Ilyen még nem volt! Vidékre költözhet a Kubala Akadémia

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2018.05.15. 12:16
A Nemzeti Sport Online értesülései szerint nem született egyezség a Vasas SC és a klub létesítményeit használó, eddig a Vasas FC utánpótlását adó Vasas Kubala Akadémia között, és eldőlni látszik, hogy az akadémiát működtető Vasas Akadémia Kft. Siófokra helyezi át a székhelyét – ez példa nélküli lépés lenne a magyar utánpótlásban a kiemelt, illetve elit akadémiai rendszer 2016-os kialakulása óta.

A Fáy utcából Siófokra költözhetnek a Vasas fiataljai (Fotó: Kubala Akadémia)
A Fáy utcából Siófokra költözhetnek a Vasas fiataljai (Fotó: Kubala Akadémia)

 

Az elmúlt napokban már több cikkünkben is beszámoltunk arról, hogy a jövőben nem működik együtt a Vasas FC és az élvonalbeli labdarúgócsapat utánpótlását adó Vasas Kubala Akadémia. Korábbi értesülésünket hétfőn a Vasas SC is megerősítette, amelynek a létesítményeit használja a Vasas Akadémia Kft. működtette Vasas Kubala Akadémia.

A Vasas SC kommunikációs vezetője, Jenkei Dániel ugyanakkor elmondta, a Vasas szeretne megegyezni György Tamással, a Vasas Akadémia Kft. 89 százalékos tulajdonosával arról, hogy átadja a többségi tulajdonrészét a Vasasnak. Legfrissebb értesüléseink szerint azonban eldőlt, hogy nem lesz egyezség, és a kft. a következő szezontól átteszi a székhelyét Siófokra, ahol a György Tamás érdekeltségi körébe tartozó, a felnőttbajnokságban az NB II-ben szereplő BFC Siófok működik. Erről szerdán, szülői értekezlet keretében az akadémián pallérozódó gyerekek szüleit és az akadémia munkavállalóit is tájékoztatni fogják.

A döntés számos jogi és szakmai kérdést is felvet, amelyekre most talán még nehéz is lenne válaszolni. Ettől függetlenül kerestük az ügyben a Vasas Kubala Akadémiát, amely cikkünk megjelenését követően a keretes írásunkban olvasható közleményben reagált.

A KUBALA AKADÉMIA KÖZLEMÉNYE
„György Tamás többségi tulajdonosként nyolc éve működteti a Vasas utánpótlását, azonban már előtte is kiemelt szponzora volt. Ez idő alatt az anyagi csődben levő, működésképtelen Vasas Fáy utcai utánpótlását kiemelt Akadémia státuszig vezette saját tőkéből finanszírozva. Sem a Vasas SC, sem a Vasas FC saját forrásból nem segítette az Akadémia munkáját. Ennek ellenére mindent elkövettünk annak érdekében, hogy az Akadémia folyamatosan működőképes legyen, így a Vasas FC licenckövetelményeinek megfeleljünk. Mivel a Vasas FC felmondta az Akadémiával az együttműködést, valamint a Vasas SC elnökségének határozata alapján nem biztosítja a működéshez szükséges infrastrukturális feltételeket, az Akadémia működése a Vasasnál ellehetetlenült. Érdemi vételi ajánlat a többségi üzletrész tekintetében nem érkezett. A kialakult helyzettel kapcsolatban az Akadémia vezetősége a szükséges lépéseket megtette, amelyekről a későbbiekben adunk tájékoztatást” – fogalmaz a Kubala Akadémia keddi közleménye.

Az már biztosnak látszik, hogy a Kubala Akadémia nevet a jövőben nem használhatja a Vasas Akadémia Kft., mert a névhasználat joga az SC tulajdonában van. Nagy kérdés, hogy mi lesz a Vasas Kubala Akadémiánál érvényes igazolással rendelkező gyerekekkel, mert arra senkit sem lehet kötelezni, hogy 100 km-rel arrébb futballozzon. Mintegy 250 gyerek jövőjéről van szó, és ugyanígy kérdéses a Kubala Akadémiánál dolgozó szakemberek jövője.

Megoldást persze alighanem a Vasas SC, illetve a Vasas FC jelenthetne, amely akár a Kubala nevet is továbbvihetné. Ami viszont nagy kérdés, hogy a kiemelt státust, illetve a regionális központi szerepet egy új felállásban a Vasas továbbvihetné-e, mert ezek a jogok jelen állás szerint a Vasas Akadémia Kft.-hez tartoznak, és ezek nagyban meghatározzák az akadémia központi támogatását, ami értesüléseink szerint több mint 200 millió forintos tétel. Nem beszélve arról, hogy ha egy váltás esetén a jelenleg a Vasas Kubala Akadémiában futballozó gyerekek egy másik elitakadémiához szerződnek, akkor utánuk átigazolási díj illeti meg György Tamás kft.-jét, továbbá az új, produktivitási rendszerben is a Vasas Kubala Akadémiát működtető Vasas Akadémia Kft.-hez számolódnak majd a produktivitási pontok, amelyek forintosíthatók, vagyis támogatásra válthatók. Valószínűleg ezért sem sikerült megegyezniük a feleknek, mert a Vasas SC-nek, illetve a Vasas FC-nek ezeket az összegeket kellene kompenzálnia, ha megvenné György Tamás tulajdonjogát a Vasas Akadémia Kft.-ben.

A Vasas Kubala Akadémia 2007 óta működik, a 2016-ban kialakuló, jelenleg is működő honi utánpótlásrendszerben kiemelt státust kapott és regionális központnak is minősül, számos alközpontja van, amellyel elviekben együttműködve, közösen koordinálja a szakmai munkát. Ez a státus jelen állás szerint még egy évig, a belga Double Pass auditáló cég következő, hamarosan induló felmérésének a végéig megilletné a Kubala Akadémiát – de hangsúlyozni kell, jelen állapot szerint...

A honi felnőtt futballban nem példa nélküli a telephely-áthelyezés, a múltban láthattunk erre több példát is (2004-ben például az NB I-es Siófok helyezte át a telephelyét Diósgyőrbe). Viszont utánpótlásszinten, pláne a kiemelt akadémiáknál példa nélküli, hogy egy elit akadémia székhelyet, várost és klubot is váltson, hiszen a jövőben már nem a Vasasnak, hanem a BFC Siófoknak adhatná az utánpótlást a jelenleg még Vasas Akadémia néven működő kft., illetve az általa működtetett, jelenleg még Vasas Kubala Akadémia néven futó utánpótlásnevelő központ.

A VASAS FC KÖZLEMÉNYE

„A Vasas Sport Club a tegnapi nap folyamán kiadott közleményében egyértelművé tette, hogy a Vasas FC-hez kapcsolódó labdarúgó utánpótlás a 2018–2019-es szezonban Vasas Kubala néven folytatja tevékenységét a Fáy utcában. Tegnap még az alternatívák között szerepelt a Vasas Akadémia Kft. többségi tulajdonának átvétele, de ez a Vasas Akadémia Kft. által megjelentett mai közlemény alapján már nem valósulhat meg.

A fennmaradó két alternatíva kapcsán a következő két hétben a Vasas FC, a Vasas SC, az NB I-es licencben közreműködő Gerrzo Kft., valamint a további támogató partnerek egyeztetéseket folytatnak.

A cél az, hogy olyan struktúrát és szakmai koncepciót dolgozzanak ki, amely hosszú távon vonzó lehet azoknak a játékosoknak és szakembereknek, akik a Vasas égisze alatt, a Fáy utcában kívánják folytatni a tevékenységüket” – olvasható a Vasas FC közleményében.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik