NB I: eddig tartott a téli pihenő – a csapatok elkezdik az edzéseket

BORBOLA BENCE, CSERHÁTI ANDRÁS, ZOMBORI ANDRÁSBORBOLA BENCE, CSERHÁTI ANDRÁS, ZOMBORI ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2022.01.03. 09:40
null
Botka Endre (középen) élre állhat: a zöld-fehérek nagy munkabírású védőjének nem lesz szokatlan a precíz szakmai munka, annak tükrében főleg, hogy ő a szintúgy rigorózus Szerhij Rebrovnál is képes volt beverekedni magát a BL-mérkőzéseken is szereplő csapatba (Fotó: Árvai Károly)
Az éllovas Ferencváros új vezetőedzővel, a Peter Stögert váltó Sztanyiszlav Csercseszovval vág neki a felkészülésnek, és így a tavasz egyik legérdekesebb kérdése lehet, hogy az orosz szakember irányításával mennyiben változik a csapat játéka, az ősi rivális Újpestnél viszont egyelőre nincs utódja Michael Oenningnek – körképet készítettünk az NB I-es csapatokról.

 

Az élvonal legtöbb csapata már hétfőn elkezdi a felkészülést a labdarúgó NB I, az OTP Bank Liga tavaszi folytatására, ennek apropóján körbenéztünk a kluboknál. A bajnokság január 29-én folytatódik, vagyis szűk négy hét alatt kell tökéletes formába kerülniük a futballistáknak. Összeállításunkban a tabellán elfoglalt helyezés alapján állítottuk sorrendbe a csapatokat.

FERENCVÁROS

A héten elkezdi a felkészülést az FTC, a zöld-fehér futballisták különös várakozással térhettek vissza a Népligetbe: Sztanyiszlav Csercseszov vezetésével az új szakmai stáb munkamódszerével ismerkedhetnek. Az orosz szakember több nyilatkozatában is leszögezte, sok munkára számíthatnak a keret tagjai. Információnk szerint a csapat január 10. és 20. között a spanyolországi Marbellában edzőtáborozik, s három-négy felkészülési mérkőzést is játszik. Csercseszov kérésére kifejezetten erős együttesekkel mérhetik össze erejüket, a környéken edzőtáborozik a Salzburg, a Young Boys, a Lokomotiv Moszkva és a Sparta Praha is, nem elképzelhetetlen, hogy közülük kerül ki valamelyik rivális. A szakmai stábnak gondot okoz, hogy Aissa Laidouni, Samy Mmaee és Ryan Mmaee az Afrika-kupán vesz részt a következő hetekben. Ami a keretet illeti, egyelőre a grúz Lasa Dvali távozása biztos, de várhatóan újabb távozók és érkezők is lesznek. Sok ideje nincs a Ferencvárosnak a készülődésre, hiszen az ősszel elhalasztott bajnokit pótolva január 27-én már pályára lép a Puskás Akadémia ellen, majd három nappal később következik az Újpest elleni derbi a Szusza Ferenc Stadionban.

Csakis kemény munkával lehet bizonyítani a Ferencváros új vezetőedzőjének, Sztanyiszlav Csercseszovnak (Fotó: AFP)
Csakis kemény munkával lehet bizonyítani a Ferencváros új vezetőedzőjének, Sztanyiszlav Csercseszovnak (Fotó: AFP)

KISVÁRDA MASTER GOOD

Volt valóságalapja, hogy a román futball ellentmondásos alakja, Adrian Mutu ül le az együttes kispadjára, Révész Attila sportigazgató azonban más döntést hozott: az irányítás Erős Gábor kezében marad, aki Joao Janeiro távozása után lett ideiglenes vezetőedző, és öt bajnokin 11 pontot szerzett vele a csapat. Az őszi remeklésnek és a második helynek köszönhetően az eredeti elképzelésekhez képest két nap pluszszabadságot kaptak a kerettagok, így a felkészülés érdemi része január 5-én kezdődik. Dombó Dávidék egy hétig gyakorolnak hazai környezetben, majd január 12-én tíz napra Törökországba utazik a csapat, és Sidében készül a folytatásra. Nem titok, több kisvárdai játékos iránt is érdeklődnek, és bár a vezetők szeretnék a keretet együtt tartani, ha a klub érdeke is úgy kívánja, elképzelhető, hogy lesznek távozók. Törökországban az azeri Neftci Baki, a cseh Baník Ostrava és a kazah Kizilzsarral is megmérkőzik a csapat.

PUSKÁS AKADÉMIA

Felcsúton is elkezdődik a munka, Hornyák Zsolt vezetőedző a hét első napján eligazítást tart az öltözőben. Az ünnepek után a légiósok is visszaérkeztek Magyarországra. A csapat kedden máris Marbellába utazik, ahol január 15-ig marad, több edzőmérkőzés is szerepel a programban. Nagy változások aligha lesznek az öltözőben, hiszen a keret így is megfelelően erős.

„Rövid hullámvölgyet leszámítva remek őszünk volt – nyilatkozta a klub honlapjának Yoëll van Nieff,  a Puskás Akadémia holland középpályása. – Kimondottan jó periódusaink voltak, fontos lenne, hogy állandósítani tudjuk a formánkat. Újévi fogadalmat nem tettem, nincs rá szükségem, inkább követem az eddigi utamat. Vannak dolgok, amelyeken változtatni szeretnék, de alapjában jobb és jobb szeretnék lenni napról napra. Egészséges szeretnék lenni, a felkészülési időszakban ez különösen fontos, és a tavasszal minél több mérkőzésen szeretnék pályára lépni. Ebből a szempontból kemény vagyok magammal szemben.”

Yoëll van Nieff
Yoëll van Nieff

MOL FEHÉRVÁR FC

Hétfőn találkoznak a fehérvári labdarúgók, akikre először Covid-teszt vár, majd orvosi vizsgálatok, fizikai felmérések következnek, az érdemi munka csütörtökön kezdődik.

„Nem örülünk annak, amit elértünk az előző fél évben, sokkal többre van hivatva a csapat, remélem, a következő fél év sokkal jobban sikerül – nyilatkozta klubja honlapjának a 42-szeres válogatott Fiola Attila.– Az utóbbi időben a hazai pályán mutatott játékunkra építhetünk, az idegenbeli szereplésünkön azonban van mit javítani. Szeretnénk feljebb zárkózni, a negyedik helyezés nem tükrözi, amit a klub, a csapat képvisel, illetve a Magyar Kupát is szeretnénk megnyerni! Remélem, két-három év után újra tudunk valamilyen címet nyerni.”

Szabics Imre irányításával az együttes a téli felkészülés érdemi részét Marbellában végzi (január 11-től 22-ig), a tervek szerint az edzőtáborban két felkészülési találkozót is játszik, hogy aztán január 23-án Székesfehérváron a Gyirmót ellen tartsa a bajnoki főpróbát.

ZTE FC

STATISZTIKÁK

15 góllal az NB I legeredményesebb játékosa volt az ősszel a paksi Ádám Martin.
9 váltás volt az ősszel a vezetőedzői poszton az NB I-ben.
42 gólt szerzett az ősszel a Paks, ezzel a legeredményesebb csapat az NB I-ben.
6.455 átlaggal lett a kapusok és az NS abszolút rangsorában a legjobb az FTC játékosa, Dibusz Dénes.

Hétfőn kezdi el a munkát a Waltner Róbert edzette csapat is, amely az 5. helyről várja a bajnoki folytatást. Mint korábban írtuk, lehetséges, hogy Nikola Szerafimov búcsút int az együttesnek, a 22 éves északmacedón belső védő a Mol Fehérvár FC-hez írhat alá, s úgy tudjuk, további távozók is lehetnek, a belső középpályás Bojan Szankovics iránt is több klub érdeklődött. Nem is lehet kérdés, ha kulcsemberek távoznak, a vezetőségnek meg kell oldania a pótlásukat. Valószínűleg nem utazik edzőtáborba a ZTE, amely az év első tétmérkőzését január 29-én a Paks otthonában vívja.

MEZŐKÖVESD ZSÓRY

Már vasárnap találkoztak a mezőkövesdi futballisták, akik Covid-teszten vettek részt, hétfőn és kedden terheléses vizsgálat vár rájuk, szerdán pedig már a pályán gyakorolnak.

„Lesznek változások a keretben, van realitása, hogy mindegyik csapatrészbe érkezik új labdarúgó  – mondta lapunknak Supka Attila vezetőedző. – Ez természetesen azzal is jár, hogy több játékostól elköszönünk, velük ezt már közöltük is. Már szombaton lejátsszuk az első felkészülési találkozót: az NB II-es Szentlőrinccel Budapesten mérkőzünk meg. Jövő hét szerdán aztán Törökországba utazunk edzőtáborba, ahol négy felkészülési meccset is játszunk.”

A szakember ugyan neveket nem említett a lehetséges távozók kapcsán, azonban korábban már beszámoltunk róla, nem elképzelhetetlen, hogy Szépe János és Marin Jurina az MTK Budapesthez igazol.

PAKSI FC

Nincs csapat az élvonalban, amelyik több gólt (36) kapott volna az ősszel, de olyan sem, amelyik többet (42) szerzett volna a Bognár György irányította paksiaknál. Természetesen a tavasszal is a korábbi 50-szeres válogatott labdarúgó irányítja a szakmai munkát, elsősorban a védekezés rendbetételén lesz a hangsúly. Hétfőn koronavírusteszttel, orvosi vizsgálattal indul a felkészülés, majd 8-tól 19-ig Törökországban, Belekben edzőtáborozik a csapat, ahol hat mérkőzést vív. Nagy változás biztosan nem lesz a keretben, ugyanakkor hatalmas fegyvertény, hogy a góllövőlistát tizenöt találattal vezető Ádám Martin szerződést 2026 nyaráig sikerült meghosszabbítani, de erősítést jelenthet Haraszti Zsolt is, aki az ősszel az MTK Budapest játékosa volt kölcsönben.

BP. HONVÉD

Vasárnap már koronavírustesztelésen kellett megjelenniük a Bp. Honvéd játékosainak, hétfőn pedig következnek a fizikai felmérések.

„Sikerült kipihenni magunkat a családdal, feltöltődve várom a folytatást      – mondta lapunknak Szappanos Péter,  a kispestiek kapusa. – Mindössze két hét telt el a legutóbbi bajnoki óta, úgyhogy leengedni sem volt időnk. Természetesen egyéni edzésterv alapján készültünk, a szakmai stáb meghatározta, mennyit és milyen intenzitással kell teljesíteni a napi penzumot. Hogy mire számítok a tavasszal? Sok gólt kaptunk, összesen harminckettőt, így egyéni és csapatszinten is többet várok magunktól. Sok butaságot követtünk el az őszi idényben, ezeket minimálisra kell csökkentenünk – ez pedig fej kérdése, vagyis jobban kell koncentrálnunk. Ha mindenki a tudása legjavát nyújtja, a szerencse is mellénk állhat – hadilábon álltunk vele az elmúlt hónapokban.”

Az új esztendőre stabilabb kispesti védelmet kíván maga elé Szappanos Péter, akinek az ősszel több mérkőzésen is bravúrral kellett hárítania (Fotó: Kovács Péter)
Az új esztendőre stabilabb kispesti védelmet kíván maga elé Szappanos Péter, akinek az ősszel több mérkőzésen is bravúrral kellett hárítania (Fotó: Kovács Péter)

A csapat január 8. és 19. között a törökországi Belekben edzőtáborozik. Hogy Horváth Ferenc vezetőedző milyen kerettel készülhet, kérdés. Az biztosnak tűnik, hogy a meccskeretből tavaly novemberben kitett három futballista, Eppel Márton, Zinédine Machach és Mohamed Mezgrani távozik Kispestről. Továbbra is tartja magát a hír, mely szerint a Piast Gliwice középpályása, Vida Kristopher iránt a Honvéd is érdeklődik, és nagy esély van arra is, hogy a 29 éves szerb csatár, Aleksza Vukanovics Kispesten köt ki. A futballista a Crvena zvezdától távozott a télen, az ősszel mindössze egyszer kezdett, háromszor lépett pályára csereként, gólt nem szerzett.

DEBRECENI VSC

Lehet, hogy kapus után kell néznie a Debrecennek: tartja magát a hír, hogy az AEL Limassol csábítja Gróf Dávidot. Ha megtörténik a klubváltás, és a 32 éves futballista légiósnak áll, benne van a pakliban, hogy a Göztepétől bizonyosan távozó Megyeri Balázs pótolja. A csapat Pallagon készül a télen, edzőtáborba nem utazik.

 

ÚJPEST

Nem éppen ideális körülmények között kezdik meg a felkészülést a lila-fehérek, az év utolsó napján számolt be róla az NB I-es tabella tizedik helyén álló Újpest, hogy felbontotta Michael Oenning vezetőedző és Gál István másodedző szerződését. Az indok a vártnál gyengébb őszi szereplés volt, az új szakvezető érkezéséig Víg Péter másodedzővel kezdi meg a felkészülést a csapat. A keretben óriási változások aligha lesznek, kérdés, kik távoznak, és kik érkeznek, mint ahogy az is, hogy a csapat utazik-e edzőtáborba. Víg Péter hétfőn találkozik először a keret tagjaival, bemutatkoznia biztosan nem kell, hiszen hosszú évek óta szolgálja a lilákat. Hogy Roderick Duchatelet tulajdonos kit szeretne vezetőedzőként a Megyeri úton látni, egyelőre óriási kérdőjel, még az sincs kizárva, hogy a korábbi sikeredző, Nebojsa Vignjevics tér vissza, aki a lett FK Liepaja csapatát irányítja, ám a családja azóta is Budapesten él, ami nem kis vonz­erő a visszatéréshez.

MTK BUDAPEST

Márton Gábor vezetőedző már elkönyvelhette a téli időszak első igazolását: az NK Olimpija Ljubljanában futballozó Futács Márkó aláírt a kék-fehérekhez. A szakember lapunk hasábjain fogalmazott úgy, hogy a 31 éves rutinos csatárra nemcsak a pályán, hanem azon kívül is számít, sokat tanulhatnak tőle a fiatalok. Nem meglepő, hogy a tabella utolsó előtti helyen álló klubnál jelentős erősítési terveket szövögetnek, a bennmaradáshoz mindenképpen meg kell acélosítani a keretet. Mint írtuk, a Mezőkövesd két játékosa, a csatár Marin Jurina és a védő Szépe János is valószínűleg a pesti együttesnél folytatja pályafutását. Ugyanakkor lehet, nagy érvágást is elszenved a csapat, hiszen az ősszel hét bajnoki gólig jutó Bojan Miovszki után több külföldi klub érdeklődik. Úgy értesültünk, hogy a 22 éves északmacedón csatár Magyarországon belül nem váltana klubot, egy erősebb ligában viszont szívesen kipróbálná magát. Az MTK-nál abban a verzióban bíznak, hogy a következő fél évben még a Hungária körúton szórja a gólokat, és csak a nyáron áll tovább.

GYIRMÓT

Hétfőn kezdi el a munkát a győri csapat is, Csertői Aurél és stábja a hét első napján már az öltözőben tart eligazítást a futballistáknak. Az első két-három napon a szokásos felmérések várnak a futballistákra, ezt követi az érdemi munka. Kemény tavasz vár az újonc, egyúttal sereghajtó gyirmótiakra, igaz, mindössze három ponttal szerzett kevesebbet, mint a 10. helyen álló Újpest. A csapat edzőtáborba nem utazik.

„Fűthető talajú pályáink vannak, így idehaza készülünk – mondta lapunknak Nagy Patrik, a Gyirmót középpályása. – Sok idő egyébként sincs a készülődésre, hiszen január huszonkilencedikén már tétmérkőzés vár ránk. A kéthetes pihenő elég volt mindannyiunknak, hogy feltöltődjünk, újult erővel vágunk neki az edzéseknek. Úgy gondolom, lesz esélyünk kiharcolni a bennmaradást, a meccsek fordulópontjaiból kell jobban kijönnünk. Az elmúlt napokban már egyéni edzésterv alapján készültünk, mindennap adott futóprogramot kellett teljesítenünk.”

LABDARÚGÓ NB I, 2021–2022
A 4. FORDULÓBÓL ELHALASZTOTT MÉRKŐZÉS
2022. január 27., csütörtök
18:30:
Puskás Akadémia–Ferencváros

18. FORDULÓ
2022. január 29., szombat
14.30:
Paksi FC–Zalaegerszegi TE FC (Tv: M4 Sport)
17.00: Debreceni VSC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
19.30: Budapest Honvéd–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Január 30., vasárnap
13.00:
Puskás Akadémia–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport)
15.15: Mezőkövesd–MTK Budapest (Tv: M4 Sport+)
20.00: Újpest FC–Ferencváros (Tv: M4 Sport)

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC16112332–12+2035
2. Kisvárda17104331–17+1434
3. Puskás Akadémia1694325–18+731
4. Mol Fehérvár1785423–18+529
5. Zalaegerszegi TE1765625–33–823
6. Mezőkövesd1764719–27–822
7. Paksi FC1763842–36+621
8. Budapest Honvéd1762930–32–220
9. Debreceni VSC1746730–29+118
10. Újpest FC1745824–30–617
11. MTK Budapest17431013–31–1815
12. Gyirmót FC Győr1735917–28–1114
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik