NB I: harmadszor is legyőzné az MTK a Debrecent

Munkatársainktól  Munkatársainktól
Vágólapra másolva!
2024.04.06. 12:30
Puskásakademia-DVSC
Megyeri Balázs azt szeretné, ha az MTK elleni bajnokin kevés dolga lenne a Loki kapujában (Fotó: Micheller Szilvia)
Három mérkőzést rendeznek szombaton az NB I 27. fordulójában. A Fehérvár a Mezőkövesdet látja vendégül, a DVTK a Kisvárdát fogadja, míg a Debrecen az MTK-val találkozik.

Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC

Mérföldkőhöz érkezik szombaton a Fehérvár FC kapusa, Tóth Balázs: századik NB I-es meccsén léphet pályára. Valamivel több, mint négy éve már, hogy a Puskás Akadémia által kölcsönadott labdarúgó, 2020. március 14-én bemutatkozott az élvonalban, éppen a hétvégi ellenfél, a Mezőkövesd Zsóry ellen. Akkor a megsérülő Hegedüs Lajost váltotta a második játékrész elején, és teljesítményéről sok mindent elárul, hogy kapott gól nélkül hozta le a 0–0-ra végződő meccset. A Covid-járvány miatt akkor félbeszakadt a bajnokság, de amikor májusban folytatódott, a kezdő tizenegyben maradt, és az idényből hátralévő nyolc bajnokit végig is védte. A következő három idényben 67 bajnokin kapott lehetőséget a felcsúti együttesben, augusztusban kölcsönbe Székesfehérvárra került, éppen a Puskás Akadémia ellen (2–2) mutatkozott be. Azóta kirobbanthatatlan a csapatból, válogatott formában véd, rengeteget tett azért, hogy a Fehérvár a harmadik helyen áll, tíz gól nélküli bajnoki van mögötte, kérdés, meglesz-e a tizenegyedik.

A helyzet nem reménytelen, hiszen a Mezőkövesd ellen a Vidi esélyesként lép pályára, ugyanakkor biztosra vehető, hogy a sereghajtó megpróbál belekapaszkodni az utolsó szalmaszálak egyikébe. Nem árt tudni, a Mezőkövesd még sohasem nyert riválisa vendégeként, tizenkét fellépésen kilenc vereség mellett csak három döntetlent tud felmutatni, és bár a mostani idény mindkét bajnokiját elvesztette ellene (a Sóstói Stadionban és hazai pályán is 2–0-ra), idegenben a 81. percben, hazai pályán pedig a 94. percben még 0–0 volt az állás…

„Valamennyien tisztában vagyunk vele, a bennmaradó tizedik helytől nagyon sok ponttal le vagyunk maradva, de biztos lehet benne mindenki, hogy amíg van matematikai esély, küzdünk, sőt akkor is, ha esetleg már nem lesz – mondta a mezőkövesdiek védője, Kállai Kevin.Szeretnénk a lehető legtöbb meccset megnyerni, ám azt is látni kell, hogy a sorozatos győzelmek sem garantálják a bennmaradást. A Fehérvártól kétszer is kikaptunk ebben az idényben, de aki látta a párharcokat, tudja, sokkal több volt bennünk, pláne a hazai összecsapáson – az a meccs mindenképpen nyerhető volt. Nagyon sajnálom, hogy ilyen évünk van, kihagyjuk a lehetőségeink zömét, hátul pedig nem sikerül hiba nélkül lehoznunk a mérkőzéseket. Az ellenfelünk a dobogóért küzd, ám az biztosan nem fordulhat elő, hogy a fehérvári játékosok jobban akarjanak nálunk. A három pont megszerzésére akkor lehet esélyünk, ha javul a helyzetkihasználásunk, végig fegyelmezettek maradunk, és stabilan védekezünk. Hiszem, hogy így lesz.”

Diósgyőri VTK–Kisvárda Master Good

Ki nyer ma? Diósgyőrben és Kisvárdán is megy a matekozás. Nem véletlenül, hiszen egyáltalán nem tét nélküli a két csapat szombati összecsapása. A dolgok jelen állása szerint, ha a hazai együttes valamennyi mérkőzését megnyeri a bajnokságban, a negyedik helyen is végezhet, s ez Konferencialiga-indulást érhet, ha a Ferencváros vagy a Paksi FC nyeri a Magyar Kupát. Hasonló a helyzet a vendégeknél is, annyi különbséggel, hogy a számolgatások alapján a várdaiaknak a bennmaradásért kell megnyerniük a hét hátralévő meccsüket. A két csapat közti örökmérleget tekintve a Kisvárda állt már jobban is a Diósgyőr ellen, csakhogy az utóbbi négy bajnokit elveszítette ellene. Némi bizakodásra adhat okot, hogy nem nyeretlen a Kisvárda a DVTK Arénában, 2020 júniusában, a záró fordulóban három ponttal távozott, viszont a legutóbbi két bajnokit egyaránt 2–0-ra elvesztette.

A hazaiak vezetőedzője, Vladimir Radenkovics talán az egyetlen, aki nem számolgat, inkább higgadtan értékelte a Ferencváros elleni Magyar Kupa meccset, s persze beszélt a szombati összecsapáról is.

„Szerda este szerettünk volna továbbjutással kedveskedni a stadiont megtöltő szurkolóinknak, de olyan erős ellenféllel találkoztunk, amelyik egy lépéssel a mezőny előtt jár – nyilatkozta a klub honlapjának a szerb edző. – Az eredmény miatt szomorú vagyok, ám a labdarúgók küzdeni tudása büszkeséggel tölt el, mert nagyon fontos, hogy megmutassák, ég még bennünk az a tűz, aminek a segítségével korábban négy bajnokin keresztül veretlenek voltak. A Kisvárda más játékstílust képvisel, mint a Ferencváros, ezért nekünk is máshogy kell játszani, mint legutóbb. Stabil védekezés után szeretnek gyors támadásokat vezetni, amit a legegyszerűbben úgy tudunk megakadályozni, ha minimalizáljuk a labdavesztések számát. A saját, sikeres játékunk érdekében ezúttal is fegyelmezetten be kell tartani a meccs­tervet. Nem szabad ész nélkül előrerohanni, türelmesnek kell lennünk. A legutóbbi két mérkőzésünkön elmaradt a siker, ezért fontos, hogy visszataláljunk a helyes útra, és ismét együtt ünnepeljünk a közönségünkkel.”

Debreceni VSC–MTK Budapest

Harmadszor is legyőzné az MTK a Debrecent. A két csapat az OTP Bank Liga 2023–2024-es kiírásában kétszer már találkozott egymással, mindkét alkalommal a fővárosiak győztek (3–1, 2–1), most ismét a három pont a céljuk.

„Bízom benne, hogy meglesz a harmadik győzelem, ami nagy tett lenne, ugyanis a Debrecen remek csapat – mondta Demjén Patrik, az MTK kapusa. – Az utóbbi meccseken sok lehetőséget tudtunk kidolgozni, ám a helyzetkihasználás nem volt mindig rendben. Remélem, ezúttal is lesznek helyzeteink, és most értékesíteni is tudjuk őket. Továbbá bízom benne, hogy hátul is javul a teljesítményünk – itt megemlíteném magamat is, mert egy ideje keresgélem a jó formám, bízom benne, mielőbb megtalálom. Az biztos, hogy jó mérkőzést látnak majd a szurkolók. Nehéz dolgunk lesz, hiszen a Lokit saját pályáján nem egyszerű legyőzni, de pozitívan állunk a mérkőzéshez.”

Az MTK hét közben kiesett a Magyar Kupából, mert 3–2-re kikapott Kisvárdán – vajon megfogta a vereség a csapatot?

„Fáj a kupakiesés, hiszen olyan együttes ellen estünk ki, amely hátul van a tabellán, ám az is igaz, hogy az elmúlt meccseket nézve nem győzni járunk Kisvárdára. Kétgólos hátrányból visszajöttünk, majd az utolsó pillanatban kaptunk gólt, ami mentálisan nehézséget okozhat. Bízom benne, hogy a napokban rendezni tudtuk a sorokat, el kell fogadnunk, hogy kiestünk, és a bajnokságra kell koncentrálnunk. Meg akarjuk mutatni, mire vagyunk képesek valójában. A kupakiesést feledtetni akarjuk, amire a Debrecen elleni győzelem jó orvosság lehet. Nem mondom, hogy siker esetén minden rendben lesz, ám valamelyest begyógyítaná a sebeket.”

A két csapat között három pont a különbség a tabellán, így vendéggyőzelem esetén beérné a Lokit az MTK, és reális célja lehetne a dobogó.

„Közhelynek hangzik, de mindig a következő mérkőzésre koncentrálunk. Az idény elején elképzeltünk egy pozíciót, azon vagyunk, hogy ezt elérjük. Hogy melyiket? A legfontosabb a bennmaradás, és még nem húzták meg alattunk a vonalat.”

A DVSC viszont mindenképpen visszavágna az MTK-nak, amire minden esélye megvan, ugyanis kiváló formát fut. A legutóbbi három bajnokiján hét pontot gyűjtött, ezalatt kilenc gólt szerzett, és nagy erőkkel üldözi a harmadik helyezett Fehérvár FC-t.

„Egyértelműen vissza akarunk vágni – mondta Megyeri Balázs, a DVSC kapusa. – Nem jó érzés, hogy kétszer legyőzött minket az MTK, de jó, hogy van harmadik esélyünk a győzelemre. Ha a helyzetkihasználásunk rendben lesz, jó eséllyel győztesként hagyjuk el a pályát. Korábban sem volt probléma a játékkal, sok esetben mi irányítottunk, ám kimaradtak a helyzetek. Most ez megfordult, a jó futball gólokkal és eredménnyel párosul. Kapusként szeretném, ha hátul még stabilabbak lennénk, és minél több meccset fejeznénk be kapott gól nélkül. Hogy a dobogó a célunk? Minél jobban szeretnénk szerepelni. Sok pontot elhullajtottunk, előrébb is állhatnánk a tabellán, de nem vagyunk rossz helyzetben. A hátralévő hét fordulóban négyszer is otthon játszunk, fontos lesz, hogy ezt kihasználjuk, ha úgy tetszik, a saját kezünkbe vehetjük a sorsunkat.”

LABDARÚGÓ NB I
27. FORDULÓ
SZOMBAT
14.15: Fehérvár FC–Mezőkövesd Zsóry FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
16.30: Diósgyőri VTK–Kisvárda Master Good (Tv: M4 Sport+) – élőben az NSO-n!
19.30: Debreceni VSC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
VASÁRNAP
14.45: Ferencvárosi TC–Paksi FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.30: Kecskeméti TE–Puskás Akadémia FC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

AZ ÁLLÁSMGYDVLG–KGGKP
  1. Ferencvárosi TC2517 4  465–23+42 55 
  2. Paksi FC2615  5  645–31+14 50 
  3. Fehérvár FC2613  4  943–36  +7 43 
  4. Debreceni VSC2611  6  940–32  +8 39 
  5. Puskás Akadémia26  910  738–29  +9 37 
  6. MTK Budapest2610  61035–49–14 36 
  7. Diósgyőri VTK2510  51040–42  –2 35 
  8. Zalaegerszegi TE2710  51246–52  –6 35 
  9. Kecskeméti TE2610  41237–40  –3 34 
10. Újpest FC2710  41336–55–19 34 
11. Kisvárda26  6  21827–44–17 20 
12. Mezőkövesd26  5  51624–43–19 20 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik