Nemzetisport.hu 2013.03.05 12:54 Frissítve: 2014.11.07 01:11

Gera és Vinícius megúszta, mi lesz Antónnal?

A hét végén, az Újpest FC–MVM Paks NB I-es labdarúgó-mérkőzés (0–6) 14. percében Becséri Dániel játékvezető kiállította a lila-fehérek védőjét, Antónt, aki a tizenhatoson belül – egybehangzó vélemények szerint – szabályos körülmények között szerelte a paksiak támadóját, Könyves Norbertet. Nagy kérdés, hogy a jogtalanul leküldött újpesti hátvédnek ki kell hagynia a Ferencváros elleni találkozót, vagy a szövetség úgy dönt, hogy elég volt hetvenhat percet bűnhődnie a nem szabálytalan megmozdulás miatt... 

 

Az újpestiek hevesen reklamáltak, amikor a játékvezető felmutatta a piros lapot (Fotó: Czerkl Gábor)

Általánosságban elmondhatjuk, hogy ha egy futballistát kiállítanak, annak legalább egy mérkőzést – súlyosabb esetben többet is – ki kell hagynia. Ha az adott játékos bajnoki meccsen kap piros lapot, az esetek döntő többségében a következő bajnokiról tiltják el. Ám előfordult már – nemcsak a nemzetközi gyakorlatban, hanem itthon is –, hogy videofelvételek alapján felülbírálták a játékvezető döntését, és a kiállított játékos mégis pályára léphetett a következő találkozón.

AZ ÚJPEST MINDENT MEGTESZ, HOGY NE TILTSÁK EL ANTÓNT
A lila-fehér klub arról tájékoztatta a Nemzeti Sport Online-t, mindent megtesz azért az MLSZ fegyelmi bizottságának mai tárgyalásán, hogy Antón ne kapjon eltiltást.

2002 őszén igencsak meglepte a szakmát és a szurkolókat, hogy a szeptember 28-i Videoton–ZTE meccs (2–1)  60. percében kiállított Kenesei Krisztián két bajnokira szóló eltiltását a Magyar Labdarúgó Liga fegyelmi bizottsága november 30-ig felfüggesztette, így a csatár a következő (10.) fordulóban pályára léphetett a Ferencváros ellen – más kérdés, hogy a ZTE aztán 3–2-re kikapott az FTC vendégeként.

Időben hozzánk sokkal közelebb, egy másik Zete–Vidi összecsapás után viszont nem okozott meglepetést, sőt teljesen logikus döntésnek bizonyult, hogy a kiállított Milan Bogunovics szerepelhetett a következő körben. A 2012. április 21-i, zalaegerszegi találkozón nem akármilyen események játszódtak le egy téves játékvezetői ítélet nyomán: Oláh Gábor ugyanis Giorgi Ganugrava teljesen vétlen kezezését követően büntetőt ítélt a Videoton javára. A hazaiak vehemensen reklamáltak, közben Leon Panikvar a labdával megrúgta a partjelzőt, ám a vezetőbíró nem neki, hanem Bogunovicsnak mutatta fel a piros lapot! A fegyelmi bizottság aztán Bogunovicsot felmentette (a védő játszott is a következő fordulóban, Pápán, ahol a ZTE 1–0-ra győzött), Panikvart viszont több mint három hónapra eltiltotta.

BOGUNOVICS KIÁLLÍTÁSA A ZTE–VIDEOTON MÉRKŐZÉSEN

 

Ki ne emlékezne 2007 szeptemberéből, a Törökország–Magyarország Eb-selejtezőről Gera Zoltán esetére. A magyar játékos a gyorsan elvégzett szabadrúgás után teljesen egyedül állt Hakan Arikan kapussal szemben, egy csellel elhúzta volna mellette a labdát, ám a kapuvédő buktatta őt. Vitathatatlan tizenegyes! A skót Stuart Dougal játékvezető azonban – legnagyobb döbbenetünkre – műesésre hivatkozva Gerának felmutatta a sárga kártyát, s mivel ezen a meccsen ez már a támadó második lapja volt, kiállította a játékost. Mindez 0–0-nál történt, a magyar válogatott aztán 3–0-ra kikapott. Az MLSZ akkori elnöke, Kisteleki István az UEFA első emberéhez, Michel Platinihoz fordult, s végül az Európai Labdarúgó-szövetség fegyelmi bizottsága nem tiltotta el Gerát, aki a következő Eb-selejtezőn, Málta ellen (2–0) pályára léphetett.

GERA ZOLTÁN PIROS LAPJA A TÖRÖKÖK ELLEN

 

A legfrissebb példára elég az őszi szezon hajrájáig visszaugranunk az időben. A 16. fordulóban, a Lombard Pápa–Videoton mérkőzés 33. percében egy tumultuózus, lökdösődésekkel tarkított jelenet végén Takács János játékvezető piros lapot mutatott fel a fehérváriak védőjének, Viníciusnak. A fegyelmi bizottság azonban nem találta jogosnak a kiállítást, és – szó szerinti idézet az MLSZ honlapjáról – „a tárgyalás megtartása után Souza Dos Santos Paulo Vinicius (Fehérvár) labdarúgót az ellene a Lombard elleni mérkőzésen történt kiállítása ügyében elrendelt fegyelmi eljárásban felmentette". A hátvéd a következő fordulóban, az Újpest ellen pályára is lépett.


VINÍCIUS KIÁLLÍTÁSA A LOMBARD PÁPA–VIDEOTON BAJNOKIN (2:28-TÓL)

A felsorolt esetek persze mind különbözőek, nem is lehet összehasonlítani őket, ám egy dologban megegyeznek: a – minden bizonnyal jogtalanul – kiállított labdarúgó a következő meccsen újra futballozhatott.

Nagy kérdés, hogy Antón esetében hogyan dönt a fegyelmi bizottság: mérlegel vagy automatikusan egy meccsre eltiltja az újpesti védőt.

ANTÓN PIROS LAPJA A PAKS ELLEN  (0:28-TÓL)

2021.01.13 14:20:38

Labdarúgó NB I H. D.

Róbert Mak mellett a 17 éves Damir Redzic és Myrto Uzuni is beköszönt Szerhij Rebrov csapatában.

2021.01.12 15:37:07

Labdarúgó NB I H. D.

A mérkőzés egyetlen gólját a csereként pályára lépő Aissa Laidouni szerezte.

2021.01.10 23:13:56

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A gyerek inkább itthon próbálgassa a biciklicselt, legyen negyven csálé lövése mellett egy bombagólja, de mi, nézők ne azok miatt bosszankodjunk, akik azért léphetnek be a klubházba, AZ öltözőbe s aztán a pályára, mert olcsóbban mutatják be ugyanezt.

2021.01.10 23:15:44

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Minél több honi tréner tör magának utat a profik között.