NB I: kevesebb légiós Felcsúton és Várdán; lesz-e újra paksi gólkirály?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2023.07.25. 19:38
null
Posztobányi Patrik (71) az előző idényben négy meccsen szerepelt az NB I-ben, de bízhat benne, az új idényben több lehetőséget kap (Fotó: pfla.hu)
A labdarúgó NB I 2023–2024-es idényének rajtját felvezető sorozatunk második részében a legutóbb 4. helyen végző, a nyáron több légiósát is elengedő Puskás Akadémiával, a szintén játékospolitikát váltó Kisvárdával, valamint a Pakssal foglalkozunk, utóbbi sorozatban negyedszer adhatná az NB I gólkirályát – ilyen szériára 1970 óta nem volt példa. 

 

 

PUSKÁS AKADÉMIA: ÚJ KIHÍVÁSOK, RÉGI EDZŐ

A nyári átigazolási időszakból úgy telt el egy hónap, hogy az előző idényben 4. helyen végző Puskás Akadémia FC eddig egyetlen új játékost szerződtetett – a svájci jobbhátvéd, Quentin Maceiras a Young Boystól érkezett a felcsúti klubhoz. Miközben távozók azért voltak, mert szerződése lejártával Kiss Tamás (Újpest FC), Spandler Csaba (Fehérvár), a légiósok közül a román Alexandru Baluta (FCSB), a holland Yoëll van Nieff (Mumbai City) és az iráni Sahab Zahedi is váltott a tavaszi keretből.

Akiben bízhatnak Felcsúton, az Hornyák Zsolt vezetőedző, vele tavasszal egy évet hosszabbított a klub, így az ötödik idényét kezdheti meg a Puskás Akadémia élén a Felvidékről származó, 2019-ben szerződtetett szakember. Ezzel az új idényben is ő lesz az NB I-ben leghosszabb ideje megszakítás nélkül ugyanazt a csapatot irányító szakvezető.

A csapatépítés során sokat érhet az állandóság, bár a felkészülési meccsek tapasztalatai azt mutatják, nehéz idény elé néz a Puskás Akadémia, amely két 3. és egy 2. hely után először maradt le tavasszal a dobogóról, és így a nemzetközi szereplésről, amióta Hornyák Zsolt irányítja a csapatot. A nyáron Olaszországban és Ausztriában is edzőtáborozó együttes a lengyel másodosztályú Wisla Plock elleni 1–1 után a cseh Slovan Liberec és a német másodosztályú Fortuna Düsseldorf elleni két találkozón összesen kilenc gólt kapott.

Ez azt mutatja, hogy az éveken keresztül a védelem oszlopának számító Spandler Csaba és a középpályás szűrő, Van Nieff távozása után a védekezés hatékonyságán még javítaniuk kell a felcsútiaknak, ami azért sem lesz könnyű feladat, mert a válogatott balhátvéd, Nagy Zsolt továbbra is sérült. Persze a szerzett gólok mennyiségével – négy mérkőzésen mindössze két találat– sem lehet elégedett a szakmai stáb.

Márpedig a bajnokságban sok idő nem lesz a kísérletezgetésre, ugyanis a feljutó Diósgyőr ellen idegenben, majd otthon az éppen Felcsútról erősítő Újpest ellen, illetve a 3. fordulóban, a Ferencváros vendégeként kimondottan nehéz meccsek várnak a Puskás Akadémiára a bajnokság elején.

A PUSKÁS AKADÉMIA FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
június 20.–24., Olaszország; július 8.–19., Ausztria
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 7.: Puskás Akadémia–Wisla Plock (lengyel II.) 1–1 (Colley)
Július 12.: Puskás Akadémia–Slovan Liberec (cseh I.) 1–4 (Plsek)
Július 17.: Puskás Akadémia–Fortuna Düsseldorf (német II.) 0–5
Július 19.: Puskás Akadémia–Al-Fateh SC (szaúdi I.) 0–0

 

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIÁNÁL
Érkezők:
Quentin Maceiras (svájci, Young Boys – Svájc)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Auerbach Martin (Csákvár), Farkas Bendegúz (Nyíregyháza Spartacus), Kirilo Janyickij (ukrán, Csákvár), Jevhenyij Kicsun (ukrán-magyar, Gyirmót FC Győr), Kiss Norbert (Tiszakécskei FC), Major Marcell (Nyíregyháza Spartacus), Ominger Gergő (Csákvár), Tamás Nándor (magyar-román, Csákvár)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:

Kiszemeltek:
Távozók: Alaxai Áron (csákvári kölcsön után Nyíregyháza Spartacus), Alexandru Baluta (román, FCSB – Románia, szabadon igazolhatóként), Kiss Tamás (Újpest FC, szabadon igazolhatóként, Spandler Csaba (Fehérvár FC, szabadon igazolhatóként)), Yoëll van Nieff (holland, Mumbai City – India, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Bakti Balázs (budafoki kölcsön után Vasas FC), Kocsis Dominik (Tiszakécske), Körmendi Kevin (csákvári kölcsön után Kisvárda), Mim Gergely (ismét Zalaegerszegi TE FC), Artem Nahirnij (ukrán-magyar, gyirmóti kölcsön után Mezőkövesd), Radics Márton (diósgyőri kölcsön után Szeged-Csanád GA)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Sahab Zahedi (iráni, Zorja Luhanszk – Ukrajna, onnan Perszepolisz FC – Irán, kölcsönbe)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:


PAKS: SOROZATBAN NEGYEDSZER IS A TOLNAIAK ADJÁK A GÓLKIRÁLYT?

Beke Péter Pakson folytatja a pályafutását (FFotó: paksifc.hu)
Beke Péter Pakson folytatja a pályafutását (FFotó: paksifc.hu)

 

Pakson az egyik legérdekesebb kérdés, hogy sikerül-e az a bravúr, hogy egymás után negyedik alkalommal is a tolnaiak adják az NB I gólkirályát. Legutóbb ilyenre az NB I-ben 1967 és 1970 között volt példa, akkor az Újpesti Dózsa legendás csapatának sikerült ez (Dunai II Antal háromszor, Bene Ferenc egyszer lett gólkirály ebben az időszakban). Most Hahn János, Ádám Martin és Varga Barnabás után talán az NB II-es Budafoktól szerződtetett Beke Pétertől várnák ezt leginkább a paksi szurkolók, aki az előző idényében 36 tétmeccsen 21 gólt szerzett, és már a nyári felkészülés során is lőtt gólt.

Persze nemcsak neki lehet esélye erre, hanem például a Diósgyőrből érkező Könyves Norbertnek is, aki korábban két időszakot már töltött Pakson (2013–2015 és 2019–2020), most pedig úgy tért vissza, hogy rögtön az első találkozóján, az izraeli Petah Tikva ellen két gólt szerzett. De ott van a keretben az említett Hahn is, aki szintén betalált a nyári meccseken.

A felkészülési mérkőzéseken az jellemezte a paksiakat, ami általában a bajnoki idényben: sok szerzett és sok kapott gól. A Szeged elleni 7–3-as vereség azért megmutatta, hogy a belső védő Kádár Tamás és a kapus Nagy Gergely távozása, illetve Szappanos Péter (kapus), Hegedűs János és Kovács Krisztián érkezése után jelentősen átalakuló paksi hátsó alakzat összecsiszolásán még lesz mit dolgozni. Ugyanakkor a támadójáték szempontjából jó hír lehet Bognár György számára, hogy Hegedűs és Kovács is szerzett már gólt. Az edzőmeccsek mérlege három vereség mellett négy győzelem volt úgy, hogy a legutóbbi három találkozójukat megnyerték a tolnaiak.

A Paks vezetőedzője előző csapatánál, a 2022–2023-as idényt az NB II-ben Bognárral kezdő, de végül Horváth Dávid vezetésével feljutó MTK-nál nyitja meg pénteken. Mivel a DVSC elleni hazai találkozóját szeptember végére halasztották, így a 3. fordulóban ismét idegenben, Diósgyőrben lép pályára, majd az Újpestet fogadja.

A PAKSI FC NYÁRI FELKÉSZÜLÉS I PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 15.–22., Zrece (Szlovénia)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.:
Paks–Vasas FC (NB II) 1–3
(Pesti)
Július 5.: Paks–BFC Siófok (NB II) 5–2 (Polényi – öngól, Papp Kristóf, Hahn – 11-esből, Kovács Krisztián, Horváth Kevin)
Július 8.: Paks–Budafoki MTE (NB II) 1–3 (Kovács Krisztián)
Július 12.: Szeged-Csanád GA (NB II)–Paks 7–3 (Kovács Krisztián, Beke, Kántor)
Július 16.: Paks–Maccabi Petah Tikva (izraeli I.) 3–2 (Könyves 2, Hegedűs)
Július 19.: Paks–Csíkszereda (román II.) 5–2 (Haraszti, Kelemen – öngól, Könyves, Papp, Hahn)
Július 21.: Paks–Al-Fajha (szaúdi) 3–2 (Könyves, Beke, Böde)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők:
Beke Péter (Budafoki MTE), Földi Dominik (UD La Cruz – Spanyolország), Hegedűs János (Vasas FC), Kovács Krisztián (ETO FC Győr, szabadon igazolhatóként), Könyves Norbert (magyar-szerb, Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Mezei Szabolcs (MTK Budapest), Silye Erik (Vasas FC), Szappanos Péter (Budapest Honvéd), Temesvári Attila (Szeged-Csanád GA)
Kölcsönbe érkezők:

Kölcsönből visszatérők:
Szabó Bálint (Antalyaspor – Törökország)
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Haris Attila (Szeged-Csanád GA), Kádár Tamás (MTK Budapest), Kesztyűs Barna (Nyíregyháza Spartacus), Kovács Nikolasz (Budapest Honvéd),Lorentz Márton(Budafoki MTE), Nagy Gergely(PASZ Lamia 1964 – Görögország), Rácz Gergő (MTK Budapest, kölcsön után végleg), Sajbán Máté (Zalaegerszegi TE FC), Varga Barnabás (Ferencváros)
Kölcsönbe távozók: Borsos Vilmos (Budaörs), Gyurkits Gergő (Pécsi MFC), Kocsis Bence (pécsi kölcsön után Budafoki MTE), Nagy Richárd (BFC Siófok), Nyári Patrik (Szeged-Csanád GA), Szekszárdi Milán (Kazincbarcika), Tamás Olivér (Nyíregyháza Spartacus)
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Balázs József (MTK Budapest)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk: Kinyik Ákos (Bp. Honvéd)

KISVÁRDA: MÁR NEM A NEMZETKÖZI POROND A CÉL
A Kisvárda a Galatasaray ellen is pályára lépett a nyári felkészülési időszakban (Fotó: Facebook/Kisvárda FC)
A Kisvárda a Galatasaray ellen is pályára lépett a nyári felkészülési időszakban (Fotó: Facebook/Kisvárda FC)

 

A 2022–2023-as idényben 6., egy évvel korábban viszont még 2. helyen végző Kisvárdánál Révész Attila sportigazgató júniusban, a Nemzeti Sportnak adott interjúban a következő évad kapcsán egy olyan új időszak kezdetéről beszélt, amelyben már nem a nemzetközi kupaszereplés elérése, hanem a bennmaradás kiharcolása lesz a cél.

Nos, a változás jelei a játékoskeretben is szemmel láthatóak, mert olyan, korábban alapembernek számító légiósok távoztak, minta bolgár Janisz Karabelov, az ukrán Anton Kravcsenko és a brazil Matheus Leoni, de említhetjük a magyar-ukrán Hej Viktort is. A légiósok helyett többségében magyar játékosok érkeztek, olyanok, akiknek nincs élvonalbeli rutinjuk. Czékus Ádám Békéscsabáról, Kovács Marcell Soroksárról, Lippai Tibor Kazincbarcikáról, Körmendi Kevin Csákvárról érkezett (ahol szintén kölcsönben szerepelt). A kisvárdaiak nagy kihívása pedig az lesz, hogy meghatározó játékost faragjanak a kétszeres válogatott, 27 éves Balogh Norbertből, aki az elmúlt három évben három klubnál is szerepelt (összességében a Kisvárda már a nyolcadik profi klubja lesz), de sem a Honvédban, sem a DAC-ban, sem a Vasasban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A keretben történt jelentős átalakulások a továbbra is Milos Kruscsics által irányított csapat teljesítményét a nyári edzőmeccseken nem vetették vissza, mert bár a DVSC-től és a török Galatasaraytól kikapott a Kisvárda, a szlovákiai FC Kosice, a ciprusi Larnaca, vagy éppen a BL-selejtezőre készülő Topolya legyőzése önbizalmat adhat a gárdának a bajnoki rajt előtt.

A Kisvárda három idegenbeli meccsel kezdi az idényt: miután az Ekl-selejtezőben érdekelt ZTE kérte az 1. fordulós meccsük pályaválasztói jogának felcserélését. Zalaegerszeg után Kecskemétre, majd az MTK-hoz látogat az együttes.

A KISVÁRDA MASTER GOOD NYÁRI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Edzőtábor:
július 8.–20., Ausztria
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Július 1.: FC Kosice (szlovák I.)–Kisvárda 1–2 (D. Kovacic, Camaj)
Július 6.: Debreceni VSC–Kisvárda 1–0
Július 10.: Galatasaray (török I.)–Kisvárda 2–0
Július 13.: Kisvárda–Topolyai SC (szerb I.) 2–1 (Cipetic 10., Camaj 52.)
Július 16.: Kisvárda–AEK Larnaca (ciprusi) 2–1 (Andreu – öngól, Szpaszics)
Július 19.: Kisvárda–Maccabi Petah Tikva (izraeli I.) 1–1 (Lucas)

NYÁRI JÁTÉKOSMOZGÁS A KISVÁRDA MASTER GOODNÁL
Érkezők:
Branimir Cipetic (bosnyák-horvát, Lokomotiva Zagreb – Horvátország), Czékus Ádám (Békéscsaba), Kovács Marcell (Soroksár SC), Lippai Tibor (Kazincbarcika)
Kölcsönbe érkezők: Balogh Norbert (DAC 1904 – Szlovákia, legutóbb kölcsönben: Vasas FC), Körmendi Kevin (Puskás Akadémia)
Kölcsönből visszatért:
Az utánpótlásból felkerültek/profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Hej Viktor (ukrán-magyar, MTK Budapest, szabadon igazolhatóként), Janisz Karabelov (bolgár, Botev Plovdiv – Bulgária, szabadon igazolhatóként), Anton Kravcsenko (ukrán, szabadon igazolható), Nagy Mihály (szabadon igazolható),Matheus Izidorio Leoni (brazil-olasz, Kecskeméti TE, szabadon igazolhatóként), Artem Odincov (ukrán, Diósgyőri VTK), Milos Vranjanin (szerb, FK Radnik Szurdulica – Szerbia, szabadon igazolhatóként)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatérnek klubjukhoz: Hindrich Ottó (román-magyar, CFR – Románia)
Távozhatnak/érdeklődnek irántuk:

NB I, 2023–2024
1. forduló
Július 28., péntek
20.00:
MTK Budapest–Paksi FC (Tv: M4 Sport)
Július 29., szombat
18.00:
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
20.15: Újpest FC–Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
Július 30., vasárnap
20.00:
Zalaegerszegi TE FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Július 31., hétfő
20.00:
Debreceni VSC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Szeptember 27., szerda
19.00:
Ferencváros–Kecskeméti TE (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik