Fehérvár: Százszázalékosan román vagyok – Rus

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 10:59
null
Adrian Rus százszázalékosan román (Fotó:frf.ro)
Tisztázta a helyzetét Adrian Rus, a Mol Fehérvár FC román labdarúgója. A 23 éves védő elmondta, klubja nem gyakorolt rá nyomást, hogy a magyar válogatottat válassza a román helyett.

 

Mint ismert, Cosmin Contra román szövetségi kapitány nemrég azt nyilatkozta, a Fehérvár azért küldte NB III-as tartalékcsapatába a Szatmárnémetiből származó Rust, mert nem a magyar válogatottat választotta. Ezt a székesfehérvári egyesület közleményben cáfolta.

Contra a szűkített keretében is számít Rusra, a román szövetség pedig a Nemzetközi (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) fordult a játékos körül kialakult helyzet miatt.

Rus egy interjúban leszögezte: románnak érzi magát.

„Százszázalékosan román vagyok, a szüleim románok, és nagyon örültek, amikor megkaptam a behívót a román válogatottba. Édesanyám nagyon izgatott lett a hír hallatán, el is sírta magát, és meg is értem” – idéz a Krónika a román szövetség Russal készített beszélgetéséből.

Az idei U21-es Európa-bajnokságon szereplő futballista azt mondta, 19 évesen butaságból szerződött Magyarországra, mert nem akarta abbahagyni a futballt (nem fejtette ki, de annak idején Szatmárnémetiben eltanácsolták a labdarúgástól, mert az orvosok szívbetegségre gyanakodtak nála). Elmondta, Magyarországon a klubja kérésére vette fel az állampolgárságot.

„Annak idején az ottani klubom kapott egy bizonyos összeget a magyar szövetségtől, mert felvettem a magyar állampolgárságot. De a szüleim már gyerekkoromban arról álmodtak, hogy román színekben fogok játszani. Meglehet, sokan kritizálni fognak ezért, de sokkal jobban érzem magam a román válogatottban, amelynél nagyon jól fogadtak.”

A védő szerint a Fehérvár illetékesei reménykedtek, hogy magyar válogatott lesz, s nem tudja, miért került a tartalékcsapatba.

„Nemigen voltak erről tárgyalások, de ők abban bíztak, hogy Magyarország válogatottját választom. Ezt hajtogatták nekem folyamatosan, de nem mondhatom, hogy nyomást gyakoroltak rám. Pénteken megkaptam a behívót tartalmazó faxot a román szövetségtől, vasárnap pedig már a második csapatba kerültem, de ezzel kapcsolatban semmilyen indoklással nem szolgáltak” – így Rus.

„Remélem, mihamarabb tisztázódik a helyzetem, és visszakerülök az első csapatba a Fehérvárnál. Amikor a román himnuszt játszották a korosztályos Európa-bajnokságon, olyan érzés volt számomra, amit azelőtt soha nem éreztem. Remélem, még sokszor átélem ezeket a boldog pillanatokat”
– tette hozzá a hátvéd.

Rus a nyáron a Puskás Akadémiától szerződött Fehérvárra. Az NB I első fordulójában kezdő volt a Kaposvár elleni mérkőzésen, a Puskás Akadémia és a Kisvárda elleni találkozókon pedig kispados volt. Az NB III-as együttesben eddig két bajnoki meccsen játszott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik