Játékossors: új eljárás jön a játékvezetőt megütő Busai ügyében

F. B.F. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.11. 22:46
null
Busai Attilát (elöl, balra) a Kisvárda II elleni meccs után tiltották el (Fotó: Kisvárda FC)
Mint beszámoltunk róla, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága április 25-én hat évre eltiltotta a BKV Előre–Kisvárda II NB III-as bajnoki mérkőzésen második sárga lap után kiállított, majd ezt követően Büki Gábor játékvezetőt megütő és lefejelő Busai Attilát. Azóta jogi vita van arról, hogy a „lefejelés” ténye megfelelő bizonyítékokkal és egyértelműen alátámasztható-e, vagy sem, és ha igen, akkor mekkora büntetés szabható ki ezért.  Az ügy egyébként közben fordulatot vett, hiszen az MLSZ fellebbviteli bizottsága kedden kézhez vett határozatában másodszor is hatályon kívül helyezte a fegyelmi büntetést – számolt be róla a rangado.24.hu.


A Ferencvárossal 2016-ban bajnoki címet szerző játékos ellen negyed éve zajló sportfegyelmi eljárásban Dr. Dányi Szilárd képviseli a labdarúgót. A jogi vita arról szól, hogy a „lefejelés” ténye megfelelő bizonyítékokkal és egyértelműen alátámasztható-e, vagy sem, és ha igen, akkor mekkora büntetés szabható ki ezért. A jogi képviselő elmondta, hogy az MLSZ fellebbviteli bizottsága kedden kézhez vett határozatában másodszor is hatályon kívül helyezte az MLSZ fegyelmi bizottsága által első fokon kiszabott hatéves fegyelmi büntetést és új eljárás lefolytatására kötelezte a fegyelmi testületet.

Az indoklás szerint a fegyelmi bizottság a bizonyítási eljárást nem folytatta le teljes körűen, ugyanis a játékvezetői és az ellenőri jelentés kiemelt a többi bizonyíték közül néhányat, azokat a többinél előbb értékelte, miközben figyelmen kívül hagyta az érintett személyek meghallgatása során előadottakat, különösen azt, hogy a személyes előadások eltértek a leírt játékvezetői, illetve ellenőri jelentésben foglaltaktól – ecsetelte a jogi képviselő. – Ezért a fellebbviteli bizottság új eljárásra kötelezte az MLSZ fegyelmi bizottságát, és azt várja el, hogy a bizonyítékokat teljes körűen értékelje, azokat vesse össze, és ha bármelyik bizonyítékot nem venné figyelembe, akkor megfelelő indokkal támassza alá, miért is zárja ki azt a bizonyítékok köréből.”

Dr. Dányi Szilárd szerint jogszabálysértő az MLSZ által kiszabott hatéves eltiltás, továbbá Busai Attila hiába szerződött nyáron az alsó-ausztriai regionális liga egyik csoportjában érdekelt USC Kirchschlag együtteséhez, még nem léphet pályára, mivel a magyar szövetség nem adta ki a játékengedélyét. Pedig Busai Attila abban a hiszemben egyezett meg a klubbal, hogy bár az érvényben lévő eltiltása miatt Magyarországon nem szerepelhet, külföldön játszhat, miután a hazai szövetség fegyelmi döntései külföldön nem hatályosak.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága által ügyfelem mindennemű labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől való eltiltása álláspontom szerint jogszabálysértő – folytatta Dányi. – Ugyanis a sporttörvény tételesen meghatározza, hogy milyen sportfegyelmi büntetések szabhatóak ki. Eszerint egy sportolót, jelen esetben Busai Attila labdarúgót csak a sportolói tevékenységtől lehet eltiltani, minden más sporttal kapcsolatos tevékenységtől viszont nem. Így maga a büntetési típus jogszerűen nem alkalmazható, hiszen jogszabálysértő. Busai Attila egyébként valóban szeretné a sportolói pályafutását Ausztriában folytatni, azonban e tekintetben – a játékostól hallott ismereteim szerint – az MLSZ arra hivatkozva nem adta ki az osztrák klubnak a szerződtetéséhez szükséges játékengedélyt, hogy eljárás folyik ellene.”

A 34 éves Busai Attila az MTK-nál mutatkozott be a felnőttek között, majd először 2010-ben állt légiósnak, amikor két évig a svájci Wil futballistája volt, ezt követően a Ferencvároshoz tért haza, melyet egy szolnoki kitérővel együtt öt évig erősített. A középpályás 2017-ben a DVTK-hoz szerződött, 2019-ben pedig Nyíregyházán játszott, majd ismét légiósnak állt, de az indiai Neroca FC-nél csupán három mérkőzésen lépett pályára, aztán a svéd Nyköpingnél írt alá, de ott nem lépett pályára. Busai 2021-ben az akkor harmadosztály BKV Előréhez tért haza, s 46 mérkőzésen 23 gólt szerzett – a Kisvárda II elleni, áprilisi bajnoki volt az utolsó, amelyen pályára lépett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik