FTC: Ha nem sikerül, csalódottak leszünk – Kubatov a BL-csoportkörről

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.08.17. 15:02
null
Kubatov Gábor csalódásnak élné meg, ha az FTC idén az EL-ben szerepelne (Fotó: Földi Imre)
Ha BL-főtáblára jut, megint a Puskás Arénában játszana neves ellenfeleivel az FTC, ami hárommilliárd forint többletet eredményezne az egyesületnek.

 

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke és Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatót tartottak. Mint mondták, hagyományt teremtenének azzal, hogy az idény elején beszélgetést folytatnak a klub aktuális helyzetéről. A felvetés az volt, hogy bár a futballcsapat immár bizonyosan csoportkörös, nem tudni, hol: ha a svájci Young Boys ellen továbbjut, a Bajnokok Ligája-főtábláján folytathatja, ha kiesik, az Európa-liga csoportkörében.

„Ismernek: mindig győzni akarok– mondta a klub elnöke. –Korábban elhangzott, ha az U19-es csapatunk indulhatna csak, akkor is a bajnoki cím lenne a cél, mert ez a Ferencváros, másképpen nem lehet elindulni. Hatalmas küzdelem volt a Slavia elleni, nem lesz könnyű a svájciakkal szemben, de haladni akarunk, fejlődni, persze, hogy a továbbjutás az álmunk. És ha nem sikerül, csalódottak leszünk, bármi is a realitás.”

Egy évvel ezelőtt, amikor az FTC a – Dinamo Kijev mellett – az FC Barcelonát és a Juventust fogadhatta, a Puskás Arénában rendezte a meccseit. Mi lenne az idén, ha ismét a legnagyobb sztárokkal kerülne össze a Ferencváros?

„Hideg fejjel, józanul számoltunk– mondta Kubatov Gábor. –Ha telt ház előtt játszhatnánk mindkét stadionban, a bevételek közötti különbség hárommilliárd forint lenne. A szurkolóink a Groupamát favorizálják, mi is hallottuk, hogy a Slavia edzője azt mondta, az itteni légkör megdöbbentette, játékosai nem hallották egymás szavát. Mi is szeretjük az otthonunkat, de a szurkolóinknak is meg kell érteniük, hogy ekkora különbözet miatt át kell gondolnunk, mitévők legyünk. Ennyi pénz csábító, kár mellébeszélni.”

A futballvezető lapunk kérdésére elmondta: elfogadták a szerb élvonalban szereplő Topolya felkérését, ott lesznek a stadionavatón, mert azt a határon túli magyarság miatt is fontosnak tartják.

Kubatov Gábor és Orosz Pál (Fotó: Földi Imre)
Kubatov Gábor és Orosz Pál (Fotó: Földi Imre)

Természetesen szóba került Szerhij Rebrov. Az ukrán edző távozásáról sok minden lehetett hallani, lapunk arra volt kíváncsi, a történtek hogyan érintették lelkileg az FTC vezetőit? Hiszen lehet tudni, vannak klubok, amelyeket gazdasági, politikai okokból támogatnak, de Kubatov Gábor igazi fradista, vérbeli szurkoló, nemcsak a pénzügyi racionalitás miatt fontos neki a klub.

„Meglepett– mondta az elnök. –Amennyire Szerhijjel jóban lehetett lenni, én jóban voltam vele, a legjobb viszonyban a munkatársait tekintve én voltam vele. Ahogyan korábban mondtam: felmondott, és azt volt a fontos, hogy mi a legjobb a klubnak, az öltözőnek. Azonnal álljunk ki a nyilvánosság elé a részletekkel? Reméltem, hogy Szerhij nem gondolja komolyan, de a helyzet egy idő után nem volt menthető. Nem volt jó érzés, amikor az utódját kerestük, és faggattak: három éve bajnokok, ott voltak a BL-ben, miért váltanak edzőt? A hátam közepére nem kívántam ezt a sztorit ilyen sikerek után, amikor még volt egy év a szerződésből, és azt hiszem, az eredményeknek köszönhetően is tisztességesen megfizettük. Szeretem Seneca mondását, hogy semmiféle szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart, és magamban mindig továbbgondoltam ezt: ha viszont tudod, mi a célod, minden szél jó lehet valamire. Más karaktert kerestünk, több jelölt volt, megnéztük, ki milyen csapatot épített, milyen futballt favorizál, és új élmény, hogy Peter Stöger igazi csapatember. Beszélgetünk a futballról, ez az apróság is mutatja, mennyit változott a világ nálunk.”

Csoportkör Paliból Tavaszi Pali lenne

– Mit gondol, édesapja mit szólna a klubvezetői teljesítményhez?
– Édesapám fantasztikus ember volt – mondta Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója. – Ezerkilencszázötvenkettő és -hatvanhat között volt a Fradi játékosa, a klub szeretetét tényleg az anyatejjel szívtam magamba, de az is igaz, nehéz volt elégedetté tenni. Így ha el is ismerné a munkának, biztosan hozzátenné, miben kellene még fejlődnünk, hogyan lehetnénk jobbak, erősebbek. Hozzáteszem, így is dolgozunk, ez a célunk.

– A szurkolók évekig Csoportkör Paliként emlegették, mert mindig ezt hangoztatta a célokról. Nos, a klub válaszolt a kritikusoknak.
– Tíz éve elkezdtük a munkát, és igen, azt mondogattuk: mi bajnokok leszünk, kérdés, kik lesznek akkor az öltözőben – addig akarunk fejlődni, amíg el nem érjük a szintet. Közben a magyar klubfutballt is megfelelően akartuk képviselni, és ezért emlegettek így: a céljaink régebben is megvoltak, tudtuk, hova akarunk eljutni. A kollégáim zrikálnak, legyek már inkább Tavaszi Pali, kezdjem el mondogatni, hogy az idény második felében is nemzetközi kupában akarunk szerepelni, addig állva maradni – hátha bejön az is.

– Hogyan élte meg vezérigazgatóként az edzőcserét?
– Higgadtan. Ennyi idő után már nem szabad, hogy bármi meglepjen a labdarúgásban, hideg fejjel próbáltuk kezelni a helyzetet, és a Ferencváros számára optimális megoldást kerestük közösen. Hiszem, hogy megtaláltuk.

Kubatov Gábor hozzátette: csendes bölcsnek látja az osztrák edzőt, aki higgadtan közli a rossz hírt is, de ma már úgy tűnik, a csapat elfogadta a módszereit, mindenki beáll a sorba.

„A zágrábi Dinamo, a prágai Slavia, a bolgár Ludogorec, ide akartunk eljutni– mondta a stratégiáról az elnök. –Évekkel ezelőtt a felezővonalon nem mentünk át a Rijeka ellen, ma nálunk van a legjobb játékosuk. Nagy reményekkel várjuk a húszéves Zseljko Gavricsot. A Crvena zvezda játékosa azt mondta, van egy jó svéd ajánlata, de hozzánk akar jönni. A térségben látják, hogyan fejlődünk, merre tartunk, és egyszer be lehet jutni véletlenül a csoportkörbe. Talán kétszer is, de egymás után háromszor biztosan nem. Akármerre mentünk, körülnéztünk, néhány napja a Slavia vendégeként kértem: mutassák meg az edzőközpontot! Látjuk, miben vagyunk előttük, miben mögöttük, ilyen is van: a meccs előtti felvezetés, a kijelző használata a meccshangulat megteremtésében jobb Prágában, mint nálunk. Egyelőre. Szervezettség, vendéglátás és még ezernyi más területen lehet és kell fejlődni, ezért járunk nyitott szemmel.”

Az elnök hozzátette, a keret folyamatos erősödése Hajnal Tamásnak is köszönhető, aki eddig sportmenedzser volt, de a sportigazgatói munkakört ajánlják neki.

„Őt sem lesz könnyű megtartani, mint ahogyan a legjobb játékosainkat sem– utalt Kubatov Gábor arra, hogy a Ferencváros inkább vesz, mint értékesít játékosokat. –Ugyanakkor az eredményekkel párhuzamosan azt is látni kell, hogy a játékosok értéke folyamatosan nő, Tokmac Nguen vagy Franck Boli kétszer annyit ér, mint amikor idekerült. Ez jó irány, és Tamás révén képben vagyunk a piaccal, ha eladunk valakit, tudhatjuk, képesek-e vagyunk a helyére ugyanolyan jó játékost szerezni. Vagy még jobbat. Mert a cél a folyamatos fejlődés.”

Kérdésre válaszolva elmondta: tíz év munka van abban, hogy a kerítés nélküli stadionban a szurkolók megtanultak viselkedni.

„Hosszú út volt, de megtanultuk, mit kérhetünk egymástól.Tudom, hogy a szurkolók szabad lelkek, akiket nem lehet rabláncon tartani, de el lehet mondani nekik a szabályokat, amelyek megszegéséért az MLSZ vagy az UEFA szigorúan büntet bennünket. Nemrégiben egy drukker tiltott eszközt, füstgránátot használt, hat hónapra kitiltjuk a stadionból. Egy kedves felvidéki srác, a szívem vérzik érte, de most nem jöhet közénk. Rendnek kell lennie."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik