BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.05.04 23:41 Frissítve: 2021.05.04 23:41

A pókerarc mögött – Babják Bence jegyzete

 

Az emberek többségéhez hasonlóan Michael Oenningen is nehéz kiigazodni.

 
Hiába volt esélyesebb a Mol Fehérvár, kupagyőztes az Újpest!
Michael Oenning: Gyakorolni kellett az ünneplést, nem vagyunk hozzászokva

Adva van a labdarúgásról Németországban egyetemi előadásokat tartó szakember, aki bronzéremig és Magyar Kupa-döntőig vezette a Vasast, majd a következő idényben kiesett vele. Egyiket sem felejtették el neki Angyalföldön, ám amikor később, a Magdeburg edzőjeként egyik szabad hétvégéjén kiment az Illovszky-stadionba, az angyalföldi drukkerek barátságosan üdvözölték. Márpedig ha a komolyzene-kedvelő és fiktív regényén évek óta dolgozó, ötvenes évei közepén járó szakvezető az élvonalbeli búcsú „főkolomposa”, aligha számíthatott volna szívélyes fogadtatásra.

Ő volt az, aki két idényen belül előbb az NB I-ből, majd a német másodosztályból búcsúzott aktuális csapatával, hogy aztán a görög Ariszt óriási meglepetésre a nemzetközi kupaindulást jelentő helyig vezesse. Néhány labdarúgó hálával szorította meg a kezét, amikor a média előtt a csendes, kimért szakember útmutatásainak is köszönhetően válogatott meghívót kapott, mások értetlenül fogadták, hogy mellőzésük után még csak indoklást sem hallhatnak.

Sokan csak mosolyogtak vagy éppen hitetlenkedtek, amikor a télen – a Fehérvár és a Ferencváros elleni súlyos zakó után – arról beszélt, jó úton jár csapata. Amikor hétfő este a bennmaradást kiharcoló együttes vezetőedzőjeként – nem az ő bűne, hogy az Újpestnek ezért kellett harcolnia –, aranyéremmel a nyakában helyet foglalt a Puskás Aréna sajtótermében, és a zárt ajtón keresztül is behallatszó újpesti örömünnep közepette válaszolt az újságírók kérdésére, már jóval kevesebben kérdőjelezték meg optimista kijelentéseit.

A tréner, aki képes magyar labdarúgó nélkül pályára küldeni az újpesti kezdőcsapatot a Magyar Kupa-fináléban. Akinek meghökkentő és nehezen elfogadható döntését aztán a trófea elhódítása némiképpen igazolta. A győzelmet sohasem kell megmagyarázni, és a negyedik kerületben egyelőre többet teljesített a vállaltnál.

Michael Oenning távolról sem tökéletes, érdemei mellett a hibáit is felsorolhatnánk – ám a külvilágnak mutatott pókerarc és a kimért, a kényes kérdéseket többnyire kerülő nyilatkozatai mögött éppen ettől a kettősségtől válik emberivé.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja! 

2021.05.09 00:06:25

Labdarúgó NB I VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A szekrénycsontvázak helyett már hús-vér, sőt szombat este a 32. bajnoki aranyérmet ünneplő FTC futballistákról szóltak a hírek.

2021.05.08 14:00:57

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

A szezonbeli záró meccsükön kilencgólos meccset játszott a két együttes, a lila-fehérek örülhettek.

2021.05.08 13:44:08

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Eppel találatával a hajráig a kispestiek vezettek, a zöld-fehérek a csereként beálló Isael és Boli révén kettővel válaszoltak.

2021.05.07 23:55:26

Labdarúgó NB I KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. A lilák legutóbb 1998-ban ünnepeltek NB I-es aranyérmet, ami a mai Z-generációnak valahol a triász és a jura között lehet. Márpedig azóta felnőtt sok ezer, sok tízezer drukker, akik ma már harmincasok- negyvenesek, de nem tudhatják, milyen érzés a bajnok szurkolójának lenni.