NB I: A mentalitást javító csodaszer nem kapható patikában – Grzelak

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.11.05. 09:05
null
Bartosz Grzelak szerint a Fehérvár mentalitása miatt nyertek az Újpest ellen (Fotó: Koncz Márton)
Mint ismert, a Mezőkövesd hazai pályán 2–1-re legyőzte a Debrecent a labdarúgó NB I 12. fordulójának szombati játéknapján. A Diósgyőr gól nélküli döntetlent játszott a Puskás Akadémia otthonában, míg a Fehérvár fordított és 2–1-re nyert az Újpest ellen – lássunk, hogyan értékeltek a csapatok vezetőedzői!

 

MEZŐKÖVESD–DVSC

Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzője

– Mi a véleménye a mérkőzésről?     
– Az első félidőben minden úgy alakult, ahogyan elterveztük. Lendületes támadásokat vezettünk, megérdemelten szereztünk kétgólos vezetést. A korábbi meccseinken előfordult, hogy előnybe kerültünk, de nem sikerült megtartani. Most viszont igen, ez örömteli, mert azt mutatja, hogy működik, amit kitaláltunk.

– Csapata tíz perc után már két góllal vezetett.  
– Jelentős erőket mozgósítottunk. A folytatásban szépített az ellenfél, a mi helyzetünkben ilyenkor védeni kell az eredményt. Lehetett volna a labdát többet birtokolni, de számunkra most az volt a fontos, hogy megőrizzük a vezetést.

– A második félidőben viszonylag passzív lett együttese játéka. Miért?     
– Nyerni akartunk. Sokszor hangoztattam már, nem lehet megnyugodni, hiszen messze még a bajnokság vége. Megyünk tovább, minél versenyképesebbek akarunk lenni, mert nehéz feladatok várnak ránk.

Szrdjan Blagojevics, a Debrecen vezetőedzője

– Hogyan értékeli a mérkőzést?
– Sokat dolgoztunk, mégis pont nélkül maradtunk. Rosszul alakult a meccs számunkra, a kezdés rettenetes volt, tíz perc leforgása alatt kétgólos hátrányba kerültünk. Érdekes egyébként, hogy az utóbbi három mérkőzésünkön az első tizenöt percben rendre gólt kaptunk, az ellenfelek könyörtelenül megbüntettek minket. Ezt mindenképpen elemezni kell, mert sokkal jobban kell reagálni. Ezúttal a játékosokból hiányzott a megfelelő energia, csak a szünet után játszottunk jól.

– Tíz perc után kétgólos hátrányban voltak, miben bízott?
– Tudtuk a mérkőzés előtt is, hogy mire számíthatunk. Nem csalódtunk, a Mezőkövesd azt nyújtotta, amit vártunk tőle. Miután szépítettünk, átvettük az irányítást, sajnálom, hogy pont nélkül maradtunk.

– A szünetben mit kért játékosaitól, és abból mi valósult meg?
– A hazaiak szervezetten védekeztek, ilyen csapat ellen nem egyszerű futballozni. Sokáig kerestük a megoldást, de csak szépítésre futotta. Azt kértem, hogy a védőmunkában változtassunk, járassuk többet a labdát, ne adjuk el könnyelműen. Ez sikerült is, helyzeteket alakítottunk ki, fölényben futballoztunk, sajnálom, hogy ez gólokban nem mutatkozott meg.

LABDARÚGÓ NB I
12. FORDULÓ
Mezőkövesd Zsóry FC–Debreceni VSC 2–1(Cseke 4., Cseri 10., ill. Bárány 25.)
Mezőkövesd,Városi Stadion,2119néző.Vezette:Csonka
Kiállítva:Pillár (81., Mezőkövesd)

PUSKÁS AKADÉMIA–DVTK

Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– Elégedett az egy ponttal?
– Jó mérkőzést láttam, szerintem mindkét csapat nyerni akart. Az első félidőben túlbiztosított volt a középpálya, de mi a második félidőben frissítettünk a szélen, kár, hogy a végén Corbu nem találta el jól a labdát, megnyerhette volna a meccset. A cserék miatt talán mi álltunk közelebb a győzelemhez.

– Mennyire érezte fáradtnak a csapatát a maratoni kupameccs után?
– A Ferencváros ellen több játékosunk is tizenöt kilométert futott, Corbu futómennyisége szerintem világrekord. Ahhoz képest, mennyire fáradtak voltunk, elégedett vagyok a játékosaim erőnlétével, nem volt ezzel baj. De az ellenfél előtt is le a kalappal!

– Lamin Colley játéka az elmúlt hetekben visszaesett, most is lecserélte a szünetben. Elégedetlen vele?
– Elégedetlen vagyok vele, ám a visszaesésére van magyarázat: két hete gyermeke született, most többet foglalkozott a családjával, ami természetes. Persze hiányzik nekünk a bajnokság elején mutatott formája, remélem, hamarosan utoléri magát az edzéseken.

Kuznyecov Szergej, Diósgyőr vezetőedzője

– Elfogadható az egy pont Felcsúton?
– Feszült mérkőzés kerekedett ebből a találkozóból, egyik csapat sem akart hibázni. Nem sok helyzet volt, egy gól eldöntötte volna a meccset, de egyik fél sem tudta megszerezni. Igazságos a döntetlen. Olyan volt, mint egy sakk­meccs, próbáltunk reagálni egymás lépéseire. Óvatos volt mindkét csapat, csak a végén tudtunk belehúzni.

– Miért csak a végén kezdtek el támadni a győzelemért?
– Az első félidő taktikai harc volt, utána próbáltunk cserékkel frissíteni, gyorsítani. Tudtuk, hogy nehéz kupameccs után van a Puskás, számítottunk rá, hogy a végén nekünk lesz több erőnk. Ám nem voltak akkor sem nagy helyzeteink, csak amolyan félhelyzetek. Egygólos meccs volt – csak gól nélkül.

– Kényszermegoldásokat kellett alkalmaznia két poszton is a védelem közepén. Miután nem kaptak gólt, bizonyára elégedett a helyettesekkel.
– Érdekes, hogy éppen most sikerült kapott gól nélkül lehoznunk egy meccset, ezek szerint megtaláltuk az optimális belső védőpárost. Komolyra fordítva: sok elkerülhető gólt kaptunk az utóbbi időben, folyamatosan igyekszünk erősödni ezen a poszton, és megtalálni a jó megoldást.

LABDARÚGÓ NB I
12. FORDULÓ
Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTK 0–0
Felcsút,
Pancho Aréna,1680néző.Vezette:Derdák

FEHÉRVÁR–ÚJPEST

Bartosz Grzelak, a Fehérvár vezetőedzője

–  Fordulatos mérkőzés volt, amelyet nem kezdett jól a Fehérvár – miért?
– El kell ismerni, az első húsz perc valóban nem volt az igazi, lassan játszottunk, sok labdát veszítettünk, nem volt elég energia a támadásainkban. Igaz, a játékrész második felében már javult valamelyest a helyzet, többet birtokoltuk a labdát, mint előtte, de ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy igazán veszélyesek legyünk. A szünet után megpróbáltuk nagyobb nyomás alá helyezni az ellenfelet, és óriási boldogság, hogy sikerült megnyernünk a mérkőzést.

– Azért ebben az edzőnek is volt szerepe, hiszen a cserék megváltoztatták a játék képét.
– Valóban, ez fontos tényező volt, megpróbáltuk a csapat egyensúlyát megtartani úgy, hogy az inkább a védekezésben erős játékosokat a támadásban aktívabb futballistákra cseréltük, ennek is volt köszönhető, hogy jöttek a helyzetek, és tudtunk két gólt szerezni.

–  Minek tulajdonítja a győzelmet? 
– A nagyszerű mentalitásunknak. Persze ez nem egy gyógyszertárban kapható tabletta, amit bevesz az ember és azonnal hat. Rengeteget beszélünk arról, hogyan kell kinéznünk, milyennek lássanak minket az ellenfelek, és az identitásunk fontos része, hogy sohase adjuk fel. Sok csapat összeomlott volna, amikor visszavonták a nekünk megítélt tizenegyest, de mi mentünk tovább, és remélem, sokat javít a játékosok önbizalmán, ahogy most is győzni tudtak.

 Nebojsa Vignjevics, az Újpest vezetőedzője

–  Mondhatjuk, hogy egy megnyert mérkőzést engedett ki a kezéből az Újpest? 
– Jól kezdtünk, és nemcsak azért, mert vezetést szereztünk, hanem azért is, mert kontroll alatt tartottuk az eseményeket, irányítottuk a játékot, működött mindaz, amit elképzeltünk. Ám harminc perc elteltével a hosszan előreívelt labdákkal és érdekes módon a bedobásokkal egyre több problémánk volt, sőt, ezzel a második félidőben sem tudtunk mit kezdeni.

–  A szünet után is lett volna lehetőség növelni az előnyt, és az Újpestet erősítette, hogy visszavonták a Fehérvárnak megítélt tizenegyest. 
– A második félidőt is jól kezdtük, de a befejezések nem sikerültek, több ígéretes kontratámadásunk is rossz döntések miatt kárba veszett. Nyilvánvalóan nagyon sajnálom, hogy így alakult ez a mérkőzés.

–  Az ellenfél játékát nagyon megváltoztatták a kispadról érkező játékosok, ön viszont szinte a mérkőzés végéig a kezdőcsapatát játszatta. Hogy látja, ez most jó döntés volt?     
– Lehet, hogy sokáig vártam... Abban bíztam, hogy akik pályán vannak, kitartanak, elképzelhető, hogy elkéstem a cserékkel. Túl sok rossz döntést hoztunk a mérkőzés utolsó szakaszában, valószínűleg ennek a fáradtság volt az oka.

LABDARÚGÓ NB I
12. FORDULÓ
Fehérvár FC–Újpest FC 2–1(Lirim M. Kastrati 79., Karamoko 89., ill. Ambrose 8.)
Székesfehérvár,Sóstói Stadion,4990néző.Vezette:Andó-Szabó

NB I, 2023–2024, 12. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
November 4., szombat
Mezőkövesd–Debrecen 2–1Mezőkövesd,Városi StadionCsonka Bence
2119
Puskás Akadémia–Diósgyőr 0–0Felcsút, Pancho ArénaDerdák Marcell
1680
Fehérvár–Újpest 2–1Székesfehérvár,Sóstói StadionAndó-Szabó Sándor
4990
November 5., vasárnap
12.30:Kisvárda Master Good–ZTE FC (Tv:M4 Sport)Kisvárda,Várkerti StadionBognár Tamás
14.45:Kecskeméti TE–Ferencvárosi TC (Tv:M4 Sport)Kecskemét,Széktói StadionPintér Csaba
18.30:Paksi FC–MTK Budapest (Tv:M4 Sport+)Paks, Paksi FC StadionVad II István

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1081133–12+2125
2. Paksi FC1173123–13+1024
3. Újpest FC1262421–22–120
4. Puskás Akadémia1255220–15+520
5. Fehérvár FC1252524–20+417
6. Debreceni VSC1252520–18+217
7. Diósgyőri VTK1252518–17+117
8. MTK Budapest1142511–20–914
9. Kecskeméti TE1141616–18–213
10. Mezőkövesd1131713–20–710
11. Zalaegerszegi TE1122715–28–138
12. Kisvárda1121810–21–117
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik