Kisvárda: az ezüstérmes csapat titka – 250 futballistát figyeltek

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.05.18. 11:37
null
Nem csak a pad mellől irányít Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója figyel az elemzések adataira is, és pontosan tudja, melyik játékos milyen teljesítményre képes (Fotó: Kovács Péter)
A Kisvárda Master Good sportigazgatója, Révész Attila az adatelemző-programok és az algoritmusok tudatos használatának tulajdonítja, hogy a megfelelő játékosokat kiválasztva fejlődik a klub.


Mi a siker záloga? A Kisvárda Master Good négy éve tagja a magyar első osztály mezőnyének, s ez idő alatt töretlen fejlődési pályát járt be: a 2018–2019-es idényben a tizenkét csapatos NB I a 9., a 2019–2020-as évadban a 8., a 2020–2021-es bajnokságban az 5., míg a hétvégén véget érő 2021–2022-es kiírásban 2. helyén végzett. A tizenhatezres lélekszámú szabolcsi kisvárosban jól átgondolt stratégia mentén, rendezett körülmények között, kellő szakmai tudás és stabil anyagi helyzet birtokában építkeznek, ám mindez nem feltétlenül jelent garanciát a sikerre a sport kiszámíthatatlannak tetsző világában.

Adva volt és van tehát a kérdés: mi a Kisvárda sikerének titka?

„A kiválasztásunk eltér a többi csapatétól, a filozófiám ezzel kapcsolatosan teljesen más – mondta lapunknak Révész Attila, a klub sportigazgatója. – Tudatosan, algoritmusokat használva, elemzőprogramokat, számokat és adatokat igénybe véve választom ki az adott pozícióra a játékost. Ez a nyugati futballban mindennapos, ott még a vezetőedzőket is mesterséges intelligencia segítségével választják, ám Magyarországon ettől kissé távol vagyunk. Amikor tanulmányúton jártam Angliában, megbizonyosodhattam ennek a hatalmas jelentőségéről, majd elkezdtem a saját információimon, ismeretanyagomon és kapcsolati tőkémen keresztül elmélyülni benne. Jelenleg is van olyan nemzetközi cég, amellyel együtt dolgozunk. Ezek a vállalatok analízisek alapján világítanak rá arra, milyen teljesítmény várható a vizsgált labdarúgótól a következő idényben. Az elmúlt években nem véletlenül tudtam meghozni döntéseket vezetőedzők és játékosok elengedését illetően. Soha nem sírtam távozók után, még akkor sem, amikor tavaly le akarták szedni a fejem, és úgy vélekedtek, buta vagyok, amiért a megszerzett ötödik hely után kockázatot vállalok, s edzőt cserélek – ezért sem hallgatok soha senkire, bízom a hozzáértésemben és az ismeretanyagomban, amit az élet vissza is igazolt. S nem csak a vezetőedző, a játékosok tekintetében is hoztam ilyen döntést: amikor elengedtem Gheorghe Grozavot, a leghülyébb embernek is neveztek, ám a játékos két csapatot ejtett ki azóta, s ha nem engedjük el Kisvárdáról, valószínűleg mi is erre a sorsra jutunk.”     

Az adatelemző szoftverek kétségtelenül nagyban segíthetik a klubok munkáját, a kiválasztás hatékonyságát, ugyanakkor azok igénybevételével sem feltétlenül sikerül a megfelelő játékosokat kiszúrni. Feltűnő azonban, hogy Kisvárdára rendre olyan labdarúgók érkeznek, akiknek nem csak a játéktudásuk, hanem a karakterük és a személyiségük is illeszkedik a csapatba.

„Az adatelemzést követően személyesen és videofelvételek megtekintése során vizsgáljuk a játékosok személyiségét, mentális erejét – folytatta Révész Attila. – A bizalmamat élvező játékosmegfigyelők és edzőkollégák sokkal inkább a karakterét, mintsem a képességeit vizsgálják a kiszemeltjeinknek. A megfigyelők kizárólag olyan futballistákat néznek meg, akik átmentek az átfogó adatelemző vizsgálaton, amely kiterjed többek között arra is, milyen irányú passzokat ad, s labdaszerzést követően milyen irányba játssza meg a labdát a kiszemelt labdarúgó. Négy játékosmegfigyelőt alkalmazunk, illetve két külföldi szakemberrel is együttműködünk, de a nálunk dolgozó edzőket is bevonjuk ebbe a munkába. Idényenként kétszáz-kétszázötven játékost vizsgálunk alaposabban, az adataikat tároljuk, folyamatosan monitorozzuk őket. Éppen ezért akármi is történik a Kisvárdával, a csapat összeáll a következő idényre. A nyáron távozó játékosok helyére, akik magasabb bért szeretnének vagy én nem szeretném őket megtartani, már megvan a megfelelő, jobb pótlás. Az adatelemző rendszereink rávilágítottak arra, hogy a három legjobb játékosunk leszállóágban lesz a következő évadban. Bár sokaknak hiányoznak majd, s újfent hozzá nem értőnek neveznek majd engem, szerintem jó lesz a megérzésem…”     

Hogy kik lehetnek a sportigazgató által említett labdarúgók, csak sejteni lehet, ám annyit tudni, hogy a húzóembernek nevezhető Dombó Dávid, Lazar Csirkovics, Herdi Prenga és Claudiu Bumba megállapodása is lejár az idény végeztével. Noha az új, a sportigazgató szerint előrelépést jelentő igazolásokról a hivatalos bejelentés még várat magára, körvonalazódni látszik a következő idény csapata. Még április végén bírta maradásra a klub cseh szélsőjét, Jaroslav Navrátilt, s úgy tudjuk, a napokban élt opciós jogával, és meghosszabbította a montenegrói válogatottba először meghívást kapó támadó, Driton Camaj és a brazil balhátvéd, Matheus Leoni szerződését is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik