NB I: átlépős trükk a Fradi ellen – Horváth Krisztofer készült rá!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2023.02.21. 10:27
null
Horváth Krisztofer (jobbra) a Ferencváros ellen szerezte első NB I-es gólját (Fotó: Török Attila)
A labdarúgó NB I 20. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Kecskemét Ferencváros elleni pontszerzése és a DVSC kispesti fordítása, de szó lesz az idény legtávolabbi góljáról, a kisvárdai Rafal Makowski 44 méteres találatáról és az idényben először eredményes Molnár Gáborról is.

A FORDULÓ TRÜKKJE – HORVÁTH KRISZTOFER

Emlékezetes lett az első NB I-es gól: Horváth Krisztofer 11. élvonalbeli mérkőzésén először talált a kapuba, pontot mentve a Groupama Arénában az újonc Kecskemétnek. A 21 éves csatár a Torino labdarúgójaként kölcsönbe érkezett fél évre a KTE együtteséhez, és negyedik mérkőzésén szerezte meg az első gólját. Ráadásul különösen emlékezetes találat volt, hiszen a begyakorolt szögletvariációval alaposan becsapták a ferencvárosi védőket.

„Nagyon boldog voltam, hiszen ilyen nagyszerű ellenfél otthonában, ilyen szép stadionban lőttem az első gólomat. A Ferencváros ellen szerzett gólnak mindig magasabb polcon van a helye. Ha jól tudom, a csapat másfél éve gyakorolja ezt a szögletvariációt, az elmúlt hetekben is többször terítéken volt az edzéseken, sőt a meccs előtti utolsó tréningen is gyakoroltuk. Ott is sokszor berúgtam a középre érkező labdát, nagyon örülök, hogy a Ferencváros otthonában is összejött” – nyilatkozta Horváth Krisztofer.

Kétségtelen, a forduló egyik legfontosabb gólját szerezte Horváth Krisztofer. Miután a labda Dibusz Dénes kapujának jobb alsó sarkában kötött ki, a fiatal támadó rögtön a vendégtábor elé szaladt, a gólörömön is érezhető volt, mennyire egyben van a kecskeméti csapat. Pedig az első félidőben nem úgy tűnt, hogy köze lesz a KTE-nek a találkozóhoz, a hazaiak két-három góllal is vezethettek volna.

„Az első félidő valóban sokkal nehezebb volt nekünk. A védekezésünk sem volt stabil, de a szünetben rendeztük a sorainkat, és a fordulást követően okosan futballoztunk. »Rámentünk« az ellenfélre, és onnantól nem volt képes azt játszani, amit alapból tud. Ráadásul az egyenlítést követően nekünk is megjött az önbizalmunk.”

A KTE a hétvégén (vasárnap 14 órától) az Újpestet fogadja hazai pályán, és a másik nagy múltú fővárosi együttes ellen is győzelemre tör.

„A győzelem és a három pont megszerzése a cél, nem is lehet kérdés. Tartani szeretnénk a tabellán elfoglalt második helyünket.”

B. B.

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – KECSKEMÉTI TE

A jelenlegi idény kezdetén kevesen hitték volna, hogy az újonc Kecskemét lehet az egyik csapat az NB I 2022–2023-as kiírásában, amelyik nem kap ki a Ferencvárostól. Márpedig most az a helyzet, hogy a nagy meglepetésre 2. helyen álló kecskemétiek a szombati 1–1-es döntetlennel eddig két meccsen 4 pontot szereztek az FTC ellen, hiszen ősszel, hazai pályán 2–0-ra legyőzték a Ferencvárost. Ráadásul a két csapat idénybeli harmadik meccsét májusban Kecskeméten rendezik.

Ebben az idényben még a Mezőkövesdnek van esélye arra, hogy veretlenül zárjon a Ferencváros ellen, hiszen ősszel 2–1-re győzött otthon Kuttor Attila csapata a zöld-fehérek ellen, sőt decemberben egy 0–0-s felkészülési meccset is játszott a két csapat, de a kövesdiekre még két bajnoki meccs is vár az FTC ellen.

Az előző évadban a Puskás Akadémia és a tavasszal az NB I-től búcsúzó MTK tudott veretlen maradni a Ferencváros ellen, a 2020–2021-esben viszont egyik csapatnak sem sikerült úgy befejezni a bajnoki idényt, hogy ne kapjon ki az FTC-től.

P. K.

A FORDULÓ MÉRKŐZÉSE – BP. HONVÉD–DVSC

– Vezetett a Debrecen, aztán fordított a Honvéd, végül a Loki vitte el a három pontot Kispestről. Nem mindennapi mérkőzést játszottak vasárnap a Bozsik Arénában.
Fordulatos meccs voltmondta lapunknak Megyeri Balázs, a Debreceni VSC 32 éves kapusa. Az első fél ­órában azt játszottuk, amit elterveztünk, gólt szereztünk, sok helyzetet alakítottunk ki. A szabadrúgásaink és a szögleteink rendre veszélyesek voltak, aztán a Honvéd a játékrész végére feljavult, majd úgy jött ki a második fél­időre, hogy meg akarja fordítani a mérkőzés állását. Elkerülhető gólt kaptunk, ami miatt megváltozott a játék képe, és néhány perc múlva már a Honvéd vezetett. De jól reagáltunk a kapott gólokra, meg tudtuk nyerni a találkozót, ez is mutatja, micsoda erő rejlik a csapatunkban.

– Szrdjan Blagojevics vezetőedző önt külön kiemelte a meccs utáni sajtótájékoztatón. Elégedett a teljesítményével?
– Az a feladatom, hogy segítsem a csapatot. Rendre jó időben tudtam közbeavatkozni, a védéseim is erőt adtak. Egy csapat vagyunk, mindenki tudja, mit kell tennie, mindig tudunk valahonnan erőt meríteni. Fontos három pontot szereztünk a Bozsik Arénában, és mivel idegenben eddig csak a Vasast tudtuk legyőzni a bajnokságban, lélektanilag is jól jött a siker. Ráadásul a győztes gólunk kifejezetten szép volt.

– Mielőtt rátérünk Antonio Mance sarkazós góljára, beszéljünk a DVSC-ről! A lefújás után a játékosok egymás nyakába ugrottak örömükben, a sajtótájékoztatóra pedig behallatszott az öltözőben zajló ünneplés. Úgy látszik, most minden kerek Debrecenben.
Igazi nagybetűs csapat a Loki! Mindenki egy irányba húz, az együttes és a szakmai stáb teljes mértékben összeillik. De nem elégszünk meg ennyivel, folytatni akarjuk a jó sorozatunkat!

– Akkor beszéljünk a győztes gólról: hogyan emlékszik vissza rá?
– Szép támadás előzte meg. Sztefan Loncsar középre passzolt labdáján kicsit túlfutott Antonio Mance, így más lehetősége nem is volt, csak sarokkal tudta kapura húzni. Tudjuk, mire képes, edzéseken és meccseken is bármikor számíthatunk tőle hasonló megmozdulásra. Nem olyan régen a Magyar Kupában a Győr ellen ért el fontos találatot, most pedig győztes gólt szerzett. Dorian Babunszkiról se feledkezzünk meg, vasárnap duplázott, legutóbbi négy bajnokiján öt gólt szerzett. És Bárány Donát is lassan visszatér a sérülése után. Szóval, kiváló csatáraink vannak, feltalálják magukat a kapu előtt. Jót tesz a csapatnak a konkurenciaharc a kezdőbe kerülésért.

– Az elmúlt négy bajnokin három győzelem és egy döntetlen a mérlegük, immár a negyedik helyen állnak a tabellán, egy pontra a harmadik, kettőre a második helytől. Cél a dobogó?
Szrdjan Blagojevics érkezése nagyot lendített a csapaton, nem véletlen, hogy vele indultunk el felfelé. Nem szeretnék kijelenteni semmit, kizárólag a következő feladatunkra összpontosítunk. Az NB I-ben két-három győzelemmel oda lehet érni a tabella elejére, viszont ugyanennyi rossz meccs után már a kiesőzóna fenyeget. Nem foglalkozunk semmivel, lépésről lépésre haladunk.

– Több mint tíz év légiósélet után tavaly nyáron érkezett Debrecenbe. Azt kapta, amire számított?
– Teljes mértékben. Befogadott a közösség, jól érzem magam Magyarországon, Debrecenben és a klubnál is. Élvezem a futballt.

– A hétvégén a Ferencvárost fogadják, korábbi Fradi-játékosként különleges lesz önnek a meccs?
– A Fradiban nevelkedtem, ott lettem élvonalbeli játékos, de jó néhány év eltelt már, amióta távoztam onnan. Vasárnap az ország legerősebb együttesével, a címvédővel játszunk. Bízom benne, hogy jó hangulatú, nyílt mérkőzés lesz, nyerjen a jobb csapat! Persze remélem, hogy a miénk lesz az.

A FORDULÓ MÉRLEGE – SZRDJAN BLAGOJEVICS

Szrdjan Blagojevics kinevezése óta a Loki szerezte a legtöbb pontot az OTP Bank Ligában

Megvizsgáltuk, hogy Szrdjan Blagojevics debreceni vezetőedző első NB I-es meccse, vagyis a 9. forduló óta hány pontot szereztek a csapatok az OTP Bank Ligában – a Ferencváros ősszel elhalasztott, idén lejátszott két meccsét (2. és 4. forduló) nem számoltuk bele.

Nos, a megszerezhető 36 pontból 23-at besöpörve a DVSC a legeredményesebb gárda ebben az időszakban. A további sorrend: Ferencváros (22 pont), Mezőkövesd (21), Kecskemét (19), Kisvárda, Puskás Akadémia (17), ZTE FC (14), Újpest, Vasas (13), Mol Fehérvár, Paks (12), Honvéd (9).

Érdekesség, hogy a szerb tréner debreceni kinevezése előtt az 1-8. fordulóban megszerezhető pontok 29 százalékát kaparintotta meg a Debrecen, a 9. fordulótól számolva a 64 százalékát.

K. J.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!


A FORDULÓ GÓLJA – RAFAL MAKOWSKI

A hetedik gólját szerezte a bajnoki idényben, illetve kisvárdai karrierje során Rafal Makowski, aki 2022 telén érkezett a szabolcsi kisvárosba a lengyel Slask Wroclaw csapatából. A lengyel középpályás az Újpest elleni meccsén csapata győztes (2–1) találatát érte el – ragyogó helyzetfelismerés révén 44 méterről az üresen maradt kapuba ívelt, az idény legtávolabbi gólját szerezte. A labda szép röppályát írt le a kezdőkörből indulva, mire megpihent a kapu jobb oldalában.

„ Pályafutásom alatt sok gólt szereztem már, de ilyen látványosat még soha – mondta a 26 éves légiós, aki a transfermarkt.de adatbázisa szerint felnőttkarrierje során eddig 214 bajnoki mérkőzésen szerepelve 29 gólt ért el. – Mielőtt az újpestiek kapusa, Djordje Nikolics a tizenhatoson kívülre futva felszabadított, már éreztem, elém kerül majd labda, és azonnal tudtam, mit akarok kezdeni vele. Szerencsére sikerült megfelelően kiviteleznem a lövést, gól lett belőle, és a meccset is megnyertük. Ránk fért már a győzelem, hiszen az előző öt fordulóban nyeretlenek voltunk, és már-már kezdett nyomasztani minket.”

Olyannyira, hogy a tavalyi ezüstérmes Kisvárda a legutóbbi játéknap előtt elveszítette a bajnokság jelentős részében őrzött dobogós helyezését, ám mostani győzelme – valamint a Puskás Akadémia fehérvári döntetlenje (1–1) – következtében újra harmadik. Hogy mekkora harc várható a nemzetközi kupaindulásért, arról csak annyit: a jelenlegi második Kecskemét (32) és az ötödik PAFC (30) között két pont a különbség.

„ Nagyon szoros a mezőny, a Ferencvárost követő csapatok közel állnak egymáshoz pontszámban, de ha tartani tartjuk a mostani teljesítményünket, megismételhetjük a legutóbbi bajnokságban elért eredményünket – folytatta a lengyel labdarúgó, aki arra is kitért, hogy egy bajnoki idényben szerzett-e már a mostani hétnél több gólt. – Igen, a Radomiak Radom játékosaként négy évvel ezelőtt tizenegyig jutottam, de azt a lengyel második ligában értem el. Úgyhogy, az igazat megvallva a mostani a legjobb évadom.”

Vajon felkapják a fejüket erre a teljesítményre és nem mindennapi góljára Lengyelországban?

„ Nem olvasok lengyel újságokat, úgyhogy erre nem tudok mit válaszolni. Annyit azért láttam, hogy a közösségi médiát bejárta a gólom felvétele, és a hozzám közelálló emberek gratuláltak otthonról is.”

B. T.

A FORDULÓ ÖRÖME – MOLNÁR GÁBOR

Tizedik próbálkozásra megszerezte első idegenbeli győzelmét a bajnokságban a Mezőkövesd Zsóry – többek között Molnár Gábor nagyszerű futballjának köszönhetően. A 28 esztendős szélső Pakson előbb gólpasszt adott David Babunszkinak, majd húsz méterről megduplázta csapata előnyét, egyben beállította a 2–0-s végeredményt. Az idényben először volt eredményes, korábban még egyszer sem fordult vele elő, hogy húsz mérkőzést kellett várnia az első góljára...

„Nem emlékszem, hogy valaha is ennyit vártam volna az első találatomra, nem tagadom, megkönnyebbültem, amikor láttam, a lövésem után a labda a paksi kapuban köt ki… – mondta lapunknak Molnár Gábor. – Amikor ilyen sokáig nem lő gólt az ember, hiába kerül helyzetbe, hiába vannak gólpasszai, hétről hétre ott van benne, hogy már megint nem jött össze, és nagy hiányérzete van. Persze nincs annál fontosabb, mint hogy nyerjen a csapat, és ha jönnek a győzelmek, még a társak zrikálása is elviselhető. Természetesen én is kaptam a megjegyzéseket, hogy ennek és ennek a játékosnak már több gólja van, de most már nem tudják azt mondani a srácok, hogy egyike vagyok a gól nélküli labdarúgóknak.”

Molnár Gábor tavaly nyáron Diósgyőrből igazolt vissza Mezőkövesdre, és mert az előző idényt az NB II-ben töltötte, meglehetősen sokat kellett visszamenni az időben legutóbbi élvonalbeli góljáig: 2021. április 21-én a DVTK színeiben győztes találatot szerzett a Puskás Akadémia elleni 2–1-es meccsen, vagyis nem kevesebb mint 668 nap telt el az akkori és a mostani gólja között. A Mezőkövesd Zsóry négy bajnokin tíz pontot szerzett tavasszal, és ha így folytatja, biztosan nem lesznek kiesési gondjai.

„Jól indult nekünk ez az év, kicsit már előre is tekinthetünk, de nem azzal foglalkozunk, mi lesz, mondjuk, négy forduló múlva. Meccsről meccsre kell haladni, vagyis most az a lényeg, hogy jól jöjjünk ki a Honvéd elleni mérkőzésből. És ha pénteken esetleg úgy szereznénk meg a három pontot, hogy újra gólt szerzek, végre azt mondhatnám, újra a régi Molnár Gábor van a pályán…”

Z. A.

NB I, 2022–2023, 20. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
2023. február 17., péntek
Kisvárda–Újpest 2–1
Kisvárda,Várkerti StadionRúsz Márton
1890
2023. február 18., szombat
Paks–Mezőkövesd 0–2Paks,Fehérvári úti Stadion
Erdős József
1511
Ferencváros–Kecskemét 1–1
Budapest,Groupama Aréna
Karakó Ferenc
9511
Mol Fehérvár–Puskás Akadémia 1–1Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó
Vad II István
2471
2023. február 19., vasárnap
ZTE–Vasas 0–0Zalaegerszeg,ZTE ArénaBogár Gergő
2324
Budapest Honvéd–DVSC 2–3Budapest,Bozsik Aréna
Bognár Tamás4938
NB I, 2022–2023, 21. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Február 24., péntek
20.00: Mezőkövesd–Budapest Honvéd (Tv: M4 Sport)Mezőkövesd, Városi Stadion
Február 25., szombat
14.30: ZTE–Mol Fehérvár (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg, ZTE Aréna
17.00: Puskás Akadémia–Paks (Tv: M4 Sport)Felcsút, Pancho Aréna
19.30: Vasas–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest, Illovszky Rudolf
Február 26., vasárnap
14.00: Kecskemét–Újpest (Tv: M4 Sport)Kecskemét, Széktói Stadion
16.30: DVSC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)Debrecen, Nagyerdei Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20144243–16+2746
2. Kecskeméti TE20711228–20 +832
3. Kisvárda2087532–33 –131
4. Puskás Akadémia2079425–21 +430
5. Debreceni VSC1976633–29 +427
6. Mezőkövesd2075823–27 –426
7. Zalaegerszegi TE2066825–23 +224
8. Paksi FC2065931–35 –423
9. Újpest FC20641024–35–1122
10. Mol Fehérvár2056924–29 –521
11. Budapest Honvéd1946920–32–1218
12. Vasas FC2039814–22 –818
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik