Pór Károly
2011.03.01 12:29 Frissítve: 2015.03.23 02:22

Az Újpest egy akupunktúrás masszőrnek köszönheti Lázárt

Lázár Bence szombaton két góllal mutatkozott be az NB I-ben az Újpest színeiben, vezetésével a lila-fehérek 0–2-ről fordítottak a Kaposvár ellen. De ki is az a Lázár Bence? A csatár korábbi menedzsere, Paunoch Péter a Nemzeti Sport Online kérésére bemutatta a támadót: elmondta, hogy egy különös sérülés kis híján kettétörte a pályafutását, de egy akupunktúrás masszőrnek köszönhetően ma már tünetmentes, és ha élni tud azzal a lehetőséggel, amelyet Újpesten kapott, akkor nagyon szép karriert futhat be.

 

Lázár Bence nagyszerűen debütált Újpesten (Fotó: Németh Ferenc)

LAJOSMIZSÉRŐL VEZETETT AZ ÚT ÚJPESTRE

„ESZEMBE SEM JUT, HOGY SZTÁR LENNÉK”
 

„Hallani sem akarok ilyesmiről, eszembe sem jut ez a szó" – válaszolta Lázár Bence a Nemzeti Sportnak adott interjúban arra a kérdésre, hogy sztár lett-e. A csatár a jelek szerint helyén tudja kezelni a történteket, azt persze szeretné elérni, hogy az ellenfelek játékosai megtanulják a nevét.

 

„Remélem, hogy sok ilyen jó találkozó áll még előttem. Tudom, hogy nem lehet minden bajnokin két gólt lőni, de azt azért el lehet érni, hogy folyamatosan figyeljenek rám a védők. Szeretném, ha elkerülnének a hullámvölgyek és állandósítanám a jó formámat. Ha jön egy rosszabb sorozat, akkor pedig gyorsan meg kell majd szakítanom valahogy" – fogalmazott Lázár a Kaposvár elleni siker kapcsán.

A tavaszi szezont beharangozó sorozatunkban az Újpestről szóló részben hatalmas tehetségnek titulálva már megemlítettük Lázár Bence nevét. Akkor több olvasónk is megjegyezte, talán némileg túlzás a magyar NB I-es bemutatkozására váró játékost ilyen jelzővel illetni. A hozzászólóknak igazuk van, Magyarországon a nagy csodavárás közepette gyakran esünk abba a hibába – újságírók, szakemberek, szurkolók egyaránt –, hogy túlértékelünk egy-egy futballistát. Lázár a Kaposvár elleni duplájával azonban bebizonyította, hogy – szigorúan a hazai viszonyok között értve – valóban nagy ígéretnek nevezhető. De ki is az a Lázár Bence?

„Ő egy 180 centiméter magas, 84 kilós kerekegyházi fiú. Hat éve a Lajosmizse korosztályos csapatától került a Megyeri útra. Jó néhány klub szerette volna szerződtetni, de újpesti érzelmű lévén a lila-fehérek ajánlatát fogadta el. Könnyen barátkozó, jó kedélyű laza srác, hamar beilleszkedett Újpesten, ahol nagyon jól alakult a pályafutása" – kezdte a 20. születésnapját március 21-én ünneplő Lázár jellemzését volt menedzsere, Paunoch Péter.

„Tizenhét évesen több csapatnál is megfordult tesztelésen. Hollandiában a Twenténél, Olaszországban pedig a Vicenzánál járt egy többfordulós kiválasztás keretében, de a második körre már hiába hívták, ugyanis időközben profi szerződést kínált neki az Újpest, Bence pedig a szívére hallgatott és aláírta a megállapodást. Korosztályában szakmai berkeken belül ismert játékossá vált Újpesten, már két éve Szentes Lázárnál bemutatkozott az első csapatban is a Ligakupában" – folytatta a játékosügynök.

KÖZEL EGY ÉVIG SÉRÜLTEN FUTBALLOZOTT

A csatár pályafutását azonban kis híján kettétörte egy különös sérülés, amely miatt talán már Újpesten is kezdtek lemondani róla.

„Lázár Bencéről tudni kell – amiről senki se beszélt még vele kapcsolatban –, hogy volt egy elhúzódó sérülése. Idegbecsípődése volt, a fájdalom a vádlijára is kihatott. Számtalan kezelésen vett részt, hosszabb időre vidékre is költözött egy kezelés miatt, de nem tudtak rajta segíteni, közel egy évig sérülten futballozott. Újpesten talán már nem is hitték el, hogy sérült. Kölcsönadták az osztrák harmadosztályú Würmlának, ami akár már annak a jele is lehetett, nem bíznak benne, hogy befutja azt a karriert, amelyet korábban jósoltak neki. Lelkileg nagyon megviselte ez a helyzet. Sokan alighanem már feladták volna az ő helyében... A családja azonban végig mellette állt, nem kevés időt és pénzt áldoztak a gyógyulásáért. Végül 2010 nyarán egy akupunktúrás masszőr, Liszai-Kocsik Mihály kezdett foglalkozni vele, és két hónap alatt tünetmentessé vált a kezeléseknek köszönhetően" – mondta Paunoch a nehéz időkről.

„FONTOS, HOGY A FÖLDÖN MARADJON, ÉS ÉLNI TUDJON AZZAL AZ ESÉLLYEL, AMIT KAPOTT"

Ősszel azonban már állandó lehetőséget kapott (még ha legtöbbször csereként is) az NB II-es együttesben, 14 meccsen öt gólt szerzett, ez pedig elegendő volt ahhoz, hogy télen az első csapathoz kerüljön. Mészöly Géza vezetőedző már a januári teremtorna alkalmával – a szombathelyi tornán egy szép góllal tette le a névjegyét – úgy nyilatkozott róla, hogy a tavasz nagy felfedezettje lehet. A téli felkészülési időszakban is szerzett két gólt és mindezeknek köszönhetően a sérült Rajczi Péter helyén a Kaposvár ellen kezdőként léphetett pályára élete első NB I-es mérkőzésén.

„Bencének szüksége volt az NB II-es meccsekre ahhoz, hogy kellő rutint szerezzen a felnőttek között. Aztán eljött a téli felkészülés, amely az első olyan volt számára a felnőttek között, melyet egészségesen tudott végigcsinálni, és ennek meg is lett az eredménye” – fogalmazott Paunoch, aki a támadó erényeire és gyengéire is kitért.

„Elsősorban az improvizációs képessége és a technikai tudása emeli ki a korosztályából. Olyan döntéseket tud hozni a pályán, melyek sok érett játékosnak is becsületére válnának, továbbá a csatárok között a magyar átlagnál gyorsabb is, négy másodperc körül fut 30 méteren. Nagy hőfokon ég a meccsek alatt, ugyanakkor fontos helyzetekben mindig képes higgadt maradni. Úgy is fogalmazhatunk, van benne spiritusz. Fejlődnie elsősorban a fejjátékban kell, illetve az olyan egy-egy elleni szituációkban, amelyeket nem tud pusztán a technikai tudásával megoldani – erre az olaszországi tesztelése során is felhívták a figyelmét. Nemzetközi szinten ma már elvárás, hogy egy csatár fizikálisan is összecsapjon a védőkkel” – elemezte Lázárt a menedzser, aki a lehetséges jövőről is beszélt.

„A magyar NB I-ben nem sok '91-es születésű csatár futballozik. Lázár nagy lehetőséget kapott Újpesten, ezért én azt tanácsolom neki, hogy egy két-évet maradjon a csapatnál, egyelőre ne erőltesse a külföldre szerződést, szerezzen megfelelő rutint, és ennek birtokában váltson. Fontos, hogy a földön maradjon, és élni tudjon azzal az eséllyel, amelyet most megkapott."     

ÚJPEST–KAPOSVÁR 3–2
 
   
(A Sport Tv felvétele)

 

ÚJPESTI LEGENDÁK NYOMÁBAN

Nem Lázár Bence az első labdarúgó, aki góllal debütál az NB I-ben. Sokan találtak be az ellenfél kapujába életük első élvonalbeli bajnoki mérkőzésén – bár például a leghíresebb magyar futballistának, Puskás Ferencnek ez a dicsőség nem adatott meg, ő „csak" a második bajnokiján volt először eredményes –, de mi szűkítettük a kört, és az újpestiek háza táján néztünk szét, kik voltak azok, akik góllal indították első osztályú pályafutásukat.

 

Nos, akadt közöttük egy-két jó futballista...

 

Minden idők egyik legkiválóbb és leggólerősebb újpesti játékosa, Zsengellér Gyula 1935. augusztus 25-én, élete első NB I-es bajnokiján betalált a Szeged FC kapujába – igaz, ekkor még a Salgótarjáni BTC labdarúgójaként. Bár az SBTC az 1935–1936-os szezon végén kiesett az élvonalból, a bajnokságban 19 gólt szerző Zsengellérre felfigyeltek a legnagyobb klubok, és a csatár Újpestre került. Később ötször lett gólkirály, és a magyar élvonalban szerzett találatok száma alapján a második helyen áll az örökrangsorban.

 

Azon a ranglistán, amelyet Szusza Ferenc vezet. Az újpesti stadion névadója, a lila-fehér klub legendája is természetesen góllal kezdett az NB I-ben, nem is eggyel. A csatár 1941. február 23-án, tizenhét évesen debütált az Újpest FC élvonalbeli együttesében (előtte már párszor pályára lépett az NB III-ban szereplő Újpesti TE-ben), és a Kispest elleni idegenbeli találkozón (4:4) három gólt szerzett!

 

1957. augusztus 25-én egy tehetséges fiatalember mutatkozott be a Dózsában: Göröcs János. Bár az újpesti csapat a Népstadionban 3:1-es vereséget szenvedett az SBTC-től, a 18 esztendős jobbösszekötő bevette a tarjániak kapuját. Göröcs később 62-szer húzta magára az A-válogatott címeres mezét, s a korszak egyik legkiválóbb labdarúgója volt.

 

Nem meglepő, hogy a hatvanas-hetvenes évek nagy újpesti gólzsákja, Bene Ferenc sem marad ki ebből az összeállításból. A pályafutását Marcaliban kezdő, a Megyeri útra a Kaposvári Kinizsiből igazoló középcsatár 1961. augusztus 20-án – még nem töltötte be a 17. születésnapját! – játszotta az első bajnoki meccsét az Ú. Dózsában, és a Pécsi Dózsa ellen 3:0-ra megnyert találkozón talált a kapuba. Bene ötször volt magyar gólkirály, és az 1964-es tokiói olimpián nemcsak aranyat nyert a csapattal, hanem a góllövőlistán is az első helyen végzett. A magyar válogatottban 76-szor lépett pályára.

 

Válogatottság-számban rajta is túltett Fazekas László, aki 92-szer szerepelt nemzeti együttesünkben. A népszerű „Kapa″ 1965. november 7-én, 18 évesen mutatkozott be az NB I-ben, és a 2:2-vel záruló Dózsa–Dorog meccsen egyszer volt eredményes. Később háromszor lett magyar gólkirály, sőt az 1979–1980-as kiírásban európai ezüstcipős is.

 

1968. április 21-én, a Megyeri úti stadion világításának avatóján a Vasast fogadta az Újpest. Ezen a találkozón debütált az élvonalban az akkor 18 és fél éves Nagy László, s ő szerezte az újpestiek második gólját (a harmadikat pedig a napokban elhunyt Solymosi Ernő). A hazaiak végül 3:0-ra győztek, Nagy pedig még 15 évig szolgálta játékosként az Újpestet: kilenc bajnoki címet és öt MNK-győzelmet ünnepelhetett.

 

A hetvenes évek második felének újpesti csatársora így festett: Fazekas, Törőcsik, Fekete. Azt már említettük, hogy Fazekas László góllal tette le a névjegyét az NB I-ben, nos, ugyanezt elmondhatja magáról Fekete László és Törőcsik András is. Az 1979-ben ezüstcipős Fekete 1973. szeptember 22-én az Újpesti Dózsa–MTK találkozón debütált, cserekét állt be, és bő tíz perccel a pályára lépése után gólt szerzett. Törőcsik egy esztendővel később, 1974. október 16-án a Pécsi MSC ellen játszotta az első meccsét az NB I-ben, és csapata negyedik gólját rúgta az 5–1-re megnyert találkozón.

 

A sort még lehet folytatni. A hetvenes években például Kellner Jenő (1970) és Schumann Péter (1975), a nyolcvanas évtizedben többek között Rostás Sándor (1985), Eszenyi Dénes (1987) és Süveges Zoltán (1988) debütált góllal a lila-fehéreknél, majd 2004 márciusában Sándor György tette ugyanezt. Sőt néhány légiós is góllal nyitott, más kérdés, hogy egyikük sem váltotta meg a világot: Orescsuk 2000-ben, Túlio 2001-ben, Durandi 2007-ben, Csutuk 2008-ban volt eredményes élete első magyar élvonalbeli mérkőzésén.

T. Sz. G.

 

2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.

2022.11.19 00:08:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. És itt jutunk el a csercseszovi futballfelfogás alapjához: a labdarúgóit felszabadítja a kötöttségek alól, és hagyja, hogy abban a szerepben, taktikával játssznak, amiben a leginkább ki tudják bontakoztatni képességeiket..