NB I: már pénteken, a Honvéd–Kecskemét mérkőzés után bajnok lehet a Fradi

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.05.05. 12:53
null
A Kecskemét és a Honvéd eddigi két találkozója döntetlennel végződött ebben az idényben, de ha ma Tamás Krisztiánék győznének, a Fradi bajnoki címet ünnepelhetne (Fotó: Koncz Márton)
A Ferencváros újabb, 34. aranyérme, illetve a Vasas kiesése is biztossá válhat a labdarúgó NB I 30. fordulójában. Az előbbihez az kell, hogy a zöld-fehérek a hétvégén legalább annyi pontot szerezzenek, mint a második KTE. Ha a Honvéd péntek este legyőzi a Kecskemétet, Dibusz Dénesek már bajnokok – függetlenül attól, mit játszanak szombat este odahaza a Kisvárdával. Az angyalföldiek kiesése akkor válik már most végérvényessé, ha a Fehérvár az alsóházi helyosztón legyőzi a Mezőkövesdet, a Vasas viszont nem tud nyerni Újpesten. A forduló érdekessége még, hogy egymás ellen játszik a harmadik helyért nagy versenyben lévő Paks és Debreceni VSC.     

 

Már péntek estére biztossá válhat a Ferencváros bajnoki címe. A zöld-fehérek ugyanis kilenc ponttal vezetnek a KTE előtt és mivel a győzelmek számában is lényegesen jobban állnak – márpedig egyenlő pontszámnál ez rangsorol –, az elsőségük biztossá tételéhez a hétvégi 30. fordulóban elég annyi pontot gyűjteniük, amennyit a második kecskemétiek. Ha pedig Szabó István együttes péntek este kikap Kispesten a Honvédtól, Dibusz Dénesektől – a hátralévő találkozók eredményétől függetlenül – már nem lehet elvenni az újabb, sorrendben 34. aranyérmet.

Az alsóházban az utolsó helyen álló Vasas legnagyobb valószínűséggel a Honvédot és a Fehérvárt tudja megelőzni. Utóbbival szemben hét pont a hátránya, és mivel a győzelmek számában is rosszul áll, ha a Vidivel szembeni lemaradása kilenc pontra nő, az angyalföldi együttes már matematikailag is kieső. Ebben a fordulóban akkor válik biztossá a Vasas kiesése, ha a Fehérvár legyőzi Mezőkövesdet, a Vasas pedig nem nyer Újpesten.

 

ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 30. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

BP. HONVÉD–KECSKEMÉTI TE

♦ 2008 óta a 17. találkozójuk jön az élvonalban, és a Honvéd csupán egyet tudott megnyerni ezek közül. A KTE kilencszer bizonyult jobbnak, míg hatszor döntetlenre végeztek, a legutóbbi két alkalommal is (0–0 és 2–2).

♦ Tavaly februárban a Magyar Kupában a nyolc közé jutásért harcoltak, az akkor még NB II-es lila-fehérek Belényesi Csaba góljával jutottak vezetéshez, ám a fővárosiak Nenad Lukics duplájával 2–1-re fordítottak.

♦ Kispesten az egyetlen hazai siker 2015 májusában volt, a guineai Souleymane Youla és Holender Filip góljával (2–0). Ezen kívül 4 meccs lett iksz, 3-szor pedig a vendég kecskemétiek diadalmaskodtak. A legnagyobb különbség 2012 márciusában alakult ki a két csapat között, amikor a régi Bozsik-stadionban 4–1-re nyertek a kecskemétiek.

♦ Két, rúgott gól nélküli vereség után szerzett újra pontot a Honvéd Kisvárdán úgy, hogy kétszer is egyenlíteni tudott (2–2), de még mindig kieső helyen, a mezőny legrosszabb gólkülönbségű (–16) csapataként várja a folytatást.

♦ A KTE az előző fordulóban sorozatban három győzelem után, hazai pályán maradt alul a Paks ellen (2–3), ez volt az első eset ebben az idényben, hogy előnyről veszített, ráadásul kétgólosról.

♦ A kispesti csapat 3–5–6-os mérleggel utolsó előtti a hazai tabellán, a legutóbbi két találkozóját egyaránt egy góllal bukta el (1–2 a Paks, majd 0–1 az Újpest ellen).

♦ Vendégként a KTE a leghosszabb ideje veretlen együttes az élvonalban. Legutóbb november 5-én Mezőkövesden kapott ki (1–2). Azóta háromszor ikszelt, a legutóbbi négy házon kívüli meccsét pedig kivétel nélkül megnyerte.

SZOMBAT

ÚJPEST FC–VASAS FC


♦ Ez a forduló legpatinásabb összecsapása, hiszen már 183-adszor rendezik meg a észak-pesti rangadót. Az örökmérleg jelentős újpesti fölényt mutat, a lila-fehérek 95, a piros-kékek 46 meccset nyertek meg, a döntetlenek száma 41.

♦ Az Újpest nyolcas veretlenségi sorozatban van a Vasassal szemben, az előző hat bajnoki csatájukat pedig megnyerte, egy kivétellel mindig egy góllal. A máig utolsó Vasas-siker 2016. április 2-án a régi Illovszky-stadionban Hangya Szilveszter 90. percben lőtt góljával jött össze (3–2).

♦ Az Újpest pályaválasztása mellett 90-szer meccseltek, ezekből 49 végződött a IV. kerületiek, 18 az angyalföldiek sikerével, 23-szor pedig ikszeltek. A piros-kékek vendégként bajnokin 1997. október 4. (1–2) óta egyszer sem tudták legyőzni az újpestieket. A lila-fehérek veretlensége hazai pályán tehát már 19 mérkőzés óta tart a szomszédvár csapata ellen (12 diadal, 7 iksz).

♦ Nebojsa Vignjevics visszatérése óta az FTC ellen hétfőn (2–3) maradt először alul az Újpest, amely így már 50 kapott gólnál jár – ez a legtöbb az élvonalban. Elefántcsontparti támadója, Fernand Gouré sorozatban a harmadik bajnokiján tudott eredményes lenni.

♦ Hét fordulót követően a Puskás Akadémia ellen ikszelt újra a Vasas (2–2), Novothny Soma után a télen szerződtetett Urblík József lett a második játékosa, aki duplázni tudott ebben a kiírásban.

♦ A lila-fehérek több mint kétszer annyi pontot gyűjtöttek be odahaza, mint látogatóként (25, ill. 12). A hazai mérlegük 7–4–4, a Szusza-stadionban idén egyedül a derbit bukták el.

♦ Három egymást követő idegenbeli vereség után legutóbb Mezőkövesden a legnagyobb különbségű győzelmét (4–1) aratta a sereghajtó Vasas, amely 2–6–6-os mutatójával három csapatot is megelőz a vendégtabellán.

PAKSI FC–DEBRECENI VSC

♦ A dobogós helyekért küzdő két csapat párharcában hatalmas a Loki fölénye, 38 meccsből csak 6-ot nyert meg a Paks, 14 döntetlen és 18 Loki-siker mellett. A gólátlag elég magas, 2.8 meccsenként.

♦ Az előző hat találkozójukon a paksiak csak egyszer tudtak győzni, ősszel Balogh Balázs góljával verték meg 1–0-ra az akkor ideiglenesen Dombi Tibor által dirigált vendég DVSC-t. A februári visszavágón a 91. percben még a Paks vezetett, de 2–1-re fordított a Loki, és ez Waltner Róbert vezetőedző állásába került.

♦ Amikor a tolnai csapat volt a pályaválasztó, 4 hazai siker született, 9-szer ikszeltek, 6 alkalommal a debreceniek győztek. A legutóbbi két találkozón 1–0-s eredmény született, egyszer ide, egyszer oda.

♦ Közös a két csapatban, hogy az előző öt fordulóban 12 pontot szereztek (4 győzelem, 1 kudarc), így vezetik a formatabellát, jobb gólkülönbségével (8–2) a DVSC áll az élen.

♦ A kecskeméti triplájával sorozatban a negyedik NB I-es meccsén ért el legalább két gólt a Paks támadója, Varga Barnabás, aki már 26 találattal vezeti a góllövőlistát. Ennél többre ebben az évezredben csak 2001–2002-ben Tököli Attila (Dunaferr, 28 gól/38 mérkőzés) és az előző idényben Ádám Martin (Paks, 31/33) volt képes, utóbbi tavaly 29 forduló után 29 góllal állt.

♦ Hazai pályán a Paks az NB I legjobb formában lévő csapata, az előző négy bajnokiját ugyanis megnyerte az atomvárosban, és ezalatt mindig legalább két gól szerzett.

♦ A két héttel ezelőtti egerszegi sikerével (2–0) immár 50 százalékos a Loki idegenbeli mutatója (5–4–5), Szrdjan Blagojevics együttese 2023-ban házon kívül még nem maradt alul (4 győzelem, 2 iksz).

FERENCVÁROSI TC–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Az újabb bajnoki cím kapujában lévő ferencvárosiak fölénye tetemes a várdaiak ellen: 10 győzelem, 3 döntetlen és csupán 1 vereség. A párosítás gólátlaga mindössze 1.9, leginkább azért, mert a szabolcsiak az eddigi 14 meccsből 10-en be sem találtak be a Fradinak.

♦ A Groupama Arénában hétszer találkoztak, a mérleg 5 FTC-győzelem, 1 döntetlen, 1 várdai siker, utóbbi 2021 júliusában, Peter Stöger bemutatkozó bajnokiján jött össze a piros-fehéreknek (1–2). Legutóbb a Mmaee testvérek góljaival 3–0-ra győztek a fővárosiak.

♦ Az FTC a 3–2-es újpesti diadalával sorozatban a harmadik bajnokiját nyerte meg, erre rajta kívül egyetlen csapat sem volt képes az előző három fordulóban. Karnyújtásnyira van a zsinórban ötödik bajnoki aranytól – hasonló széria legutóbb 1969 és 1975 között az Újpesti Dózsának sikerült, amely akkor hét elsőséget szerzett egymás után.

♦ A múlt héten a Honvéd ellen 327 játékperc után megszakadt a Várda góltalansági szériája, de a 2–2 következtében már kilencmeccsesre nőtt a nyeretlenségi sorozata (5 döntetlen, 4 vereség), ilyen hosszúra még nem volt példa a klub 2018 óta íródó élvonalbeli történelmében.

♦ Bár a Fradi az előző öt otthoni bajnokija közül csak a legutóbbin, a kispestiek ellen tudott győzni (3–0), így is fölényesen, 9–4–1-es mérleggel vezeti a hazai tabellát.

♦ Az előző hat házon kívüli bajnokiján nem nyert a Kisvárda (4 döntetlen, 2 vereség), de 4–6–4-es mérlegével így is a középmezőnyben tanyázik a vendégtáblázaton.

VASÁRNAP

ZALAEGERSZEGI TE FC–PUSKÁS AKADÉMIA FC


♦ Ebben a pontvadászatban mindkét meccsüket egy hajrában elért góllal nyerte meg a Puskás Akadémia (2–1 és 1–0), így 11 találkozó után teljesen kiegyenlített a párharc: mindkét csapat 4-szer győzött, 3-szor pedig döntetlent játszottak.

♦ A bajnokikat tekintve már öt mérkőzés óta tart a ZTE nyeretlensége a felcsúti gárdával szemben (2 iksz, 3 vereség), az áprilisi Magyar Kupa elődöntőben azonban hosszabbítás után Karlo Bartolec öngóljával a kék-fehérek kerekedtek felül a ZTE Arénában (1–0). Az ezt megelőző zalai diadal még 2021 áprilisában, Waltner Róbert irányításával volt a Pancho Arénában (4–1).

♦ Zalaegerszegen a Puskás Akadémia áll jobban: a 2020. júniusi egyetlen hazai siker (2–0) mellett ugyanis 2 iksz és 3 felcsúti siker szerepel az évkönyvekben.

♦ Fennállása első Magyar Kupa-győzelmét aratta a szerdai, hosszabbításos döntőben a ZTE a Budafok felett, így a mezőkövesdi sikerrel együtt két tétmeccs után még hibátlan a szűk két hete visszatért vezetőedzővel, Boér Gáborral.

♦ A Vasas vendégeként a 90. percben mentett meg egy pontot a Puskás Akadémia, ezzel már három forduló óta veretlen (2 diadal, 1 iksz). Bár a Paks és a Loki is több ponttal áll előtte, így is van még esélye a dobogós helyezés megszerzésére.

♦ A legutóbbi két otthoni NB I-es találkozóján – még Ricardo Monizzal – nem tudott győzni a Zalaegerszeg (1 iksz, 1 vereség), 5–4–5-ös mérlegével csak a Honvédnál és a Vasasnál gyűjtött több pontot pályaválasztóként.

♦ Az előző négy idegenbeli bajnokiján nem kapott ki a PAFC, felváltva nyert és ikszelt. Ha a sorminta folytatódik, most egy győzelem következhet.

MOL FEHÉRVÁR FC–MEZŐKÖVESD-ZSÓRY FC

♦ Ez lesz a 23. mérkőzésük a legfelső osztályban, és a fehérváriak eddig éppen háromszor annyi diadalt arattak, mint a kövesdiek. Az örökmérleg a hazaiak szemszögéből 12 siker, 6 döntetlen, 4 vereség. Ebben az idényben mindkét találkozót az éppen aktuális hazai együttes nyerte 2–1-re.

♦ A matyóföldieknek még nem termett babér a Fehérvár vendégeként: a 10 bajnokijukból 8-at elbuktak, és mindössze 2 döntetlent értek el, 2017 áprilisában (1–1), majd a 2021. februári zárt kapus meccsen (0–0). A borsodiak ősszel akkor kaptak ki a Viditől, amikor egy meccs erejéig, beugróként Híres Gábor irányította őket.

♦ A KTE elleni otthoni kudarc után legutóbb Debrecenben is elbukott a Fehérvár, így már öt forduló óta képtelen nyerni (3 iksz, 2 fiaskó), és utolsó a formatabellán. A március közepén érkező vezetőedzővel, Bartosz Grzelakkal eddig egyedül közvetlen riválisát, a Honvédot tudta legyőzni.

♦ A Mezőkövesd az egyetlen együttes a mezőnyben, amely az előző négy bajnokiján egy árva pontot sem gyűjtött. Hasonló rossz szériája a 6. és a 9. forduló között már volt ebben az idényben a borsodiaknak, de akkor közben három edző (Supka Attila, Híres, majd Kuttor Attila) is irányította a csapatot.

♦ A Vidi pontjainak 80 százalékát otthon szerezte meg, 30-ból 24-et, a legutóbbi két találkozóján viszont nem tudott nyerni a Mol Aréna Sóstóban (1 iksz, 1 vereség), 6–6–2-es mutatójával a középmezőnyben foglal helyet a hazai táblázaton.

♦ A matyóföldiek 2–4–8-as mérleggel utolsó előttiek a vendégtabellán, igaz, mindkét győzelmüket – Pakson és Kecskeméten – tavasszal hozták össze.

NB I, 2022–2023, 30. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Május 5., péntek
18.30: Budapest Honvéd–Kecskemét (Tv: M4 Sport)Budapest,Bozsik ArénaBognár Tamás
Május 6., szombat
14.00: Újpest–Vasas (Tv: M4 Sport)Budapest, Szusza Ferenc Stadion
16.30: Paks–DVSC (Tv: M4 Sport)Paks,Fehérvári úti Stadion
19.45: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Budapest,Groupama Aréna
Május 7., vasárnap
15.00: ZTE–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE Aréna
19.30: Mol Fehérvár–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport+)Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 29 18 6 5 58–27 +31 60
2. Kecskeméti TE 29 13 12 4 45–28 +17 51
3. Paksi FC 29 14 5 10 55–48 +7 47
4. Debreceni VSC 29 13 7 9 47–38 +9 46
5. Puskás Akadémia 29 11 11 7 41–38 +3 44
6. Újpest FC 29 10 7 12 38–50 –12 37
7. Kisvárda 29 8 13 8 39–44 –5 37
8. Zalaegerszegi TE 29 9 7 13 33–37 –4 34
9. Mezőkövesd 29 8 8 13 29–39 –10 32
10. Mol Fehérvár 29 7 9 13 33–40 –7 30
11. Budapest Honvéd 29 7 8 14 30–46 –16 29
12. Vasas FC 29 4 11 14 26–39 –13 23

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik