SOMOGYI ZSOLT
2022.07.09 08:21 Frissítve: 2022.07.09 11:56

NB I: a nagy visszatérés – kettős rangadókat rendezhetnek a Puskás Arénában

Visszatérhet a kettős rangadó intézménye! Az MLSZ tervezi, a klubok szimpatizálnak az ötlettel, a Puskás Aréna optimális helyszínnek tűnik, de cikkünkből az is kiderül: még rengeteg egyeztetésre van szükség, hogy négy fővárosi klub (a Ferencváros, a Bp. Honvéd, a Vasas FC és az Újpest FC) egy napon, egymás után játsszon bajnokit.

Óriási sikere volt a májusi Ferencváros–Paks Magyar Kupa-döntőnek a Puskás Arénában, csaknem negyvenezren látták a meccset a helyszínen – alighanem a négy NB I-es budapesti csapat egymás elleni bajnoki mérkőzései is több tízezer embert csalogatnának ki a stadionba (Fotó: Dömötör Csaba)

 

 
Régi idők focija – Thury Gábor jegyzete

Időről időre szóba kerül: legyenek-e újra kettős rangadók?

Az is igaz, korábban megfelelő létesítmény vagy a négy érintett csapat hiánya miatt nem beszélhettünk róla érdemben. Na de most: a Puskás Aréna tökéletes házigazda lehetne, a tavaszi Magyar Kupa-döntő (amelyen az FTC 3–0-ra győzte le a Paksot) valóságos futballünnepet, csaknem negyvenezer nézőt és szenzációs hangulatot hozott.

 

A Ferencváros a mindeddig utolsó győztes

A legutóbbi utolsó dupla mérkőzésre másfél évtizede, 1987. május 2-án került sor. Az „előmeccsen” az Újpest 2–1-re legyőzte a Honvédot (a lila-fehérektől Kozma István és Steidl Sándor, a piros-fehérektől Csuhay József volt eredményes), majd következett a Ferencváros és a Vasas összecsapása. A találkozónak harmincezer szemtanúja volt a helyszínen, a többség persze a Fradinak szorított. A Zsiborás – Vaszil, Pintér, Strausz – Bánki J., Takács, Kincses, Keller – Fischer, Dzurják, Dukon összeállításban pályára lépő zöld-fehérek boldoggá tették szurkolóikat, az első félidőben gálázva tulajdonképpen nyolc perc leforgása alatt eldöntötték a meccset: a 25. és a 32. perc között két Dzurják József- és egy Bánki József-gól ugrasztotta talpra a publikumot. Az angyalföldiek tetemes hátrányban sem adták fel a küzdelmet, sőt miután már a 47. percben szépítettek Szabadi László révén, a tudósítások szerint rátettek még egy lapáttal. Ez azonban újabb gólhoz már nem volt elég, csak a tisztes helytálláshoz – ennélfogva a históriás könyvek azt rögzítik, hogy az eddigi utolsó kettős rangadó a Ferencváros 3–1-es győzelmével zárult.
P. T.

A Vasas visszakerült az első osztályba, tehát elvileg nincs akadálya, hogy ismét kettős rangadókat rendezzenek az OTP Bank Ligában. Arról lehetett hallani, hogy az MLSZ foglalkozik a témával, ám elkészült a sorsolás, és az alapján úgy tűnik, az előttünk álló bajnokságban nem lesz kettős rangadó. Bár éppenséggel ki tudja? A hatodik fordulóban, augusztus végén Bp. Honvéd–Újpest és Vasas–Ferencváros mérkőzést is rendeznek, január végén lesz ennek a fordulónak a „visszavágója”, majd áprilisban a harmadik felvonás következik.

Amikor a Ferencváros az Újpesttel találkozik (a 7., a 18. és a 29. fordulóban), a Honvéd és a Vasas elkerüli egymást, ez pedig azt jelzi, a szövetségben egyelőre nem gondolkodnak a kettős rangadó visszahozatalában.

Jogos lehet a felvetés: amikor a Vasas fogadja a Fradit vagy az Újpest a zöld-fehéreket – ez utóbbi azért lehet hangsúlyos, mert az előző években a két csapat három bajnokiján a Fradi fogadta kétszer a lilákat –, miért mondana le a rendezés kínálta bevételről? A válasz is lehet logikus: a bevételt a két hazai csapat között osztaná meg a szövetség, és százmilliós lehet a bevételkülönbség, ha a nem túl nagy befogadóképességű Szusza- vagy Illovszky-stadion helyett negyven-ötvenezer szurkoló jön össze a Puskásban...

Igen, ilyen eredmény született az 1963-ban megrendezett Ferencváros–Honvéd rangadón FOTÓ: MTI/MIKÓ LÁSZLÓ

Szóval: lehet kettős rangadó? Igen!

Lesz?

Nos, ez kérdéses...

Évtizedekkel ezelőtt, 1973 és 1987 között találkozott a négy fővárosi csapat az ország (a nép...) stadionjában, korábban is foglalkoztunk már ezzel, és világos: aki annak idején játszott ilyen mérkőzésen, meghatottan, jókedvűen nosztalgiázott.

Nyilasi Tibor   korábban úgy fogalmazott, hogy lehet az ötletnek realitása.

„Jó időben ötvenezren is kimennének a Vasas–Honvéd, Fradi–Újpest kettős mérkőzésre   – mondta lapunknak a korábbi 70-szeres válogatott.   – Az persze kérdés, az ötlet megvalósításában a klubok mennyire lesznek partnerek, de a mostani futballistáknak szívből kívánom: éljék át azt a csodát, amelyet nekünk volt szerencsénk átélni annak idején.”

Kozma István   1987 áprilisában a Ferencváros ellen szerezte meg a mérkőzés egyetlen gólját.

„Balról jött a beadás, kapásból elvállaltam, szegény Zsiborás Gábor nem tudott védeni  – idézte fel a harmincöt éves emléket az Újpest korábbi játékosa lapunkban.  – Fantasztikus érzés volt! Egy újpesti játékosnak nagy élmény volt győztes gólt rúgni a Fradi­nak, hát még kettős rangadón. Nagyszerű miliőben zajlottak a mérkőzések. Akik a második találkozón játszottak, megnézték az első bajnoki elejét, akik az elsőn szerepeltek, gyorsan öltöztek, hogy lássák az utánuk jövőket. Magam nagyon vártam ezeket a meccseket, különleges hangulatúak voltak, mindig parázs csata zajlott a sok néző miatt. Hogy ma milyen lenne? Egy próbát biztosan megér...”

Kiss László,   a Vasas korábbi csatára a szoborparkban melegítést emelte ki, amikor néhány méterre több ezer ember előtt készültek a nap második mérkőzésére a Fradi ellen.

„Hetvenkilenc júniusában a Fradi ellen léptem pályára kettős rangadón    – emlékezett vissza a korábbi 33-szoros válogatott csatár.   – Nyertünk öt háromra, és három gólt szereztem, ezt nem felejtem el. Ahogyan az 1981-es, Honvéd elleni bajnokit sem, amelyen három nullára vezetett már a kispesti csapat, a harmadik után már a középkezdéshez sem volt kedve nálunk mindenkinek, de rúgtam kettőt, és a végén Komjáti András egyenlített – fantasztikus emlékek. Persze hogy örülnék, ha ismét két jó meccset láthatnának a nézők az arénában!”

Nagyobb méretért kattintson a képre!
MLSZ: zajlik az egyeztetés
Természetesen megkerestük a Magyar Labdarúgó-szövetséget is: tervezik-e a kettős rangadó visszahozatalát? Nos, a rövid válasz biztató: igen! De még rengeteg tárgyalásra, együttműködésre van szükség. „Az MLSZ már hetekkel ezelőtt elkezdte az egyeztetést a klubokkal és a Puskás Arénával a kettős rangadó lehetőségéről, és mindegyik fél nyitott volt az ötletre – mondta lapunk érdeklődésére Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. – Az OTP Bank Liga sorsolásán mindenesetre megteremtettük a lehetőséget arra, hogy felidézhessük a kettős rangadók hagyományát, ugyanakkor sok a nyitott kérdés, ezekre később kell megtalálni a válaszokat.”
Nyilván kérdés, a négy fővárosi klub közül a nemzetközi porondon egyetlenként versenyben lévő, bajnok és kupagyőztes Ferencváros miként szerepel Európában az ősszel, de világos: a szándék megvan.

A Bp. Honvéd legendás játékosa, Détári Lajos viszont pesszimista, szerinte a kettős rangadók hangulata ma már nehezen elképzelhető. Pedig emlékeznie neki is van mire: több kettős rangadón lépett pályára, 1987 márciusában például a Fradi 2–1-re vezetett a Honvéd ellen, amikor fantasztikus szólógólt szerzett...

Ahogyan írtuk már, az első mérkőzés idején a szoborparkban melegítettek a második találkozó részvevői, sokszor több ezer szurkoló figyelte a játékosokat (és bár a biztonsági őr intézménye akkoriban ismeretlen volt, szükség sem volt rá: a nézők csodálattal figyelték a kedvenceket, az ellenfelet sem inzultálták).

Az öltözőfolyosón hatalmas volt a forgalom, folyamatos volt az ugratás, a viccelődés, és a stadion melletti hotel bárjában zárult az este – ahol négy csapat játékosai, stábtagjai elemezték a délutáni, esti bajnokikon történteket.

A Vasas egyértelműen támogatja az ötletet
 Lapunk megkérdezte a klubokat is: támogatják-e a kettős rangadó ötletét? A Vasas   egyértelmű igennel válaszolt, a Ferencváros is támogatja a javaslatot, de még sok kérdésre megoldást keres. Lapzártánkig az Újpest FC nem reagált, a Bp. Honvéd pedig közölte: „A versenyszervezés a Magyar Labdarúgó-szövetség hatásköre, de minden olyan döntést támogatunk, amely népszerűsíti a magyar labdarúgást, és a szurkolóknak is előnyös.”

 

 A SORSOLÁS ALAPJÁN HÁROM JÁTÉKNAPON RENDEZHETŐ KETTŐS RANGADÓ A 2022−2023-AS BAJNOKI IDÉNYBEN
 6. forduló, 2022. augusztus 31.Honvéd–Újpest
Vasas–Ferencváros
 17. forduló, 2023. január 28.Újpest–Honvéd
Ferencváros–Vasas
28. forduló, 2023. április 22.
 Honvéd–ÚjpestVasas–Ferencváros

Ugyanakkor az is igaz: ma már más világot élünk. A klubok saját stadionjaikban értékesítették a VIP-helyeket, a skyboxokat, ott garantálják a kiszolgálás minőségét, kérdés, hogyan tudja két (vagy négy) klub elosztani a helyeket. A szurkolók biztonságos elkülönítése is megoldandó kérdés, akárcsak az, hogy a rendezési költségek mely klubokat terhelik.

Kérdés tehát van rengeteg, de nem zárható ki, hogy hamarosan újra átélhetjük a kettős rangadók varázsát.

 Feledhetetlen meccsek, parádés teljesítmények

 A kettős rangadók számos nagy mérkőzései közül az alábbiakban hármat külön kiemeltünk − az annak idején a helyszínen szurkolók szeme bizonyára könnybe lábad, ha visszaemlékeznek ezekre a pillanatokra.

1973. szeptember 9.,
Újpesti Dózsa–Vasas 2–4

Rekkenő hőség, telt ház – sőt nézőcsúcs! Minden jegy elkelt, ami azt jelentette, hogy 79 ezren préselődtek össze a Népstadion lelátóján. A korabeli beszámolók szerint volt olyan ifjú Vasas-drukker, aki egyedül szurkolt csapatának, mert édesapjának már nem jutott belépő… A fiatalembernek örök élmény maradhatott a csata, hiszen a piros-kékek szenzációs játékkal győzték le a bivalyerős Dózsát, nem utolsósorban a két gólig jutó      Müller Sándor      világklasszisokat idéző teljesítményének köszönhetően. Az agyalföldiek kerültek előnybe, azt még az újpestiek kiegyenlítették, de az 59. percben már 4–1 virított az eredményjelzőn. Fazekas László 72. percben elért gólja csupán szépségtapaszt jelentett a lila-fehér híveknek, akiket az sem derített jobb kedvre, hogy a hivatalosan első kettős rangadó második felvonásán az örök ellenlábas FTC 2–1-re legyőzte a Honvédot.

1976. május 15.,
Ferencváros–Újpesti Dózsa 3–8


 A kettős rangadók történetének legtöbb gólt hozó mérkőzését a negyedik kerületben azóta sem felejtik, a kilencedikben pedig nem tudják elfelejteni… A tizenegy gólból      Fazekas László      egymaga ötöt szerzett, a lila-fehérek első három gólját ő rúgta. A képlet addig egyszerű volt: a Dózsa vezetett, a Fradi egyenlített, így ment ez 3–3-ig – aztán már csak az Újpest talált a kapuba. A másnapi Népsport nem fukarkodott a jelzőkkel: „Felejthetetlen, pompás mérkőzés volt. Azzá tette a mérkőzés nagy részében magas színvonalú és kiegyenlített játék, a sok gól, amelyek közül nem egy korszerű támadásból született és a nagy iram, a sokáig kiélezett küzdelem. Olyan időszakok is voltak, amikor a szurkolók valósággal tomboltak a nézőtéren.” Annyit az illendőség kedvéért tegyünk hozzá, hogy három évvel később, 1979. szeptember 22-én az FTC 7–1-gyel „törlesztett”.

1986. április 12.,
Budapesti Honvéd–Újpesti Dózsa 6–0

Ha 1986, akkor 6–0 – igaz, ez a meccs még Mexikó előtt volt… Nagy nevek a kispadon (is): itt Komora Imre, ott Göröcs János dirigált. A mérkőzést megelőző napokban az addig kellemes tavaszi időt felváltotta – a tél. Úgy ám, havazott Budapesten, olyan hideg volt, hogy csak na! Nem csoda, hogy mindössze 8668 szurkoló merészkedett ki a Népstadionba. A kispesti drukkereknek persze szívet melengető látványt nyújtott, ami a pályán történt: egyik Honvéd-gól esett a másik után, a termelést      Kovács Kálmán      indította, Fodor Imre pedig zárta. Az első és az utolsó közé két Dózsa Attila-, valamint egy-egy Fitos József- és Nagy Antal-gól fért be, s külön említést érdemel a mérkőzés játékvezetője: a lengyel Michal Listkiewicz fújta a sípot. Az újpestieket legfeljebb az vigasztalhatta, hogy a későbbi bajnokcsapattól kaptak hatot.
P. T.

VÉLEMÉNY
GAÁL Roland László, a G.S. Gladiator Security cégvezető tulajdonosa: Ilyen volumenű eseménynél kiemelt fontosságú az előzetes egyeztetés a vezérszurkolókkal, felhívni a figyelmüket arra, milyen következményekkel járhat a szabályok be nem tartása. Ugyanilyen fontos a biztonságért felelős cég tökéletes felkészültsége a sporteseményre, főleg, ha több tízezer ember igyekszik a mérkőzésre. A rend biztosítása érdekében modern kommunikációs szerkezettel felszerelt, a szakmában vezető beosztású munkatársakat célszerű küldeni a szektorokba, mert ők pontosan tudják, hogy indokolt esetben mikor, mit és hogyan kell cselekedni.
2022.12.08 17:29:14

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A korábbi labdarúgók nem telefonjaikat nyomogatták, egymással beszélgettek…

2022.11.25 21:49:32

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 23:17:48

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2022.11.24 07:58:00

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Sokak szerint csónakkal kellett volna kimenteni a bírót a Latorca utcából.

2022.11.18 23:59:28

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ősz álomtizenegyében hét ferencvárosi található.