Bálint a Fradi, Mátyás az Újpest profija – a Katona testvérek történelmet írhatnak

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.07.30. 11:41
null
Katona Bálint (balra) az FTC-ben, Katona Mátyás az Újpestben bizonyíthat (Fotó: NSO-montázs)
Mint beszámoltunk róla, a Ferencváros labdarúgócsapata profi szerződést kötött a 17 éves Katona Bálinttal, akinek a bátyja, a szintén támadó középpályás, 20 esztendős Katona Mátyás tavaly áprilisban az Újpest FC-nél írt alá profi szerződést, és tavasszal két meccsen már az NB I-ben is szerepelt – ők lehetnek az első olyan testvérpár, melynek egyik tagja az FTC-ben, a másik a nagy rivális Újpestben lett profi labdarúgó.

 

Nem gyakran fordul elő, hogy ugyanazon időben egy testvérpár egyik tagja a Ferencváros, a másik az örök rivális Újpest felnőttcsapatában futballozzon. Legutóbb, a 2003–2004-es idényben a Rósa testvéreknek sikerült ez a „bravúr”, amikor Rósa Henrik az Újpest, Rósa Dénes az FTC labdarúgója volt, igaz, a „testvérderbi” elmaradt, mert a két csapat Megyeri úti mérkőzésén Dénes ugyan játszott, de Henriket nem nevezték a meccsre, míg az Üllői úti találkozón Henrik pályára lépett, Dénest viszont nem cserélte be Garami József. Arra azonban nem találtunk példát, hogy egyazon időszakban az egyik testvér az Újpestben, a másik a Ferencvárosban váljon profi labdarúgóvá (amennyiben olvasóink találnának ilyenre példát a múltból, várjuk a megfejtéseket kommentekben).

Katona Mátyás 2019 áprilisában írt alá profi szerződést az Újpest FC-hez, két évvel azok után, hogy szerződtették az utánpótlásba a II. Kerület UFC-től. Azóta – az NB II-es váci kooperációs szerződést követően – júniusban bemutatkozott az NB I-ben, a Ferencváros és a Kaposvár elleni bajnokin állt be csereként.

Öccse, a 17 éves Katona Bálint 2018-ig a Vasas utánpótlásában szerepelt (Mátyás 2014-ben távozott a Kubala Akadémiától), onnan szerződött a Ferencvárosba, de emellett közben futsalozott is, az U18-as bajnokságban az Újpest FC-220 Voltban szerepelt, vagyis egyszerre volt igazolt játékos az FTC-ben és Újpesten is, ami önmagában is egyedülálló. A Ferencvárosban első idényében az U17-eseknél 25 meccsen lépett pályára, a másodikban az U19-eseknél 12 mérkőzésen játszott. A nyári felkészülést az első csapattal kezdte meg, Ausztriában az FTC mindegyik felkészülési meccsén játszott, gólt is szerzett, ezután kapott profi szerződést.

Hogy a Katona testvérek a pályán is találkoznak-e majd egy FTC–Újpest derbin, az még kérdés, de már így is figyelemreméltó a történetük. További érdekesség, hogy másik két testvérük, a 22 éves Katona Zsolt és a 12 esztendős Katona Benedek is a Hidegkúti SC játékosa – de utóbbi hamarosan Újpestre kerülhet...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik