégek, de akkor még nem sikerült kifogniuk a több nagy védést is bemutató Mikler Dánielen. A játékrész derekától szakadni kezdett az eső, ami nem kedvezett a folyamatos játéknak.

A második félidő Gergényi Bence kapufán csattanó fejesével kezdődött, aztán jöttek a gólok is: az 54. percben Gergényi beadása utánChristy Manzinga fejelte be a labdát a hazaiak kapujába.

A francia támadó hamarosan újabb góllal bizonyította, hogy izomsérülése a múlté – Tajti Mátyás passzával kilépett, és a kapus mellett a hálóba lőtte a zalaiak második gólját, beállítván a 2–0-s végeredményt.

MOL MAGYAR KUPA
3. FORDULÓ (A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
BALASSAGYARMATI VSE (NB III)–VASAS FC 1–2 (1–1)
Balassagyarmat,
700 néző. Vezette: Nazsa Tamás (Márkus Péter, Tőkés Róbert)
BALASSAGYARMAT: Iváncsics – Majzik, Lami, Tányéros, Király Á. – Petneházi (Tóth Dominik, 86.) – Lizák, Ferkel Á., Márton A., Király O. (Erdélyi, 86.) – Bartos (Géringer, 63.). Vezetőedző: Nagy Tibor
VASAS: Dombó – Ódor, Szivacski, Litauszki, Deutsch L. – Ihrig-Farkas (Hinora, a szünetben), Vida M. (Berecz Zs., 56.), Márkvárt (Hidi M S., 56.), Géresi (Holender, 63.) – Zimonyi (Novothny, a szünetben), Radó. Vezetőedző: Kondás Elemér
Gólszerző: Ihrig-Farkas (0–1) a 13., Bartos (11-esből, 1–1) a 27., Novothny (1–2) a 86. percben
MESTERMÉRLEG
Nagy Tibor:
– Gratulálok játékosaimnak, mert nagyon megnehezítettük az élvonalbeli Vasas dolgát. Szervezettek, fegyelmezettek voltunk, nem sok helyzete volt az ellenfélnek, és a hajrában volt egy kimondottan veszélyes kontratámadásunk – ha abból gól születik, nagyon érdekes lehetett volna a vége…
Kondás Elemér: – Nagyon sok plusz munkát végeztünk a héten, talán emiatt hiányzott a frissesség a csapatból. Pontatlanok voltunk, de végül megszereztük a továbbjutást jelentő gólt. Már az első félidőben volt néhány helyzetünk, akkor eldönthettük volna a mérkőzést, de így nagyon meg kellett harcolnunk a győzelemért.

BVSC-ZUGLÓ (NB III)–KISVÁRDA MASTER GOOD 0–2 (0–2)
Budapest,
Szőnyi út, 200 néző. Vezette: Rúsz Márton (Márkus Tamás, Berényi Ákos)
BVSC: Szemerédi – Májer G., Balogh M., Benkő-Bíró, Nagy J. (Fisli, 65.) – Tamási Zs., Szilágyi M. – Szalánszki, Tóth L. (Reizinger, 80.), Kelemen P. – Horváth R. (Tóth K., a szünetben). Vezetőedző: Urbán Flórián
KISVÁRDA: Odincov – Hej, Kravcsenko, Széles, Leoni – Melnik (Bíró R., 87.), Ötvös (Szőr, 77.) – Asani (Czérna, 52.), Lucas, Vida K. (Navrátil, 77.) – Ilievszki. Vezetőedző: Török László
Gólszerző: Lucas (0–1) a 26., Vida K. (0–2) a 29. percben
MESTERMÉRLEG
Urbán Flórián:
– A csapat maximálisan megvalósította azt, amit kértem tőle, de az ellenfél így is kétszer mögénk tudott kerülni, hiába készültünk ezekre a szituációkra. Szalánszki Gergő révén voltak lehetőségeink, de ezek nem voltak olyan nagyok. A második félidőben a Kisvárda sem szaggatta nagyon az istrángot, így tisztes vereséggel búcsúztunk a kupától.
Török László: – Egy percig sem forgott veszélyben a továbbjutásunk, az első félidőre mondható el, hogy kimondottan jó ritmusban is játszottunk, és ekkor szereztük meg a góljainkat is. Végig irányítottuk a mérkőzést a nagyon szervezetten védekező BVSC ellen. Ezt a védelmet sikerült áttörni, a több kimaradt helyzet ellenére is teljesen megérdemelt a továbbjutásunk.

SZEKSZÁRDI UFC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC 0–3 (0–1)
Szekszárd, 150
néző. Vezette: Zierkelbach Péter (Kulman Tamás, Király Zsolt)
SZEKSZÁRD: Pomozi – Rácz F., Rácz Á., Arena, Füredi, Kiszely (Béla, 73.) – Horog (Lőrinc, 68.), Lékó R. (Péter D., 80.), Tóth Dávid, Laczkó K. (Nagy Zs., 73.) – Csernik Zs. (Péter A., 68.). Vezetőedző: Turi Zsolt
MEZŐKÖVESD: Piscitelli – Schmiedl (A. Lukic, a szünetben), Pillár (Kállai K., 80.), Bobál D., Vajda S. – Qaka (Nagy G., 73.), Karnyicki – Besirovic, Molnár G. (Bobál G., 73.), Cseri (Szelmani, 73.) – Sz. Drazsics. Vezetőedző: Kuttor Attila
Gólszerző: Besirovic (0–1) a 20., A. Lukic (0–2) az 52., Sz. Drazsics (0–3) a 64. percben
MESTERMÉRLEG
Turi Zsolt:
– Nagyon büszke vagyok a csapatra, jól helytálltunk a Mezőkövesd ellen. Igyekeztünk a saját játékunkat játszani, igaz, a támadások tekintetében a vártnál kevesebbet hoztunk, illetve nem tudtunk a középpályán elég labdát szerezni. Ha a továbbiakban is így teljesítünk, a bajnokságban előkelőbb helyen fogunk végezni.
Kuttor Attila: – Még ismerkedünk egymással, de amit elterveztünk, megvalósítottuk. Sok helyzetünk volt, ezekből hármat értékesítettünk. Örülök a továbbjutásnak, illetve annak, hogy nem kaptunk gólt.

KAPOSVÁRI RÁKÓCZI FC (NB III)–ZTE FC 0–2 (0–0)
Kaposvár,
500 néző. Vezette: Kovács J. Z. (Becséri G., Szabó D.)
KAPOSVÁR: Mikler D. – Ekker, Heil, Kocsis B., Böndi – Pintér M. (Grabarics, 64.) – Borbély Á., Kálmán Sz. (Szederkényi, 55.), Horváth B. (Országh B., 83.), Bíró D. (Zólyomi, 55.) – Mayer Milán (Kovács L., 83.). Vezetőedző: Horváth Rudolf
ZTE FC: Demjén – Lesjak, Mocsi, Kálnoki-Kis, Csóka – Májer Milán, Tajti M., Szankovics, Gergényi – Németh D. (Diego, a szünetben), Manzinga. Vezetőedző: Ricardo Moniz
Gólszerző: Manzinga (0–1) az 54., Manzinga (0–2) a 65. percben
MESTERMÉRLEG
Horváth Rudolf:
– A Zalaegerszeg a helyzetek alapján megérdemelten jutott tovább, de úgy gondolom, hogy megnehezítettük a dolgát. Erőben felvettük a versenyt, és kettő-nulla után játékban is. Nagy nyomást helyeztek ránk, amíg megszerezték a vezetést, de azt követően nekünk is voltak lehetőségeink. A csapatomban tizenegy saját nevelésű játékos kapott lehetőséget, a legtöbbjük húsz éve alatti, s ők felvették a versenyt játékban és tempóban is az NB I-es ellenféllel.
Ricardo Moniz: – Egy jó, masszív csapat ellen léptünk pályára. Már az első félidőben is domináltunk, de még nem sikerült feltörni a hazaiak védelmét. Diego nagyon jól állt be, cseleivel, sebességével lendületet adott nekünk. A második félidőben Gergényi és Májer többször is bontott a széleken, aminek meg is lett az eredménye. Az első gól önbizalmat adott nekünk. Dicséret illeti a csapatot, hiszen végig koncentráltan futballozott.

Facultas-Tiszafüredi VSE (NB III)–BFC Siófok (NB II) 0–4 (Nikházi 11., Farkas B. 49., 61., Dénes 90.)
Bölcske SE (Tolna I.)–Budafoki MTE (NB II) 1–2 (Rompos 87., ill. Hajdók 2. – öngól, Beke 43.)
Iváncsa KSE (NB III)–Gyirmót FC Győr (NB II) 3–2 (Medgyes Z. 10. – öngól, Suszter 36., 52., ill. Nagy P. 66., 75. – az elsőt 11-esből)
ESMTK (NB III)–Soroksár SC (NB II) 1–0 (Lucz 70.)
Pécsvárad SE Prosport.hu (Baranya I.)–ETO FC Győr (NB II) 0–4 (Óvári 3., Bencze 10., Szujó 64., Kovács K. 70.)
Balatonfüredi FC (NB III)–Komáromi VSE (NB III) 3–0 (Lasz 17., Imre 49., Bene Zs. 78.)
Nagyatádi FC (Somogy I.)–Deszk SC (Csongrád-Csanád I.) 7–0 (Horváth P. 22., 30., 45., Vrban 38., Jerkovics 60., 80., 81.)
Zalaszentgróti VFC (Zala I.)–Monor (NB III) 2–3 (Horváth D. 50., Fábián 79., ill. Hulicsár 2., Agóts 49., Szabó Zs. 75.)
Jászberényi FC (NB III)–Debreceni EAC (NB III) 1–2 (Szöllősi 46., ill. Korhut 12., Szabó L. 90+2.)
Mezőörs KSE (Győr-Moson-Sopron II.)–BTE Felsőzsolca (Borsod-Abaúj-Zemplén I.) 0–4 (Lippai 13., Agárdy 46., Varga B. 59., Moroncsik 71. – 11-esből)
Később
Aqvital FC Csákvár (NB II)–Puskás Akadémia FC 2–5 (Torvund 39., Alaxai 73., ill. Zahedi 24., 33. – az elsőt 11-esből, Slagveer 26., Colley 79., 89.)
Diósgyőri VTK (NB II)–Szeged-Csanád Grosics Akadémia (NB II) 0–1 (Kundrák 15.)
Füzesgyarmati SK (NB III)–Credobus Mosonmagyaróvár (NB II) 1–2
(Popescu 90+2., ill. Deák 12., Sajbán Miklós 105.) – hosszabbítás után
HR-Rent Kozármisleny (NB II)–Kolorcity Kazincbarcika SC (NB II) 0–1 (Nagy J. 87.)
FC Ajka (NB II)–Szentlőrinc (NB II) 3–0 (Doncsecz 10., 29., 58.)
Korábban
Mátészalkai MTK (Szabolcs-Szatmár-Bereg I.)–Újpest FC 1–6 (Sárosi M. 8., ill. Csongvai 21., Csoboth 24., Gouré 41., Burekovics 62., Ljujics 73., Varga Gy. 83. – 11-esből)
Szegedi VSE Pizzamonster (Csongrád-Csanád I.)–Békéscsaba 1912 Előre (NB II) 0–4 (Lukács R. 27., 33., 90+1. – az elsőt 11-esből, Czékus 39.)
Dorogi FC (NB II)–Budapest Honvéd 0–2 (Lustyik 3. – öngól, Samperio 15.)
FC Nagykanizsa (NB III)–FC Hatvan (NB III) 5–1
(Lőrincz B. 11., Kovalovszki 23., Kondor K. 40., 73., Kovács Gy. 90+2., ill. Kitl K. 65.)

A győztesek továbbjutottak.

VASÁRNAP JÁTSSZÁK
13.00: Pécsi MFC (NB II)–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
15.00: Meton FC Dabas SE (NB III)–Debreceni VSC
15.00: Tiszakécskei LC (NB II)–Kecskeméti TE
15.00: III. Kerületi TVE (NB III)–Mol Fehérvár FC
15.00: Monostorpályi SE (Hajdú-Bihar I.)–Nyíregyháza Spartacus FC (NB II)
15.00: Nyergesújfalu SE (Komárom-Esztergom I.)–Szolnoki MÁV FC (NB III)
15.00: Putnok FC (NB III)–Szombathelyi Haladás (NB II)
16.00: Bicskei TC (NB III)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport)
18.00: XV. Kerületi Issimo SE (BLSZ I.)–MTK Budapest (NB II)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik