NB I: Csercseszov első hazai sikerére készül, de a 10 meccs óta veretlen Várda az ellenfél

P. Gy.P. Gy.
Vágólapra másolva!
2022.03.04. 14:16
null
Sztanyiszlav<strong> </strong>Csercseszov első hazai sikerére készül a Ferencvárossal (Fotó: Török Attila)
A harmadik kör kezdődik el hétvégén a labdarúgó NB I-ben. A pénteki Gyirmót–MTK kiesési helyosztóval induló 23. forduló programjából kiemelkedik az élen álló Ferencváros és a harmadik Kisvárda fővárosi összecsapása, melynek tétje, hogy a zöld-fehérek megszerzik-e első hazai győzelmüket Sztanyiszlav Csercseszovval, illetve megszakad-e Erős Gábor – tízmeccses – veretlenségi sorozata. A másik fő kérdés, hogy Zalaegerszegen sorozatban hatodszor is kikap-e a Fehérvár, mert ha igen, negatív klubrekordot állít be. Az Újpest másfél év után nyerhet újra zsinórban három bajnokit, ha legyőzi a Puskás Akadémiát.


ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK A LABDARÚGÓ NB I 23. FORDULÓJA ELÉ

PÉNTEK

GYIRMÓT FC GYŐR–MTK BUDAPEST

♦ Mindössze ötször találkoztak a legfelső osztályban, és csak egyszer fordult elő, hogy mind a két csapat betalált a másiknak. A mérleg a gyirmótiak szemszögéből 2 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség.

♦ Ebben a bajnokságban a győri csapat még veretlen az MTK-val szemben: az Alcufer Stadionban július végén egy emlékezetes, többször félbeszakadt, félhomályban véget érő meccsen 1–1-re végeztek. Ezt követően novemberben Budapesten 3–0-ra nyertek a gyirmótiak, és ez NB I-es történelmük eddigi legnagyobb különbségű sikere.

♦ Az eddigi három gyirmóti NB I-es találkozójukból kettőn döntetlen született, a középsőt 2017 tavaszán – a közben az MTK-nál is megforduló – Simon András góljával 1–0-ra a kisalföldiek nyerték meg.

♦ A győriek első élvonalbeli szezonja végén, 2017 tavaszán éppen ez a két együttes esett ki az NB I-ből, miután a budapestiek a 11., a gyirmótiak az utolsó helyen végeztek. Most is ők vannak a legalsó két pozícióban, csak fordított sorrendben.

♦ Ez a két csapat szerezte a legkevesebb gólt ebben a kiírásban: az MTK 16-ot (0.73-as átlag), a Gyirmót 23-at (1.05). Ketten együtt is 17-tel kevesebbet értek el, mint a Paks egymaga (56).

♦ Az előző hat fordulóban csak egyszer – a ZTE-től – szenvedett vereséget a Gyirmót, 3 győzelem és 2 döntetlen mellett. A legutóbbi öt fordulóban egyetlen csapat sem szerzett több pontot nála, a szintén 10-et gyűjtő Paks csupán jobb gólkülönbségével előzi meg a formatabellán.

♦ A legutóbbi hét NB I-es meccséből csupán egyet – a felcsútit – tudta megnyerni az MTK, 2 iksz és 4 vereség kíséretében, és csak az előző öt kör alapján is kiesésre állna.

♦ Az MTK a legutóbbi négy bajnoki mérkőzéséből hármon nem szerzett gólt.

♦ Hazai teljesítménye alapján (2–4–5) a Gyirmót a legrosszabb a mezőnyben, az Alcufer Stadionban csak a Paksot és az Újpestet tudta megverni.

♦ Az MTK idegenben produkciójával egyedül a Fehérvárt előzi meg a vendégtabellán, a mutatója 2 diadal, 3 iksz, 6 fiaskó.

♦ A Gyirmót legutóbbi hat otthoni bajnokiján mindig háromnál kevesebb gólt esett.

♦ Márton Gábor, az MTK vezetőedzője korábbi csapataival eddig nyolcszor mérkőzött a Gyirmóttal, 2 iksz és 4 vereség mellett csak 2-szer sikerült nyernie, akkor is hazai pályán: előbb a Kozármislennyel, majd utóbb 2019 tavaszán a Siófokkal. Márton és Csertői Aurél trénerként eddig egyszer került egymással szembe, 2012-ben az előbbi csapata, a Kozármisleny 3–2-re legyőzte a Tatabányát.

SZOMBAT

PAKSI FC–MEZŐKÖVESD ZSÓRY

♦ Kereken a 20. élvonalbeli összecsapásuk következik, a mérleg minimális mezőkövesdi fölényt mutat (7–4–8). Az első két alkalommal ikszeltek, a legutóbbi 12 meccsükön viszont csak egyszer végeztek döntetlenre.

♦ A borsodi együttes az utóbbi időben a paksiak mumusának számít: az előző és a mostani bajnokságban ugyanis veretlen Böde Dánielékkel szemben (4 diadal, 1 iksz). A jelenlegi pontvadászatban a Kövesd oda-vissza úgy verte meg a tolnaiakat (3–2 és 2–1), hogy Marin Jurina mindkétszer betalált.

♦ Pakson enyhén a hazaiak állnak jobban, 3-szor nyertek 3 döntetlen és 2 kövesdi siker mellett. A matyóföldiek az első öt találkozón nem tudtak győzni az atomvárosban, a legutóbbi másfél évben azonban mindig ponttal tértek haza onnan (2 diadal, 1 iksz).

♦ A tolnai csapat az előző három bajnokiján hamar kétgólos hátrányba került, de hétről hétre egyre jobban tudja kezelni ezeket a helyzeteket. A Gyirmót ellen még alulmaradt (2–3), Kisvárdán ikszelt (3–3), majd a Fehérvár ellen már fordított (3–2).

♦ A Mezőkövesdnek a legutóbbi hét fordulóban csak egy diadal jött össze, de az fölényes volt: 4–1 Debrecenben. Emellett 2-szer ikszelt, 4-szer pedig kikapott.

♦ A paksiaknak a legutóbbi, Vidi elleni diadalukkal fordult pozitívba a otthoni mérlegük (5 siker, 2 döntetlen, 4 vereség), a hazai tabellán azonban így is csak a középmezőnyben foglalnak helyet.

♦ A matyóföldiek legutóbbi négy idegenbeli találkozójukon felváltva nyertek, majd vesztettek, ha ebben a ritmusban folytatják, most egy diadalnak kellene következnie.

♦ A Paks legutóbbi 12 hazai meccsén mindig legalább három gól született.

♦ Bognár György együttese az előző hét bajnokiján egy kivétellel három vagy több gólt szerzett. Egyedül a Gyirmót úszta meg kettővel, azt a meccset el is bukták a tolnaiak (2–3).

♦ A Paks a legutóbbi nyolc hazai NB I-es találkozóján csak egyszer kapott két gólnál kevesebbet, a Puskás Akadémiától, egyet.

♦ Supka Attilának, a borsodiak szakvezetőjének nagyon jól ment eddig a Paks ellen, hiszen 19 mérkőzéséből 11-et megnyert és mindössze 4-et vesztett el, ugyancsak 4-szer végzett döntetlenre. Supka Bognár Györggyel 2017 óta ötször meccselt, az egyenlege 3 győzelem, 2 vereség.

♦ A góllövőlista élén álló paksi Ádám Martin 21-szer volt eredményes ebben a szezonban és egyedül a Mezőkövesdnek nem talált még be.

ÚJPEST FC–PUSKÁS AKADÉMIA

♦ Eddig 21 találkozójuk van az NB I-ben és jelentős a felcsútiak fölénye. Az Újpest 5-ször, a Puskás Akadémia 11-szer győzött, 5 találkozó pedig döntetlennel zárult.

♦ Az első hét élvonalbeli mérkőzésükből öt döntetlenül végződött, a legutóbbi 2016 áprilisában (2–2). Az azóta lejátszott 14-en viszont már egyszer sem ikszeltek, 11-szer a felcsútiak nyertek és csak háromszor a lila-fehérek.

♦ A Puskás Akadémia hatos győzelmi sorozatban van a lila-fehérekkel szemben, ráadásul az előző négy meccsüket egyaránt 2–1-re nyerte meg. A legutóbbi újpesti bajnoki siker 2019 novemberében, a Pancho Arénában született (1–3).

♦ Talán meglepő, de az Újpest pályaválasztóként bajnokin eddig csupán egyszer tudta legyőzni a Puskás Akadémiát, 2018 októberében Obinna Nwobodo és Novothny Soma góljával 2–0-ra. A többi tíz találkozóból az első 4 döntetlent hozott, a fennmaradó 6 felcsúti sikert hozott.

♦ A bajnokság során másodszor nyert egymás után két meccset az Újpest, amely három forduló után nincs újra kieső helyen. Sorozatban három győztes bajnokija legutóbb 2020 nyarán volt, amikor a járvány miatt egy időre felfüggesztett bajnokságot két diadallal – 2–1 a ZTE és 5–0 a Kaposvár ellen – zárta, majd a következőt egy 2–1-es paksi sikerrel indította.

♦ Két vesztes találkozó után szerzett újra pontot a Puskás Akadémia, Kispesten (0–0), de így is három forduló óta nyeretlen, és az előző két meccsén gólképtelen volt.

♦ A legutóbbi hat hazai bajnoki mérkőzésén 13 pontot gyűjtött a kiesés elől menekülő Újpest és csupán a bajnok Ferencváros ellen veszített. A teljes szezonban 50 százalékos (4 diadal, 3 iksz, 4 vereség) az otthoni mérlege, amellyel a középmezőnyben van.

♦ Idénybeli 11 házon kívüli fellépéséből csupán egyet vesztett el a Puskás Akadémia, amely még november 20-án, Pakson maradt alul 4–1-re. A 6–4–1-es mérlegével az FTC mögött második a vendégtabellán.

♦ Jubileumi, 200. élvonalbeli bajnokiját játszhatja Simon Krisztián, az újpestiek csapatkapitánya. Eddig 32-szer volt eredményes, legutóbb több mint egy éve, az MTK ellen talált be. Ebben a szezonban csak a Magyar Kupában lőtt gólt, a másodikat éppen szerdán a Békéscsabának.

♦ A felcsúti csapat került az egyik legkevesebbszer hátrányba az NB I-ben, mindössze nyolcszor. Hasonlóra csak a címvédő FTC volt képes. Mindketten 7 pontot gyűjtöttek ezekből a szituációkból (2 siker, 1 iksz, 5 vereség).

♦ Hornyák Zsoltnak 2019 őszétől kilenc tétmeccse volt az Újpest ellen, és még sosem végzett döntetlenre. Hétszer nyert, kétszer vesztett, de ebből egyszer a Magyar Kupában.

Jubileumi, 200. élvonalbeli bajnokiját játszhatja Simon Krisztián (balra) (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)
Jubileumi, 200. élvonalbeli bajnokiját játszhatja Simon Krisztián (balra) (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)



BP. HONVÉD–DEBRECENI VSC

♦ 1943 óta ez lesz a két csapat 98. élvonalbeli összecsapása, a kispestiek akkor 5:1-es kiütéssel nyitottak a debreceniek ellen, és az első 15 meccsükből 14-et ők nyertek meg. Az örökmérleg: 39 Honvéd-siker, 24 döntetlen, 34 Loki-győzelem.

♦ A most folyó bajnokságban ebben a párharcban esett a legtöbb gól, miután Kispesten 4–1-re, Debrecenben 5–3-ra nyert a Loki, ráadásul mindkétszer hátrányból – a Nagyerdőben 1–3-ról. Dzsudzsák Balázs mindkét meccsen lőhetett egy-egy tizenegyest, és nem hibázott.

♦ A Honvéd pályaválasztása mellett eddig kereken 50 bajnoki csatát rendeztek közöttük. Ezeknek épp a felét (25) nyerték meg a kispestiek 12 iksz és 13 Loki-siker mellett.

♦ Amikor a Honvéd volt a vendéglátó, a legutóbbi hat találkozójukból csak egyen született háromnál kevesebb gól.

♦ A DVSC az előző négy fordulóban háromszor nyert, egyszer pedig vesztett, ilyen sok pontot (9) egyetlen másik csapat sem gyűjtött ebben az időszakban.

♦ A Honvéd immár három forduló óta veretlen (1 diadal, 2 iksz), ilyen legutóbb augusztusban fordult elő vele. Nebojsa Vignjevics csapata a legutóbbi két meccsét 0–0-ra hozta le, előtte egy kivételével – 3–0 az MTK ellen – minden bajnokiján kapott gólt.

♦ Joan Carrillo többé-kevésbé rendbe tette a DVSC védekezését, hiszen a legutóbbi hét bajnokijukból ötön az ellenfelek nem tudtak betalálni a debreceniek kapujába. A Fehérvártól egyet, a Mezőkövesdtől viszont négyet kaptak.

♦ A kispestiek vendéglátóként többször veszítettek (5), mint ahányszor nyertek (4), a döntetlenjeik száma 2. A legutóbbi öt hazai bajnokijukból csak a Fehérvár ellenin tudtak három pontot szerezni.

♦ A Loki idegenben éppen a Honvéd elleni győzelemmel kezdte a szezont, majd sorozatban nyolc meccsen volt képtelen nyerni, a legutóbbi két vendégfellépésén viszont nem vesztett pontot (2–1 Fehérváron, majd 2–0 Felcsúton).

♦ A debreceniek kapusa, Gróf Dávid immár 380 perce nem kapott gólt az NB I-ben. Az éppen az ellenféllel, a Honvéddal 2017-ben bajnoki címet nyerő kapuvédőnek még a 15. fordulóban a zalaegerszegi Meshack Ubochioma talált be. Azóta négy meccsen maradt érintetlen a hálója, három bajnokit pedig betegség miatt kihagyott.

VASÁRNAP

ZALAEGERSZEGI TE FC–MOL FEHÉRVÁR FC

♦ Eddig 86 alkalommal találkoztak az NB I-ben, az örökmérleg: 22 ZTE-győzelem, 24 iksz és 40 fehérvári siker.

♦ A Zalaegerszeg bajnokin 2009. augusztus 28. óta, vagyis 12 és fél éve nem tudott nyerni a Vidi ellen, azóta 5 döntetlent ért el 8 vereség mellett.

♦ A ZTE pályaválasztása mellett 17 hazai siker, 14 remi és 13 Vidi-siker született. A zalaiak vendéglátóként legutóbb 2008. október 18-án győzték le székesfehérvári riválisukat, de úgy, hogy majdnem fél órát emberelőnyben játszottak, mert a montenegrói Goran Vujovicsot kiállították. A 2–0-ra végződő meccs első gólja Balázs Zsolt, a második a ZTE mostani szakvezetője, Waltner Róbert nevéhez fűződött.

♦ A Magyar Kupában azért a zalaiaknak a közelmúltban összejött egy Vidi elleni diadal: 2020. márcuis 4-én, a negyeddöntő első felvonásán 2–0-ra nyertek, a visszavágón azonban 5–0-ra kikaptak, és kiestek.

♦ Tavasszal hazai pályán még nem tudott három pontot szerezni a ZTE (1 iksz, 1 vereség), igaz, két dobogóssal, a Ferencvárossal (1–3) és a Kisvárdával (0–0) mérkőzött.

♦ A Fehérvár mély válságban van: csütörtökön az NB II-es ETO-val szemben kiesett a Magyar Kupából, és előtte sorozatban öt bajnokit bukott el. Utóbbira legutóbb 2001 tavaszán, Csongrádi Ferenc edzősködése alatt volt példa, igaz, az ötödik találkozón már Várhidi Péter irányított. Ennél hosszabb vereségszériája egyszer, 1998 őszén volt a Vidinek, amikor zsinórban hatszor kapott ki, az első meccsen még Csongrádival, a következő ötön pedig Verebes Józseffel, akivel aztán kiesés lett a történet vége. Ha a Fehérvár a Zalaegerszegtől is kikap, ezt a negatív klubrekordot állítja be.

♦ A ZTE éppen a pontjai felét gyűjtötte be otthon, 30-ból 15-öt. Hazai pályán 50 százalékos az egyenlege (4 siker, 3 remi, 4 fiaskó), a Paks (25) után a második legtöbb gólt kapta, 18-at.

♦ A Fehérvár idegenben a legrosszabbul teljesítő csapat a mezőnyben, a mérlege 1–4–6. Egyetlen győzelmét az MTK otthonában aratta, az összes többi gárda legalább két házon kívüli diadalt tud felmutatni.

♦ Legkevesebb három gól esett a Vidi előző négy bajnokiján.

♦ Waltner Róbertnek, a ZTE mesterének még sosem sikerült nyernie a Fehérvár ellen (1 iksz, 4 vereség). A Kaposvárral háromszor kikapott, egyetlen döntetlenjét a zalaiakkal tavaly augusztusban hazai pályán érte el (1–1).

♦ Michael Boris, a Fehérvár vezetőedzője korábbi csapatával, az MTK-val egyszer nyert és kétszer vesztett eddig a ZTE-vel szemben. Az egyetlen sikere csaknem egy éve, tavaly márciusban volt (3–0), ezután menesztették Boér Gábort, és akkor vette át az egerszegieknél az irányítást Waltner Róbert.

 

Sorozatban öt vereség után javítana a Mol Fehérvár (Fotó: Török Attila)
Sorozatban öt vereség után javítana a Mol Fehérvár (Fotó: Török Attila)

FERENCVÁROS–KISVÁRDA MASTER GOOD

♦ Tizenegy bajnokit játszottak eddig, az FTC fölénye jelentős: 8 diadal, 2 döntetlen, 1 Kisvárda-siker. Az első hét alkalommal a zöld-fehérek győztek, de közben két gólnál többet egyszer sem tudtak szerezni. A legutóbbi négy találkozójukból viszont csak egyet tudtak megnyerni a ferencvárosiak, kétszer ikszeltek, egyszer pedig a „Várdai Vitézek" kerekedtek felül.

♦ Ezt a bajnokságot bravúros FTC elleni idegenbeli győzelemmel nyitotta a Kisvárda (1–2), a visszavágón viszont 4–0-val „büntettek" a zöld-fehérek, ami a piros-fehérek NB I-es történelmének legnagyobb hazai veresége. Azóta mindkét csapatnál más edző ül már a kispadon.

♦ A Fradi pályaválasztása mellett bajnokikon háromszor a hazaiak győztek, tavaly januárban 1–1-re végeztek, július végén pedig 2–1-re a Várda diadalmaskodott.

♦ A Ferencváros az előző két bajnokiján ikszelt, és a legutóbbi négyből csak egyet, a Zalaegerszeg ellenit nyerte meg. Legutóbb csaknem négy éve, 2018 májusában, Thomas Doll edzősködése idején fordult elő, hogy sorozatban három fordulón át képtelen volt nyerni. Akkor egymás után a Videotonnal, a Vasassal, majd a Honvéddal végzett döntetlenre.

♦ Az előző három NB I-es meccsén döntetlent játszott a Kisvárda, és már 10 forduló óta nem tudták legyőzni a bajnokságban (4 győzelem, 6 iksz). Nincs olyan csapat a mezőnyben, amelynek ebben a kiírásban hosszabb veretlenségi szériája lenne. Az előző szezonban még csak nyolcbajnokis ilyen sorozata volt a Kisvárdának, a Mezőkövesd azonban akkor zsinórban 13, a Ferencváros pedig 18 fordulón át nem kapott ki.

♦ Hazai meccseinek kevesebb mint a felét, 11-ből 5-öt tudott csak megnyerni ebben a kiírásban a Fradi. Háromszor ikszelt és ugyanennyiszer kapott ki; Sztanyiszlav Csercseszovval viszont még nem tudott győzni a Groupama Arénában (1 iksz, 1 vereség).

♦ Kereken négy bajnoki óta érintetlen idegenben a Kisvárda hálója. ráadásul az előző három házon kívüli meccse 0–0-ra végződött. Legutóbb, még november közepén, Gyirmóton a ráadásban, Frane Ikic talált be neki.

♦ A Honvéddal holtversenyben a legtöbb piros (6) és a Mezőkövesd mögött a második legtöbb sárga lapot (63) kapta a bajnokságban a Kisvárda. Az előző fordulóban Zalaegerszegen három játékosa, Hej Viktor, Anton Kravcsenko és Janisz Karabeljov begyűjtötte az ötödik sárgáját, így ők nem játszhatnak az FTC ellen.

♦ Az előző 38 otthoni NB I-es találkozójából csak négyet vesztett el a Ferencváros, valamennyiszer vidéki csapat győzte le, sorrendben a DVTK, a Kisvárda, a ZTE és a Paks.

♦ A Kisvárda a legutóbbi hat bajnokijából ötön döntetlenre végzett, ráadásul úgy, hogy a félidőben is mindig ikszre állt.

♦ Erős Gábor az egyetlen az NB I-ben jelenleg dolgozó vezetőedzők közül, aki bajnokin még nem szenvedett vereséget, a mérlege 4 diadal, 6 döntetlen. Kollégái közül Joan Carrillo tud még ennél is jobb rajtot felmutatni, ő 2014 őszén 10 győzelemmel nyitott Fehérváron, a sorozatot éppen jelenlegi munkaadója, a Debrecen szakította meg.

NB I, 2021–2022, 23. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Március 4., péntek
20.00: Gyirmót FC Győr–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Gyirmót,Alcufer StadionBogár Gergő
Március 5., szombat
14.30: Paksi FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)Paks, Paksi FC Stadion
17.00: Újpest FC–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)Budapest,Szusza Ferenc Stadion
19.30: Budapest Honvéd–DVSC (Tv: M4 Sport)Budapest,Bozsik Aréna
Március 6., vasárnap
15.15: ZTE FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)Zalaegerszeg,ZTE Aréna
17.45: Ferencváros–Kisvárda (Tv: M4 Sport)Budapest,Groupama Aréna

 

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 22 13 4 5 37–18 +19 43
2. Puskás Akadémia 22 12 5 5 30–23 +7 41
3. Kisvárda 22 11 8 3 37–22 +15 41
4. Paksi FC 22 9 4 9 56–46 +10 31
5. Zalaegerszegi TE 22 8 6 8 31–39 –8 30
6. Mol Fehérvár 22 8 5 9 28–29 –1 29
7. Debreceni VSC 22 7 7 8 36–34 +2 28
8. Mezőkövesd 22 7 6 9 26–34 –8 27
9. Budapest Honvéd 22 7 4 11 35–37 –2 25
10. Újpest FC 22 6 6 10 29–34 –5 24
11. Gyirmót FC Győr 22 6 6 10 23–32 –9 24
12. MTK Budapest 22 5 5 12 16–36 –20 20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik