Építkező Újpest, 30 gólos Kecskemét

Vágólapra másolva!
2011.02.22. 13:44
null
Az Újpest vezetőedzője, Mészöly Géza folytatta a nyáron megkezdett építkezést (Fotó: Czagány Balázs, archív)
Pénteken a Siófok–Győr és a Ferencváros–Kecskemét találkozókkal kezdetét veszi a labdarúgó NB I tavaszi folytatása. Ahogy azt olvasóink a szezonkezdetek előtt már megszokhatták, a Nemzeti Sport Online ezúttal is négyrészes sorozatban vezeti fel a rajtot. A mai második részben a 12.-től a 9. helyezett csapatokkal foglalkozunk.

 

MTK: GÓLOK IPARI MENNYISÉGBEN

NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A   KÉPRE!
NB I-ES ADATBANK – KATTINTSON A KÉPRE!

A 16 forduló után 12. helyen álló MTK játékoskeretében nem sok változás történt a télen, az Újpestről érkező Frank Richárddal és a nyíregyházi Batizi-Pócsi Balázzsal bővült a kék-fehéreknél foglalkoztatott tehetségek köre, és visszatért a Vasasnak kölcsönadott Hrepka Ádám, a nagy ígéretnek tartott Skriba Máté viszont a Haladáshoz tért vissza.

Érdekesség, hogy a télen, az MTK-tól az elmúlt években szokatlan módon több külföldi játékos szerződtetése is szóba került a csapatnál, de végül a hétfői határidőig egyikükkel sem kötöttek szerződést (erre a klub nélküli játékosok esetében akár még sor kerülhet).

Az MTK ősszel hullámzóan teljesített az NB I-ben, a téli felkészülési időszakban viszont kiegyensúlyozott és nagyon gólerős volt Garami József szakmai igazgató együttese. A tavaszi rajtra törökországi edzőtáborban is készülő gárda nyolc meccséből hatot megnyert egy döntetlen és egy vereség mellett (25 gólt rúgott, 8-at kapott). Hazai élvonalbeli csapattal ugyan nem találkoztak Kanta Józsefék, ugyanakkor a román élvonalbeli Vasluit, a szerb első osztályú Jagodinát és a szlovák legmagasabb osztályban szereplő FC Nitrát is megverték, utóbbit például 6–3-ra, és alighanem szívesen emlékeznek vissza a szlovák másodosztályú Boldvának lőtt nyolc gólra is. A gólgyártást a bajnokságban a Honvéd elleni szombati hazai meccsen folytathatják.

AZ MTK FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
MTK–Tatabánya (NB II) 3–0
G: Farkas V. (öngól), Molnár M., Pál A.
MTK–FC Nitra (szlovák I.) 6–3
G: Frank (2), Pál A. (2), Kanta J., Pátkai
MTK–DVTK (NB II) 2–0
G: Frank, Tischler
MTK–Gaz Metan Medias (román I.) 2–3
G: Tischler, Pál A.
MTK–FK Jagodina (szerb I.) 2–1
G: Kanta J., Pál
MTK–Vaslui (román I.) 2–0
G.: Vukmir, Pátkai
MTK–FK Boldva Moldava (szlovák II.) 8–1
G: Tischler (2), Eppel (2), Vukmir, Nikházi, Pátkai, Lavko (öngól)
MTK–Dukla Banská Bystrica (szlovák I.) 0–0

MTK

Érkezett: Hrepka Ádám (Vasas, kölcsönből vissza), Frank Richárd (Újpest), Batizi-Pócsi Balázs (Nyíregyháza)

 

Távozott: Csordás Szabolcs (Baja), Skriba Máté (Haladás)


Akivel tárgyalnak: Hegedűs Norbert (Budaörs), Pavel Novickij (ukrán, ?), Matej Bartulica (bosnyák, Zrinjski Mostar – Bosznia-Hercegovina)

 

ÚJPEST: BIZONYTALANSÁG UTÁN ÉPÍTKEZÉS

Újpesten két részre lehet bontani a téli felkészülési időszakot. Az első két-három hét a soproni edzőtábor mellett főképp a bizonytalanságról és a távozókról szólt, az utóbbi két hét pedig már az építkezésről.

Januárban sokáig a távozók uralták a csapatról szóló híreket, előbb a kölcsön után végleg a Brannhoz szerződő Korcsmár Zsolt és a Feyenoordhoz kölcsönbe kerülő Simon Krisztián, majd a végül a belga Sint-Truidenhez igazoló Tisza Tibor irányította magára a figyelmet.

Miután ezek az ügyek lezárultak, illetve Vermes Krisztián szerződést hosszabbított (és ő lett az új csapatkapitány is), megkezdődhetett az építkezés, az új játékosok szerződtetése, beépítése.

A 194 centis, 27 éves brazil védőt, Jhonnest először a DVSC tesztelte, de miután a hajdúságiak nem tartották rá igényt Újpestre került, ahol meggyőzte a szakmai stábot, a felkészülési időszakban, amikor játszott, többnyire kezdő volt, így könnyen lehet, hogy alapemberként számol vele Mészöly Géza vezetőedző, de az biztos, hogy az ő érkezésével nőttek a hátvédsorban a variációs lehetőségek, ami a ma súlyosnak tűnő sérülést szenvedő Vermes Krisztián, valamint Pollák Zoltán korábbi sérülése miatt is fontos tényező.

A lila-fehérek három támadóval is erősítettek: az észt Jarmo Ahjupera Győrből, Balajti Ádám Debrecenből érkezett kölcsönbe, Zamostny Balázs pedig Pécsről, de ő végleg a fővárosiak labdarúgója lett.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy Rajczi Péter maradt, a hatalmas tehetségnek tartott Lázár Bence (ő akár a tavaszi szezon nagy felfedezettje lehet) pedig felkerült az első csapat keretéhez, akkor elmondhatjuk, a támadósorban a jelek szerint nem lesznek gondjai az Újpestnek, igaz, a felkészülési időszakban 9 meccsen szerzett 12 gól nem biztos, hogy erről árulkodik.

Az Újpest télen csak kétszer tudott győzni négy vereség és három döntetlen mellett, a hazai NB I-ből kikapott a Haladástól (egy döntetlen mellett) és a Videotontól, viszont utolsó felkészülési meccsén szombaton 3–0-ra megverte a szlovák élvonalbeli MFK Kosicét, ami jó előjel lehet a szombati, Kaposvár elleni hazai meccset megelőzően.

ÚJPEST

Érkezett: Jarmo Ahjupera (észt, Győri ETO – kölcsönbe), Zamostny Balázs (Pécsi MFC), Jhonnes Marques de Souza (brazil, klub nélküli), Balajti Ádám (Debrecen – kölcsönbe), Rasztovits Dávid (FC Singen 04 – Németország)

 

Távozott: Jucemar (brazil, ?), Korcsmár Zsolt (Brann Bergen – Norvégia, kölcsön után végleg), Simon Krisztián (Feyenoord – Hollandia, kölcsönbe), Frank Richárd (MTK), Tisza Tibor (St. Truiden – Belgium, kölcsönbe), Urbányi Kristóf (Portimonense – Portugália), Domonyi Roland (Cegléd – kölcsönbe), Karacs Roland (Kozármisleny), Bán Zsolt (?), Bogdán Márk (?), Ganczer Péter (?), Kovács Imre (?), Kovács Dávid (Tatabánya), Hibó Imre (?), Gyűrű László (?), Esterházy Mátyás (Budaörsi SC), Kolozsi Márk (Hajdúböszörmény)

 

Akivel tárgyalnak:

 

GYŐR: A GÓLCSAPOT MÉG NEM NYITOTTÁK MEG

Győrben az elmúlt években felkészülési időszakokban általában egymás kezébe adták a kulcsot a különböző helyekről érkezett külföldi próbajátékosok. Ezen a télen azonban inkább az állandóságra szavazott a Pintér Attila vezette szakmai stáb.

A kölcsönből visszatérők mellett csak a horvát csatár, Vedran Niksic és a Honvédtól érkező, a védelemben és a középpályán is bevethető Takács Ákos csatlakozott a kerethez.

A felkészülés során bebizonyosodott, hogy Niksic érkezése ellenére a kapu előtti hatékonyság terén még mindig van mit javítania a csapatnak. Az ETO ősszel 16 bajnokin mindössze 19 gólt szerzett (ez több csapattal holtversenyben a harmadik legkevesebb volt), míg a télen hét meccsen hét gólig jutottak a törökországi edzőtáborban is megforduló győriek.

Pintér Attila csapata szombaton a Ligakupában némi meglepetésre hazai pályán 2–1-re kikapott a Haladástól, de a mai visszavágón javíthat. Persze a csúcsformát nem mára, hanem a Siófok elleni pénteki idegenbeli meccsre kell időzíteni.

A GYŐRI ETO FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Győri ETO–Dunaszerdahelyi AC (szlovák I.) 1–3
G: Sarasenidze
Győri ETO–Azerbajdzsán U21 1–0
G: Koltai
Győri ETO–Otopeni (román II.) 1–0
G: Totadze
Győri ETO–Sturm Graz (osztrák I.) 1–1
G: Trajkovics
Győri ETO–Slovácko (cseh I.) 0–3
Győri ETO–Jablonec (cseh I.) 2–2
G: Alekszidze (11-esből), Trajkovics
LIGAKUPA
Negyeddöntő, első mérkőzés: Győri ETO–Haladás 1–2
G: Pilibaitis

GYŐRI ETO

Érkezett: Dudás Ádám (Paks – kölcsönből vissza), Vedran Niksic (horvát, NK Osijek – Horvátország), Takács Ákos (Budapest Honvéd), Alekszandar Radoszavljevics (szerb, FK Partizan – Szerbia, kölcsön után végleg), Vahtang Panchava (grúz, Vasas – kölcsönből vissza), Nagy Ádám, Windecker József, Nacsa Péter (Győri ETO II)

 

Távozott: Carlos Marinelli (argentin, ?), Juan Ignácio Briones (argentin, ?), Djordje Csetkovics (montenegrói, Buducsnoszt Podgorica – Montenegró, kölcsönbe), Jarmo Ahjupera (észt, Újpest – kölcsönbe)

 

Akivel tárgyalnak:

KECSKEMÉT: 13 MECCSEN 30 TALÁLAT A TÉLI MÉRLEG

Kecskeméten a kissé viharos, edzőváltással is színesített őszt nyugodt téli felkészülés követte – folytatódott az a céltudatos munka, amely Tomiszlav Szivics vezetőedző visszatérésével megkezdődött. Ez a játékospolitikán is tetten érhető, hiszen azokra a posztokra érkeztek új futballisták, amelyeken valóban erősítésre volt szükség.

A legnagyobb erősítés a Videotontól érkező montenegrói csatár, Goran Vujovics lehet, jóllehet neki még időre van szüksége a beilleszkedéshez, hiszen múlt héten csatlakozott a csapathoz.

Beharangozó sorozatunk ezen részét a góloknak szenteltük: az Újpestről és a Győrről megállapítottuk, hogy van még mit javítani a támadójátékon, a kecskemétiekről viszont ugyanazt mondhatjuk el, mint az MTK-ról – úgy tűnik, hogy az immár újra válogatott Tököli Attila fémjelezte támadószekció a téli szünetben sem felejtette el a gólszerzés tudományát.

Tizenhárom mérkőzésen (ebből kettő 45 perces volt) 30 gólt szereztek a kecskemétiek, ebből Tököli Attila hatot vállalt, míg az azóta a ZTE-nek ismét kölcsönadott Simon Attila nyolcat. A 30 találat még akkor is megsüvegelendő, ha tudjuk, a kecskemétiek többnyire alacsonyabb osztályú csapatokkal találkoztak.

A KTE csak egy magyar élvonalbeli csapattal találkozott a télen – a Ligakupa negyeddöntőjének első meccsén 2–0-ra kikapott a DVSC-től, a mai visszavágón pedig 1–0-ra győzött, de 2–1-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól.

A bajnokságban a Kecskemét pénteken a Ferencvároshoz látogat.

A KECSKEMÉT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEI
Kecskemét–BKV Előre (NB II) 4–0
G: Simon A. (2 – a másodikat 11-esből), Tököli (2)
NK Karlovac (horvát I.)–Kecskemét 2–2
G: Litsingi, Simon A.
Kecskemét–Medulin (horvát III.) 7–2
G: Simon A. (5 – az elsőt 11-esből), Tölgyesi, Dosso
Kecskemét–NK Primorje (szlovén I.) 2–0
G: Tököli (2)
Kecskemét–NK Domzale (szlovén) 0–0
Kecskemét–Baník Ostrava (cseh I.) 1–0 – 45 perces találkozó volt
G: Simon A.
Kecskemét–NK Zadar (horvát I.) 1–0 – 45 perces találkozó volt
G: Dosso
NK Pomorac (horvát II.)–Kecskemét 1–2
G: Szavics, Foxi
HNK Rijeka (horvát I.)–Kecskemét 2–0
Kecskemét–FK Radnicski Szombor (szerb II.) 2–2
G: Csukics, Bori
Sándorfalva (megyei I.)–Kecskemét 0–9
G: Tököli (2), Foxi (2), Farkas A., Tölgyesi, Litsingi, Bori, Szavics
LIGAKUPA
Negyeddöntő, első mérkőzés: Debrecen–Kecskemét 2–0
Negyeddöntő, visszavágó: Kecskemét–Debrecen 1–0

KECSKEMÉTI TE-ERECO

Érkezett: Simon Attila (ZTE – kölcsönből vissza), Preklet Csaba (Reggina – Olaszország, kölcsönbe), Szinisa Radanovics (szerb, Hajduk Kula – Szerbia), Zoran Akovics (montenegrói, Mogren – Montenegró),Koszó Balázs (Szigetszentmiklós – kölcsönből vissza), Goran Vujovics (montenegrói, Videoton – kölcsönbe)

 

Távozott: Mladen Lambulics (montenegrói, visszavonult), Csordás Csaba (Siófok), Némedi Norbert (Szolnok), Balog Marcell (Cegléd – kölcsönbe), Bagi István, Hegedűs Ádám (mindketten Mezőkövesd – kölcsönbe), Koncz Zsolt (Cegléd), Holczer Ádám (Nyíregyháza), Simon Attila (ZTE – kölcsönbe), Hegedűs Ádám (Kazincbarcika – kölcsönbe), Bagi István (Kazincbarcika – kölcsönbe)

 

Akivel tárgyalnak: –

 


A 17. forduló programja
A 17. forduló programja


A BAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Videoton FC 16 11 3 2 33–16 +17 36
2. ZTE FC 16 9 2 5 30–23 +7 29
3. Kaposvári Rákóczi 16 9 2 5 26–20 +6 29
4. Ferencvárosi TC 16 9 1 6 29–23 +6 28
5. DVSC-TEVA 16 8 4 4 30–22 +8 28
6. Paksi FC 16 8 4 4 28–22 +6 28
7. Lombard Pápa Termál FC 16 7 2 7 26–28 –2 23
8. Budapest Honvéd 16 6 4 6 19–18 +1 22
9. Kecskeméti TE-ERECO 16 7 9 30–35 –5 21
10. Győri ETO FC 16 5 5 6 19–20 –1 20
11. Újpest FC 16 5 4 7 26–22 +4 19
12. MTK Budapest 16 5 4 7 19–25 –6 19
13. Vasas 16 5 2 9 23–32 –9 17
14. BFC Siófok 16 4 5 7 14–21 –7 17
15. Szombathelyi Haladás 16 4 4 8 22–24 –2 16
16. Szolnoki MÁV FC 16 2 2 12 11–34 –23 8
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik