Hosszabbításban legyőzte a Ferencvárost, története során először Magyar Kupa-győztes a Paks

Vágólapra másolva!
2024.05.15. 22:14
A Paks nyerte a Magyar Kupát, története során először! (Fotó: Árvai Károly)
A Paks hosszabbítás után 2–0-ra legyőzte a Ferencvárost a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében. A Puskás Arénában Magyar Kupa-rekordot jelentő 51 900 néző foglalt helyet a lelátókon.

 

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Paksi FC–Ferencváros 2–0 (0–0, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
Budapest, Puskás Aréna, 51 900 néző. Vezette: Berke
Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér – Osváth, Papp, Vécsei, Windecker (Szabó II Bálint, 86.; Mezei, 118.),  Szabó J. – Hahn (Böde, 72.), Könyves (Balogh B., a szünetben; Haraszti, 120+1.). Vezetőedző: Bognár György
FTC: Varga Á. – Botka, I. Cissé, Abena, Civic (C. Ramírez, 90+1.) – Maiga (Loncar, 59.), Ben Romdan (Kodro, 55.) – A. Traoré, Abu Fani, Marquinhos (Zachariassen, 82.) – Varga B. (Lisztes, 82.; Szevikjan, 100.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző: Papp (98.), Haraszti (120+2.)
Kiállítva: Vécsei (38.), ill. Abena (75.)

Harminchárom finálé az egyik oldalon, egy a másikon – éles a kontraszt a Ferencváros és a Paksi FC kupamúltja között. Az ország legsikeresebb futballcsapata már a sorozat harmadik kiírásában 1912-ben eljutott a döntőbe, ott azonban nem állt ki, mert vitatta a pályaválasztás jogát, így az MTK lett a kupagyőztes. Egy évvel később az 1912–1913-as kiírásban már a csúcsra jutott a Ferencváros (a fináléban a Budapesti Atlétikai Klub ellen győzött 2:1-re), az akkori sikert még 23 követte, így az FTC játékosai a jubileumi 25. elsőségért léptek pályára.

Az NB I-be 2006 nyarán feljutó, azóta is ott szereplő Paksi FC értelemszerűen jóval szerényebb mutatókkal büszkélkedik, ám gyanítható, kevesek fejében fordult meg, hogy a 2019–2020-as sorozat volt az első, amikor a csapat eljutott legalább a negyeddöntőig, vagyis a legjobb nyolc közé. Bizony arra is volt példa, hogy már a főtábla első körében, a 128 között búcsúzott (2014. augusztus 12-én a Felsőtárkánytól kapott ki 2–1-re), többször is a 64 között ért véget számára a küzdelem, 2022-ben azonban – történelmet írva – egészen a döntőig menetelt, és mostani ellenfelétől, a Ferencvárostól szenvedett 3–0-s vereséget.

 

A fővárosiak két évvel korábbi kezdő tizenegyéből Anderson Esiti, Miha Lazics, Carlos Auzqui, Silvestre Boli és Aissa Laudouni már nem a klub játékosa, Dibusz Dénes, Samy Mmaee, Botka Endre, Pászka Lóránt, Kristoffer Zachariassen és Marquinhos közül pedig csak Botka Endre és Marquinhos kezdett, a másik oldalon Nagy Gergely, Kovács Nikolasz, Medgyes Sinan és Ádám Martin igazolt el, a Szélpál Norbert, Lenzsér Bence, Szabó János, Balogh Balázs, Windecker József, Haraszti Zsolt és Szabó Bálint hetes fogatból pedig Lenzsér Bence, Szabó János és Windecker József volt a kezdő sípszótól a pályán.

Rengeteg kisgyerek érkezett a mérkőzésre, nagyon sokan a klubjuk melegítőjét viselték, s sejteni lehetett, akár a két évvel korábbi, negyvenezernél is többen lehetnek majd a Puskás Aréna lelátóin. A két vezetőedző közül talán Dejan Sztankovics szolgált az összeállítást illetően meglepetéssel, hiszen többek között Cebrails Makreckist és Kristoffer Zachariassent is a kispadra ültette, Dibusz Dénes sem kezdett, igaz, az egész sorozatban Varga Ádám állt a kapuban. Bognár György csak a sérült Szélpál Norbertre nem számíthatott, így a paksi vezetőedző az általa legerősebbnek vélt csapatot tudta a pályára küldeni.

Fotó: Koncz Márton

A ferencvárosi szurkolók pazar tűzijátékkal és élőképpel fogadták a csapatokat, hogy aztán Hahn János a 84. kupadöntőn útjára indítsa a labdát. Vass Gábor hibája után már a második percben majdnem vezetést szerzett a Ferencváros, ám Abu Fani 18 méterről leadott lövése nyomán a labda a jobb oldali kapufa mellett hagyta el a játékteret. Alig négypercnyi futballt követően már látni lehetett, a paksi védőknek mindkét oldalon sok problémájuk lehet a ferencvárosi szélsőkkel, különösen Lenzsér Bencének gyűlt meg a baja Adama Traoré sebességével. Az első pillanattól kezdve kidomborodott, melyik együttes játssza évek óta sorozatban a nemzetközi meccseket, a fővárosiak óriási fölényét tapasztalva az volt az ember érzése, csak idő kérdése, mikor szerzik meg a vezetést. Hogy a Ferencváros a döntő esélyese, azzal mindenki tisztában volt, ám hogy ennyire a riválisára tudja erőltetni az akaratát, arra minden bizonnyal kevesen számítottak. Aztán a 16. perc elején, amikor Hahn letámadta a Fradi kapusát, Varga Ádámot, már kiderült, a fővárosiak is zavarba hozhatók, sőt nem sokkal később Osváth Attila beadásánál a korábbi gólkirály villant ismét, jó helyzetből fejelhetett, más kérdés, hogy neki nem ez az erőssége. Feljavult a Paks, és bizony Könyves Norbert 18 méteres lövéséénél Varga Ádámnak kellett bizonyítania, nem véletlenül élvezi Sztankovics vezetőedző bizalmát.

Jó fél órája tartott már a mérkőzés, amikor egy bal oldali ferencvárosi szöglet után Szabó János kézzel ért a labdához, és bár Berke Balázs továbbengedte a játékot, a VAR a segítségére sietett, és a Fradi büntetőhöz jutott. A korábban paksi színekben gólkirály Varga Barnabás állt a labda mögé, lövését követően Szappanos Péter hárította a labdát, majd a paksiak kapusa Adama Traoré ismétlésénél is nagyot védett, hogy aztán Ibrahim Cissé fejesénél is megóvja kapuját a góltól. A túloldalon ismét Könyves tesztelte Vargát, majd Traoré lódult meg a labdával, hárman is körbevették, ám Vécsei Bálint még a tizenhatos vonala előtt csak szabálytalanul tudta megállítani, a játékvezető pedig kiállította a két évvel ezelőtt még a Ferencvárossal kupagyőztes labdarúgót. Ha addig nehéz helyzetben volt a Paks, emberhátrányba kerülve ez már hatványozottan igaz volt.

Fotó: Koncz Márton

Kérdés volt, a szünetben milyen húzásra szánja el magát a paksiak vezetőedzője, Bognár György, s a korábbi ötvenszeres válogatott labdarúgó lehozta a támadó Könyves Norbertet, és a középpályát erősítette meg Balogh Balázs becserélésével. A Fradi a saját térfelére kényszerítette ellenfelét, a paksiak pedig próbálták sok futással, tolódással megnehezíteni a rivális helyzetét. Volt, aki megjegyezte, a paksiak kapusa, Szappanos nem is olyan rég egyszer már az őrületbe kergette a ferencvárosi játékosokat, szinte mindent védett a bajnokság 27. fordulójában a Groupama Arénában rendezett bajnokin, de aztán a hajrában mégis góllá érett a fővárosiak fölénye, és nyertek 1–0-ra. Mivel nem jöttek a ferencvárosi helyzetek, Sztankovics újabb csatárt, Kenan Kodrót küldte a pályára, csapata játéka azonban nem volt annyira éles, amely elegendő lett volna a paksiak megtöréséhez. Amikor Eldar Civic beadása a paksi kapu mögött kötött ki, az FTC szurkolói füttyel fejezték ki nemtetszésüket – tagadhatatlanul érezhető volt a tanácstalanság a Fradi futballján.

A 72. percben aztán jött a taps még a Fradi-szimpatizánsok részéről is – Böde Dániel lépett pályára, és három perccel később a mindkét klubnál kedvelt támadó „besárgázta” Menty Abenát, s máris eltűnt a Paks emberhátránya. Sztankovics Lisztes Krisztiánt és Kristoffer Zachariassent is becserélte a hajrára, Adama Traoré ziccerbe is került a 87. percben, de Szappanos hatalmasat védett.

Jött a hosszabbítás, és eljött a 98. perc, amikor szöglethez jutott a Paks. Balogh Balázs remekül tekerte középre a labdát, Papp Kristóf pedig mesteri mozdulattal a hálóba fejelte! Dejan Sztankovics lecserélte Lisztest (talán azért, mert ő hozta össze a gólt megelőző szögletet?), érdekes húzás volt ez a szerb szakembertől, igaz, a másik oldalon kicsivel később Bognár is hasonlóképpen váltott, mert ő is lehozta a korábban becserélt Szabó Bálintot. Már a százhuszadik percen is túl voltak a csapatok, a Ferencváros szöglete után a Paks kontrázhatott, és a néhány pillanattal előtte pályára lépő Haraszti Zsolt eldöntötte a párharcot. A Paks pedig hatalmas sikert aratva, története során először megnyerte a Magyar Kupát. 2–0

 

Történelmi siker! (Fotó: Árvai Károly)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik