Felkészülés: „Hol van a magyar Frenkie de Jong?” – Moniz a ZTE-Milan előtt

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.07.23. 09:41
null
Ricardo Moniz (Fotók: Szabó Miklós)
Hatalmas bizonyítási vágy van Ricardo Monizban és az általa edzett ZTE-játékosokban, a holland edző stílusosan futballozó csapatot szeretne látni az AC Milan elleni szombati, 18 órakor kezdődő mérkőzésen.

 

Szenzációs bajnoki főpróba lehet! A ZTE FC vezérkara nagyot húzott, amikor hosszas tárgyalások után bejelentette, hogy július 23-án, az immár hagyományosan az NB I-es idényrajt előtti utolsó hétvégén rendezett „Zete Fiesztán” az AC Milan vendégszerepel. Aligha meglepő, hogy a belépők rekordgyorsasággal elkeltek, „szökő­évente” érkezik ugyanis hazánkba olyan kaliberű egyesület, mint az olasz bajnoki címet tizenkilencszer elhódító milánói klub – és szimpatikus lépés volt a zalai egyesület részéről, hogy először azoknak tette lehetővé az eseményen való részvételt, akik bérletet váltottak a 2022–2023-as évadra, ők ingyenesen tekinthetik meg a nagyszabású rendezvényt.

 

MOCSI Attila, a ZTE FC védője
Magyarországon kevés játékosnak adatik meg, hogy olyan kaliberű csapat ellen lépjen pályára, mint amilyen az AC Milan. Ott voltam a Fehérvár Chelsea ellen készülő Európa-liga-keretében, ami óriási élmény volt, de ez még különlegesebb lesz. Próbáljuk kipihenni magunkat a szombatra, ugyanis intenzív edzéseink vannak, ez a valaha volt legkeményebb felkészülésem. A milánóiak előző edzőmérkőzésén Ante Rebic és Olivier Giroud rohamozott, jó felmérő lesz, hol tartok hozzájuk képest. Kíváncsi lettem volna rá, olyan kellemetlen-e Zlatan Ibrahimovic ellen játszani, mint mondják, de a svéd klasszis sérült. Nem feltartott kézzel megyünk pályára, kulcsfontosságú lehet, tudjuk-e alkalmazni az öt hete gyakorolt játékelemeket. Ha egy topcsapat ellen működik az elképzelésünk, bizakodva várhatjuk az NB I-es rajtot.

A zalaiak játékosai természetesen nagy kedvvel készülnek a mérkőzésre – no persze nemcsak a tizenegy év után olasz bajnoki címet nyerő Milanra, hanem becsülettel fel akarják építeni magukat az OTP Bank Liga jövő pénteken kezdődő idényére. A futballisták a kemény munkától azt remélik, a maximális odaadás kifizetődik a bajnokságban. Igyekezetükkel Ricardo Moniznak, a csapat nyáron kinevezett vezetőedzőjének tiszteletét is kivívták, a holland szakember elégedett velük, ám mint elmondta, az előrelépés érdekében kétszer olyan keményen kell melózniuk, mint a vetélytársaknak.

„Szeretném, ha mindenki elsajátítaná a filozófiát, amelyet képviselek, vagyis azt várom, hogy a játékos legyen agresszív, gondolkodjon támadószellemben, fokozza a tempót és a nyomást, azaz a pályán legyen ő a domináns labdarúgó  – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a három évre kinevezett Ricardo Moniz, aki éppen a szemléletváltással próbálja a legtöbbet kihozni a ZTE FC labdarúgóiból.   – Az utánpótláskorúaknak is világos az üzenet: legyél tizenhat vagy tizenhét éves, ha elég jó vagy, megkapod a lehetőséget. Nem az számít, hogy nyitottak-e az elképzeléseimre vagy sem, hiszen egyetlen lehetőségük van, amit meg kell ragadjanak. A profi futball ilyen, ha nem vagy fogékony, elhasalsz. Ebben a sportágban a magad ura vagy, ellentétben a társadalom legtöbb tagjával. Gondoljunk csak bele, ha középpályásként tizenöt gólt szerez valaki, ki tudja, lehet, hogy Angliában vagy Spanyolországban köt ki. Jó úton haladunk, tetszik az itt tapasztalt mentalitás, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy vízválasztó idény előtt állunk. Nagy felelősséggel tartozom a klubért és a régióért, amelyet képviselünk. Célunk, hogy a tabellán felkapaszkodjunk, ám csak úgy mehetünk bele a párharcokba, hogy leríjon rólunk, az életünket adjuk a sikerért.”

Szenvedélyből tehát nincs hiány, Ricardo Moniz ugyanaz a futballnak mindent alárendelő, alázatos szakember maradt, mint akit a Ferencváros trénereként megismertünk. Az 58 esztendős edző is megerősíti, ő nem változott, mi több, szerinte identitáshiányról árulkodik, ha valaki rendszeresen alakít a hozzáállásán, labdarúgással kapcsolatos elképzelésein. A támadófutballba vetett hite mellett a végsőkig kitart, lojális szeretne maradni azokhoz, akik annak idején inspirálták – például Johan Cruyffhoz. A kérdés ezek alapján a következő: vajon az olasz bajnoknak nekiugrik a ZTE?

 

„Nem érdekel minket, hogy szombaton a világ egyik legjobb csapata ellen lépünk pályára, ugyanakkor mint minden klubot, a Milant is tiszteljük – folytatta Ricardo Moniz. – Tiszteljük, de jó futballt szeretnénk ellene játszani, hiszen ezen a mérkőzésen az országot képviseljük, a szurkolóinkért futballozunk. Az eredmény, a teljesítmény és a hozzáállás egyaránt fontos lesz. Letámadásra törekszünk, hűségesek akarunk maradni az elképzeléseinkhez. Mivel az élet rövid, nem tágítunk a tervünk mellől, azt játsszuk majd, amit eddig gyakoroltunk. Nem húzhatjuk be a fülünket-farkunkat, eredetinek kell lennünk. Átalakuláson megyünk keresztül, alakulófélben van az identitásunk, de kezdjük megismerni, kik is vagyunk, s mit képviselünk. Próbálom segíteni a játékosokat, új irányt mutatni nekik, s elhitetni velük, hogy nincs okuk félni senkitől sem. Szabadnak és nyitottnak kell lenniük a pályán az érvényesüléshez, azzal a szemlélettel kell harcba szállniuk szombaton is, hogy itt a lehetőségük megmutatni magukat a világnak. A hiba lehetősége benne van a futballban, de nem félhetnek tőle. A magyar tehetségekben minden megvan, az erő, a gyorsaság, az akarat, egyedül arra van szükségük, hogy higgyenek bennük. Felvetődhet a kérdés: hol van a magyar Frenkie de Jong? Elmondanám, nálunk és a magyar csapatoknál, csak az a kérdés, ki segíti őket hozzá a kiteljesedéshez. A Milan elleni meccs remek teszt lesz, hogy megmutassák a mieink, mire képesek.”

A játékosok fogékonyak új edzőjük elképzeléseire, isszák szavait és azt remélik, a támogató közeg jótékony hatással lesz a teljesítményükre. Az együtteshez nyáron érkező Májer Milán is elhivatottan készül az új idényre.

 

„A Milan elleni meccs fontos, de a jövő heti, Honvéd elleni bajnoki számít igazán, a felkészülés menetét ahhoz igazítjuk – mondta lapunknak a szélsőként bevethető Májer Milán.   – Mindenkinek ünnep lesz a Zete Fieszta, sokat jelent nekünk, komolyan vesszük. Sok szó esik a szombatról, videóztunk, elemeztük az olaszokat. Biztosan letámadjuk őket, agresszívan lépünk fel ellenük, ami okozhat meglepetést. Kíváncsi vagyok, mire megyünk a habitusunkkal egy topcsapat ellen. Nekem különösen fontos a mérkőzés, mert édesapámmal együtt Milan-szurkoló vagyok. Ő is izgatottan várja, hogy pályára lépjek a kedvencünk ellen. Egyelőre nem vagyok annyira izgatott, de a játékoskijáróban állva biztosan magával ragad majd a különös érzés. Sok futballista van a Milanban, akit a közösségi médiában követek, figyelem, hogyan táplálkozik, miként regenerál, milyen munkát végez különedzésen. Ha a bal szélen kapok lehetőséget, Alessandro Florenzi vagy Davide Calabria lehet a védőm, ha pedig a jobbon, Theo Hernandez foghat – jó erről beszélni. Biztosan remek lesz a hangulat, ez lesz az első meccsem a ZTE színeiben a saját közönségünk előtt. Nagy öröm lenne, ha gólt szereznék vagy gólpasszt adnék, mindenképpen szeretnék maradandót alkotni.”

Sztárok, új játékosok, trendi szerelés az olaszok meglepetése
A nyári felkészülés második edzőmérkőzésére készül az olasz bajnok Milan. Az együttes július 19-én a Köln otthonában nyert 2–1-re, azóta saját edzőbázisán készült. Delegációja a mérkőzés napján, szombaton utazik Zalaegerszegre, majd a lefújás után az ausztriai Villachba buszozik négynapos edzőtáborba. A La Gazzetta dello Sport szerint Stefano Pioli vezetőedző a nyár során Zalaegerszegen adhat először lehetőséget számos kiválóságának: a kapus Mike Maignan, a védő Fikayo Tomori, Theo Hernandez és Davide Calabria, a középpályás Sandro Tonali és Iszmael Bennaszer, valamint a támadó Rafael Leao is bevetésre készen várja az egerszegi játékot. Sérülés miatt kihagyja az összecsapást Divock Origi és Yacine Adli, a visszatérésén dolgozó Simon Kjaer pedig valószínűleg csak július 27-én, a Wolfsberg elleni tesztmeccsen vállalja a játékot. Noha nem tudhatjuk, hogy a sztárcsapat klasszisai mennyi játékpercet kapnak a ZTE Arénában, különleges mérkőzés vár a Milanra, ugyanis játékosai szombaton viselik először a pénteken bemutatott, a 2022–2023-as idényre tervezett idegenbeli fehér mezüket, amelyen a hét piros csík a klub BEK-/BL-trófeáira utal.

A ZALAEGERSZEGI TE FC FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Felkészülés kezdése: június 13.
Június 25.: Nagykanizsa (NB III)–Zalaegerszegi TE 0–2 (Fehér B., Tajti)
Június 29.: Borac Banja Luka (bosnyák)–ZTE FC 2–1 (Májer)
Július 2.: Slaven Belupo (horvát)–ZTE FC 1–2 (Bedi, Kovács B.)

Július 6.: Slask Wroclaw (lengyel)–ZTE FC 3–2 (Szalay Sz., Tajti – 11-esből)
Július 9.: TSV Hartberg (osztrák)–ZTE FC 1–2 (Szalay Sz., Meshack)
Július 13.:Vasas FC–Zalaegerszegi TE FC 1–1 (Radó, ill. Májer)
Július 16.: ZTE FC–NK Krsko (szlovén II) 4–1 (Tajti 31., Manzinga 59., Huszti 67., Németh D. 79., ill. Kuntic 13.)
Július 23.:
Zalaegerszegi TE–AC Milan (olasz)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik