NB I: a Fradi két év alatt 22 pontot bukott el újoncokkal és kiesőkkel szemben!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.10.04. 14:14
A labdarúgó NB I 9. fordulója után, a szokásos hét eleji visszapillantónkban fókuszban a Kecskemét Ferencváros elleni győzelme, de szó lesz többek között az Újpest feltámadásáról, a fehérvári Hangya Szilveszter fogáról és a paksi Bőle Lukács kapáslövéséről is.
Nagy Krisztián a Fradi elleni duplájával a 9. forduló hőse lett (Fotó: Kovács Péter)
A FOTÓRA KATTINTVA MEGNYÍLIK A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJA!
Nagy Krisztián a Fradi elleni duplájával a 9. forduló hőse lett (Fotó: Kovács Péter) A FOTÓRA KATTINTVA MEGNYÍLIK A FORDULÓ KÉPGALÉRIÁJA!

A FORDULÓ LEGJOBBJA – NAGY KRISZTIÁN

Nagy Krisztián két gólt szerzett a címvédő Ferencváros elleni bajnokin, így gyakorlatilag eldöntötte a 2–0-s kecskeméti sikert hozó mérkőzést. Előbb a 28. percben ziccerben látványosan emelte át a kifutó Dibusz Dénes felett a labdát, majd a 34. percben magabiztosan értékesítette a csapatának megítélt tizenegyest.

„Mindenképpen szerettük volna meglepni a Ferencvárost – nyilatkozta lapunknak a 27 esztendős futballista.Sikerült! Jól kezdtük a mérkőzést, helyzeteket dolgoztunk ki, ráadásul az első félidőben szereztünk két gólt. A szünetben Szabó István vezetőedző azt kérte tőlünk, hogy ugyanúgy folytassuk, stabilan védekezzünk, s ha nálunk van a labda, minél tovább tartsuk meg. Továbbá arra kért minket, hogy támadásban próbáljunk minőségi passzokat adni. Ha a teljes meccset nézzük, jobbára a Ferencváros akarata érvényesült, de hála istennek nem tudott gólt szerezni, mert csapatunk a szívét-lelkét beleadta, mindig volt egy játékosunk, aki blokkolt vagy önfeláldozóan beledobta magát a labda újába. A szurkolóink pedig ismét fantasztikusak voltak, belehajszoltak minket a győzelembe.”

Nagy Krisztián vasárnap második és harmadik élvonalbeli találatát szerezte, ezt megelőzően 2019. augusztus 10-én volt eredményes a Kaposvár színeiben a Mezőkövesd elleni (1–2) bajnokin. Első és második élvonalbeli gólja között 1149 nap telt el, jelenleg pedig huszonhat élvonalbeli meccsen három gól a mérlege.

„Jól emlékszem arra a régi gólomra, fejjel szereztem. Azt nem tudtam pontosan, hogy ennyi idő telt el azóta, ám az biztos, hogy ideje volt ismét eredményesnek lennem. A Fradi elleni góljaim? Az elsőnél remek labdát kaptam Szalai Gábortól, szerencsére jól sikerült az átvétel, aminek következtében több időm maradt gondolkozni. Abban a pillanatban úgy éreztem, az a jó döntés, ha alábökök a labdának. Ami a büntetőt illeti, szombaton rengeteget gyakoroltam edzésen a tizenegyeseket, jól is ment, így magabiztosan rúgtam a jobb alsóba a labdát.”

A vasárnapi találkozó hőse az első gólja után kirohant a kispadhoz, és összeölelkezett a KTE egyik stábtagjával.

„Kovács Sándorhoz futottam ki. Ő a szertárosunk, remek a kapcsolatunk, mondtam neki a mérkőzés előtt, ha gólt lövök a Fradinak, azonnal kirohanok hozzá.”

Az újonc Kecskemét remek idényt fut, kilenc forduló után tizenhat pontot gyűjtve a Ferencváros mögött jelenleg második a tabellán. Hazai pályán ráadásul veretlen, egy döntetlen mellett (Vasas 1–1) három győzelmet ért el (Mezőkövesd 1–0, Zalaegerszeg 3–1, Paks 3–1, FTC 2–0) a Széktói Stadionban.

„Természetesen nagyon örülünk, hogy legyőztük a Ferencvárost, ám biztosan nem szállunk el magunktól. Továbbra is az a célunk, hogy benn maradjunk az NB I-ben. Hogy mi a titkunk? Erre a kérdésre azt mondhatom, hogy jobban tudunk örülni a csapattársunk góljának, mint a sajátunknak. Talán ebben minden benne van.” JUDI ÁDÁM

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – FERENCVÁROS

Meglepő statisztika, hogy a Ferencváros a mostani idénnyel együtt, a 2020–2021-es évad rajtjától számolva összesen 52 pontot veszített a bajnokságban a megszerezhető 219-ből, és a vizsgált időszakban mindig veszített pontot az egyik aktuális újonccal és az idény legalább egyik kiesőjével szemben is.

2020–2021-ben például rögtön döntetlennel kezdett az NB I-be akkor visszatérő MTK ellen (1–1), majd februárban is ikszelt a kék-fehérekkel (2–2), közben pedig 1–0-ra kikapott az idény végén búcsúzó Diósgyőrtől – az volt az egyetlen veresége abban az évadban.

A 2021–2022-es idényben a tavasszal kieső, már-már mumusnak számító MTK-val szemben például a megszerezhető kilencből csak kettő pontot szerzett (0–0, 0–0, 0–3), a visszatérő DVSC-től pedIg ugyanúgy 2–0-s vereséget szenvedett tavaly decemberben, mint most Kecskeméten, ráadásul a tavaly szintén újoncnak számító, majd ki is eső Gyirmóttal is ikszelt egyszer (1–1).

A mostani, kecskeméti vereséget is ide számolva, az újoncokkal és kiesőkkel szemben 2020-tól 22 pontot veszített a Fradi – tehát a vizsgált időszakban a veszett pontjai több mint harmadát az aktuális újoncokkal, illetve idény végi kiesőkkel szemben bukta el. P. K.

A FORDULÓ FELTÁMADÁSA – ÚJPEST

A 7. forduló után még nyeretlen Újpest valósággal feltámadt poraiból, azt követően, hogy szeptember 4-én 6–0-ra kikapott hazai pályán a Ferencvárostól.

A történelmi pofon után a lilák előbb megverték a bajnokságban 2–1-re a Vasast, majd a Magyar Kupában 6–1-re a Mátészalkát, múlt szombaton pedig 4–0-ra a Kisvárdát. Vagyis, a 0–6 óta a bajnokságban is hat gólt szereztek (két meccsen) és a kupában is. A következő forduló nagy kérdése, hogy az Újpest–KTE lila rangadón melyik csapat sorozata folytatódik, hiszen a kecskemétiek sorozatban négy tétmeccse veretlenek, ebből hármat meg is nyertek (a Paks, a Tiszakécske és a Fradi ellen), ráadásul a négy mérkőzésen nyolc gólt szereztek és csak egyet kaptak.

Az Újpesttel és a Kecskeméttel ellentétes útra lépett a Kisvárda. Mint ismeretes, a Kisvárda az előző bajnokságot a 2. helyen zárta, majd a nyáron a nemzetközi porondon, az Európa-konferencialigában megnyerte az első párharcát a kazah Kajratival szemben (a következő körben a norvég Moldéval szemben esett ki), és a bajnokságban is jól kezdett, hat meccsen 14 ponttal. Ám azóta otthon Honvédtól (0–1), idegenben pedig a Ferencvárostól (0–3) és az Újpesttől (0–4) is kikapott, jelenleg a 4. helyen áll a tabellán.

A FORDULÓ VESZTESÉGE – HANGYA SZILVESZTER FOGA

Megszerezte első idegenbeli pontját az idényben a Mol Fehérvár, ám védőjének, Hangya Szilveszternek nem lehetett felhőtlen az öröme. A tízszeres válogatott futballistát a Puskás Akadémia ellen 1–1-re végződő találkozón gól nélküli állásnál, az első félidő hajrájában le kellett cserélnie Michael Boris vezetőedzőnek, méghozzá egy nem éppen hétköznapi „sérülés” miatt.

A 43. percnél járt a mérkőzés, amikor a hazai együttes jobbhátvédje, Mohamed Mezgrani a felezővonalnál mellel vette át a felé lőtt, földről megpattanó labdát, Hangya Szilveszter pedig azonnal megtámadta. Hátulról érkezve megpróbált kibújni mögüle, el akarta fejelni a labdát, azonban a felcsúti játékos a jobb alkarjával eltalálta az arcát, ő pedig elterült a földön.

Aki rendszeres látogatója a futballmeccseknek, az tudja, a labdarúgók többsége manapság a legkisebb érintésre is az arcához kap, megpróbálva ezzel lapot kierőszakolni a játékvezetőtől, ám a Pancho Arénában rögtön látni lehetett, ebben az esetben szó sincs színészkedésről. Hangya Szilvesztert le kellett cserélni (Mohamed Mezgrani megmozdulása pedig sárga lapot ért...), és mert a szünetben a fehérvári klub több alkalmazottja jól láthatóan keresett valamit az ütközés helyszínén, azt lehetett feltételezni, hogy valahol egy kivert fognak kell lennie a fűben. Úgy tudjuk, a keresés nem vezetett eredményre, ugyanakkor talán a baj sem akkora, mint elsőre látszott: „csak” az egyik fogának a fele tört le a játékosnak, hétfőn ideiglenes pótlást kapott, keddtől pedig ismét társaival készülhet. Z. A.

A FORDULÓ KAPÁSLÖVÉSE – BŐLE LUKÁCS

Pedig rémesen indult... A Paks már a 36. másodpercben hátrányba került Mezőkövesden, ám a második fél­időben Varga Barnabás és Bőle Lukács góljával megfordította a mérkőzést. A győztes gól ráadásul kifejezetten szép volt, Bőle Lukács egy bal oldali beadás után kapásból bombázott a kapuba.

„Nagyon rosszul indult a meccs – emlékezett vissza a pénteki mérkőzésre a paksi támadó. – Már harminchat másodperc után gólt kaptunk, ám nem omlottunk össze. Úgy folytattuk, mintha meg sem történt volna. Az első félidőben hiába voltunk hátrányban, azt éreztem, hogy jobbak vagyunk, mint a Mezőkövesd: kezdeményezőbbek voltunk, többet birtokoltuk a labdát. A szünetben megbeszéltük, hogy semmi probléma nincs, ha így folytatjuk, biztosan jön majd a gól. Tudtuk, ha a második félidőben gyorsan egyenlítünk, képesek vagyunk megfordítani a mérkőzést. Szerencsére sikerült is. A gólom? Debreceni Zalán adott be a bal oldalról, Balogh Balázs megcsúsztatta a labdát, amely remekül jött felém, s kapásból a kapu bal oldalába vágtam.”

A 32 esztendős futballista legutóbb április 24-én talált be az NB I-ben, akkor a Honvéd színeiben Gyirmóton volt eredményes (1–1). A nyáron szerződött Paksra, s a hetedik bajnokiján szerezte meg az első gólját új klubjában. Mezőkövesden a mezőny legjobbja volt, győztes gólt szerzett, beszédes adat, hogy négy kövesdi játékos is róla kapott sárga lapot.

„Az, hogy jó játékkal segítsem a csapatot, nekem fontosabb, mint a gólszerzés. Eddig a jó játékkal is adós voltam Pakson, talán a Vidi ellen az első fordulóban játszottam elfogadhatóan, utána nem ment a futball. A múlt hét elején azonban éreztem, hogy jól sikerül a Kövesd elleni mérkőzés. Jó állapotban éreztem magam, szerencsére ezt pénteken igazoltam is. Pedig a válogatott szünet nem telt jól, beteg voltam, emiatt ki is hagytam néhány edzést.” J. Á.

NB I, 2022–2023, 9. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Szeptember 30., péntek
Mezőkövesd–Paks 1–2Mezőkövesd, Városi StadionAntal Péter
1200
Október 1., szombat
Újpest–Kisvárda 4–0Budapest, Szusza Ferenc StadionPintér Csaba
1984
DVSC–Budapest Honvéd 4–3Debrecen, Nagyerdei Stadion
Erdős József 4512
Vasas–ZTE 1–1Budapest, Illovszky Rudolf StadionAndó-Szabó Sándor
1770
Október 2., vasárnap
Kecskemét–Ferencváros 2–0Kecskemét, Széktói StadionKarakó Ferenc
2527
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár 1–1
Felcsút, Pancho Aréna
Bognár Tamás1680
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC76118– 3+1518
2. Kecskeméti TE944112– 6 +616
3. Paksi FC842215–14 +114
4. Kisvárda942316–16 0 14
5. Puskás Akadémia935110– 7 +314
6. Zalaegerszegi TE832315–12 +311
7. Mol Fehérvár831410–13 –310
8. Debreceni VSC924314–17–310
9. Újpest FC823310–14 –4 9
10. Budapest Honvéd923410–16 –6 9
11. Vasas FC963 8–11 –3 6
12. Mezőkövesd912610–19 –9 5

10. FORDULÓ
Október 7., péntek
18.00:
Mol Fehérvár–ZTE (Tv: M4 Sport)
20.05: Újpest–Kecskemét (Tv: M4 Sport)
Október 8., szombat
17.00: Kisvárda–Vasas (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Október 9., vasárnap
15.30: Paksi FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
18.00: Ferencváros–DVSC (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik