KTE: Ki akarunk jutni Európába! – Szabó István

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.03.24. 11:29
null
Szabó István (Fotó: Török Attila)
Szabó István, a lila-fehérek vezetőedzője beszélt a nemzetközi kupaszereplésről, nem létező hullámvölgyekről, kulcsemberek távozásáról, és a jövője is szóba került.

 

– Jobban van?
– Igen, de az elmúlt egy hetet senkinek sem kívánom, a múlt szombati, Debrecen elleni bajnokin is csak lázcsillapítókkal irányíthattam a csapatomat – mondta lapunknak Szabó István, a Kecskeméti TE vezetőedzője. – Influenzaszerű tüneteim voltak, a nehezén már túl vagyok. Össze is kell szednem magam, pénteken utazunk Németországba, meglátogatjuk a nagyobbik fiamat és a két unokámat, akiket már négy hónapja nem láttam. Nagyon hiányoznak.

– Büszkén, második helyen álló csapat vezetőedzőjeként kelhet útra. Gondolta volna, hogy ilyen hamar, kilenc fordulóval a bajnoki idény vége előtt átlépik a negyvenpontos határt?
– Nem. Hónapokkal korábban azt mondtam, ha összeszedünk negyven pontot, kijelenthetjük, hogy szinte biztosan benn maradtunk az élvonalban – a Debrecenben aratott győzelem után azonban már negyvenkét pont áll a nevünk mellett. Tartom, amit a Loki elleni meccs után mondtam: új célunk a négyben végezni.

– Bár nyilván nem lehet reális cél, szóba sem került, hogy utolérjék a botladozó Ferencvárost?
– Nem, dehogyis, nem látok rá esélyt. A Fradi nyolc ponttal vezet, más kávéház. Annak kell örülnünk, hogy a rendre stresszes áprilisi, májusi időszak számunkra nyugodtabb lesz.

– Nagy csalódásként élnék meg, ha ilyen magasságból nem jutnának ki a nemzetközi kupaporondra?
– Persze, nagyon fájna, hiszen életünk lehetősége előtt állunk. De erről még felesleges beszélni, azt mondom, három-négy forduló múlva már tisztábban láthatunk – de álszerénynek sem akarok tűnni, óriási vágy dolgozik mindenkiben, hogy kijussunk Európába! Ettől függetlenül az öltözőben nem ez a napi téma, de a klubvezetők körében igen: az Európa-konferencialigában rengeteg kritériumnak kell megfelelni, így próbálnak elébe menni a feladatoknak.

– Az eddigi céljait az együttes elérte – továbbra is azt vallja, hogy a csapategységben rejlik az erejük?
– Ez a kulcs, de kiemelkedő egyéni teljesítmények nélkül nem tartanánk ott, ahol. Folyamatosan fejlődik a csapatunk, a fiataljaink remekelnek, bontogatják a szárnyaikat. Szuhodovszki Soma hihetetlen ütemben fejlődik, de kis túlzással az egész csapatot felsorolhatnám.

– Szült dacot az öltözőben, hogy rendre lehetett hallani olyan hangokat, melyek szerint a Kecskemét előbb-utóbb kipukkad?
– Én is hallottam, de ilyenkor mindig mosolyogtam magamban: miért beszélnek így egy csapatról, amely a második legkevesebb gólt kapta és a negyedik legtöbbet szerezte? Már tíz bajnoki óta veretlenek vagyunk, legutóbb november elején kaptunk ki az NB I-ben. A KTE két éve nem került igazán mély hullámvölgybe – ez véletlen lehet? Nem hiszem. Amikor Tiszakécskén edzősködtem, tizennégy bajnokin maradtunk veretlenek az NB II-ben. A csapataimra egyáltalán nem jellemző, hogy gödörbe kerülnek. Úgyhogy a negatív hangokkal nem is akarok foglalkozni, sőt, időm sem engedi, hogy ezekre reagáljak. Persze tudom, nekünk is lesz olyan szériánk, amikor nem be-, hanem kifelé pattan a labda, de miután látom a futballistáim szemében a szenvedélyt, a tüzet és a győzni akarást, nem tudom elképzelni, hogy, mondjuk, nyolc vereséget szenvedjünk el egymás után.

– Fricskát adnak a többi együttesnek azzal, hogy ezt a parádés szereplést magyar futballistákkal érik el. A Paks is ezt az utat járja, a tolnaiak jelenleg negyedikek a tabellán.
– Ebből a szempontból modern felfogású edzőnek tartom magam: egyáltalán nem vagyok külföldiellenes. Furcsa is lenne, amikor a gyerekem Németországban vállal munkát, a felesége pedig echte német. Engem nem a nemzetiség érdekel, hanem hogy a futballista mire képes. Nem az a célunk, hogy fricskát adjunk, csak mi ezt a klubmodellt és utat járjuk. Kulcsfontosságúnak bizonyult, hogy miután tavaly nyáron felkerültünk az élvonalba, együtt maradt a csapat magja: a legutóbbi Ferencváros elleni bajnokin hét olyan játékos kapott szerepet a kezdőben, aki a másodosztályban is velünk volt.

– Hogyan találnak fiatal, motivált magyar futballistákat?
– Ismerni kell a mezőnyt. Sokat dolgoztam az utánpótlásban, kitűnő a klub megfigyelői hálózata, és persze mi is monitorozzuk a labdarúgókat, halljuk a híreket: kiről mondanak le, kire nem számítanak. S ezek közül jó néhányat találhatunk, akik motiváltak, s erősségei lehetnek a Kecskemétnek. Természetesen mi is mellényúlunk időnként, de azt vallom, ha évente egy olyan futballistát találunk, akit beépíthetünk a már kész csapatunkba, nagy baj nem történhet. Sokan jelentkeznek, hogy nálunk akarnak játszani, viszont ide nem könnyű bekerülni: az alap, hogy tökéletes erőnléti állapotban kell lenni. De hiszem, hogy jó úton járunk: Polyák Kristóf U19-es, míg Katona Bálint és Horváth Krisztofer U21-es válogatott, ez jó visszajelzés nekünk.

– A kiemelkedő egyéni teljesítmények miatt nem tartanak attól, hogy a nyáron szétkapkodják a csapatot, s kulcs­emberek távoznak?
– Jó gazdaként a tulajdonos és a vezetők új szerződések formájában sokat tesznek azért, hogy ez ne történjen meg. Úgy érzem, a csapat még nagyon sérülékeny, ha kivesznek belőle néhány játékost, lehet, hogy baj lesz. Azt képviselem, hogy még inkább erősítsük meg a keretet. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy valaki távozik, ha így történik, meg kell oldanunk a pótlását. Több esetben nem a mi kezünkben a döntés, például Horváth Krisztofer a Torino, míg Katona Bálint a Ferencváros futballistája, nálunk csak kölcsönben szerepelnek. Amondó vagyok mindkét játékos esetében, még legalább egy évig folyamatos lehetőséget kell nekik biztosítani, különben megrekedhetnek a fejlődésben.

– A következő idényben is ön ül a KTE kispadján?
– Nagyon megbecsülnek, tavaly kétszer is szerződést hosszabbítottak velem. Nem tagadom, hallom az érdeklődést, de ezzel nem foglalkozom. Ne feledjük: mostanság háromezer-ötszázan jönnek ki a meccseinkre, sőt, májusban, amikor a Ferencváros érkezik hozzánk, biztosan telt ház lesz, ötezer drukker foglal majd helyet a Széktói Stadionban. Amikor 2021 nyarán Kecskemétre kerültem, ez a szám mindössze háromszáz volt... Kecskeméten futball-láz van, s ennek mi minden pillanatát szeretnénk élvezni. Sokat kaptam a klubtól, és még többet akarok visszaadni.

Egységben az erő: a kecskeméti játékosoknak jó esélyük van a dobogón végezni a bajnokságban (Fotó: Árvai Károly)
Egységben az erő: a kecskeméti játékosoknak jó esélyük van a dobogón végezni a bajnokságban (Fotó: Árvai Károly)

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 24 15 5 4 47–20 +27 50
2. Kecskeméti TE 24 10 12 2 35–23 +12 42
3. Puskás Akadémia 24 9 9 6 34–30 +4 36
4. Paksi FC 24 10 5 9 43–40 +3 35
5. Debreceni VSC 24 9 7 8 39–36 +3 34
6. Kisvárda 24 8 9 7 35–38 –3 33
7. Zalaegerszegi TE 24 8 6 10 29–28 +1 30
8. Mezőkövesd 24 7 8 9 25–30 –5 29
9. Mol Fehérvár 24 7 6 11 30–34 –4 27
10. Újpest FC 24 7 6 11 29–43 –14 27
11. Budapest Honvéd 24 6 7 11 26–38 –12 25
12. Vasas FC 24 3 10 11 19–31 –12 19

KÖVETKEZIK
25. FORDULÓ
Április 1., szombat
13.00:
Kisvárda–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
15.00: Újpest–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
19.00: Bp. Honvéd–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Április 2., vasárnap
14.15:
Kecskemét–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)
16.30: Ferencváros–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)
19.00: DVSC–Vasas (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik