NB I: a türelem eredményeket terem Mezőkövesden

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2023.12.29. 10:10
null
Sztefan Drazsics (fehérben) kiemelkedően futballozott az ősszel, sokoldalú játékkal, no meg nyolc góllal segítette a mezőkövesdi együttest (Fotó: Dömötör Csaba)
Tudatos csapatépítéssel és az úgynevezett fiatalszabály betartásával állt talpra a mezőkövesdi együttes az idény elején kapott pofonokból.

Noha az élvonal egyik legalacsonyabb költségvetésével a Mezőkövesd Zsóry FC gazdálkodik, az NB I-es keretben tíz külföldi szerepel. A klub irányítói, de leginkább Tóth László sportigazgató minden nyáron megpróbálja megerősíteni az együttest, ám a játékosvásárlásokra jutó szerény összegből csak elvétve futja minőségi labdarúgóra, olyanra, mint például a középcsatár Sztefan Drazsics.

A szerb futballistára hat éve buk­kant rá a sportigazgató, s egyévnyi diós­győri kitérő után három éve újra Mezőkövesden szerzi a gólokat. Természetesen ahogy eddig szinte min­den évben, nagy volt a jövés-menés a klubnál. Ügyes húzással a vezetők megszerezték a francia Christian Go­mist az NB I-től búcsúzó Honvédtól, Hudák Martint Soroksárról, Illés Bálintot a Diósgyőri VTK-tól, Kojnok Zsoltot és Kovácsik Ádámot a Fehérvár FC-től, Szalai Józsefet a Vasastól. A szabadon igazolható Ugrai Ro­land Törökországból tért haza, míg Cseke Benjámin diósgyőri kölcsönből jött vissza, s köl­csönbe érkezett az ukrán-magyar ál­lam­polgárságú Artem Nahirnij a Puskás Akadémiától.

Bár a csapatot alkotó gerinc, Pillár Róbert, Ilja Be­rias­vili, Cseri Tamás, Molnár Gábor, David Babunszki és Sztefan Drazsics maradt, az úgynevezett fiatalszabály betartása miatt új csapatot kellett építenie a Kuttor Attila vezette stábnak.

Noha a terveknek megfelelően sikerült a nyári felkészülés, keservesen kezdődött a bajnokság a Mezőkövesd Zsórynak. Első pontját a harmadik fordulóban Újpesten szerezte, az első győzelemre pedig a hetedik fordulóig kellett várnia: az előző bajnokság meglepetéscsapatát, a Kecskeméti TE-t ver­te meg 2–0-ra a Kövesd, mindkét gólt Sztefan Drazsics szerezte. Ekkor úgy tűnt, kiegyenesedik a tabella utolsó előtti helyén szerénykedő együttes, ám újabb három pofon következett. Nem csoda, hogy október közepén már az egyik kiesőként emlegették a „jól értesült” elemzők, sőt sokan már a válogatott programja miatti szünetben edzőcserét vizionáltak Mezőkövesden.

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Csak úgy röpködtek a lehetséges utód­ként számba jöhető, leginkább önjelölt szakemberek nevei, ám Tóth László sportigazgató és Tállai András elnök kitartott és bízott a vezetőedzőben. Jól tették, mert a 11. fordulóban elkezdte a felzárkózást a Mezőkövesd: előbb odahaza 1–0-ra legyőzte az MTK Budapestet, majd a következő fordulóban szintén otthon legyűrte a Debrecent. Ezeken a mérkőzéseken már nem csupán mentálisan mutatkozott erősebbnek az együttes, hanem a játéka is javult.

Az őszi szezon végén pedig két hatalmas meglepetést szereztek a kövesdiek, a 14. fordulóban szenzációs játékkal kiütötték az Újpestet, a 4-0-s hazai győzelemből Sztefan Drazsics két góllal vette ki a részét, majd a Groupama Arénában 0–0-s döntetlent játszottak a bajnoki címvédő Ferencvárossal. Sőt, a győztes gól megszerzésére is lehetőségük nyílt - tegyük gyorsan hozzá azt is, hogy Riccardo Piscitelli parádésan védett. Az utolsó őszi fordulóban értékes döntetlent ért el Felcsúton (0-0) a gárda, amely a vonal fölött, a tizedik helyről várja a tavaszi folytatást.

Az őszt tehát a tudatos, szisz­te­ma­tikus csapatépítés, a fiatalszabály betartásával kereshető bevétel és a szakmai stáb iránti türelem jel­lemezte Mezőkövesden.

Sorozatunk következő részében az Újpest őszét értékeljük.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik