NB I: nincs harag a távozó Joao Janeiro és a DVSC között

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2022.09.02. 08:35
null
Viszonylag gyorsan távozott Debrecenből Joao Janeiro, de a portugál szakember a jelek szerint nem vette szívére a váltást (Fotó: Szabó Miklós)
A nyár utolsó napján megtörtént az NB I-es idény első edzőváltása: a Debreceni VSC közös megegyezéssel szerződést bontott Joao Janeiróval, ideiglenes jelleggel Dombi Tibor váltja a Loki kispadján – a szakítás után a portugál szakemberrel beszélgettünk.

 

Nem tudott nyerni a Debreceni VSC a hétközi fordulóban kedden, sőt ismét méretes zakóba szaladt bele Zalaegerszegen, 4–2-re kikapott. A mérkőzést követően érezhető volt, hogy valami készülődik, mert Joao Janeiro, a Loki edzője úgy fogalmazott, sok mindenen el kell gondolkodnia… Másnap délelőtt már fel is röppent a hír, mely szerint a portugál szakember és a DVSC között kenyértörésre került sor, így természetesen lapunk is megkereste az edzőt, aki azonban nagyon udvariasan és korrekt módon jelezte, hogy nem áll módjában nyilatkozni az ügyről, de nyitva hagyta a lehetőséget, hogy a hivatalos álláspont ismertetése után, csütörtökön esetleg beszélhetünk ismét. Szerda délután megjelent a Debreceni VSC honlapján a klub hivatalos közleménye, amelyből kiderült, az egyesület közös megegyezéssel szerződést bontott Joao Janeiróval, aki mellett Daniel Castro másodedző és Töreki Armand elemző is távozik a klubból. A közleményben megköszönték a portugál edző elkötelezettségét és professzionalizmusát, sok sikert kívánva pályafutása folytatásához, egyben bejelentették, hogy a Mol Fehérvár elleni szombati bajnokin megbízott vezetőedzőként Dombi Tibor irányítja a Debrecent, segítője Madar Csaba, Száraz Ádám és Balogh János kapusedző lesz. A stáb számít a legendás Loki-edző, Herczeg András tanácsaira. Az is kiderült a közleményből, hogy az új vezetőedző kinevezésére a közeljövőben kerül sor.

Egyelőre Dombi Tibor (balra) tartja az  edzéseket Debrecenben (Fotó: Török Attila)
Egyelőre Dombi Tibor (balra) tartja az edzéseket Debrecenben (Fotó: Török Attila)

Ezek után még szerda este Joao Janeiro közleménynek beillő WhatsApp-üzenetet juttatott el szerkesztőségünkhöz, amelynek közléséhez hozzájárult: „Annyit mindenképpen szeretnék elmondani, hogy köszönöm a DVSC-nek az itt eltöltött időszakot, örökké emlékezni fogok rá. Hálás vagyok a klubnak, a játékosoknak és a szurkolóknak.”

Tekintve, hogy ezzel nem zárta ki (teljesen) a csütörtökre egyeztetett beszélgetést, ismét felkerestük, de korrekten annyit közölt, nem kívánja a szerződésbontás körülményeit boncolgatni, mert kulturált módon távozott Debrecenből, és ezt a helyzetet szeretné mindenképpen megőrizni. Ezzel együtt néhány részlet azért publikus, elsősorban a jövőt illetően: „Ami biztos, hogy a jövőben képezni szeretném magam, vagyis elsősorban mérkőzéseket nézek és elemzek, azt teszem, amit az edzők ilyen helyzetben csinálhatnak: a tanulás lesz fókuszban.”

Arra a kérdésre, elképzelhető-e, hogy ismét Magyarországon vállal munkát, a következőt válaszolta:„Nagyon szép emlékek kötnek ehhez az országhoz, hiszen Szegeden, Kisvárdán és most Debrecenben is remekül éreztem magam, és tulajdonképpen a DAC-ot is magyar kötődésű klubnak tekintem. A Szegeddel feljutottunk a másodosztályba, a Kisvárdával és a DAC-cal kivívtuk az európai kupaindulási jogot, szóval nincs okom arra, hogy becsukjam a kaput az újabb magyar munkalehetőség előtt. Rengeteg potenciált látok a magyar fiatalokban és a magyar futballban, s már kötődöm is az országhoz.”

Természetesen a Debreceni VSC-t is megkerestük, már csak a (közel)jövő tisztázása érdekében is (lásd: keretes interjúnk), és úgy tűnik, hogy a sokszor nagyon is turbulens magyar futballvalóságban, valamint a rossz eredménysor ellenére, a reakciók alapján leszűrhető, hogy ezúttal valóban sikerült kulturáltan elválniuk a feleknek.


AZ ÁLLÁS
1. Kisvárda64216– 8+814
2. Ferencvárosi TC44 9– 1+812
3. Kecskeméti TE6231 7– 5+2 9
4. Puskás Akadémia6231 6– 4+2 9
5. Paksi FC522111–10+1 8
6. Zalaegerszegi TE5212 8– 9–1 7
7. Mol Fehérvár523 7–10–3 6
8. Mezőkövesd6123 8–10–2 5
9. Budapest Honvéd6123 6–12–6 5
10. Vasas FC642 5– 7–2 4
11. Debreceni VSC642 9–13–4 4
12. Újpest FC532 4– 7–3 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik