KTE: Nagy Krisztián pályafutása egyik legszebb gólját lőtte a Vidi ellen

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.01.31. 11:54
Őszi teljesítménye miatt ajándékot vehetett át a szurkolóktól Nagy Krisztián, aki a Mol Fehérvár ellen sem lassított: parádés góllal szerzett vezetést a KTE-nek, mégsem saját találata jelentette számára a legnagyobb örömöt.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Ilyen a tökéletes nap! Amikor vasárnap késő délután a kecskeméti szurkolók megajándékozták az általuk az őszi szezon legjobbjának választott Nagy Krisztiánt, alighanem maga az ünnepelt is csak remélte, a nap még tartogat emlékezetes pillanatokat neki. Aztán elkezdődött a KTE–Mol Fehérvár mérkőzés, s a hazaiak 27 éves labdarúgója jó szokása szerint alapvonaltól alapvonalig bejátszotta a pályát, majd a 33. percben egy bal oldali támadás lezárásaként pályafutása egyik leginkább emlékezetes góljával vezetéshez juttatta csapatát. Aki látta a pattanás után, dropból, jobb külsővel elengedett lövést, tanúsíthatja, a labda technikailag hibátlan mozdulattal lett meglőve, ám az igazi katarzist az jelentette, hogy a bajnoki pontok is Kecskeméten maradtak.

Az élvonal egyik legjobb játékosa lett
a kecskeméti Nagy Krisztián (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)
Az élvonal egyik legjobb játékosa lett a kecskeméti Nagy Krisztián (FOTÓ: TÖRÖK ATTILA)

„Szenzációs volt, ahogy mindenki a szívét-lelkét beletette a vasárnapi mérkőzésbe – mondta a bajnoki másnapján Nagy Krisztián.  Bizonyítási vágy volt bennünk, az új emberek remekül illeszkedtek be, úgy alakult a találkozó, ahogy reméltük. Egyébként a meccs előtt tudtam meg, hogy lesz valamilyen köszöntés, és amikor megkérdeztem, mégis ki lesz a szerencsés, akkor derült ki, hogy én… Nagyon sokat jelent nekem a szurkolók elismerése, korábban nem volt hasonlóban részem, de hogy megkaphassam, ahhoz kellettek a csapattársak, a szakmai stáb tagjai és mindenki, aki tesz ezért a klubért. Ősszel vereséget szenvedtünk a Mol Fehérvártól, és bár akkor a sűrű program miatt cserélgetett a mester, természetesen nem engedtük el a meccset. Sokáig úgy nézett ki, döntetlent játszunk, aztán a végén Stopira szöglet után betalált – fájó volt így pont nélkül maradni. Vissza akartunk vágni, még akkor is, ha ősz óta tudtuk, Banó-Szabó Bence és Vágó Levente eltiltás miatt biztosan nem léphet pályára. Az volt bennünk, hogy a hazai veretlenségünket meg akarjuk tartani, bárki legyen is az ellenfél, még az egy pontért is meg kelljen küzdenie. Idővel kiderült, sérülés miatt is lesznek hiányzóink, de azért is vagyunk jó csapat, mert a bajnoki előtt azok is bejöttek az öltözőbe, akik nem játszhattak, és biztattak bennünket. Hittem benne, hogy legyőzzük a Fehérvárt, a meccs elejétől azt éreztem, ellenfelünk hiába járatja a labdát, nagy veszélyt nem jelent a kapunkra, a nagyobb lehetőségek egyértelműen előttünk adódtak.”

S hogy mit érzett Nagy Krisztián, amikor Szuhodovszki Soma beadása után a fehérváriak kapujának jobb felső sarkába zúdította a labdát?

„Két héttel ezelőtt az egyik edzésen hasonló játékhelyzet volt, akkor Szabó István megállította az edzést, és elmagyarázta, kinek hová kell érkeznie, így velem is megosztotta az elképzeléseit – ment vissza az időben Nagy Krisztián. – A Fehérvár ellen Szuhodovszki Soma levitte az alapvonalig a labdát, jól adott középre, Tóth Barna két embert is lekötött, így szabadon lőhettem. Nem lehet szavakba önteni, mit éreztem, amikor láttam, a labda a jobb felső sarokban köt ki: utánpótlás-játékosként volt néhány szép találatom, de vasárnap talán pályafutásom legszebb gólját szereztem! Sajnos sokáig nem örülhettünk, szinte azonnal jött az egyenlítés, éppúgy szögletet követően, mint ősszel a Vidi második gólja. A szünetben azt éreztük, az addigi játékunkat kell folytatnunk, lesz még esélyünk betalálni, és mutatja az erőnket, hogy valóban így lett. Egyébként Somának még a meccs előtt mondtam, bátran próbálkozzon, hiszen jó rúgótechnikája van, és őszintén mondom, amikor a kapuba bombázott, még jobban örültem, mint a saját gólomnak. Már csak azért is, mert végül győztes gólt szerzett!”

Nagy Krisztián amúgy nem teljesen egészségesen fejezte be a találkozót, ugyanis az egyik becsúszásánál az ellenfél cipőjének stoplija végighúzta a térdét, ám dolgozott benne az adrenalin, és a pályán akart maradni. Ott is maradt, a meccs egyik legjobb teljesítményét nyújtotta. Ebben az idényben már éppúgy 17 bajnoki van mögötte, mint ahányat a 2019–2020-as bajnokságban a Kaposvári Rákócziban játszott, más kérdés, hogy nagyot fordult vele a világ.

„Abban az idényben nagyon lefelé lógtunk ki a Rákóczival, a játékperceim talán hat meccset adtak ki összesen, és ha a kiesés után valaki azt mondja, két-három év múlva ekkorát fordul velem a világ, biztosan nem hiszem el. A siker rengeteg apróságon múlik, szükség van szerencsére is, de a kemény munkánál nincs fontosabb. Talán egyszer megfordult a fejemben, hogy nem lesz már lehetőségem az élvonalban futballozni, de sohasem adtam fel! Remek közösség tagja lehetek, és bármilyen hihetetlen, de még mindig a bennmaradás kiharcolása a legfontosabb, és ehhez még tíz pontra van szükségünk. Minden mérkőzésből a maximumot akarjuk kihozni, így vagyunk a Paks elleni szombati párharccal is.”

A FORDULÓ FORDÍTÁSA

Feltámadt az Újpest, szétesett a Kispest

Csoboth Kevin (balra) küzdött és kiharcolt egy tizenegyest (Fotó: Szabó Miklós)
Csoboth Kevin (balra) küzdött és kiharcolt egy tizenegyest (Fotó: Szabó Miklós)

 

Ha nem is sorsdöntő, de fontos meccset nyert meg az Újpest FC a Honvéd ellen: 2–1-es győzelmüknek köszönhetően a lila-fehérek hárompontos előnyre tettek szert a tabella 11. és 12. helyen álló kispestiekkel, valamint a Vasassal szemben. A hazai sikert hozó meccs egyik főszereplője Csoboth Kevin volt, aki 1–1-es állásnál harcolta ki azt a tizenegyest, amelynek értékesítésével az Újpest megnyerte a derbit.

„Nagyon örülök a három pontnak!    – mondta megkönnyebbülve a lefújást követően a Nemzeti Sportnak a 22 éves szélső. – Az első félidő borzalmas volt, amit nyújtottunk, nem volt elfogadható, miközben a Honvéd okosan és eredményesen futballozott, megérdemelten vezetett egy-nullára. A szünetben feszülten mentünk be az öltözőbe, de hideg fejjel meg tudtuk beszélni, min kell javítani, rendeztük is a sorainkat. A folytatásra már úgy tértünk vissza, hogy meg akarjuk fordítani az állást, sikerült is. Akkor már azt tettük, amit az edzőnk kért tőlünk. Nagy szükségünk volt Lirim R. Kastrati gyönyörű egyenlítő góljára, engem kicsit meglepett, hogy onnan ellőtte, de a lényeg, hogy bement. A szurkolóink éppen előtte, mondhatni, jó időben gyújtották be a tüzeket, kellett is nekünk, hogy felvillanyozódjunk. Nem sokkal később jött a tizenegyes, amely előtt kissé furán vettem át a labdát, de közben észrevettem, hogy a Honvéd két védője nem érti meg egymást, kiléptem köztük, egy az egyben vezettem rá Lazar Csirkovicsra, jó ütemben eltoltam mellette, és már csak buktatni tudott. A győzelem óriási lökést ad nekünk, már csak azért is, mert hétvégén a Ferencváros elleni csata vár ránk. Az őszi nulla-hatról már nem szeretnénk beszélni, azt a meccset elfelejtettük, úgy megyünk a Groupama Arénába, hogy győzni akarunk!”

A kispestieknél természetesen a csalódottság volt az úr – ha a Honvéd úgy folytatja, ahogyan Újpesten abbahagyta, aligha menekül meg a kieséstől.

„Annak ellenére, hogy mindig jó betalálni és góllal segíteni a csapatot, rossz érzések kavarognak bennem, mert a jó első fél­idő után a második teljes katasztrófa volt, ezért rendkívül csalódott vagyok   – vallott őszintén a klubportálon a piros-feketék gólját szerző Nenad Lukics.– Szétestünk, és kicsúszott a kezünkből a mérkőzés, ez nem fordulhat elő újra! Nem tudom, mi történt, de azt igen, hogy ezen azonnal változtatni kell! A szünet után nem mutattuk azt a karaktert, ami bennünk van, és amit az elsőben a pályára vittünk, nem voltunk elég bátrak, sok volt a pontatlanság. Nem azt a helyet érdemeljük, amit most elfoglalunk a tabellán, a mérkőzés első felében ezt bizonyítottuk is. Sajnos ilyen a futball, benne van, hogy az ellenfél megfordítja az eredményt, de akkor sem mutathatunk ekkora különbséget egy találkozón belül!”    

P. T.


A FORDULÓ PASSZAI

A passzkirály Dzsudzsák Balázs még mindig a Loki motorja

 

Magabiztosan lépett pályára szombaton a Debreceni VSC, az önbizalomnak meg a jó játéknak köszönhetően a Nagy­erdei Stadionban 3–0-ra legyőzte a ZTE FC-t. A sikerből a debreceniek csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs is kivette a részét, gólt szerzett, gólpasszt adott. A 109-szeres válogatott középpályás az idény mindegyik bajnoki mérkőzésén játszott, és különösen azóta teljesít jól, hogy Szrdjan Blagojevics tavaly szeptember végén átvette a csapat irányítását. A szerb edzővel a debreceniek a tabella 10. helyéről az ötödikre léptek elő, a 4–2–3–1-es játékrendszerben a rutinos futballista támadó középpályásként szerepel, ami nagyon testhezálló szerepkör neki. Kiváló passzokkal segíti a támadásépítést, a kapu elé kerülve pedig kihasználja remek lövőtechnikáját.

A ZTE FC elleni találkozón 87 percet töltött a pályán, az InStat statisztikai adatelemző rendszer alapján ezalatt 43 passzt adott, és ezek hatvan százaléka jutott el a csapattársaihoz. Dzsudzsák Balázs nem alibiátadásokkal vétette észre magát, a passzok nagy része a támadás­építést célozta, továbbá nem biztonsági oldalpasszokról volt szó. A zalaiak ellen ráadásul két remek indításából lett helyzet, az egyiknél Szécsi Márk lőtt a kapuba, a másiknál kissé Dorian Babunszki mögé érkezett a labda, így a védők tisztázni tudtak. Dzsudzsák Balázs hatástalanításának egyik módja lehet, hogy nyomást kell helyezni rá, mivel párharcait a ZTE ellen rossz arányban (25 százalékban) nyerte meg, az eddigi mérkőzései azonban azt mutatják, hogy ezt a hiányosságát bőven kompenzálja a szervezőkészségével, és a bajnokság folytatásában is a DVSC motorja lehet.     

CS. B.

A FORDULÓ BRAVÚRJA

Két rossz sorozat is megszakadt Mezőkövesden

 

Nyerőembernek bizonyult David Babunszki, aki a Mezőkövesd Zsóry–Puskás Akadémia mérkőzés 75. percéig a pálya szélén melegített. A macedón középpályás három nappal a tavaszi idénynyitó előtt 2025 nyaráig hosszabbította meg a szerződését klubjával, s ez a tény mindenképp hozzájárulhatott felszabadult játékához. Dorian Babunszki szombaton kezdett, és gólt szerzett a DVSC színeiben, s annak ellenére, hogy Kuttor Attila csupán a mérkőzés utolsó negyedórájában számított rá, David sem akart lemaradni testvérétől. Bár a gól nem jött neki össze – a 90. percben centiken múlt, mert a kapufáról kifelé pattant a lövése –, a 80. percben ügyes átvétellel teremtett magának területet, beadását pedig könnyedén értékesítette Sztefan Drazsics – a Mezőkövesd ezzel a góllal verte meg 1–0-ra a Puskás Akadémiát.

A győzelem jól jött a Mezőkövesdnek, mert az ősz utolsó két meccsén egyaránt 1–0-s vereséget szenvedett, ezzel a tabella alsó felének sűrűségéhez képest nagyobb lélegzetvételnyi, hárompontos előnyre tett szert a kieső helyen található Budapest Honvéd, Vasas kettőssel szemben.

M. D.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NB I, 2022–2023, 17. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
2023. január 28., szombat
Kisvárda–Paks 2–2
Kisvárda, Várkerti StadionBognár Tamás1745
DVSC–ZTE 3–0Debrecen, Nagyerdei StadionKáprály Mihály2811
Ferencváros–Vasas 0–0
Budapest, Groupama ArénaBogár Gergő8579
2023. január 29., vasárnap
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 1–0Mezőkövesd,Városi StadionAndó-Szabó Sándor1400
Újpest–Budapest Honvéd 2–1
Budapest, Szusza Ferenc Stadion Karakó Ferenc4044
Kecskemét–Mol Fehérvár 2–1
Kecskemét, Széktói Stadion
Pintér Csaba2614
A góllövőlista élmezőnye
11 gólos: Varga Barnabás (Paksi FC). 10 gólos: Eduvie Ikoba (ZTE FC). 9 gólos: Adama Traoré (Ferencváros). 7 gólos: Sztefan Drazsics (Mezőkövesd), Kenan Kodro (Mol Fehérvár), Nenad Lukics (Budapest Honvéd), Ryan Mmaee (Ferencváros). 6 gólos: Driton Camaj (Kisvárda), Dzsudzsák Balázs (DVSC), Rafal Makowski (Kisvárdad). 5 gólos: Dorian Babunszki (DVSC), Holender Filip (Vasas), Katona Bálint (Kecskeméti TE), Nagy Krisztián (Kecskeméti TE), Sahab Zahedi (Puskás Akadémia), Kristoffer Zachariassen (Ferencváros)
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC16122236–13+2338
2. Kecskeméti TE1778225–17 +829
3. Kisvárda1775529–31 –226
4. Puskás Akadémia1767422–19 +325
5. Debreceni VSC1765630–27 +323
6. Zalaegerszegi TE1764725–22 +322
7. Paksi FC1664629–28 +122
8. Mol Fehérvár1754821–25 –419
9. Mezőkövesd1754819–26 –719
10. Újpest FC1754821–30 –919
11. Budapest Honvéd1744917–29–1216
12. Vasas FC1737713–20 –716

A FORDULÓ FOTÓJA

NB I, 2022–2023, 18. FORDULÓ
2023. február 3., péntek
20.00: Puskás Akadémia–Vasas Felcsút, Pancho Aréna
2023. február 4., szombat
14.30: Paks–Kecskemét Paks, Fehérvári úti Stadion
17.00: Budapest Honvéd–Kisvárda Budapest, Bozsik Aréna
19.30: Mol Fehérvár–DVSC Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó
2023. február 5., vasárnap
15.00: ZTE–Mezőkövesd Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.30: Ferencváros–Újpest Budapest, Groupama Aréna

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik