Akadémiai alapokon az élvonalért - bejön-e az új koncepció a Vasasnál?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.21. 20:00
A labdarúgó NB II-ben szereplő Vasasnál a nyáron koncepcióváltás történt, a rutinos játékosok helyett a Kubala Akadémiáról kikerülő fiatalokban látták a jövőt, így az angyalföldi klub lett az egyetlen a másodosztályban, ahol a saját nevelésű játékosokra építenek. A Kozármisleny elleni győztes bajnokin már hat tehetséges labdarúgó kapott lehetőséget, de ez még nem a végállomás.

A magyar labdarúgás közelmúltban bekövetkezett nagy kudarcai láttán ismét megszólaltak azok a kritikus hangok, amelyek a hasznavehetetlen légiósok helyett magyar játékosok, elsősorban fiatalok szerepeltetését követelik. Különösen így van ez a másodosztályban, ahol a Magyar Labdarúgó-szövetség a nyáron már tett lépéseket annak érdekében, hogy tehetséges magyar labdarúgók jussanak lehetőséghez a klubokban, hiszen az a sportszervezet, amelyik légióst igazol, elbukja a központi marketingbevétel rá eső részét.

A Vasasnál a saját nevelésű, magyar fiatalok
szerepeltetésében látják a jövőt (Fotó: vkla.hu)
A Vasasnál a saját nevelésű, magyar fiatalok szerepeltetésében látják a jövőt (Fotó: vkla.hu)

A saját nevelésű játékosok beépítése a nyáron érdekes módon egy olyan patinás fővárosi csapatnál kezdődött meg, amely a tavasszal még a bajnoki címért küzdött. Az NB II-ben jelenleg a Vasas az egyetlen csapat, ahol saját nevelésű, magyar fiatalok szerepeltetésében látják a jövőt. Igaz, a szurkolókat elsősorban az érdekli, milyen eredményeket ér el a csapat. Főleg az után, hogy a drukkerek nehezen tudták megemészteni, hogy a csapat az előző szezon hajrájában elbukta a bajnoki címet. Azt viszont még kevésbé értették meg, hogy miért cserélték ki a nyáron szinte a teljes keretet.

„A nyáron a klub tulajdonosával, Michael Budzinskival felmértük a magyar játékospiacot, és úgy ítéltük meg, hogy a rutinos labdarúgók fizetési igényei nagy általánosságban nem arányosak a tudásukkal a másodosztályú színvonalhoz képest – reflektál a Vasas német vezetőedzője, Dirk Berger. – Emiatt úgy döntöttünk, átalakítjuk a tavaszi keretünket. Összesen tizenhét játékos távozott a nyáron a Fáy utcából; volt köztük olyan, akit szerettünk volna megtartani, de nem jutottunk közös nevezőre, s volt olyan is, akire mi nem tartottunk igényt.

Huszonkét fős keretet terveztünk az új bajnokságra, melynek a felét saját utánpótlásunkból felkerülő fiatalokkal kívántuk kitölteni. Ez meg is történt, és bár tudjuk, hogy ez az út sokkal rögösebb, de a cél az, hogy a legtehetségesebbek minél hamarabb felvegyék a felnőttfutball fordulatszámát, illeszkedjenek be a csapatba, s velük harcoljuk ki a feljutást! Hogy aztán az ősszel ilyen gyorsan, és ekkora számban kaptak lehetőséget a bizonyításra a fiatalok, azt a kényszer is szülte, hiszen rengeteg sérülés, eltiltás nehezítette a dolgunkat. Egy hete, a kisvárdai Ligakupa-mérkőzésre például mindössze tizennégy mezőnyjátékossal utaztunk el."

Ezen a mérkőzésen a Vasasban kezdőként lépett pályára Berecz Zsombor, akinek másnap az U19-es válogatottban lett volna jelenése az Anglia elleni felkészülési mérkőzésen. Az ügy nagy vihart kavart, hiszen a Vasas sérülésre hivatkozva nem engedte el játékosát a válogatotthoz, a fiatal labdarúgó azonban a Ligakupa-meccsen mégis pályára lépett.

„Elismerjük, hogy hibáztunk – mondta Gelei József, a Vasas sajtófőnöke a Nemzeti Sport Online-nak. – Tökéletesen elfogadjuk Mészöly Géza szövetségi edző álláspontját, és sajnáljuk, hogy kellemetlen helyzetbe került. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy Berecz Zsombor nálunk 18 évesen a felnőttcsapat meghatározó játékosa, és a tréner legutóbb éppen arról panaszkodott, hogy csapatának tagjai legfeljebb az NB III-as, illetve ifjúsági bajnokságokban kapnak játéklehetőséget. Ráadásul a sérülések és eltiltás miatt akkor hatványozottan szükségünk volt a játékára, de tudjuk, hogy a jövőben az ilyen helyzetekben a szövetségi edzőkkel karöltve kell megtalálnunk a megoldást. Számunkra egyébként rendkívül örömteli, hogy az U-válogatottakba meghívót kapó fiataljaink egyre nagyobb szerepet kapnak a csapatban."

Olyannyira, hogy a Kozármisleny elleni győztes együttesben hat saját nevelésű, a Vasas Kubala Akadémiáról, illetve a korábbi Vasas-utánpótlásból kikerülő játékos kapott lehetőséget. A kapus Lékai Soma (a válogatott kézilabdázó Lékai Máté öccse) és Berecz Zsombor 18 évesek, Cseke Benjámin, Nagyházi Dávid és Ádám Martin 19 esztendősek, míg a szintén Vasas-nevelés Görgényi Dávid a maga 23 évével már „öregnek" számít. Abban, hogy Dirk Berger vezetőedző bátran bedobhatja a mély vízbe a fiatalokat, a Vasas Kubala Akadémián folyó, koncepción alapuló munkának nagy szerepe van, hiszen innen már-már kész játékosokat kaphat a szakmai stáb.

„A két sportszervezet, a Vasas FC és a Vasas Kubala Akadémia között közel egy éve minden részletre kiterjedő együttműködési megállapodás van, amely a felfelé áramoltatást szabályozza – ezt már Kovács Norbert, a Vasas Kubala Akadémia ügyvezetője mondta a Nemzeti Sport Online-nak. – A legfontosabb célunk, hogy olyan példaképeket neveljünk, akik méltóképpen képviselhetik a Vasast. Egységes rendszert alakítottunk ki, egyazon filozófia és szakmai program mentén dolgozik minden korosztály, minden edző, mert hitvallásunk szerint így tudunk igazi műhellyé válni.

Jelentős lépésnek érzem a szindikátusi rendszer kialakítását, amely azt jelenti, hogy azok az egyesületek, amelyekkel partneri kapcsolatban vagyunk, 14 éves kor felett hozzánk irányítják a legtehetségesebb játékosaikat. A Vasas Kubala Akadémia egy nyílt rendszerű akadémia, amely a család köré épül, tehát mi nem bentlakásos rendszerben dolgozunk. Egyedi az is, hogy 16 és 21 kor közötti fiataljaink számára ösztöndíjrendszert alakítottunk ki, így aki a futballpálya mellett az iskolában is jól teljesít (ezt edzőink figyelemmel kísérik), az anyagi juttatásban részesülhet.

Legújabb kezdeményezésünk, hogy már óvodás korban megszerettessük a labdarúgást – szeptember vége óta közel 400 kerületi óvodás jár már a Vasas Fáy utcai sporttelepére, ahol szakembereink megismertetik a gyermekeket a labdával. A klub angyalföldi bázisa mellett egyébként Pasaréten is rendelkezésünkre áll egy minden igényt kielégítő komplexum, de a TAO-s pénzek bevonásával a jövőben további fejlesztéseket tervezünk."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik