PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre) 2021.05.03 19:40 Frissítve: 2021.05.04 22:37

Hiába volt esélyesebb a Mol Fehérvár, kupagyőztes az Újpest!

A labdarúgó Magyar Kupa döntőjében az Újpest hosszabbítás után 1–0-ra legyőzte a Puskás Arénában a jóval esélyesebbnek tartott, a finálé végére kilenc főre fogyatkozó Mol Fehérvárt.

Aranyöröm (Fotó: Tumbász Hédi) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

 

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 0–1 (0–0, 0–0, 0–1) – hosszabbítás után
Budapest,
Puskás Aréna, 4500 néző. V: Bogár
Mol Fehérvár:
Kovács D. – Bolla (Fiola, 63.), Rus, Muszliu, Stopira – Bamgboye (Alef, 91.), Nego, Rúben Pinto, Petrjak – Nikolics N. (Houri, 76.), Zivzivadze. Vezetőedző: Szabics Imre
Újpest:
Pajovics – Kastrati, Kutrumbisz (Szakály P., 102.), Risztevszki – Onovo – Pauljevics (Máté Zs., 118.), N. Mitrovics, Croizet (Csongvai, 75.), Antonov – Beridze (Perosevic, 114.), Tallo (Simon K., 114.). Vezetőedző: Michael Oenning
Gólszerző:
Kastrati (101.)
Kiállítva:
Rus (90+1.), Alef (97.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Május harmadika.

A Mol Fehérvár és az Újpest is bízhatott abban, hogy a szóban forgó dátum szerencsét hoz neki. A piros-kékek 2015. május harmadikán fennállásuk második bajnoki címét szerezték meg, míg a lila-fehérek tizennyolc esztendővel korábban mutatták be történetük egyik nagy fordítását – éppen a Vidi ellen. Történt, hogy Korsós Attila góljával a vendégek vezettek, már-már elhitték, hogy nyernek a Megyeri úti stadionban, csakhogy a 89. percben előbb Bérczy Balázs egyenlített, majd a hosszabbításban Kovács Zoltán belőtte az Újpest győztes gólját. Igen, az a Kovács Zoltán, aki 2021. május harmadikán a székesfehérvári klub sportigazgatójaként indult el a Magyar Kupa döntőjére.

A magyar futballtörténelem 81. kupafináléja előtt a fehérváriaknál volt a lélektani előny, hiszen a bajnokságban háromból háromszor legyőzték fővárosi vetélytársukat, ráadásul nem is akárhogy: előbb 5–1-re, majd 5–0-ra, legutóbb pedig 4–0-ra. Azzal persze ők is tisztában voltak, hogy ami az NB I-ben történt, mit sem ér egy másik sorozatban, különösképp annak döntőjében. A negyedik kerületiek összeállítása is kelthetett – némi – riadalmat bennük, Michael Oenning tudniillik a legerősebbnek vélt tizenegyet küldte csatába. Hogy a német szakember egy magyarnak sem szavazott bizalmat a kezdőben, az viszont aligha kívánkozik a honi kupakrónika legszebb fejezetei közé...

Ami a Mol Fehérvár FC-t illeti, nem állítható, hogy Szabics Imre tartalékos csapatot küldött pályára, mi több, Fiola Attila vagy éppen Lyes Houri csupán a kispadon kapott helyett. A Fehérvár és az Újpest célja mi más lett volna, mint hogy a Bp. Honvéd nyomába lépjen, a Puskás Arénában ugyanis kizárólag a kispestiek nyertek eddig kupadöntőt – a tavalyi „premieren” 2–1-re győzték le a Mezőkövesdet. A 2020. június harmadikán rendezett meccsen még a borsodi gárda kötelékébe tartozó Budu Zivzivadze ezúttal már a Vidit erősítve küzdött azért, hogy ami elsőre nem sikerült neki, másodjára összejöjjön. Csatártársának, Nikolics Nemanjának is volt extra motivációja: miután két korábbi döntőben vesztes együttes tagja volt, gazdag éremkollekciójából egy MK-arany nagyon hiányzott.

A harmadik percben már büntetőt reklamáltak az újpestiek, Nikola Mitrovics beadása után Adrian Rus karját is érintette a labda, de Bogár Gergő továbbot intett – helyesen. A másik oldalon Funsho Bamgboye hozhatta volna helyzetbe Budu Zivzivadzét, ám pontatlanul passzolt, csóválta is a fejét a grúz támadó. Az erős kezdést visszaesés követte, a Fehérvár birtokolta többet a labdát, de az újpesti védőfalat nem tudta áttörni – a 20. percig, amikor Ivan Petrjak beívelését követően Nikolics Nemanja fejelt fölé. A lilák taktikája egyszerű volt az elején, a megszerzett labdát mielőbb próbálták eljuttatni az amilyen gyors, olyan technikás Giorgi Beridzéhez vagy a remek felépítésű Junior Tallóhoz. Utóbbi birkózott is becsülettel, azonban rendre győzött a túlerő.

Megkockáztatjuk, a korábbi nyolcvan finálé között akadt olyan, amelyik színvonalasabb játékot hozott, mint a nyolcvanegyedik, fél óra is eltelt a meccsből, amikor a látvány miatt okunk lehetett örülni: újpesti szögletvariáció végén Yohan Croizet került lövőhelyzetbe, a befejezésbe azonban már hiba csúszott. A másik kapu előtt Budu Zivzivadze lábában volt a gól, Funsho Bamgboye ezúttal pontosan passzolt elé, de nem sokkal a bal kapufa mellé lőtt. Izgalomban azért nem volt hiány a félidő hajrájában, kár, hogy ezt kakaskodás okozta. Bogár Gergő mindenesetre jobbnak látta, ha néhány sárga lap kiosztásával és az első játékrész lefújásával hűti le mihamarabb a kedélyeket.

A folytatásban már a focival törődtek a felek, a szünet utáni percek a Fehérvár fölényét hozták, rövid időn belül Stopira, Loic Nego és Funsho Bamgboye is célba vette a kaput, igaz, Filip Pajovicsnak egyszer sem kellett közbeavatkoznia. A kezdeti rohamokat megúszó újpestiek lövéssel is jelezték, hogy a mérkőzésből hátralévő időt nem kizárólag bekkeléssel szeretnék eltölteni, és erre erősített rá grúz légiósuk is, aki két szép csel után csúnyán mellé tekert. Élet költözött a meccsbe, amely a 66. percben vehetett volna fordulópontot, ha a játékvezető szabálytalannak látja Loic Nego szerelési kísérletét Junior Tallóval szemben. Maradjunk annyiban, ez sokkal inkább ért büntetőt, mint a harmadik percben látott eset. A tizenegyes elmaradását nehezen viselte a kelleténél hevesebben reklamáló Jovan Baosics, akinek Bogár Gergő fel is mutatta a piros lapot – az Újpest szerencséje, hogy a montenegrói védőt a kispadról állították ki. A gyepen újfent Giorgi Beridze vétette észre magát, lövését követően csak azért nem kötött ki a bal felső sarokban a labda, mert Kovács Dániel a mérkőzés addigi legnagyobb védését bemutatva szögletre mentett.

Itt is, ott is jöttek a cserék, és a 83. percben jöhetett volna az első gól is, ám Budu Zivzivadze óriási helyzetben mellé fejelt. Erre is volt válaszuk a lila-fehéreknek, Nemanja Antonov karrierje talán legfontosabb, egyben legszebb gólját rúgta volna, ha a 22 méterről, ballal, irtózatos erővel meglőtt labda nem néhány centivel a léc fölött hagyja el a játékteret. A rendes játékidőbe még Adrian Rus pirosat érő második sárga lapja fért bele – következhetett a hosszabbítás.


Szabics Imre Alefet állította be, hogy valamelyest pótolja a Rus kiválásával keletkezett űrt a védelemben, ám a brazil légiós elkövette azt a „bravúrt”, hogy két perc alatt két sárga lapot begyűjtve kettős emberhátrányba hozta csapatát. Több se kellett az Újpestnek, ment előre a kupadiadalt érő gólért, és a 101. percben Lirim Kastrati be is zúdította a labdát a Fehérvár kapujába. Más lapra tartozik, hogy mielőtt a koszovói védő lőtt volna, Junior Tallo lesgyanús körülmények között avatkozott játékba.

A ráadás második félidejében annyi feladata volt Michael Oenning alakulatának, hogy megőrizze előnyét a kilenc emberrel is becsülettel küzdő riválissal szemben, és miután ez sikerült neki, kezdhetett ünnepelni. Az Újpest tizenegyedszer lett kupagyőztes!

Páratlan tett, annyi szent.

PERCRŐL PERCREBánkódhat a Paks is, elúszott a nemzetközi kupaszereplése.

(Fotó: Dömötör Csaba)
(Fotó: Dömötör Csaba)


120+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

120+1. perc Nemanja Antonov kap sárga lapot labdaelrúgásért.

Két perc a ráadás.

120. perc
Simon lő Perosevic passza után kissé jobbról, hétről az oldalhálóba.

118. perc Máté Zsolt be, Pauljevics le az Újpestben.

116. perc Muszliu szereli szépen Perosevicet a 16-oson belül.

Dárdai és Evandro percek óta az oldalvonal mellett.

114. perc Antonio Perosevic és Simon Krisztián be, Beridze és Tallo le. Két új támadó.

113. perc Szakály passzát Tallo jobbal a bal alsó mellé tekeri jobbal, 18 méterről, középről.

112. perc Szakály passzát az ötös bal sarka elől jobbal Pintóba pazarolja Beridze! Meccslabda? Houri már nem is védekezett.

110. perc Pinto lesérül, a bal combja fáj. Ápolás.

107. perc Kastrati szereli a balon Stopirát szabálytalanul, szabadrúgás. Houri jobbal a kapu tetejére emel. A kis karmester jól mutatkozott be az NB I-ben, de aztán...

106. PERC FOLYTATJUK!

(Fotó: Dömötör Csaba)A fináléig vezető úton a fehérváriak összesített gólkülönbsége 17–4, az újpestieké 16–2. A legeredményesebb játékos az egyik oldalon Nikolics Nemanja 5 gól (290 játékperc alatt), illetve a grúz Giorgi Beridze 6 találat (431 játékperc alatt).

Az Újpest az első két körben NB III-as ellenfeleket kapott – Iváncsa és Dunaújváros –, majd az NB II-es Szolnoki MÁV következett. A 16 között és a negyeddöntőben élvonalbeli együttesek – Puskás Akadémia idegenben, majd Mezőkövesd otthon – ellen kellett kivívnia a továbbjutást. A borsodiak ellen ez a tizenegyespárbajban sikerült a lila-fehéreknek. Az elődöntőben a szintén NB I-es Kisvárda volt az ellenfél, ismét idegenben. Ezt a párharcot Beridze találatával megint a rendes játékidőben nyerte meg a tavasszal már Michael Oenning vezette lila-fehér együttes.  

105. PERC VÉGET ÉRT A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJE!

(Fotó: Tumbász Hédi)

 

104. perc Zivzivadze lő lesről a kapuba, a sípszó után. Pajovics meg elbíbelődik a szabadrúgással.

102. perc Kutrumbisz le, Szakály Péter váltja, védő helyett karmester. Petrjak meg a középkezdésből akar gólt lőni, de figyel Pajovics.

A szakértők szerint Antonov beadását követően Tallo lesről fejelt vissza.

101. PERC VEZET AZ ÚJPEST, LIRIM KASTRATI Tallo fejese után jobbal a jobb alsóba lő, 21 méterről, kissé jobbról, egy csodás, tiki-takás, legalább tízpasszos újpesti akció végén. 0–1!

99. perc Antonov kissé jobbról ballal a léc fölé lő, 24 méterről.

97. perc KETTŐS EMBERHÁTRÁNY!

97. perc Alef
teljesen fölöslegesen odarúg a 16-os előtt a tanácstalan Kastrati bokájára, nyújtott lábbal, sárga lap...

96. perc Alef kap sárga lapot, odarúgott Csongvainak.

95. perc Csongvai 14 méteres fejese veszélytelen.

93. perc Nego jobb oldali, jobblábas beadására szépen vetődik ki Pajovics, Petrjak elé.

91. PERC FOLYTATJUK!

Mitrovics és Stopira megöleli egymást a kezdés előtt. Nego jobbhátvéd lesz, Fiola megy középre. Alef szűr.

91. perc Bamgboye le, Alef be.

Kupahangulat (Fotó: Tumbász Hédi)

 

A Vidinek két fővárosi csapathoz kellett utaznia a kupában, de a jelenleg az NB II-ben éllovas Vasast, majd az élvonal bajnokát, a Ferencvárost is sikerült a rendes játékidőben elbúcsúztatnia. A negyeddöntőben ugyan ismét élvonalbeli gárdával került szembe, ám az újonc Budafok ellen már otthon játszhatott és magabiztosan vette ezt az akadályt. Az elődöntőben a tavalyi elődöntős MTK Budapest következett, amelyet hátrányból felállva búcsúztatott az immár Szabics Imre irányította piros-kékek. 

A Fehérvár a Jász-Nagykun-Szolnok megyei I. osztályú Tiszaföldvárnál kezdte a menetelését, majd az NB III-as Gárdony ellen folytatta, ezen a meccsen szenvedett olyan térdsérülést válogatott kerettag kapusa, Kovácsik Ádám, ami miatt fél évet ki kellett hagynia és csak pár hete kezdhette el újra az edzéseket. Így a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságról is lemaradt.

Nikolics Nemanja két Magyar Kupa-döntőben is játszott már, de még egyszer sem nyerte el a trófeát, idehaza ez az egyetlen cím, amely hiányzik még neki. 

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÁSODIK FÉLIDŐ!

90+2. perc Támad az Újpest, Pauljevics nem ad be azonban, majd Stopira szereli. Antonov beadása Muszliué.

90+1. perc PIROS LAP, mert ez a második neki. Fölösleges volt ez is, meg a lökdösődésért kapott is...

90. perc Adrian Rus kap sárga lapot Beridze visszarántásáért, labdavesztése után...

89. perc Houri beadását Muszliu a kapushoz fejeli az ötös előteréből.

87. perc Pauljevics beadását kifejeli Tallo és az ötös elől Rus, a kipattanó Antonové, aki ballal 22-ről, középről nem sokkal lő a jobb felső fölé!

Az Újpest az előző nyolc tétmeccsén nyeretlen (2 döntetlen, 6 vereség) a Vidi ellen, legutóbb 2019 szeptemberében Onovo és Feczesin góljával Fehérváron, bajnokin győzött 2–0-ra.

Összesen ötször kerültek szembe egymással a Magyar Kupában, háromszor a fehérváriak, kétszer az újpestiek jutottak tovább. 1973-ban a Vidi a fővárosban 2–1-re nyert, három évvel később az oda-visszavágós nyolcaddöntőből idegenben lőtt gólokkal (0–0 és 2–2) az Ú. Dózsa lépett tovább. A 2009–2010-es negyeddöntőben mind a kétszer a lila-fehérek győztek 1–0-ra. A 2015-ös elődöntőben a fehérváriak otthon 1–0-ra, a Szusza-stadionban 4–1-re nyertek. A tavalyi nyolcaddöntőben az Újpest Szegeden fogadta ellenfelét, ezen a találkozón nem esett gól, majd a visszavágón Muszliu 89. percben elért  találatával a fehérváriak harcolták ki a továbbjutást.   

82. perc KIMARAD, Petrjak szép bal oldali, ballábas beadását csoda rosszul találja el fejjel az ötösön Zivzivadze!

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

77. perc Antonov jobb oldali, ballábas szabadrúgását kifejeli Tallo elől Zivzivadze.

Most 50-50 százalék a labdabirtoklási arány. 2 lövés itt, 3 ott, a kapu felületét csak Beridze találta el.

76. perc Lyes Houri be, Nikolics le, ék helyett karmester.

75. perc Csongvai Áron be, Croizet le. Szűrőcsere.

Kupadöntőben eddig egyszer, 1982. április 4-én, Szekszárdon találkoztak, a Népsport tudósítójának becslése szerint 18 ezer néző előtt. Akkor is az újpestiek számítottak az esélytelenebbnek: egyrészt mert előtte a bajnokságban a Vidi kétszer 1–0-ra legyőzte a lila-fehéreket, másfelől két veszélyes csatáruk, Törőcsik András és Kiss Sándor nem léphetett pályára. Az Újpesti Dózsának volt viszont egy Birkás Pétere, akinek két góljával a fővárosiak nyerték meg a kupát (2–0).

A januári Megyeri úti 0–5 egyben rekordbeállítás is volt, hiszen a fehérváriak 2002 májusában a Sóstói Stadionban verték meg ugyanilyen különbséggel a lilákat, ennél jobban még sosem. A IV. kerületiek 6:1-es rekordgyőzelméig egészen 1968-ig kell visszalapozni.

71. perc Tallo fejel a bal sarok mellé ötről, kisodródott helyzetből, Antonov jobb oldali beadását követően. Újabb szöglet, Rus ment fejjel, Bamgboye kontrázás helyett elrúgja a labdát abszolúte vaktában...

71. perc DE NAGY VÉDÉS, Mitrovics passzát Beridze jobbal a bal felsőbe vágná 11-ről, kissé jobbról, de Kovács elképesztően nagyot véd.

70. perc Pinto szereli szépen Pajovicsot, aki bedob egy mókás műesést... korner. Antonov beadja, Beridze jobbal ellövi 21-ről, kissé jobbról, szereli Pinto.

69. perc Michael Oenning megússza sárga lappal, ő reklamálta, hogy Fiola ellökte Antonovot.

68. perc Jovan Baosics kap piros lapot reklamálásért. Meg behajintott valamit a pályára.

Volt lökés, nem is kicsi. Mezhúzás is, az sem pici.

66. perc TOVÁBB!
Mitrovics passzát elvéti Fiola, Beridze kapura tör, de nem mer lőni az ötös jobb sarka elől, alibiből középre passzol, Tallót azonban szereli Nego, keményen... tovább, nincs 11-es.

65. perc Petrjak-korner balról, jobbal, Pajovicsé.

64. perc Pauljevics kétszer szerelhetné a balon Zivzivadzét, de inkább ellöki. De már kint volt a labda, bedobás.

Croizet után Petrjak is fájlalja a combját.

63. perc Fiola Attila be, Bolla le.

60. perc Mitrovics beadására nem jön Kovács, Stopira kisegíti, fejjel.

(Fotó: Tumbász Hédi)

59. perc Funsho Bamgboye ellöki Antonovot, sárga lap.

58. perc Muszliu ellöki Beridzét, csak szabadrúgás.

56. perc HELYZET, az ötös bal sarka elől Beridze jobbal eltöri a labdát a hosszú sarok mellé, méterekkel, de négy nagyon ügyes cselt követően!

55. perc Croizet ballal 28-ról nagyon a léc fölé lő.

54. perc Hopp, Pinto szépen emel az ötös jobb sarka elé, Bamgboye bevetődve jobbal az oldalhálóba lő!

50. perc Bamgboye kap labdát a jobbon az elcsúszó Risztevszkitől, de beadása Kutrumbiszé, majd Stopira lő ballal 22-ről kapura, ám blokkol a bevetődő Mitrovics. Petrjak beadását Nego jobbal 30-ről ellövi, de pontatlan.

48. perc Beridze fut a kapu felé, de les. Tényleg az volt.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

(Fotó: Tumbász Hédi)

Az újpestiek tizennyolcadik alkalommal döntősök, és eddig 10-szer nyerték meg a kupát. Az elmúlt egy évtizedben ez kétszer sikerült nekik, 2014-ben a Diósgyőr (1–1), majd 2018-ban a Puskás Akadémia (2–2) ellen is tizenegyespárbajban diadalmaskodtak.

A székesfehérváriak hetedszer játszhatnak a trófeáért, és kétszer – 2006-ban és 2019-ben – sikerült elhódítaniuk. Az első alkalommal a Vasast győzték le tizenegyesekkel, míg tavalyelőtt a Honvéd ellen az utolsó negyedórában fordítva nyertek 2–1-re.

A Magyar Kupa 1910 óta íródó történetében ez lesz a 81. döntő, és a második az új Puskás Arénában. Tavaly a Bp. Honvéd 2–1-re verte meg a Mezőkövesdet. 

Szakály Péter a harmadik klubjával jutott a döntőbe, az előző kettő a Debreceni VSC és a Puskás Akadémia volt. A korábbi válogatott középpályás számára eddig bizonyosan a 2012-es volt az eddigi legemlékezetesebb kupadöntő. Az MTK ellen gólt szerzett az 51. percben, de az akkor a második ligában szereplő kék-fehérek fordítottak, a 89. percben 3–2-re vezettek. Szakály egyenlített, a hosszabbítás nem hozott gólt. A „szétlövésben” ő rúgta be az első tizenegyest (mlsz.hu).

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
Nikolics Nemanja  10
Feczesin Róbert 5
Zé Luís 4
Marko Scsepovics  4
Ivan Petrjak 4

Oenning az első külföldi edző, aki két különböző csapattal is eljutott a Magyar Kupa döntőjébe. A német edző 2017-ben a Vasas együttesét vezette a fináléba, a favorit Ferencváros végül tizenegyesekkel győzött, a tíz lövőből csupán egy hibázott: az északmacedón Kire Risztevszki, aki várhatóan hétfőn is játszik, ezúttal is Oenning játékosaként. Egyébként az akkori vasasosok közül a Mol Fehérvár keretében is akad egy játékos, mégpedig Hangya Szilveszter (mlsz.hu).

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Bamgboye folytatja.

45+1. perc Nikola Mitrovics és Adrian Rus kap sárga lapot lökdösődésért.

44. perc Tallo passzát lefüleli Muszliu, az ék ballal lő 22-ről, ezt meg blokkolja Rus. Vincent Onovo meg kap egy sárga lapot Bamgboye felrúgásáért. És kitör a pogó, lökdösik egymást a játékosok, ki védve, ki támadva Onovót. Bamgboye nagyon szenved, nagyot kapott a jobb térdére, biztosan nem szimulál.

43. perc Nego megvillan, szépen indítja Petrjakot, aki jobbal 14-ről, kissé jobbal borzalmasan gyengén lő a kapus elé. Abszolúte kapuscsemege. DE HELYZET!

41. perc Bamgboye nem lő 17-ről, középről, inkább Petrjaknak ad egy befuthatatlan passzt. Szabics mérgesen néz a kispadon a társaira, és igaza van, a légiósnál Torghelle Sándor sokkal jobban játszana. De hogy harcosabban, az egészen biztos.

39. perc MELLÉ, Nego megment egy rossz átadást, Bamgboye beadása nem az igazi, de eléri Zivzivadze, kissé kifacsart testhelyzetből, ám az ötös bal sarka elől ballal a bal alsó mellé lő.

Mitrovicsért 2011-ben 260 ezer eurót adott a Vidi az Újpestnek!

37. perc Pauljevics megy előre, de beadás helyett löki Petrjakot, szabadrúgás.

35. perc Mitrovics passza nagyon rossz Tallo felé, kirúgás. A középpályás anno 67 meccsen 30 kanadai pontot ért el a Vidiben! 

Érdekesség (vagy inkább pechszéria), hogy az újpesti nevelésű Banai Dávid negyedik döntőjét nézheti majd a partvonalon kívülről: a 2013–2014-es és a 2017–2018-as idény győztes, valamint a 2015–2016-os évad elbukott fináléját is a lelátóról figyelte, a mostanit pedig alighanem a kispadról.

30. perc
Mitrovics beadását Beridze Croizet elé játssza, aki ballal 12-ről rosszul találja el a labdát, kontra, Bamgboye a 16-os előtt, megáll picit, Risztevszti szereli egy szép, férfias becsúszással.

Beridze: 31 meccs az idényben, 15 góllal és 5 gólpasszal, a Vidi ellen ez a 6. meccse, csak 1 gólja van.

(Fotó: Tumbász Hédi)

29. perc Beridze megindul a jobbon, Pinto azonnal felvágja őt. Beridze jobbal 22-ről Nikolicsba lő. Croizet bal oldali beadásába belecsúszik Muszliu, tisztáz Rus, de korner.

28. perc Stopira emel Bamgboye elé, aki nem igazán harcol a labdáért, megelőzi az ötösön Pajovics.

27. perc Az Újpesté a labda főleg ezekben a percekben, de kontra, Bamgboye beadása után nagy nevetés az újpesti táborban... Kirúgás. Szabics komoran néz maga elé.

A kupa más. A Mol Fehérvár a mostani bajnokságban háromszor, összességében 14–1-es gólkülönbséggel győzte le az Újpestet.

23. per
c Tallót lökik a balon, Mitrovics beadása Rusé. Petrjak és Rus bizonytalan, Bolla rúgja el ballal a labdát végül. Onovo megindul, Beridzét lökik, előnyszabály, Onovo fut tovább, de az ötös jobb sarka elől ment előle Muszliu!

19. perc HELYZET, de Petrjak bal oldali, ballábas beadását az ötös rövid sarkáról nagyon a léc fölé fejeli Nikolics!

(Fotó: Tumbász Hédi)


Csak baj ne legyen belőle!

Ha már Oenning: a mester nem tartott nagy beszédet a döntő előtt, inkább rajzolt. UEFA P-licenc. P, mint piktor.

Mestere szerint még nem teljesen egészséges a szélső, azért nem kezd ma.

SIMON Krisztián, az Újpest FC szélsője a meccs előtt: „A Fehérvár jó formában van, a bajnokságban háromszor is legyőzött minket, de nem ezekből a találkozókból indulunk ki. Kijavítjuk a hibákat, amelyeket akkor követtünk el, s maximálisan odatesszük magunkat. Megadjuk a tiszteletet az ellenfélnek, hiszen tudjuk, milyen játékosok alkotják a keretét, de akárcsak a túloldalon, nálunk is vannak olyan egyéniségek, akik el tudják dönteni a mérkőzést. Bízom szurkolóink támogatásában, rajtunk a sor, hogy együtt ünnepeljük a kupagyőzelmet.”

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)


12. perc
Petrjak harmatos emelése Croizet fején csattan, aki eladja, Rus meg udvariasan vissza, Pajovics a nevető ötödik.

60 százalékban a Vidié a labda.

11. perc Onovo ellöki a 16-os előtt Nikolicsot, majd dühöng egy nagyot.

9. perc Bamgboye ismét hátrafelé nézelődik, passzát leveszi Bolla előtt Antonov.

6. perc Bamgboye megindul a jobbon, majd lövés helyett ad egy pocsék passzt Zivzivadzének, kirúgás.

Az Újpestben nincs magyar, a másik oldalon négy is akad. Rus román válogatott, csak van magyar útlevele is.

4. perc Mitrovics passzol Tallo felé, Rus blokkol... kézzel talán? Tovább!

3. perc Pajovics elkap egy kósza indítást, Pauljevics meg ellöki Petrjakot.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Jó 4500 néző lehet a stadionban, egyenletes elosztásban a két oldalon.

A két kezdő változatlan az elődöntőkhöz képest.

(Fotó: Tumbász Hédi)
(Fotó: Tumbász Hédi)

Négyszáznyolcvan csapat nevezett a Mol Magyar Kupa jelenleg is zajló kiírásába, ám a május 3-i végjátékra értelemszerűen már csak ketten maradtak talpon. A finálé tétje, hogy az Újpest tizenegyedszer vagy a Fehérvár harmadszor hódítja-e el a győztesnek járó serleget, no meg az, hogy melyik klub képviseli hazánkat a következő idényben induló új kupasorozatban, az Európa-konferencialigában.

Egy kis örökmérleg: a két csapat párharca 1968 óta 114 meccsre nyúlik vissza az élvonalbeli bajnokságban. A Fehérvár javára billen az örökmérleg, mely jelenleg 50–24–40-en áll, Nikolicsék április 10-én hazai pályán érték el a jubileumi, félszázadik Újpest elleni győzelmüket. A gólkülönbség 181–163 a piros-kékeknek, a mérkőzésenkénti gólátlag  a 3.0-t is meghaladja.

JÖTTEK-MENTEK!
A Videotontól az Újpesthez:

2011, Dusan Vasziljevics
2010, Sitku Illés
2009, Demjén Gábor, kölcsönbe
2008, Simek Péter
2007, Mario Bozsics
2005, Fodor Marcell
2001, Szlezák Zoltán
1997, Tóth Norbert
1997, Korsós Attila
1997, Pető Tamás
1984, Palkovics István
1980, Kovács József
Az Újpesttől a Videotonhoz:
2019, Gundel-Takács Bence
2015, Asmir Suljic, 500.000 euró
2011, Nikola Mitrovics, 260.000 euró
2010, Vaskó Tamás, 500.000
2010, Dusan Vasziljevics, ingyen
2009, Lipták Zoltán, 260.000
2009, Sándor György, 185.000
2009, Sitku Illés
2005, Simek Péter
2005, Farkas I Balázs
2002, Frantisek Kunzo
2001, Szlezák Zoltán
2001, Terjék Lajos
2001, Kiskapusi Balázs
2001, Dvéri Zsolt
2000, Korsós Attila
2000, Csillag Krisztián
1998, Kozma István
1990, Gróf Attila
1985, Kerekes György
1969, Hartyáni Gábor
1968, Fejes Gábor
1968, Pataki László

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól a Kovácsik, Nyári páros (műtét után) sérült, a vendégektől mindenki bevethető.

„Mindig azt mondják a vezetőedzők a mérkőzés előtt, hogy minden meccs más és más. Ez egy nagy közhely, de egyben száz százalékban igaz is. Most ez hatványozottan így van, hiszen ez a kilencven, vagy százhúsz perc dönti majd el, hogy a történelemkönyvek hogyan emlékeznek vissza a Vidi 2020–2021-es szezonjára. Ez, a Puskás Arénában megrendezésre kerülő összecsapás dönt arról, hogy egy külön fejezetet szentelnek majd a klub történelmében ennek az idénynek, vagy csak egy bekezdés lesz a többi nagy siker mellett. Ehhez viszont szükség lesz mindenkire! Ráadásul visszatérhetnek a lelátóra azok a szurkolók, akik hosszú hónapok óta arra várnak, hogy élőben Vidi-győzelemnek örülhessenek. A klubért, értük, és saját magunkért is minden fájdalmat és fáradtságot félre kell tennünk hétfő este, és meg kell szereznünk a klub történelmének harmadik kupagyőzelmét! A játékosoktól is azt kértem, hogy írjanak történelmet!” – nyilatkozta a molfehervarfc.hu-nak Szabics Imre.

A 2018-as finálén kezdett Pajovics, Onovo és Pauljevics is az Újpestben. „Azt hiszem mondhatom azt, hogy a mostani keretünk csapatként erősebb, mint az akkori és talán több a tapasztalt játékos, mint azelőtt. Sok hullámvölgyünk volt, részben a koronavírus miatt is ebben a szezonban, ezét talán nem tudtuk megmutatni a bennünk rejlő teljes potenciált. Azzal a csapattal harmadikok lettünk, de úgy gondolom, hogy a mostani keretben sokkal több van, mint a mostani helyezésünk” – nyilatkozta utóbbi az ujpestfc.hu-nak.

A TELJES JEGYZET ITT!

Noha a honi kupasorozat rangja nem vethető össze az FA-kupáéval, tény, az utóbbi években az MK kezdi visszanyerni presztízsét. A 2019-ben átadott Puskás Arénában rendezték 2020-ban a döntőt, s az idei finálé helyszíne ugyancsak a legszebb magyar stadion. Az egyfordulós lebonyolításnak köszönhetően izgalmasabbak voltak a mérkőzések, a jobb csapatok sem mehettek biztosra.

A tízszeres Magyar Kupa-győztes Újpest és a trófeát kétszer elhódító Mol Fehérvár FC labdarúgói feszülnek egymásnak ma este, a 2020–2021-es kiírás végjátékában döntenek a patinás serleg sorsáról. Az elmúlt tíz évben mindkét klub három-három alkalommal szerepelt a fináléban, a lila-fehérek legutóbbi sikerüket 2018-ban érték el, a székesfehérváriak 2019-ben. A két együttes 1982-ben Szekszárdon találkozott az MK elődje, a Magyar Népköztársasági Kupa döntőjében, az Újpest 2–0-ra győzött, magyar együttesként indult a KEK-sorozatban, a második fordulóban a Real Madriddal szemben esett ki.

KÉSZÜLTEK. lezárták a parkolókat már jókor reggel.

 

„A Fehérvár szervezett és erős csapat, tavasszal kétszer legyőzött minket, nyilván nem mi számítunk esélyesnek, ezzel együtt mindent megteszünk a győzelemért   – folytatta Michael Oenning. –  Az idáig vezető út is nehéz volt, de ha már itt vagyunk, szeretnénk emlékezetes estét szerezni a szurkolóinknak, mert van mit törleszteni nekik. A nehéz idény végén trófeát nyerhetünk, ennél nagyobb motiváció senkinek sem kell.”

„Ha úgy adódik, most is rúghat tizenegyest, feltéve, hogy ezúttal nem a kapu közepét célozza meg  – mosolygott a sajtóeseményen az 55 esztendős német szakember. – Ami a legutóbbi döntőmet illeti, remek meccset játszottunk, edzőként sokat tanultam abból a vereségből. Bízom benne, hogy kétszer nem lépek ugyanabba a folyóba, de most felesleges lenne a lehetséges forgatókönyvekről beszélni. Szabics Imréhez hasonlóan igyekszem a lehető legjobban felkészíteni a csapatomat, de senki sem tudhatja, hogyan alakul a mérkőzés. A játékosaimba vetett bizalom viszont töretlen, és mivel mindkét együttes a támadófutball híve, bízom benne, hogy élvezetes mérkőzésen nyerjük meg a kupát. Ha ismét tizenegyespárbaj dönt? A Mezőkövesd elleni negyeddöntőben így jutottunk tovább, úgyhogy nincs mitől tartanom.”

Az elszalasztott esélyről az Újpest télen kinevezett vezetőedzője, Michael Oenning is mesélhetne. Bár a fővárosi egyesület 2018-ban elhódította a serleget, akkor Nebojsa Vignjevics ült a kispadon, a német szakember egy esztendővel korábban a Vasas vezetőedzőjeként tizenegyesekkel bukta el a Ferencváros elleni finálét. Az utolsó körben az akkor Angyalföldön futballozó Kire Risztevszki hibázott – a macedón hátvéd már az Újpest labdarúgója.

„Imrét ismertem a magyar válogatottból, nem lepett meg, mennyire profin végzi a munkáját    – folytatta a támadó. – Mindenkinek megadja a lehetőséget, precíz, nyugodt ember, aki aprólékosan elmagyarázza, mit akar viszontlátni a pályán. A kiegyensúlyozottsága a csapatra is átragadt. Nem mondom, hogy korábban nem voltunk egységesek, de ha akadtak is jobb meccseink, nem tudtuk állandósítani a formánkat. Most egyszerű a képlet: csak az játszik, aki csapatban gondolkodik. Nem véletlen, hogy most olyan Fehérvárt láthatnak a szurkolók, amelyben a labdarúgók csúsznak-másznak egymásért. Olyan csapat fut ki a pályára hétfő este, amelyben mindenki elhiszi, hogy a mostani a mi nagy lehetőségünk. A szakmai stábtól minden fontos információt megkapunk az ellenfélről, szeretnénk irányítani a játékot. Az ilyen kiélezett meccseken apróságokon múlik a siker, de ha a védekezésünk végig stabil marad, és kilencven percen keresztül koncentrálunk, olyan nagy baj talán nem érhet minket. Mindkét csapatnak ötven százalék esélyt adok a győzelemre, de mindent megteszünk, hogy végül miénk legyen a kupa.”

A bennmaradást a múlt héten véglegesítő Újpesthez hasonlóan a Mol Fehérvár idénye sem a tervek szerint alakult, Szabics Imre személyében egy idényen belül immár a harmadik edző irányítja a társaságot. Igaz, az eredmények alapján valami megváltozott az április 1-jén munkába álló szakember érkezésével. A csapat az azóta lejátszott hat bajnokin tizenhárom pontot szerzett – az Újpestet 4–0-ra győzte le –, az MTK elleni Magyar Kupa-elődöntőt is sikerrel vette, és csak a Ferencváros elleni hazai bajnokin szenvedett vereséget.

„A kupadöntő különleges pillanat a labdarúgó életében, mindenki azért akar profi futballista lenni, hogy trófeákat nyerjen   – mondta a 33 esztendős támadó a kupadöntő előtti hivatalos sajtótájékoztatón. –    Vezetőedzőnk, Szabics Imre is hangsúlyozta, hogy klubtörténelmet írhatunk, ez mindannyiunkat motivál. Lehet, hogy kilencven, lehet, hogy százhúsz perc választ el minket az aranyéremtől, de kellően magabiztosak vagyunk, és önbizalommal várjuk a kezdő sípszót. Ilyenkor nem számít, hogy a bajnokságban háromszor legyőztük a lila-fehéreket, ez teljesen más meccs lesz. Mivel az utóbbi években a vártnál gyengébben szerepeltünk, most egyfelől visszaadhatunk valamit a klubnak és a szurkolóknak, másfelől a győzelemmel a következő évek sikeresebb szereplését is megalapozhatjuk.”

Nikolics Nemanja fehérvári színekben már átélte, milyen érzés a tabella első helyén végezni, a gólkirálynak járó gratulációkat is fogadhatta, ám még nem tudhatja, milyen érzés a magasba emelni a Magyar Kupa-serleget. Pedig az esély kétszer is felcsillant a 37-szeres válogatott támadó előtt, ám 2011-ben a Kecskemét (2–3), 2015-ben pedig a Ferencváros (0–4) győzte le a piros-kékeket. Ezúttal az Újpest jelenti az utolsó akadályt, ám ha a Mol Fehérvár legyőzi vetélytársát, a tavaly februárban az Egyesült Államokból hazatérő támadó hosszú idő után ismét trófeát nyerhet az együttessel.

A fehérváriak támadója, Nikolics Nemanja, valamint  az Újpestet irányító Michael Oenning egyaránt mesélhetne arról, milyen érzés elbukni a finálét – ám hétfő este az egyikük révbe ér.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MOL FEHÉRVÁR FC–ÚJPEST LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2022.09.29 09:43:12

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Kiállításokkal tarkított Közép-európai Kupa-döntőt nyert meg a főként itthon remeklő csapat 1962-ben

2022.09.22 09:05:57

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

1922 – Elsősorban Szűcs János elnök érdeme, hogy kinőhetett a földből.

2022.09.19 22:34:02

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A mérkőzést Szepesi György közvetítette a rádióhallgatóknak, s a lefújás után felvetette, hogy akkor lesz igazán esélyünk a kupákban, de főképp a BEK-ben, ha egy vagy legfeljebb két csapatba tömörítik az ország legjobb futballistáit.

2022.09.18 15:20:20

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az NB III Nyugati csoportjában szereplő Bicske otthonában lépett pályára a címvédő Ferencváros.

2022.09.16 23:06:34

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Szűnjön meg ez a jelenlegi rendezetlen állapot.