Az osztrák ötödosztályból tört az NB I-es góllövőlista élére!

Vágólapra másolva!
2023.03.01. 10:46
null
Varga Barnabás fejjátéka kiemelkedő az NB I-ben (Fotó: Koncz Márton)
A Paksi FC egymás után harmadszor adhat gólkirályt az NB I-ben. De vajon miért kellett 28 éves koráig várnia Varga Barnabásnak arra, hogy ilyen teljesítményre legyen képes a hazai élvonalban? A tolnaiak 14 gólos csatárával a Vasas elleni, szerdai Magyar Kupa-negyeddöntő előtt beszélgettünk a pályafutásáról.

– 2016-ban mutatkozott be az osztrák élvonalban, akkor a Nemzeti Sportnak adott első interjújában azt mondta, amikor tizenévesen Ausztriába, egy falusi csapathoz szerződött, nem gondolta volna, hogy még profi futballistává válhat. Azóta sok idő eltelt, s most 28 évesen, 14 góllal vezeti az NB I góllövőlistáját. Vajon miért kellett erre eddig várnia?
– Nem tudom, így sikerült... – válaszolta a Nemzeti Sportnak a Paksi FC csatára, az előző fordulóban, a Puskás Akadémia ellen két gólt is szerző Varga Barnabás. – A Haladás akadémiáján kezdtem el futballozni, akkor még az volt a célom, hogy Szombathelyen játszhassak egyszer az első csapatban, de hamar beláttam, erre nem lesz esélyem. Sok fiatal volt ott, én voltam a legalacsonyabb a csapatban, későn érő típus voltam. Nem kaptam sok lehetőséget a bizonyításra, úgy éreztem, nincs értelme ott maradnom, ha nem játszhatok. Arra nem is gondolhattam, hogy egyszer profi szerződést kaphatok. Az osztrák határ melletti Szentpéterfáról származom, ezért tizenöt évesen átmentem futballozni a szomszéd faluba, Ausztriába, az ott ötödosztályban szereplő Eberau felnőttcsapatához.

NÉVJEGY – VARGA BARNABÁS
Született: 1994. október 25., Szombathely
Poszt: csatár
Klubjai: Szombathelyi Haladás (2007–2010, utánpótlás), SV Eberau (Ausztria, 2010–2016, 57 bajnoki meccs/35 gól), Mattersburg II (Ausztria, 2016–2018, 57/51), Mattersburg (Ausztria, 2016–2019, 16/1), SV Lafnitz (Ausztria, 2019–2020, 29/11), Gyirmót FC (2020–2022, 58/26), Paksi FC (2022-től, 20/14)
Forrás: Wikipédia

– Maradt önben tüske, hogy fiatalon nem kapta meg itthon a lehetőséget?
– Nem, mert nem könnyű fiatal játékosokról jó döntést hozniuk az utánpótlásedzőknek. Ausztriában teljesen más helyzetbe kerültem, mert nem utánpótlásképző központban, hanem teljesen amatőr csapatnál folytattam, de már felnőttek között. Előbb feljutottunk a negyedosztályba, majd azt is megnyertük, akkor kerültem aztán a Mattersburg második csapatához és miután jól sikerült a bemutatkozás a második csapatban, a 2016–2017-es idényben az osztrák Bundsesligában szereplő első csapatnál is lehetőséget kaptam.

– Ekkor már megmutatta, hogy érzi a kaput, hiszen az Eberauban 57 meccsen 35-ször volt eredményes és a Mattersburg II-ben is kilenc meccsen nyolc góllal kezdett a Landesligában (4. osztály), majd az első osztályban is sikerült betalálnia. Ezután mégis újra az osztrák másodosztályba vezetett az útja...
– Mattersburgban történt egy edzőváltás, ami után az első csapatnál már nem számoltak velem. Magyarországról próbajátékra hívtak, de konkrét ajánlatot nem kaptam. Az osztrák SV Lafnitztól viszont igen, amit 2019-ben el is fogadtam és egy év alatt 11 gólt szereztem.

VARGA BARNABÁS INSTAT-MUTATÓI
Varga Barnabás az InStat statisztikai elemzőrendszerben a gólok mellett több mutatóban is kiemelkedik az NB I-ből. Neki van a legtöbb kaput eltaláló lövése (29, a 2. Ryan Mmaee 26-tal), messze a legtöbb nyertes párharca és levegőben megnyert párharca (328 és 211 , a 2. Tóth Barna 258 és 141) is.

– Menedzsere, Paunoch Péter szerint azonban akkor sem igazán keltette fel a hazai klubok érdeklődését, a Gyirmóton dolgozó Tamási Zsolt volt az egyetlen, aki vette a fáradtságot és elutazott Ausztriába, hogy a másodosztályú meccseken megnézze önt.
– Nagyon hálás vagyok neki ezért. Jó döntés volt három éve Gyirmótra igazolni, hiszen feljutottunk az NB I-be is, néhány évvel korábban nem hittem volna, hogy leszek még itthon első osztályú játékos.

– Lett, most pedig már sorozatban harmadik paksi játékosként akár gólkirály is lehet. A nyári átigazolásában szerepet játszott, hogy az előző két idényben Hahn János majd Ádám Martin is a legeredményesebb góllövőnek bizonyult az NB I-ben?
– Nyilván számított a döntésemnél, hogy egy köztudottan gólerős, kimondottan támadófutballt játszó csapathoz érkeztem. Ez még akkor is igaz, ha Waltner Róbertnél ősszel kicsit más felfogásban játszottunk, mint korábban Bognár Györgynél. A gólok így is jöttek.

VARGA BARNABÁS GÓLOK PAKSON, GYIRMÓTON ÉS AUSZTRIÁBAN

– Most, hogy Bognár György visszatért a csapat élére, mire számít, az ő taktikai elképzelései hogyan hathatnak az ön játékára?
– Két meccs után sok következtetést nem érdemes levonni. Kevesebbet kell visszasegítenem a védekezésben és abban bízom, hogy többet leszünk az ellenfél kapuja előtt, így még több helyzetünk adódik majd. A bajnokság végletekig kiélezett, az a célunk, hogy minél előbb annyi pontot gyűjtsünk, amivel elérhetjük a biztos bennmaradást. A Magyar Kupában pedig a végső győzelemre is képesnek érzem a csapatot, de a Fradi korai kiesése után alighanem a többi csapatnál is így gondolkodnak.

Az NB I teljes góllövőlistájához katt a képre!
Az NB I teljes góllövőlistájához katt a képre!

– Tíz éve még az NB I is álomnak tűnhetett, de most, a góllövőlista vezetőjeként eszébe jut-e, hogy hamarosan keretet hirdet a közelgő Eb-selejtezőre Marco Rossi szövetségi kapitány, aki már nem számolhat az elmúlt évtized meghatározó csatárával, Szalai Ádámmal?
– Ez nem az én dolgom. Nyilván minden labdarúgó gondol a válogatottságra, de Marco Rossi irányításával jól szerepel a nemzeti csapat, a kapitány mindig a lehető legjobb döntéseket hozza.

– Visszatérve Hahn Jánosra, Ádám Martinra, de említhetjük a Kecskemétben múlt héten 28 évesen gólt szerző Tóth Barnabást is, vajon miért van az, hogy csatárposzton 25 év alatt nem igen látni a magyar tehetségeket az NB I-ben? Mindenki későn érő típus?
– Tényleg érdekes ez, de nem tudom rá a választ...

„ITTHON NEM VETTÉK ÉSZRE A TEHETSÉGÉT”

Varga Barnabás menedzserét Paunoch Péter is arról faggattuk, vajon miért nem tudta már jóval korábban felhívni magára itthon a figyelmet a paksiak csatára, aki eddig még csak utánpótlás-válogatott sem volt soha.

„Mi akkor kezdtünk el együtt dolgozni, amikor stabilan a Mattersburg első keretéhez került 2018-ban – elevenítette fel a kezdeteket Paunoch Péter.Több meccsen is megnéztem őt Ausztriában és azt láttam, hogy még osztrák bajnokság szintjén is kimagasló rugói vannak, tehát a súlypontemelkedése miatt kiemelkedően jó a fejjátéka, ugyanakkor lábbal is gólveszélyes. Mattersburgban voltak nehézségei, de miután Lafnitzba került, ahol visszanyerte korábbi jó formáját, több hazai csapattal is felvettem a kapcsolatot, de csak Tamási Zsolt mutatott érdeklődést Gyirmótról és akkor ki is vásárolták az ausztriai szerződéséből. Varga Barnabás pedig azzal hálálta meg a bizalmat, hogy 2021-ben kulcsszerepet játszott a Gyirmót feljutásában, majd az NB I-ben úgyis szerzett 13 gólt, hogy néhány meccset sérülés miatt ki kellett hagynia. Akkor ismerhette meg őt igazán a magyar közeg, nehezen is engedték el a nyáron a gyirmótiak.”

A játékosügynök szerint Vargából nem lehetett volna NB I-es játékos, ha annak idején Ausztriában nem kapja meg a lehetőséget.

„Barnabás retardált gyereknek számított és itthon nem vették észre a tehetségét, amikor az utánpótlásban futballozott. Még szerencse, hogy nem ment el teljesen a kedve a játéktól és Ausztriában az amatőrfutballban játszva is ki tudott törni”
– fogalmazott Paunoch.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
SZERDAI PROGRAM
17.00:
Budafoki MTE (NB II)–Kisvárda Master Good (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
20.00:Paksi FC–Vasas FC (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

Az NSO ajánlja:
Böde Dániel: A Fradi már nincs, bárki megnyerheti a Magyar Kupát

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik