Az ezüstév után is kitarthat a kecskeméti csoda – NS-értékelés

CSERHÁTI ANDRÁSCSERHÁTI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.01.02. 11:52
null
Szabó István vezetőedző higgadtsága és profizmusa kulcsfontosságú volt az ősszel is, a KTE a középmezőnyből várja a tavaszi folytatást (Fotó: Kovács Péter)
Az előző idényt a második helyen záró KTE kisebb megingástól eltekintve a jelek szerint stabilizálja helyét az élvonalban.

 

Sokan talán még a 2022–2023-as idény kiváltotta kábulatban éltek (újoncként óriási meglepetésre, ám megérdemelten megszerzett ezüstérem), amikor néhány héttel később már a nemzetközi porondon kellett helytállniuk a kecskemétieknek. S bár lehet, néhányan azt hitték, az elképesztő idény után kidurran a lila-fehér lufi, egyáltalán nem így történt: a július végi, Riga elleni Európa-konferencialiga-párharc első felvonásán a KTE hazai pályán 2–1-re legyőzte a letteket, egyben történelmet írt, mert a klub korábban nem nyert mérkőzést a nemzetközi porondon. Az idegenbeli visszavágó azonban rosszul sült el, mert bár a kecskemétiek előnyhöz jutottak, a Riga a játékidő hosszabbításában megszerezte második gólját, így következhetett a kétszer tizenöt perc hosszabbítás. Amikor pedig mindenki a tizenegyesrúgásokra készült, a lettek a 122. percben bevitték a kegyelemdöfést, 3–1 lett a meccs vége, így hamar véget ért a kupakaland.

Maradt tehát az NB I és a Mol Magyar Kupa (február végén a Veszprémen keresztül vezet az út a nyolc közé), ugyanakkor Szabó István vezetőedző gondjait szaporította, hogy Banó-Szabó Bence és Nikitscher Tamás kidőlt a sorból, majd Nagy Krisztián is megsérült. Az sem könnyítette meg a szakmai stáb helyzetét, hogy az előző idény házi gólkirálya, a nyolcgólos, kölcsönben szereplő Katona Bálint visszatért a Ferencvároshoz, valamint Zeke Márió kölcsönszerződése is lejárt, és a nyáron már a Fehérvár mezét viselte – de csak három bajnokin, ugyanis a KTE megvette a játékjogát, így visszatért a Széktói Stadionba. A támadójáték meghatározó figurája, Horváth Krisztofer is kölcsönben játszott, így neki is vissza kellett mennie a Torinóhoz, de újra kölcsönvette a klub, ráadásul a szerződésben kivásárlási opció szerepel.

Ilyen előzmények után, illetve többek között néhány NB II-ben szereplő futballistával (Kiss Bence az ETO FC-től, Pálinkás Gergő Kazincbarcikáról, Szűcs Kornél Diósgyőrből érkezett) is megerősített kerettel vágott neki az évadnak a KTE. Parádésan kezdett, az első négy bajnokiján tíz pontot szerzett, ezután viszont gödörbe került: sorozatban hat bajnokin maradt nyeretlen, mindössze egy pontot szerzett.

S ilyenkor mi történik a klubok kilencven százalékában?

Edzőváltás, balhé az öltözőben, vagy példát statuálva az NB III-as kerethez irányítanak néhány futballistát.

Nos, Kecskeméten nem így reagáltak a nehezebb időszakban. Szabó István szokásához híven rendre korrektül, nyugodtan nyilatkozott a meccsek után, nem lehetett felfedezni a pánik jeleit. Igaza is volt, hiszen a pontokat valóban nem úgy gyűjtötték, ahogyan szerették volna, de a játékkal nem volt különösebb probléma. A legtöbb futballista elmondta, ilyen, hosszú hónapok, sőt évek óta tartó kiemelkedő szereplés után (ne feledjük, a KTE a 2020–2021-es idényt még az NB III Közép-csoportjában töltötte) várható volt, hogy előbb-utóbb gyengébb periódus következik.

A Kecskemét újra megmutatta az erejét, amely a csapategységben rejlik: egymás után három győzelmet aratott (a Ferencvárost is megverte otthon 2–1-re), majd a hátralévő négy bajnokin két pontot szerzett, és most a 8. helyen áll a tabellán, hat pontra a kieső helytől, kilencre a dobogótól.

Hogy a tavasszal mire lehet képes, kérdés, főleg úgy, hogy a csapat esze, a válogatottban eddig egyszer szerepet kapó Szuhodovszki Soma Debrecenbe szerződött. Nyilván érkezik valaki a helyére, ugyanakkor kérdés, valóban sikerül-e betölteni a hátrahagyott űrt – persze ismerve a Kecskemét eddigi játékospolitikáját, biztosak lehetünk benne, a szakmai stáb és a vezetőség megoldja a feladatot.

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

(Következik: Diósgyőri VTK)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik