FTC: Jobban nem is dönthettünk volna – Mercier

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.01.19. 09:13
null
„A tavaszi bajnoki rajthoz közeledve egyre izgatottabb az ember, próbálja elképzelni, milyen lesz újra éles mérkőzést játszani” (Fotó: Árvai Károly)
A Ferencváros téli felkészülési mérkőzésein egyedül Xavier Mercier szerzett gólt, a francia légiós sokkal több önbizalommal vág neki a tavasznak, mint amikor megérkezett Magyarországra.

 

Árulkodó jel lehet, hogy a bajnoki főpróbának számító, cseh Viktoria Plzen elleni felkészülési mérkőzésen (0–0) Sztanyiszlav Csercseszov a kezdőcsapatba állította. Nem véletlen, Xavier Mercier az egész felkészülés idején jó formában futballozott, a spanyolországi edzőtáborban ő szerezte a Fradi mindkét gólját. Társait és a szakmai stábot is lenyűgözte az edzéseken mozdulataival, góljaival, gólpasszaival.

A csapat kedden hazatért Spanyolországból, a keret immár a Népligetben készül a keddi bajnoki rajtra (a ZTE FC lesz az ellenfél), a francia légiós pedig bízik benne, a tavasszal több lehetőséghez jut, mint az ősszel.

„Több az önbizalmam, mint amikor tavaly nyáron megérkeztem a Fradiba –  mondta lapunknak Xavier Mercier, aki az ősszel nyolc NB I-es mérkőzésen egy gólt szerzett. – A téli felkészülés idején jól éreztem magam, minden labdaérintés öröm volt. Hogy aztán a jövő heti bajnoki rajton ott leszek-e a kezdőcsapatban vagy sem, arról a szakmai stábot kell megkérdezni. Én készen állok.”

A magyar bajnok a téli felkészülés során a Mezőkövesd és a Viktoria Plzen ellen 0–0-t játszott, a lengyel Piast Gliwicétől 1–0-ra kikapott, a spanyolországi edzőtábor első mérkőzésén a német FC Augsburgot pedig Xavier Mercier duplájával győzte le, így kijelenthető, a Ferencváros összes téli felkészülési gólját a 33 esztendős francia támadó szerezte.

Xavier Mercier a nyár elején érkezett az Üllői útra, az OH Leuven játékosaként a belga bajnokság legutóbbi két idényében egyaránt a legtöbb gólt érő átadást adta. A tavasszal a ferencvárosiak sem bánnák, ha gólpasszokat kapnának tőle, már csak azért sem, mert a csapat sűrű időszak előtt áll. Január 24-én, kedden a Zalaegerszeg elleni elhalasztott idegenbeli bajnokival kezdi a szezont, utána fogadja a Vasast, pótolja a paksiak elleni találkozóját, majd következik az Újpest elleni Üllői úti derbi.

A kisfia is büszke lehet Xavier Mercier-re, a francia légiós egyre jobban játszik a Ferencvárosban
A kisfia is büszke lehet Xavier Mercier-re, a francia légiós egyre jobban játszik a Ferencvárosban

„Sűrű lesz a program, de mi, játékosok ezt egyáltalán nem bánjuk. Legalább játszhatunk, futballozhatunk, és a felkészülési időszak után végre igazi tétre megy a játék. A tavaszi bajnoki rajthoz közeledve egyre izgatottabb az ember, próbálja elképzelni, milyen lesz újra éles mérkőzést játszani. Zalaegerszegen kezdünk, nehéz kilencven perc vár ránk, fontos a jó rajt. Két elmaradt mérkőzésünk van, ha ezeket megnyerjük, megnyugtató lesz az előnyünk.”

Xavier Mercier és családja a téli szünetben odahaza, Franciaországban pihent. A játékos gyerekkorában nem messze Montpellier-től, Alés városában nőtt fel, szülei ma is ott élnek.

„Jó volt otthon lenni. Év közben keveset tudunk találkozni a családdal, ám most mindent pótoltunk. Január elején aztán a feleségem és a gyerekek is visszajöttek velem Budapestre, hiszen kezdődött az iskola. A budai oldalon találtunk lakást, a kislányom és a kisfiam a közeli francia iskolába jár. A nyáron nemcsak én, ők is izgatottan vágtak bele a magyarországi kalandba, az eddigiek alapján kijelenthetjük, jobban nem is dönthettünk volna, mint hogy elfogadtam a Ferencváros ajánlatát. A klubnál minden adva van a sikeres munkához, nem a véletlen műve, hogy a nemzetközi porondon is jól teljesítettünk, és ott vagyunk az Európa-liga nyolcaddöntőjében. Nagy eredmény ez, nekem különösen, hiszen karrierem során most először játszottam nemzetközi kupamérkőzéseket. Az őszi menetelésünk örök élmény marad, és bízom benne, a tavasszal sem csupán két találkozó vár ránk.”

A magyar bajnok február 24-én kap ellenfelet a nyolc közé jutásért, a nyolcaddöntő mérkőzéseit március 9-én és 16-án játsszák.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik