NB I: újabb mumus vár a Fradira, amelyet csaknem két éve nem tudott legyőzni

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 10:29
null
A Mezőkövesdet fogadja az FTC (Fotó: Árvai Károly)
Többek között Fehérvár–Puskás Akadémia vármegyei rangadóval folytatódik hétvégén a labdarúgó NB I. A kétnapos 15. fordulónak úgy vág neki a Vidi, hogy a legutóbbi tíz tétmeccsen képtelen volt legyőzni felcsúti riválisát. A jelenleg csak második – igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszó – Ferencváros vasárnap egy újabb mumusát, a Mezőkövesdet fogadja, amely ellen lassan két éve nem tud győzni. A fordulónak az élről nekivágó Paks a legutóbbi négy bajnokiját elbukó Újpesthez látogat, a kelet-alföldi rangadón pedig a Kisvárda a DVSC-t látja vendégül.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 15. FORDULÓ ELÉ

SZOMBAT

KECSKEMÉTI TE–MTK BUDAPEST


♦ A KTE első – 2008 és 2015 közötti – élvonalbeli időszakában lejátszott 12 meccsük után még teljesen kiegyenlített volt a mérleg, (4–4–4), az augusztusi fővárosi összecsapásukat Hej Viktor hajrágóljával 1–0-ra nyerték a kék-fehérek, akik így most minimális különbséggel állnak jobban.

♦ A kecskemétiek az előző 7 egymás elleni találkozójukból csak egyet tudtak megnyerni, 2014 áprilisában 3–0-ra, ráadásul a legutóbbi hármon még gólt sem szereztek.

♦ Amikor a lila-fehérek voltak a házigazdák, mindhárom eredménytípus – hazai győzelem, döntetlen, vendégsiker – 2-szer fordult elő. Legutóbb, 2014 októberében Kanta József tizenegyesével 1–0-ra az MTK győzött.

♦ Három egymást követő diadal után legutóbb fordulatos meccsen ikszelt a KTE Fehérváron (3–3), így már 4 forduló óta veretlen, ami a leghosszabb ilyen sorozata az ősz folyamán.

♦ Az MTK kapott gól nélkül lehozott 2 bajnoki után 3–1-re alulmaradt a sereghajtó Kisvárda otthonában, és a szabolcsiakkal egálban a legkevesebb gólt szerezte az NB I-ben, 14-et, ami meccsenkénti kereken 1-es átlagnak felel meg.

♦ A Kecskemét pontjai 80 százalékát otthon gyűjtötte be, 20-ból 16-ot. Az otthoni mutatója 5–1–1, amivel a negyedik legjobb csapat a hazai tabellán.

♦ Az MTK 2–1–4-es mérleggel ugyancsak negyedik a vendégtáblázaton, az előző 4 házon kívüli találkozóján viszont csak 1 pontot tudott gyűjteni – igaz, azt éppen a bajnokságot vezető Paks otthonában (0–0).

FEHÉRVÁR FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC

♦ Eddig 26-szor rendezték meg az NB I-ben a Fejér vármegyei rangadót, és bár az utóbbi három évben a felcsútiak voltak eredményesebbek, az örökmérleg a fehérváriak felé billen: 10 Vidi-siker, 10 döntetlen, 6 Puskás Akadémia-győzelem.

♦ A Fehérvár az élvonalban már kilences nyeretlenségi szériában van a PAFC-cal szemben (6 iksz, 3 fiaskó) ráadásul legutóbb csak Katona Mátyás 95. percben lőtt góljával tudta elkerülni a vereséget a Pancho Arénában (2–2). Ezen kívül még a tavaly őszi, sóstói Magyar Kupa-találkozót is elbukta (0–1) a felcsútiakkal szemben. Legutóbb a tétmeccsen legutóbb 2020. szeptember.12-én odahaza nyert (3–1) a Puskás Akadémiával szemben.

♦ A Vidi pályaválasztása mellett 5-ször nyertek a piros-kékek, 2-szer a Puskás Akadémia, 5 találkozó pedig iksz lett. A Sóstói Stadion átépítése miatt 2017 őszén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban mérkőztek meg, akkor 2–0-ra a Vidi győzött. A PAFC bajnokikon az előző 4 alkalommal rendre egy pontot elvitt Fehérvárról.

♦ A Puskás Akadémia vasárnap hátrányból harcolt ki döntetlent (1–1) odahaza az FTC ellen, így már 7 forduló óta veretlen (3 győzelem, 4 döntetlen) – ez a leghosszabb ilyen széria most az NB I-ben. Az előző idényben volt egy 10-es olyan szériája is volt a felcsútiaknak, amikor sorozatban nem kaptak ki.

♦ A Fehérvár a legutóbbi bajnokiján a triplázó Katona ráadásban elért bombagóljával mentett meg egy pontot odahaza a KTE ellen (3–3), így már 4 bajnoki óta nem kapott ki és csak rosszabb gólkülönbségével szorul a Paks mögé az ötfordulós formatabellán.

♦ A Vidi hazai pályán a legtöbb gólt szerezte a mezőnyben (23), a mérlege 5–2–1, otthon egyedül a bajnok FTC-től kapott ki, még a 2. fordulóban.

♦ A Puskás Akadémia 5–1–1-es mérleggel és a legkevesebb kapott góllal (8) vezeti a vendégtabellát, ráadásul az előző 4 idegenbeli bajnokiján 10 pontot gyűjtött (3 siker, 1 remi).

KISVÁRDA MASTER GOOD–DEBRECENI VSC

♦ A két csapat eredetileg augusztusban játszott volna Várdán, de a Várkerti Stadion gyepszőnyegének bakteriális fertőzése miatt felcserélték a pályaválasztói jogot.

♦ Tizenháromszor meccseltek az élvonalban, 6-szor nyert a Kisvárda, 5-ször a Loki, 2-szer pedig ikszeltek.

♦ 2021–2022-ben a szabolcsiak 5 meccsen át veretlenek voltak a Lokival szemben (3 győzelem, 2 döntetlen), az idén viszont mindkétszer a DVSC kerekedett felül (tavasszal 1–0-ra, majd az őszi 4. fordulóban 4–1-re). Ez utóbbi eddig a debreceniek legnagyobb győzelme, míg a várdaiak legméretesebb zakója ebben a bajnokságban.

♦ Várdán 6-szor csaptak össze, az első 4 találkozón nem termett babér a DVSC-nek: sorrendben 3–0, 1–0, 2–1 és 1–0 volt az eredmény a hazaiak javára. Tavaly júliusban 2–2-re végeztek, az első debreceni siker pedig márciusban, a már távozó Dorian Babnuszki góljával jött össze (1–0).

♦ Ősszel éppen legutóbb, az MTK ellen ért el először 3 gólt a Kisvárda (3–1), és szakította meg ezzel a hármas vereségsorozatát, Feczkó Tamás együttese továbbra is utolsó a tabellán és az MTK-val egálban a legkevesebb találatot (14) hozta össze a mezőnyben.

♦ A Paks elleni hazai diadal után az előző hétvégén Zalából is 3 ponttal tért haza a Debrecen, ráadásul úgy, hogy az idény során először hátrányból sikerült fordítania (2–1).

♦ A sorozatban negyedszer otthon pályára lépő Kisvárda hazai teljesítménye eddig közepes (2 győzelem, 2 vereség), az előző fordulóig idegenbeli szereplésével sereghajtó DVSC viszont az egerszegi győzelmével a középmezőnybe lépett előre a vendégtáblázaton.


VASÁRNAP

ÚJPEST FC–PAKSI FC


♦ Eddig 43-szor mérték össze erejüket az NB I-ben, minimális különbséggel a tolnaiak állnak jobban, az örökmérleg 13 újpesti siker, 15 iksz, 15 paksi győzelem. A gólátlag kereken 3, a legutóbbi 6 bajnokijukon mindig legalább 3 találat volt.

♦ A párharcuk elején a Paks az Újpest mumusa volt, hiszen 2009 és 2013 nyara között 10 meccsükből csak egyet tudtak megnyerni a fővárosiak. 2016-tól 2021 februárjáig viszont 16 találkozón keresztül a tolnaiak voltak nyeretlenek a lila-fehérekkel szemben. A legutóbbi 8 egymás elleni bajnokijukon nem volt döntetlen, a győzelmi arány azóta – a paksiak augusztusi 3–0-s sikerével – most már 4–4.

♦ A lila-fehérek pályaválasztásával a 22. bajnokijuk következik, itt egy hajszállal a fővárosiak felé billen a mérleg nyelve: 7 újpesti diadal, 8 iksz, 6 tolnai siker. A Szusza-stadionban az előző 3 NB I-es meccsük mindig legalább 5 gólt hozott: (4–3, 2–3, 3–2).

♦ A múlt pénteken a Diósgyőrt 4–1-re lelépő Paks kétpontos előnnyel vezeti a táblázatot – igaz, a mögötte álló Ferencváros egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. A tolnaiak legutóbb a 2022–2023-as idény 1. fordulója után voltak listavezetők, ám akkor még Waltner Róbert ült a kispadon. Azelőtt pedig a 2014–2015-ös kiírás 3. köre után történt hasonló, amikor meg Csertői Aurél volt a vezetőedző.

♦ Sorozatban a negyedik bajnokiján kapott ki az Újpest Mezőkövesden, ráadásul a 0–4 a március 19-i felcsúti 1–5 óta a lila-fehérek legsúlyosabb veresége. Az az eredmény akkor Milos Kruscsics vezetőedző menesztéséhez vezetett, és utána tért vissza Nebojsa Vignjevics. Utóbbival 2014 tavaszán volt már egy ilyen 4-es bajnoki vereségszériája a liláknak, amelyet akkor egy Kecskemét elleni 6–1-es győzelemmel zártak le.

♦ Az Újpest a pontjai 80 százalékát otthon zsebelte be, 20-ból 16-ot, a mérlege 5–1–2, legutóbb vezetésről egy 90. percben bekapott góllal kapott ki a Puskás Akadémiával szemben (1–2).

♦ A Paks eddig 50 százalékos idegenben (2 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség), ezzel a vendégtabellán is az élmezőnyben van, csak a FTC (1–6) és legutóbb a Loki (0–1) otthonában maradt alul.

DIÓSGYŐRI VTK–ZALAEGERSZEGI TE

♦ Ötvenegyszer mérkőztek eddig az első osztályban, az örökmérleg szoros és csak az augusztusban Zalában aratott 3–1-es sikerrel billen a diósgyőriek felé: 18 DVTK-diadal, 16 iksz, 17 ZTE-siker.

♦ Az egerszegiek 2019-es feljutása óta kiegyenlített a párharcuk: 1 döntetlen mellett mindkét csapat 3 győzelmet aratott – a zalaiak valamennyit a 2020–2021-es bajnokságban.

♦ Diósgyőrben jelentős a hazai csapat fölénye, hiszen 25 próbálkozásból csak 4-szer tudott győzni a ZTE: 1981-ben, 1984-ben, 2006-ban és 2020-ban, legutóbb 3–1-re akkor, amikor néhány mérkőzés erejéig Geri Gergely volt a miskolciak vezetőedzője. A találkozóik több mint a fele, 15 hozott DVTK-győzelmet, a döntetlenek száma 6.

♦ Hullámzó teljesítményt nyújt mostanában az újonc Diósgyőr: az előző 4 bajnokijából kettőt lehozott kapott gól nélkül, a másik kettőn viszont 4-szer találtak be neki az ellenfelek, legutóbb a Paks. Összességében mostanáig 50 százalékos Kuznyecov Szergej együttesének a produkciója (6 győzelem, 2 döntetlen, 6 vereség, 21–21-es gólkülönbség).

♦ A ZTE életében egyelőre nem jelentkezett pontokban az edzőváltás hatása, hiszen Márton Gábor bemutatkozó bajnokiján vezetésről 2–1-re kikapott otthon a Lokitól. Az utóbbi 5 fordulóban ez már a 4. veresége volt, és most a 7. fordulót követően van ismét kieső pozícióban.

♦ A DVTK egy híján kétszer annyi pontot kasszírozott odahaza (13), mint vendégként (7), a mérlege 4–1–2, amivel a középmezőnyben található a a hazai tabellán.

♦ A Zalaegerszeg a kettőből az egyik olyan csapat az OTP Bank Ligában, amely eddig jobban szerepelt idegenben, mint vendéglátóként. Házon kívül 7 pontot gyűjtött, 2–1–4 a mutatója, két győzelmét Mezőkövesden és Kisvárdán aratta.


FERENCVÁROSI TC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY FC

♦ Huszonháromszor csaptak össze az NB I-ben, az örökmérleg 14 ferencvárosi diadal, 5 iksz, 4 mezőkövesdi siker. A zöld-fehérek egy híján kétszer annyi góllal terhelték meg a matyóföldiek hálóját, mint fordítva, a gólkülönbség ugyanis 41–21.

♦ Az első körre kisorsolt augusztusi mérkőzésüket december 6-ára halasztották, így most először mérkőznek meg ebben a kiírásban. Az előző bajnokságban a KTE mellett a Kövesd volt a másik olyan csapat, amelyik egyszer sem kapott ki a bajnok Ferencvárostól, sőt, kétszer le is győzte (2–1, 1–1 és 1–0). A zöld-fehérek legutóbb lassan két éve, 2022 március 18-án Tokmac Nguen góljával az Üllői úton tudták legyőzni a matyóföldieket (1–0), akiket akkor még Supka Attila irányított.

♦ A borsodiak szerb csatára, Sztefan Drazsics az említett három találkozón rendre betalált egyszer a zöldeknek, sőt, a borsodi meccseken ő lőtte a győztes gólt, mindkétszer tizenegyesből. Most is remek formában van, hiszen 8 találattal Varga Barnabással együtt vezeti az OTP Bank Liga góllövőlistáját.

♦ Az FTC házigazdaként 13 alkalomból egyszer sem kapott még ki a Mezőkövesdtől (9 győzelem, 4 döntetlen, 30–10-es gólkülönbség). A borsodiak Kuttor Attila irányításával csak kétszer, 2019 novemberében és idén márciusban távoztak ponttal a Groupama Arénából, mindkétszer 1–1-et értek el.

♦ Az FTC csütörtökön az Európa-konferencialigában idegenben is nyerni tudott a szerb Csukaricski ellen (2–1), így sorozatban 4 tétmérkőzés (2 iksz, 2 vereség) után tért vissza a győzelem útjára. A bajnokságban azonban az október 29-i, Újpest elleni 3–0-s siker óta nem tudott 3 pontot szerezni (1 döntetlen, 2 fiaskó), ráadásul az előző 6 NB I-es találkozójából csak a derbit hozta le kapott gól nélkül. Hasonló hármas nyeretlenségi sorozata legutóbb Sztanyiszlav Csercseszovval, a 2022–2023-as bajnokság legvégén volt, amikor már biztos aranyérmesként lépett pályára a Fradi. Ennél hosszabb negatív szériára pedig március-áprilisban volt példa a zöld-fehéreknél, amikor zsinórban 5 NB I-es meccsen nem tudtak győzni (2 iksz, 3 fiaskó).

♦ A legutóbbi 4 bajnokijából hármat megnyert a Mezőkövesd és közben csak Diósgyőrben kapott ki, a rajt óta most másodszor nem áll kiesésre. Az Újpest elleni 4–0 a május 14-i Paks elleni 6–1 óta a matyóföldiek legnagyobb különbségű diadala az élvonalban.

♦ A Ferencváros a pontjainak éppen a felét (13) gyűjtötte be hazai pályán, a 4–1–2-es mérlegével csak a középmezőnyben foglal helyet a hazai tabellán, miközben a Kövesd a legkevesebb pontot (4) szerző csapatok között van vendégként, a mutatója 1–1–5.

NB I, 2023–2024, 15. FORDULÓ
HELYSZÍN
December 2., szombat
13.00: Kecskeméti TE–MTK Budapest (Tv: M4 Sport) Kecskemét,Széktói Stadion
15.30: Fehérvár–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport) Székesfehérvár,Sóstói Stadion
19.30: Kisvárda–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport+) Kisvárda,Várkerti Stadion
December 3., vasárnap
12.45: Újpest–Paks (Tv: M4 Sport) Budapest,Szusza Ferenc Stadion
15.15: Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport) Miskolc,DVTK Aréna
17.45: Ferencváros–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport) Budapest,Groupama Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC 14 8 4 2 27–15 +12 28
2. Ferencvárosi TC 13 8 2 3 35–16 +19 26
3. Puskás Akadémia 14 6 6 2 23–17 +6 24
4. Debreceni VSC 14 7 2 5 23–19 +4 23
5. Fehérvár FC 14 6 3 5 28–23 +5 21
6. Kecskeméti TE 14 6 2 6 23–23 0 20
7. Diósgyőri VTK 14 6 2 6 21–21 0 20
8. Újpest FC 14 6 2 6 22–28 –6 20
9. MTK Budapest 14 5 3 6 14–23 –9 18
10. Mezőkövesd 13 4 1 8 17–22 –5 13
11. Zalaegerszegi TE 14 3 2 9 17–32 –15 11
12. Kisvárda 14 3 1 10 14–25 –11 10

A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik