NB I: Többször megtörtént, hogy a jó sorozat után jött a hullámvölgy – Papp Kristóf

Vágólapra másolva!
2023.12.05. 09:37
null
Papp Kristóf szerint a realitás talaján kell maradniuk (Fotó: Dömötör Csaba) – <a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/nb-i-14-fordulo-7499" target="_blank">A FORDULÓ GALÉRIÁJÁHOZ KATT A KÉPRE!</a><br />
Az Újpest elleni sikert követően az első helyről várja a Ferencváros elleni vasárnapi rangadót a Paks, és bár a játékosok önbizalma rendben, Papp Kristóf szerint a realitás talaján kell maradniuk.

A FORDULÓ GYŐZELME – ÚJPEST–PAKS

Nem lassít a Paksi FC: vasárnap a Szusza Ferenc Stadionban 2–1-re legyőzte az Újpestet, és mert a forduló záró meccsén a Ferencváros hazai pályán csak gól nélküli döntetlent játszott a bennmaradásért küzdő Mezőkövesddel, már a vesztett pontok tekintetében is jobban áll, mint az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó, második helyen álló riválisa! Az élvonalban a tizennyolcadik idényét töltő Tolna vármegyei együttesnek még egyszer sem volt ennyi pontja a bajnokságnak ebben a szakaszában, és bár rengeteg van még hátra, ha nem lassít, feladhatja a leckét a címvédésre készülő, mindenki által favoritnak tartott Ferencvárosnak.

„Nyilván örülünk az Újpesten szerzett három pontnak, ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az első játékrészben akadozott a játékunk, túlzottan sok passzt hibáztunk el – tekintett vissza a találkozóra a paksiak harminc­esztendős, hetek óta kitűnő formában futballozó középpályása, Papp Kristóf. – Egyébként mielőtt büntetőből megszereztük a vezetést, bevillant, korábban a VAR az MTK és a DVSC elleni bajnokin is vizsgált nekünk egy-egy lehetséges tizenegyest, aztán mindkét esetből rosszul jöttünk ki, ezért kicsit izgultam. Szerencsére ezúttal jogosnak látták a tizenegyesünket, előnybe kerültünk, de talán túlzottan »beleragadtunk«, nem koncentráltunk megfelelően, és nagyjából egy perccel később már egyenlő volt az állás. Az az igazság, utána volt még lehetősége az ellenfelünknek, de a fordulás után már több helyzetet alakítottunk ki, és ha nem is volt látványos a játékunk, megérdemelten nyertünk. A Paksnak korábban is erénye volt, hogy szabadrúgásból, szögletből a labda rendre jól érkezik a kapu elé, mindig voltak jó »pontrúgóink«, így a fiatal Horváth Kevinnek is jár a dicséret, hiszen a második gólunk előtt ragyogóan adott középre szögletből, sikerült megcsúsztatnom a labdát, Hahn János pedig nem hibázott. Maradjunk annyiban, gyakoroljuk az ilyen játékhelyzeteket, sokan évek óta együtt játszunk, ismerjük egymást, és ez helyzeteket, gólokat hozhat.”

Paksi rekord: 15 forduló után 31 pont!
A mostani a kilencedik idény, amikor tizenkét csapat alkotja az élvonal mezőnyét, és aligha mondunk újdonságot azzal, hogy a Paksi FC az első tizenöt bajnokija után még egyszer sem állt olyan jól, mint a 2023–2024-es bajnoki évben! Az eddigi legjobb szereplés éppen az első idényhez köthető: a 2015–2016-os évadban 28 pontja volt a Csertői Aurél irányította csapatnak, ami a Ferencváros mögött a második helyre volt elegendő, ám a jó indulást nem követte hasonló folytatás, 43 ponttal csak hetedik lett a Paks. Ami a legvisszafogottabb kezdést illeti, a 2019–2020-as idényben tizenöt bajnoki után csak 14 pontja volt a tizedik helyen álló, az idényt Tomiszlav Szivics irányításával kezdő, Osztermájer Gáborral befejező együttesnek, aztán a bennmaradást csak az utolsó fordulóban sikerült kiharcolni – a csapat éppen a vonal felett zárt.

Nem mondunk újat azzal, hogy indulás előtt ilyen szereplésre senki sem számított Pakson, ugyanakkor a klubban senki sem hiszi, hogy övék az élvonal legerősebb együttese – még ha a tabella most ezt is mutatja. Tény, Bognár György irányításával a Paks jól rajtolt, négy fordulót követően két-két győzelme és döntetlenje volt, aztán viszont a Groupama Arénában a Ferencváros ellen hatalmas vereségbe futott bele: egy félidő alatt hat gólt kapott, és 6–1-re bukta el a találkozót. Megtörténhetett volna, hogy a méretes zakó után a labdarúgók összezuhannak, és nyeretlenségi sorozat veszi kezdetét, ám nem így lett. A szakmai stáb levonta a megfelelő következtetéseket, egy kicsit alakított a csapat játékán, és mert azóta tíz bajnokin hét győzelem, két döntetlen és egy vereség a mérleg, nyugodtan kijelenthető: a hullámvölgy elmaradt, 2023-at a Paks mindenképpen a dobogón zárja, sőt, másodiknál nem lehet rosszabb.

„Tudjuk, mi a realitás, tisztában vagyunk vele, hogy bár az első helyről várjuk a hétvégi fordulót, továbbra is a Ferencváros a bajnoki cím legnagyobb esélyese – folytatta Papp Kristóf.   – Nem tagadom, ha a bajnokság kezdete előtt valaki azzal jön, tizenöt fordulót követően ennyi pontunk lesz, és vezetjük a tabellát, alighanem nagyot nézek, de a Kecskemét tavalyi példája is mutatja, ilyen előfordulhat. Korábban többször megtörtént, hogy jó sorozatot építettünk, aztán jött a hullámvölgy, és elmaradt az igazán kiugró szereplés. Az önbizalmunknak nyilván jót tesz, hogy jönnek az eredmények, de nem akarunk túlzottan előre tekinteni. Ebben az évben még hat pontot lehet szerezni, annyit akarunk kivenni a Ferencváros és a Fehérvár elleni meccsből, amennyit csak lehet. Zavar-e, hogy ebben az idényben még nem sikerült betalálnom? Mivel ilyen eredményes a csapat, annyira azért nem. Tény, félszezononként azért egy-két gólt szoktam szerezni, ez most hiányzik. A legutóbbi gólomat még tavasszal, éppen a Fradi ellen szereztem, nem lenne ellenemre, ha a vasárnap újra betalálnék, bár ennél is fontosabb, hogy csakúgy, mint akkor, mindhárom pontot otthon tartsuk. Nem lesz egyszerű, de mindent megteszünk ennek érdekében.”

Ami pedig a Paks által legyőzött Újpesttel kapcsolatos hír: a klub hétfőn közleményt adott ki, amely szerint továbbra is Nebojsa Vignjevics a csapat vezetőedzője, a klub bizalma töretlen, a vezetőség nem gondolkodik váltáson.

A FORDULÓ PONTRABLÁSA – „Felemelő, álomszerű pillanat volt” – Riccardo Piscitelli

Riccardo Piscilltei, a Mezőkövesd Zsóry kapusa remekelt a Ferencváros ellen vasárnap, a legnagyobb védést az utolsó percben mutatta be. A légiós bízik benne, szerdán újra kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Bírta a ránehezedő nyomást a mezőkövesdi védelem, élén Riccardo Piscitelli kapussal a vasárnapi, Ferencváros elleni (0–0) bajnokin. A vendégek olasz labdarúgója végig magabiztosan teljesített – nem véletlenül lett lapunknál a mérkőzés játékosa hetes osztályzattal –, két alkalommal is nagyot védett. Előbb az első félidőben Lisztes Krisztián próbálkozása, majd az utolsó percben Kristoffer Zachariassen közeli, ötméteres lövése után hárított bravúrral.

„Az első félidőben kiválóan futballoztunk, felvettük a versenyt a Ferencvárossal, a másodikban viszont megmutatkozott, hogy melyik a jobb csapat – mondta lapunknak Riccardo Piscitelli, a kövesdiek 30 esztendős kapusa. –  Akkor már a hazaiak birtokolták többet a labdát, mindenáron nyerni akartak, de szerencsére kihúztuk: bravúr a javából, hogy elvittünk egy pontot a Fradi-pályáról! Hogy melyik védésem tetszett jobban? Nem is kérdés, az utolsó percben bemutatott. Minden kapus álma, hogy a hajrában, az utolsó pillanatban úgy védjen, hogy az pontot, pontokat jelentsen a csapatának. Ez ilyen, felemelő, álomszerű pillanat volt!”

A kapus szerdán 19.30-tól újra bizonyíthat, hiszen akkor pótolják a negyedik fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros bajnokit.

„Elképesztő statisztikai adat, hogy a Ferencváros elleni utóbbi négy bajnokin nem szenvedtünk vereséget: odahaza kétszer nyertünk, míg idegenben két iksz a mérlegünk. Nem is lehet más célunk, mint meghosszabbítani ezt a sorozatot. Bízom benne, hogy rajtam semmi sem múlik, hiszen csakúgy, mint az előző idényben, most is jó formában érzem magam. Kellenek a bravúrpontok, hiszen gyengén kezdtük a bajnokságot, szerencsére az utóbbi öt bajnokin tíz pontot szedtünk össze, de még így is a veszélyzónában vagyunk. Úgy szeretnénk karácsonyozni, hogy a vonal felett álljunk!”

A futballista szerződése még fél évig érvényes, kérdés, a téli szünetben klubot vált-e, vagy Mezőkövesden marad.

„Egyelőre nem foglalkoztat a klubváltás: itt vagyok két és fél éve, jól érzem magam, aztán meglátjuk, mit hoz a jövő. Nyilván sok függne attól, hogy milyen ajánlat érkezne értem, s a klub hogyan állna a kérdéshez. Azonban egyelőre tényleg csak azon gondolkodom, hogy szerdán jó eredményt érjünk el a Ferencváros ellen.”

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!

A FORDULÓ DUPLÁJA – „Mindkét gólnál az átvétel volt a kulcs” – Mim Gergely

Mim Gergely kiválóan játszott Diósgyőrben, a ZTE FC szélsője góljaival főszerepet vállalt csapata győzelmében.

Még jó, hogy maradt! Márton Gábor, a ZTE FC vezetőedzője Mim Gergelyt tervezte lecserélni jó egyórányi játék után a DVTK elleni bajnokin, ám a támadó éppen akkor szerzett gólt, így maradt. Később újra betalált, duplájával sokat tett azért, hogy a Zalaegerszeg 3–0-ra nyert a Diósgyőr otthonában.

„Nem tudtam, hogy engem készül lecserélni a vezetőedző  – mondta lapunknak a 24 éves szélső, aki már négy gólnál tart az idényben. – Az első gólom után láttam a számom a táblán, el is indultam lefelé, de változás történt, így maradhattam. Szerencsére sikerült még egy gólt szereznem. A találataim? Mindkettő labdaszerzés után született. Az elsőnél Németh Dániel és Antonio Mance volt fent, utóbbi jól vitte el a védőket a bal oldalra, így a jobb oldalon szabad folyosó nyílt előttem. Dani meglátta, és nagyszerűen indított. Sikerült jól átvennem a labdát, majd nem is gondolkoztam, lendületből lőttem. A másodiknál Yohan Croizet kivárta passzával a legjobb ütemet, a labdát ismét sikerült jól átvennem, így egyből le tudtam fordulni a védőről, és laposan a jobb alsóba lőttem. Talán mondhatom, hogy mindkét gólnál az átvétel volt a kulcs.”

A kiesés elől menekülő ZTE-nek fontos volt a győzelem, de...

„Nagyon sokat ér ez a győzelem, remélem, jelentős lökést ad az idén még hátralévő két bajnokira. Diósgyőrben nem sokan szoktak nyerni, nagy szó, hogy mi el tudtuk hozni a három pontot. Kellett már a lelkeknek, hogy végre ne kapjunk gólt egy meccsen, a védelem kiválóan teljesített. A vasárnapi teljesítményre lehet építeni.”

Mim Gergely kimagasló formában kezdte az idényt, majd combhajlítóizom-szakadás miatt egy hónapra kidőlt, ám úgy tűnik, ott folytatja, ahol sérülése előtt abbahagyta.

„A sérülésem után az MTK ellen kezdőként kaptam lehetőséget, de nem voltam olyan állapotban, hogy hozzá tudjak tenni a csapat játékához. Azóta egyre jobban érzem magam, Diósgyőrben gólokkal tudtam segíteni az együttest. A sérülés sosem jön jókor, de most tényleg a legrosszabbkor ért, ugyanis kiválóan éreztem magam. Keményen dolgoztam, hogy a lehető leghamarabb formába kerüljek, a hétvégi két gólom azt mutatja, jó úton járok.”

A zalaiak szombaton az Újpestet fogadják, a ZTE FC reményeit táplálja, hogy a lila-fehérek sorozatban öt bajnoki vereségnél tartanak.  

„Minden csapatnál előfordul kisebb-nagyobb hullámvölgy, úgy tűnik, az Újpest most gödörbe került. Korábban előfordult már, hogy negatív sorozatban lévő csapat éppen ellenünk egyenesedett ki, ezt most szeretnénk elkerülni, csak a győzelem az elfogadható.”     

A FORDULÓ GÓLJA

Nagyításhoz katt a képre!
Nagyításhoz katt a képre!
NB I, 2023–2024, 14. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
November 24., péntek
Paks–Diósgyőr 4–1Paks,Paksi FC StadionPintér Csaba
1712
November 25., szombat
Kisvárda–MTK 3–1Kisvárda,Várkerti StadionErdős József1890
Zalaegerszeg–DVSC 1–2
Zalaegerszeg,ZTE Aréna
Andó-Szabó Sándor
1914
Mezőkövesd–Újpest 4–0Mezőkövesd,Városi Stadion
Derdák Marcell
1896
November 26., vasárnap
Puskás Akadémia–FTC 1–1Felcsút,Pancho ArénaBogár Gergő
3525
Fehérvár–Kecskemét 3–3Székesfehérvár,Sóstói Stadion
Csonka Bence1752

16. FORDULÓ
December 8., péntek

20.00: Puskás Akadémia–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)
December 9., szombat
13.15: MTK–Debreceni VSC (Tv: M4 Sport)
15.45: Zalaegerszegi TE FC–Újpest (Tv: M4 Sport)
December 10., vasárnap
13.00: Kisvárda–Diósgyőri VTK (Tv: M4 Sport)
15.30: Mezőkövesd–Fehérvár (Tv: M4 Sport)
18.00: Paks–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Paksi FC1594229–16+1331
2. Ferencvárosi TC1483335–16+1927
3. Fehérvár FC1573531–24+724
4. Debreceni VSC1573523–19+424
5. Puskás Akadémia1566324–20+424
6. MTK Budapest1563616–24–821
7. Kecskeméti TE1562724–25–120
8. Diósgyőri VTK1562721–24–320
9. Újpest FC1562723–30–720
10. Mezőkövesd1442817–22–514
11. Zalaegerszegi TE1542920–32–1214
12. Kisvárda15321014–25–1111
A 4. fordulóból elhalasztott Mezőkövesd–Ferencváros találkozót december 6-án játsszák le.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik