ZTE: Fontos a szakmai siker, a dobogó feltétlenül az lenne – Sallói István

ZOMBORI ANDRÁSZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2023.06.17. 07:15
null
Sallói István a Mol Magyar Kupa trófeájával (Fotó: Árvai Károly)
A ZTE a negyedik vidéki klub, amely élvonalbeli bajnokságot és Magyar Kupát is nyert már, erre büszke Sallói István, a zalaiak sportigazgatója, aki tapasztalja, megnőtt a csapat ázsiója, s beszélt arról is, miért van szükség a játékoskeretben egészséges körforgásra.

 

– Amikor április 24-én visszatért Zalaegerszegre, és újra a ZTE sportigazgatója lett, egyértelmű volt a cél: a csapat harcolja ki a bennmaradást, és nyerje meg a Magyar Kupa döntőjét a Budafoki MTE ellen. Maximálisan elégedett?

– Igen, mondhatni – válaszolta lapunknak Sallói István, aki a ZTE FC-nél Dragóner Attilát váltotta a sportigazgatói poszton, de korábban, 2018 és 2021 között már betöltötte ezt a pozíciót. – Az álmunk az volt, hogy ha már jól – a Mezőkövesdet és a Puskás Akadémiát legyőzve – indultunk, odaérjünk az első hatba, és bár csak a Mol Fehérvár elleni meccset rontottuk el, ez nem sikerült. Ugyanakkor Boér Gábor vezetőedző érkezésével a csapat egyértelműen kikerült a negatív spirálból. Ami a kupagyőzelmet illeti, a jelentőségét mutatja, hogy a ZTE az ETO, a DVSC és a Fehérvár után a negyedik vidéki klub, amely bajnokságot és kupát is nyert. Ráadásul Zalaegerszegen a kosárlabda is nagyon népszerű sportág, és korábban csak Székesfehérvárnak volt mindkettőben aranyérmes csapata. Szóval elégedettek lehetünk.

– A klubtörténeti siker után könnyebb vagy nehezebb helyzetben van a sport­igazgató? Amikor tárgyal a játékosokkal, érezni, hogy valamelyest megnőtt a ZTE ázsiója?
– A nemzetközi porond egyértelműen vonzó mindenkinek, nagyra értékelik, hogy van ilyen lehetőség, de rögtön utána azt is mérlegelik, milyen lehet a csapat következő idénye. Az Európa-konferencialigában kaphatunk nagyon erős ellenfelet is, ugyanakkor a csapat egyben van, ki lehet használni, hogy máshol, mondjuk, a nagy mozgás miatt ez nem mondható el. Jó példa erre a tavaly nyári ZTE-fieszta, amelyen meg tudtuk lepni az AC Milant.

– A szurkolókat ebben az időszakban az érdekli elsősorban, miként alakul a játékoskeret. Eddig Senkó Zsombor pénteki érkezéséig csak távozókat jelentett be a klub.
– Ilyenkor ez így történik, a klubok általában azt jelentik be, kire nem számítanak a következő idényben. Szeretnénk, ha a rajtra teljes lenne a keretünk, noha egy kiskaput nyitva kell hagyni arra az esetre, ha csak augusztusban lehet megszerezni valakit. A városban járva a szurkolók gyakran utánam kiabálnak, jó játékosokat igazoljatok, de azt ugyanúgy látni kell, ez az idegek harca is.

– A válogatott kerettag Demjén Patrik elengedése jelentős érvágás. Nem lehetett nemet mondani az MTK ajánlatára?
– A klub kialakította a stratégiát, amelyet a lehetőségek is szültek, vagyis hogy fiatal játékosokkal próbál dolgozni. Jó a referenciánk, hogy játékosokat építünk fel, Demjén Patrik is példa erre, aki az NB II-ből, sokak számára ismeretlenül érkezett. És nem csupán átigazoltuk, a lehetőséget is megadtuk neki, mostanra pedig válogatott kerettag lett. Ugyanez volt a helyzet Bolla Bendegúzzal is, aki mögött jobbhátvédben nem volt más alternatíva, megkapta a lehetőséget, ma pedig Svájcban futballozik és válogatott kerettag. Említhetem még a macedón Nikola Szerafimovot is, aki tőlünk lett válogatott, Koszta Márkot, aki nagyon jó idény után külföldre tudott igazolni, vagy akár Szánthó Regőt is. Ha mindig mindenkit megtartanánk, nem tudnánk beépíteni új embereket, szükséges az egészséges körfogás, az említett futballisták esete egyaránt sikertörténet, ami a klubfilozófiát minősíti.

– El tud képzelni olyan szereplést a 2023–2024-es idényben, amely a Magyar Kupa-győzelemmel egyenértékű?
– Az elmúlt négy évben nem sikerült az áttörés, hogy a bajnokság felsőházában végezzünk, esetleg harcban legyünk a dobogóért. Persze amikor egy klubnak szüksége van a labdarúgók eladásából származó bevételre, nem könnyű ezt megvalósítani, de próbáljuk összhangba hozni a kettőt. De említhetem az edzőkérdést is. Próbálunk fiatal, esetleg máshol lehetőséget nem kapó szakembereknek esélyt adni, de nagyon jó volna, ha a kispadon is meglenne az állandóság, és éveken keresztül egy vezetőedzőnk lenne.

– Mi lenne a nagyobb siker: ha jövőre a ZTE biztosan az első hat között végez, vagy ha megint sikerül beépíteni olyan fiatalt az együttesbe, mint mondjuk az előző idényben Németh Dánielt?
– Nem csak az a siker, amikor nyer a csapat, még ha a szurkolókat ez érdekli elsősorban. Amikor felépítesz egy fiatalt, amikor valaki eljut a válogatott kerettagságig, az érthetően fontos a tulajdonosnak. Fontos a szakmai siker, a dobogó feltétlenül az lenne, szeretnénk is előrelépni, de ha találnánk egy nagy tehetséget, akit külföldre el lehet adni, az megváltoztatná a lehetőségeinket az átigazolási piacon. Eljutottunk egy szintre, de játékostranszferben még várat magára a nagy áttörés. Egy olyan üzlet, amelynek köszönhetően a költségvetésünket meg lehetne emelni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik