Vas Gábor megizmosodva futballozik az éremért

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.16. 09:34
Fotó: Koncz Márton
Nem az életkora miatt, hanem jó játékának köszönhetően kerül hétről hétre a paksiak kezdő tizenegyébe Vas Gábor, akinek szeme előtt a 13 évvel ezelőtti csapat eredményessége lebeg.

Még csak húszéves, de hétről hétre úgy futballozik, mint egy rutinos, több száz NB I-es meccs tapasztalatával felvértezett labdarúgó.

Vas Gábor alig töltötte be a tizenhetet (tizenhárom nappal volt túl rajta), amikor 2020. szeptember 11-én Osztermájer Gábor a Paksi FC színeiben kezdőként küldte pályára a Ferencváros elleni, 5–0-ra elveszített bajnokin. A következő mérkőzésen már Bognár György volt a paksiak vezetőedzője – a korábbi ötvenszeres válogatott futballista az idényben még négy mérkőzésen adott lehetőséget a tehetséges fiatalnak. A mostani bajnoki évnek (sőt, már az előzőnek is) Vas Gábor alapemberként vágott neki, ám augusztus 19-én, az Újpest FC elleni 3–0-s találkozón eltörött a kulcscsontja, csak négy hónappal később, az utolsó őszi fordulóban térhetett vissza. Azóta egyre jobb formát mutat, ugyanakkor azzal is tisztában van, neki és a csapatnak is van még miben fejlődnie.

„Már a pályán tudtam, hogy eltörött a kulcscsontom, ezt a szekszárdi kórházban megerősítették, de akkor igazából fel sem fogtam, mivel jár a sérülésem    – tekerte vissza az idő kerekét Vas Gábor. – Az első hét, amíg törött kulcscsonttal otthon feküdtem és a műtétre vártam, nagyon nehéz volt, majd miután megoperáltak, arról volt szó, két hónap múlva újra pályára léphetek. Nem így történt, ám ennek is lett pozitív töltete, hiszen a konditeremben mindennap dolgozhattam, erőnlétileg rendbe tettem magam, ami azt jelenti, hogy nagyjából öt kilogramm izommal több van rajtam. A felkészülésnek úgy vágtam neki, remélhetőleg elkerülnek a sérülések, minden edzést százszázalékosan végig akarok csinálni, hogy jó állapotba kerüljek. A Puskás Akadémia ellen nagyjából hatvan perc után éreztem, hogy elfáradtam, és bár legutóbb, a KTE elleni találkozó után is éreztem fáradtságot, az teljesen más volt. Egyébként már az idei rajt előtt tisztában voltunk vele, egy hét alatt azonnal három meccset játszunk, és ha jól jövünk ki a párharcokból, megalapozhatjuk a tavaszunkat. Nagyon fontos volt, hogy a nyitányon nyertünk a Puskás Akadémia elleni rangadón, nem volt mindegy, ránk jön-e az egyik rivális, vagy leszakítjuk, ráadásul a győztes indulás lendületet is adott.”

A paksiak az első tavaszi fordulóban a Puskás Akadémiát 2–1-re verték meg, aztán a Mezőkövesd Zsóryt és a Kecskeméti TE-t egyaránt 1–0-ra, rajtuk kívül csak a Ferencváros tudott kilenc pontot megszerezni ebben az időszakban. Pénteken a tabellán jelenleg tizedik helyezett ZTE-t fogadják, és bár a papírforma alapján ők az esélyesek, a klubnál senki sem könyveli el automatikusan a három pontot.

„Nehéz kilencven perc előtt állunk, a ZTE masszív csapat, a zalaiak szakmai stábja minden posztra megtalálta a megfelelő embert  – folytatta Vas Gábor.   – Mi a saját játékunkra figyelünk, és ha azt csináljuk, mint eddig – de inkább még jobban, hiszen vannak hibák –, újra nyerhetünk. Felemelő érzés ránézni a tabellára, jó lenne ugyanúgy dobogón zárni, mint a tizenhárom évvel ezelőtti csapat. Nem sokkal később kerültem a klubhoz, mint amikor Éger Lászlóék másodikok lettek, azóta viszont már én is az NB I-es csapatban játszom: vágyom rá, hogy nekem is megadasson, ami akkor nekik!”

NS-TIPP – Zombori András

Háromból három bajnokit nyert meg a tavasszal a Paks, ami azért is figyelemre méltó, mert rajta kívül csak a címvédő Ferencváros büszkélkedhet ilyen eredménysorral. A mérkőzéseket látva elmondható, a játék színvonalán lehet még javítani, ugyanakkor a csapat egyben van, hozza a pontokat. A ZTE-nek a tavaszi indulásért jár a dicséret, biztos vagyok benne, Sajbán Mátéék nem úgy lépnek majd pályára, hogy az éllovas otthonában belefér a vereség.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik