A közönségkedvenc, a ragadozó és a szikla – a Fradi új szerzeményei

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.02.16. 17:05
null
A napokban érkező három új ferencvárosi légiós már együtt edz a csapattal: Marquinhos, Carlos Auzqui és Anderson Esiti (Fotó: <a href="https://www.fradi.hu/">fradi.hu</a>/NSO-montázs)
Mint ismeretes, a Ferencváros labdarúgócsapata a hazai átigazolási időszak utolsó napjaiban négy új, a szurkolók nagy része számára vélhetően ismeretlen játékost szerződtetett. Megnéztük az InStat Sport mutatóit – mit lehet tudni a számok nyelvén az Anderson Esiti, Carlos Auzqui, Marquinhos és Pászka Lóránd alkotta négyesről.

MARQUINHOS – KÖZÖNSÉGSZÓRAKOZTATÓ TÁMADÓ, AKINEK A FRADIBAN TOVÁBB NŐHET AZ ÉRTÉKE

A sort a brazil támadóval, Marquinhosszal kezdjük, aki az életkora (22 éves) és az eddigi tapasztalatai alapján a legígéretesebb téli ferencvárosi szerzeménynek tűnik – mind anyagi, mind szakmai szempontból. Még úgy is, hogy a gól- és gólpasszátlaga azért nem mondható kiemelkedőnek – a brazil élvonalban 26 meccsen egy gólt és négy gólpasszt könyvelt el, Bulgáriában pedig 28 bajnoki meccsen hat gól és nyolc gólpassz került a neve mellé.

Viszont ha az InStat Sport részletesebb statisztikáit is megnézzük, akkor kiderülhet, hogy számos játékelemben jobbak a mutatói, mint a Ferencváros idénybeli három legeredményesebb támadójának, a bajnokságban kilencgólos Ryan Mmaee-nak, a négygólos Tokmac Nguennek és a hétgólos, de már a spanyol Granadában játszó Myrto Uzuninak.

Például ebben az idényben mindegyiküknél nagyobb számban találja el a kaput, meccsenként 1.63-szor, míg említettek közül Uzuni produkált 1.27-et, a többieknek pedig nincs mérkőzésenként, átlagosan legalább 1 kaput eltaláló lövésük/fejesük, és egyébként összességében is több lövéssel próbálkozott, meccsenként, 3.7-tel (a fradisták közül Nguen és Uzuni vállalkozott a legtöbbet 2.2-2.2).

MARQUINHOS LEGJOBB JELENETEI BULGÁRIÁBAN

Ezenkívül fontos jellemzője, hogy mérkőzésenként 4.8 jó cselt mutat be, amivel Bulgáriában nagy közönségkedvenccé vált – az összehasonlítás kedvéért, a Fradiban Ryan Mmaee vezeti ezt a rangsort (4.4 jó csel meccsenként), de azért ő is elmarad a braziltól. Aki ezt annak is köszönheti, hogy alacsonyan van a súlypontja (170 centi magas), viszont fizikailag erős testalkatú, nem könnyű elvenni tőle a labdát, jól fedezi. A másik, amiben kiemelkedhet a Fradiból, hogy kimondottan bátran lő távolról, a tizenhatoson kívülről, a lövéseinek közel felét, 46 százalékát ugyanis kívülről jegyezte.

A FRADI ÉS A FRADISTÁK AZ ÉLEN

A Transfermarkt becslése alapján az NB I tíz legértékesebb játékosából nyolcan a Ferencvárosban, ketten pedig a Mol Fehérvárban futballoznak. Az első két helyen a zöld-fehérek brazil középcsatára, Marquinhos (3.8 millió eurós becsült értékkel) és az argentin jobbszélső, Carlos Auzqui áll (3.5 millió euró). Őket a szintén a zöld-fehéreknél játszó tunéziai középpályás, Aissa Laidouni követi (3 millió euró). A két fehérvári a 2 millió euróval holtversenyben nyolcadik ukrán Ivan Petrjak és a honosított Nego Loic. Az itthon játszó magyar futballisták közül az FTC kapusát, Dibusz Dénest (2.7 millió euró) taksálja a legmagasabb értékűre az átigazolási hírportál, ő ezzel negyedik a rangsorban. A Transfermarkt adatai alapján az NB I-be télen szerződtetett labdarúgók közül a Ferencváros két játékosa, a nigériai Fortune Bassey és a brazil Marquinhos volt a legdrágább, 1.5-1.5 millió euróval (ez volt a valós áruk a Transfermarkt szerint). A piaci portál számaiból az is kiderül, a Ferencváros tavaly február 15-éhez képest közel másfélszeresére – 31.25 millióról 45.3 millióra –növelte keretének becsült összértékét, labdarúgóinak összértéke több mint kétszerese a papíron második Mol Fehérvárénál (21.1 millió euró). (MTI)

Ami a nagy kérdés vele kapcsolatban, hogy mire lesz képes egy, a Botev Plovdivhoz képest teljesen más felfogású csapatban, hiszen Bulgáriában alapvetően kontrafutballt játszott csapatával, amelyben volt területe, míg az NB I-ben legtöbbször felállt védelemmel találja majd szembe magát. Az ő példája egyúttal azt mutathatja meg, hogy a bolgár 4. helyezettnél nyújtott teljesítmény mennyit ér a magyar bajnokcsapat szintjén, tudja-e legalább azokat a számokat hozni a magyar élvonalban, amit a bolgár első osztályban.

Ha nyárig sikerül beilleszkednie a Fradiba, akkor a nemzetközi porondon kimondottan sokat érhet a gyorsasága, a ritmusváltó-képessége. Hosszú távon akár Nguen utódja lehet a Fradiban, de ha hosszabbít a norvég (ebben az esetben a mostanában középen játszó Nguen visszakerülhet korábbi posztjára, a szélre),Marquinhosakkor is játszhat második csatárként vagy csatár mögötti játékszervezőként.

„Marquinhos Bulgáriában a bajnokság egyik legjobb támadójának számított – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére a Meridian Match bolgár újságírója, Teodor Boriszov.Gyors és nagyon kreatív, az a fajta játékos, akinél jó helyen van a labda. Bulgáriában kezdetben problémák voltak a motivációjával, szeretett volna nagyobb fizetést kiharcolni magának, de ha jó formában van, akkor gólveszélyes támadó, aki biztosan segíteni tud majd a Ferencvárosnak a bajnoki címért folyó versenyben.”

No igen, nem véletlenül számít a Transfermarkt számai alapján az NB I legértékesebb játékosának 3.8 millió eurós becsült értékével. Ha beváltja a hozzá fűzött reményeket, akár tovább is értékesíthetné az FTC, jelentős haszonnal, hiszen a piaci portál szerint 1.5 millió euró volt a kivásárlási ára, aminél Myrto Uzuniért például jóval többet fizetett a Granada (a hírek szerint, bizonyos bónuszok teljesülése esetén Uzuni végleges ára 4 millió euró is lehet).

Marquinhos legfontosabb statisztikái (felül: teljesítménymutató, meccsek, gólok, gólpasszok; alul: kulcspassz, lövés, beadás, párharc, légi párharc, szerelés, balra: átlagos helyezkedés, játékba avatkozás) Forrás: InStat – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Marquinhos legfontosabb statisztikái (felül: teljesítménymutató, meccsek, gólok, gólpasszok; alul: kulcspassz, lövés, beadás, párharc, légi párharc, szerelés, balra: átlagos helyezkedés, játékba avatkozás) Forrás: InStat – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

CARLOS AUZQUI – UZUNIT IDÉZŐ, TIZENHATOSON BELÜLI RAGADOZÓ

A 30 éves argentin szélső, a River Plate-től kimondottan Uzuni helyére érkező Carlos Auzqui esetében azért már több a kérdőjel, ami miatt nehéz megjósolni, mennyit tud profitálni a szerződtetéséből a magyar bajnok. Mivel idősebb játékosról van szó, továbbértékesítésről az ő esetében aligha beszélhetünk majd, illetve kockázati tényezőt jelent, hogy a pályafutása során még sosem szerepelt külföldön, kérdéses, mennyire gyorsan tud majd beilleszkedni.

Mindenesetre a 238 argentin élvonalbeli meccs és az azokon jegyzett 33 gól, 16 gólpassz azért megalapozza a 3.5 millió eurós becsült értékét (volt argentin bajnok és kupagyőztes is), amivel Marquinhos után ő a második az NB I-ben a Transfermarktnál. Ráadásul jó évet is tudhat maga mögött: 2021-ben 42 tétmeccsen 10 gólt, öt gólpasszt ért el, igaz, az elmúlt négy hónapban már csak négy mérkőzésen szerepelt.

CARLOS AUZQUI – 2021

A részletes statisztikákban pedig ő is abszolút felveszi a versenyt a ferencvárosi játékosok idénybeli mutatóival (a közvetlen posztriválisokkal, Róbert Makkal, Nguennel, Olekszandr Zubkovval és a távozott Uzunival vetettük össze), és ne feledjük, hogy a magyarnál jóval erősebb bajnokságban, az argentin élvonalban érte el ezeket, a CA Talleres kölcsönjátékosaként.

Az ebben az idényben pályára lépő ferencvárosi szélsőkhöz képest a gólpasszmutatója magasabb (0.16/ meccs, a Fradiban Uzuni volt ebben a legjobb 0.15-tel), és a gólhelyzetet teremtő, úgynevezett sikeres kulcspasszok terén is jobb a statisztikája, meccsenként 1.52, amivel nemcsak a szélsőknél, hanem a Ferencváros összes játékosánál jobb (Ryan Mmaee ebben a listavezető meccsenként 1.1 kulcspasszal). Sőt, ez a szám a teljes NB I-et nézve is kiemelkedő, hiszen az őszi szezonban Bognár István (Paks) 1.5 meccsenkénti sikeres kulcspasszal vezette a listát. Ezen a téren pedig ráfér az erősítés a Fradira, mert az NB I 15 legjobb előkészítője (értve ezalatt a gólhelyzeteket teremtő passzokat) közé ősszel csak egy ferencvárosi fért be, Ryan Mmaee. Továbbá százalékos párharcmutatóban is kiemelkedik az argentin (47 százalék, míg a két legjobb ferencvárosi ebben Zubkov és R. Mmaee volt 43 százalékkal).

Viszont az is igaz, hogy Auzqui passzai a Ferencváros többi szélsőjéhez képest kevésbé pontosak (22 százalékot produkált, annyit, mint Mak, de a többieknek jobbak a számai, Nguen vezeti ezt a listát 84 százalékkal), több labdát is adott el, meccsenként hetet, ez a ferencvárosi szélsők között jelenleg a legmagasabb szám, ennél magasabbat a támadósorból csak a másik új szerzemény, Marquinhos jegyzett, tízet. Ugyanakkor az is tény, hogy az argentin az új társaihoz képest több labdát is szerez vissza (meccsenként 2.7-et, míg a jelenlegi támadók közül ősszel Nguen volt ebben a legjobb 1.43-mal). És ne feledjük, hogy Auzquiezeket a számokat az NB I-nél jóval magasabban jegyzett ligában érte el.

Egyébként sok szempontból hasonlít a stílusa Uzuniéhoz. Az a típus, aki mindkét szélről képes játszani, jól felismeri az üres területeket, ahova befuthat a támadásoknál, mindig próbál úgy helyezkedni, hogy jókor legyen jó helyen, és amolyan tizenhatoson belüli ragadozóként lecsap a lecsorgó labdákra, a helyzeteit pedig jó százalékkal értékesíti a kapu közvetlen előteréből, sőt a 11-eseket is elvállalja. S ha már tizenegyesrúgások: itt is segítséget jelenthet az FTC-nek, mert ugyebár a Fradinak a büntetők értékesítésével gyakran meggyűlt a baja az elmúlt két évben.

Carlos Auzqui statisztikái (teljesítményindex, passzpontosság,  párharcmutató, alul teljesítményindex változása, jobbra az előző öt  meccs akciói, párharcai, labdavesztései, kulcspasszai) – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Carlos Auzqui statisztikái (teljesítményindex, passzpontosság, párharcmutató, alul teljesítményindex változása, jobbra az előző öt meccs akciói, párharcai, labdavesztései, kulcspasszai) – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

ANDERSON ESITI – A SZIKLA

A 27 éves, háromszoros nigériai válogatott középpályásról, a görög PAOK-tól kölcsönvett Anderson Esitiről már az sokat sejtet, hogy a világhálón róla megtalálható egyik videónak a címébe is beírták, hogy „a szikla”. Ha ehhez hozzátesszük, hogy egy majd' 190 centiméter magas, igencsak jó erőben lévő védekező középpályásról beszélünk, akkor nagyjából ki is rajzolódik előttünk egy betonkemény szűrő képe.

Az InStat őszi statisztikái szerint ugyan eddig is a Fradiban szerepelt az NB I legjobb védekező középpályása, Aissa Laidouni, de az FTC elnöke, Kubatov Gábor már korábban beszélt róla, hogy egy másik, nagyon hasonló típusú afrikai játékost is kinéztek. Ráadásul Esiti bizonyos játékelemekben még jobb mutatókat is produkált a görög bajnokságban, mint Laidouni az NB I-ben.

A 91 százalékos passzpontosságával például az összes ferencvárosi középpályást megelőzi (Muhamed Besic és Vécsei Bálint 89-89, Laidouni 88 százalékot tud felmutatni), ahogyan a 68 százalékban megnyert párharcmutatójával is (ebben is Vécsei volt eddig az első 56 százalékkal, Laidouni a második 55 százalékkal). Továbbá kevesebb mint két labdát veszít el meccsenként (1.95), ami a posztriválisaival – a már említettek mellett a szintén belső középpályás Stjepan Loncart és Kristoffer Zachariassent soroltuk még ide – összevetve szintén kiemelkedően jó (Vécsei és Loncar adta el eddig a legkevesebb labdát 2.9-2.9-et meccsenként). Amiben elmarad Laidounitól és Vécseitől, az a labdaszerzések, a támadó párharcok, kulcspasszok száma.

PÁSZKA LÓRÁND NAGY LEHETŐSÉGE
A Soroksártól szerződtetett balhátvéd, Pászka Lóránd esete nyilvánvalóan más, mint a három légiósé, hiszen az NB II-ből érkezve azért vele szemben mások az elvárások, azonban ha a másodosztályban mutatott formáját az NB I-ben is meg tudja közelíteni, akkor nagyobb hasznát veheti a csapat, mint a fél év kölcsön után múlt héten Zágrábba visszatérő Marijan Cabrajának. Pászka a posztján, vagyis a balhátvédek között az NB II őszi statisztikái szerint a legtöbb gólpasszt adta (ötöt), a legtöbb lövést az ő passzaiból adták le a társak, a balhátvédek közül neki volt a legtöbb labdaérintése az ellenfél tizenhatosán belül, valamint élen végzett a pontos, hosszú indítások és sikeres kulcspasszok terén is. Bár Eldar Civic személyében erős posztriválisa lesz, de ahogy az NB II-be kieső Balmazújváros után Sigér Dávid is be tudta verekedni magát a Ferencvárosba, Pászka is képes lehet fejlődni.

Vele kapcsolatban szinte biztosak lehetünk abban, hogy nem jelent majd gondot számára a beilleszkedés, ugyanis négy országban – Portugália, Belgium, Törökország, Görögország – játszott már, és mindenhol folyamatosan játéklehetőséghez is jutott. Nyáron a nemzetközi porondon vehetné majd igazán nagy hasznát a Fradi, elvégre korábbi csapataiban, a Genkben, a PAOK-ban és a Göztepében volt alkalma megtapasztalni azt az iramot, amit a nemzetközi meccsek megkövetelnek.

Esiti esetében inkább az jelenti a fő kérdést, mennyire számolhat vele hosszú távon a Fradi, ugyanis információink szerint egyelőre kölcsönbe érkezett, és azért is tudták megszerezni a zöld-fehérek, mert lealkudták a fizetését úgy, hogy annak egy részét továbbra is a PAOK állja, és még kölcsönadási díjat sem kell fizetni érte.

Úgy tudjuk, az átigazolási hajrában megszerzett három játékos (a fizetéseket nem számolva) összesen kétmillió eurójába került a Ferencvárosnak, miközben Myrto Uzuni ennek az összegnek a duplájáért távozott, de ha Marquinhos, Auzqui és Esiti legalább olyan statisztikákat produkál a Fradiban, mint előző állomáshelyén, akkor biztosan erősítést jelent majd.

Anderson Esiti statisztikái (teljesítményindex, passzpontosság, párharcmutató, alul teljesítményindex változása, jobbra az előző öt meccs akciói, párharcai, labdavesztései) – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Anderson Esiti statisztikái (teljesítményindex, passzpontosság, párharcmutató, alul teljesítményindex változása, jobbra az előző öt meccs akciói, párharcai, labdavesztései) – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!


TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők:
Carlos Auzqui (argentin, River Plate – Argentína), Fortune Bassey (nigériai, Dynamo Ceské Budejovice – Csehország),Marquinhos (José Marcos Costa Martins, brazil, Atlético Mineiro – Brazília, legutóbb kölcsönben Botev Plovdiv – Bulgária), Pászka Lóránd (román-magyar, Soroksár)
Kölcsönbe érkezők: Anderson Esiti (nigériai, PAOK – Görögország)
Kölcsönből visszatérők: Roko Baturina (horvát, Lech Poznan – Lengyelország)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Myrto Uzuni (albán, CF Granada – Spanyolország)
Kölcsönbe távozók: Csonka András (Budafok), Katona Máté (Soroksár, ismét kölcsönbe)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Marijan Cabraja (horvát, Dinamo Zagreb – Horvátország)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik