Stadionrekonstrukciók és költözések forgathatják fel az NB II-es rajtot

Füzesi BálintFüzesi Bálint
Vágólapra másolva!
2016.05.28. 13:16
null
Cigándon teljes stadionrekonstrukcióra kerül sor (Fotó: Cigánd SE)
Az előző fordulóban eldőlt, mely csapatok jutnak fel a labdarúgó NB III három csoportjából a másodosztályba. A pályán elért siker azonban nem minden – fontos infrastrukturális feltételeknek is meg kell felelni az MLSZ által előírt NB II-es licenckövetelmények alapján. A Nemzeti Sport Online körbenézett a feljutó együtteseknél; azt vizsgáltuk, mely klubok stadionja alkalmas másodosztályú meccsek megrendezésére, illetve amelyeké nem, ott milyen munkálatok elvégzésére van szükség. Mindezek alapján valószínű, hogy – a „problémás” jelenlegi másodosztályú klubokat is idevéve – az NB II 2016–2017-es kiírásának legelején akár hat klub sem játszhat saját otthonában.


AHOL MINDEN ADOTT

Az NB III Keleti csoportját már biztosan megnyerő Nyíregyháza Spartacus stadionja minden további nélkül alkalmas NB II-es meccsek rendezésére – sőt, az élvonalból tavaly nyáron kizárt Szpari létesítménye nemcsak másodosztályú, hanem NB I-es meccsek lebonyolítására is alkalmas lenne…

AHOL A BAJNOKI RAJTRA MINDEN KÉSZ LESZ

Az NB III Nyugati csoportjában 3. helyen álló, de már biztosan feljutó Dorogi FC-nél már februárban előre terveztek.

„A Dorog készen áll az NB II-re – jelentette ki magabiztosan Mayer László, a klub elnöke. – Februárban beszéltünk az MLSZ illetékeseivel arról, milyen munkákat kell elvégezni a stadionban ahhoz, hogy létesítményünk másodosztályú meccsek rendezésére alkalmas legyen. Új bejáratot, vendégszektort, büfét alakítunk ki, fedett lelátónkon hatszáz szék lesz, és mindez június tizedikére kész is lesz! A fejlesztések az önkormányzat segítségével valósulnak meg.”

A szintén feljutó csoporttársnál, a jelenleg 2. helyen álló Mosonmagyaróvárnál is jelentős beruházások kellenek még ahhoz, hogy minden követelménynek megfeleljenek, de a tervek szerint a bajnoki rajtra minden kész lesz.

„Százmilliós beruházás keretében a napokban indul a stadionrekonstrukció Mosonmagyaróváron – ecsetelte Drescher Ottó, az MTE 1904 elnöke. – A TAO-s forrásból megvalósuló pályázat során új székek, új öltözők, orvosi szobák, büfék és mellékhelyiségek kerülnek kialakításra. Fedett lelátóval már rendelkeztünk eddig is, és terveink szerint a munkálatokkal a szakemberek határidőre, a bajnokság kezdetére végeznek, így otthon tudunk játszani.”

GONDBAN NÉHÁNY NB II-ES KLUB IS, A BUDAÖRS AZ ŐSSZEL MARAD CSÁKVÁRON

Nemcsak az NB III-ból feljutó kluboknál, hanem néhány, jelenleg másodosztályú egyesületnél is gondot okot a stadion állapota.

A Budaörsi SC-nél jelentős stadionrekonstrukciós munkálatok kezdődnek, a csapat szezonbeli utolsó három bajnokiját már Csákváron, illetve Felcsúton játssza/játszotta – az építkezés azonban kicsit csúszik.
„Jogi procedúra miatt halasztódik a munkálatok megkezdése – mutatott rá Kiss Károly, a klub elnöke. – Júniusban már teljes gőzzel haladhat a stadionrekonstrukció, amelynek keretében új főépület létesül – alul öltözők lesznek, míg fölül impozáns fedett lelátó épül, illetve a gyepszőnyeg is megújul, nagyobb lesz az eddiginél. A munkálatok a tavaszi szezonra készülnek el, így az ősszel is Csákváron játsszuk a hazai meccseinket.”

A Vác FC bennmaradás esetén már biztosan Dunaújvárosban játssza a következő szezonban hazai meccseit, a klub ezzel a helyszínnel adta be licenckérelmét. A váciak stadionja (a fedett lelátó hiánya miatt) nem alkalmas NB II-es mérkőzések megrendezésére és a klubnál – a városi támogatás hiánya miatt – egyelőre nem is tudják, hogy mikor térhetnek vissza saját otthonukba.

Bár az NB II jelenlegi 15. helyezettje, az SZTK-Erima nem kapott másodosztályú licencet – sőt, pénteken a fellebbezését is elutasították –, azért a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy a klub NB II-es licenckérelmében a siófoki stadiont jelölte meg hazai meccseinek helyszínéül, amíg az új stadionja elkészül.

KÉT KLUBNÁL BÍZNAK BENNE, HOGY MÁR A BAJNOKSÁG ELEJÉN HAZAKÖLTÖZHETNEK

Az NB II abszolút újoncánál, az NB III legjobb harmadikjaként felkerülő Cigánd SE-nél is teljes stadionrekonstrukcióra kerül sor, de a tervek szerint a munkálatok miatt csak egy-két bajnoki erejéig kell a csapatnak a hazai pályát nélkülözni.

„Stadionunk jelenleg nem alkalmas NB II-es bajnoki mérkőzések lebonyolításra – ezt már Terjék Sándor, a Cigánd SE szakosztályvezetője mondta. – Létesítményünk teljes stadionrekonstrukción megy keresztül, a jelenlegi több mint négyszáz férőhelyes, fedett lelátó kibővül több mint hatszáz fősre. A pályán kicseréljük a gyepszőnyeget, VIP-lelátót alakítunk ki, sajtószobát, tv-állásokat hozunk létre, öltözőket bővítünk, és a villanyvilágítás is kiépül. Mindez várhatóan augusztus közepére lesz kész, így valószínűleg egy vagy két bajnokin leszünk kénytelenek idegenben játszani. A stadionrekonstrukció TAO-s forrásból valósul meg.”

Az NB III Középcsoportjának 2. helyén álló (és már biztosan ott végző) SZEOL SC ügyvezetője elmondta, hogy a csapat mindenképpen saját városában, Szegeden marad.

„Az SZVSE létesítményét jelöltük meg NB II-es licenckérelmünkben, tehát továbbra is Szegeden kívánjuk játszani hazai meccseinket – hangsúlyozta Halkó Pál, a SZEOL SC ügyvezetője. – Szerettük volna a régi, Felső Tisza-parti stadionban játszani a meccseinket továbbra is – ahogy a harmadosztályban –, de a létesítmény állaga miatt ez nem lehetséges. Az SZVSE stadionjában nyolcszáz fős fedett lelátó van, de a padok helyett műanyag székek kellenek, eredményjelzőt kell felállítani, illetve a hangosítást és a vendégszurkolók elkülönítését is meg kell oldani. TAO-s pályázatból finanszírozzuk a munkát, és nagyon bízunk benne, hogy minél előbb, talán már augusztusban otthon tudunk játszani.”

AKIK AZ ŐSSZEL A „HAZAI” MECCSEIKET IS VÉGIG IDEGENBEN JÁTSSZÁK

Az NB III Középcsoportját már biztosan nagy fölénnyel megnyerő Kozármisleny FC-nél 440 milliós stadionépítés kezdődött a napokban. A munkálatok eredményeként kétezer fő befogadására alkalmas, nyolcszáz ülőhellyel rendelkező stadion épül fel az év végéig, és a fejlesztésekben a centerpálya rekonstrukciója mellett új kiszolgáló épület kivitelezése is szerepel. A csapat emiatt az ősszel Pécsen játssza hazai mérkőzéseit, de az NSO úgy tudja, hogy több esetben a pályaválasztói jog cseréje is elképzelhető.

Az NB III Keleti csoportjának ezüstérmesénél, a Ceglédi VSE-nél a nyáron indul a stadionrekonstrukció, amelynek keretében a jelenlegi lelátót elbontják, és egy teljesen újat építenek helyette, amely rendelkezik az előírásoknak megfelelő, 600 fős fedett résszel is. Az NSO úgy tudja, hogy a munkálatok miatt a klub NB II-es licenckérelmében Szolnokot jelölte meg ideiglenesen „hazai” mérkőzéseinek helyszínéül, de ha a szövetség rábólint, akkor elképzelhető, hogy a ceglédiek közelebbi helyszínen tudják megrendezni otthoni meccseiket. Az új főlelátó a tervek szerint tavaszra lesz kész, így az ősszel a Cegléd biztosan nem tud saját pályáján játszani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik